Selecteer een pagina

Archieven

De verloren oorlog in Afghanistan

Het Westen heeft de oorlog in Afghanistan verloren. De fixatie van de media op het probleem van de evacuatie van de Afghaanse vertalers en anderen die hebben gewerkt voor de bezettingsmachten, leidt af van de harde werkelijkheid in de Afghaanse tragedie. Het gaat om miljoenen mensen die zijn gedood of gevlucht, of die nu in bittere armoede leven, terwijl miljarden zijn verspild aan de oorlog en de nooit tot stand gekomen wederopbouw.

Wie ontkent nog dat de 20 jarige aanwezigheid van de westerse militairen in Afghanistan is geëindigd in een beschamende vertoning van postkoloniale onmacht? Is het niet tekenend dat de westerse media wederom niet in staat blijken kritische vragen te stellen over hun eigen rol in dit drama? Is het niet tijd dat de westerse landen definitief afscheid nemen van een postkoloniaal tijdperk van militaire interventies?

Ab Gietelink praat met Stan van Houcke, een oudere journalist die de strijd om Afghanistan heeft gevolgd vanaf begin jaren ’70. Hij geeft een kijkje in de keuken van de Amerikaanse corruptie en de productie van opium voor de heroïne, waarmee de wapens werden betaald. Het gaat daarbij ook over de houding van de huidige media, waar vooral aandacht wordt besteed aan de zielige tolken en medewerkers van de Amerikaanse bezetting, die nu achterblijven in een land dat vijandig tegenover hen zou staan. Deze westerse journalisten lappen de geschiedenis aan hun laars.

Hetzelfde geldt voor de Nederlandse politici die toestonden dat er Nederlandse soldaten en geld werden gestuurd naar Afghanistan en die nu de hand niet in eigen boezem steken. Er komt geen onderzoek naar de rol van “onze jongens” in Afghanistan. Luister vooral tot het einde toe, want het gaat ook over de huidige politiek van voorbereiding van een oorlog tegen China! En Nederland doet daar slaafs aan mee…

Media zwijgt over de verloren oorlog in Afghanistan. Ab Gietelink ontvangt Stan van Houcke duurt ruim 56 minuten.


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

19 + zes =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën