Selecteer een pagina

Archieven

Covid 19 en de plandemie van de angst

Dat het zo stil is op BOUblog, heeft meerdere redenen. Enerzijds had BOUblog een nieuwe template nodig. Dat loopt niet helemaal van een leien dakje, want ik werd ziek. Na een week was ik wel weer beter, maar zo moe… doodmoe! Intussen moet ook de tuin worden verzorgd, mijn huis schoongehouden en aan mijn studie kwam ik niet meer toe. Met die nieuwe template heb ik trouwens ook problemen, die blijken te liggen aan mijn computer. Hij is te oud en te traag. Nu spaar ik dus voor een nieuwe, maar dat kan even duren. We doen het er voorlopig maar mee.

Intussen raast de PLANdemie gewoon door. Men is nu van plan om de kinderen in te enten tegen een ziekte waar ze zelf niet bevattelijk voor zijn. Dat wordt verkocht als zou het oma en opa redden van een wisse dood, maar oma en opa zijn toch al ingeënt? Maar zonder die prik kun je niet dansen met jansen! Alle logica is zoek en Mens-Erger-Je-Niet is een ouderwets gezelschapsspel, dat nu moet worden gespeeld op anderhalve meter. Waar begint de angst en waar eindigt de waanzin?

The Sane Society is een boek uit 1955 van de psychoanalyticus Erich Fromm. Het is vertaald in het Nederlands: De Gezonde Samenleving. Hoewel reeds meer dan een halve eeuw oud, blijkt het nu nog steeds, of zelfs weer, hoogst actueel. Bij deze de boekbespreking van The Washington Post:

Erich Fromm [1900-1980] geldt als een der belangrijkste denkers over mens en maatschappij van onze tijd. Door boeken als «Liefhebben; een kunst, een kunde», «De angst voor vrijheid», en «Een kwestie van hebben of zijn» heeft hij nog altijd een uiterst fundamentele invloed op het hedendaagse wereldbeeld. Tot zijn hoofdwerken behoort eveneens «De gezonde samenleving». Dit boek biedt een in deze tijd uiterst actuele visie op de psychische en de karakterologische uitwerking die het consumptiekapitalisme heeft op de mens. Ogenschijnlijk levert de moderne samenleving een ongekende mate van welvaart op, maar Fromm maakt duidelijk dat daarvoor een hoge prijs wordt betaald. In zijn ogen stimuleert het kapitalisme van deze tijd een ziekelijk vluchtgedrag in hedonisme en narcisme. In de complexe, door technologie en consumptiedwang beheerste wereld zoekt de huidige mens een veilig heenkomen in een obsessieve gerichtheid op het «zelf». Niet alleen leidt dit tot zelfoverschatting en tot eigenwaan, maar bovenal tot beschavingserosie en een gebrek aan liefde voor het leven, voor de medemens en voor de wereld. In dit perspectief blijken zelfs ook eigentijds anticonformisme en individualisme niet veel meer dan oppervlakkige uitingen van het «sociaal karakter» dat voortkomt uit het consumptiekapitalisme. Zo brengt dit boek scherp in beeld hoe de huidige maatschappijvorm niet alleen «ongezond» is in sociale zin, maar ook in psychische zin. Fromm laat zien hoe onze welvaart in feite woekert op een algehele «vervreemding» van het leven. Deze pathologie van de moderne tijd is echter te overwinnen. «De gezonde samenleving» schetst vanuit een humanistische psychologie hoe de mens een nieuwe balans kan vinden in maatschappelijk, cultureel en karakterologisch opzicht. Fromm stelt dat ons levensprobleem bestaat uit de keuze tussen een ongezonde narcistische opsluiting in onszelf of een gezonde samenleving waarin een ieder tot bloei kan komen als waarachtig mens. «Fascinerend, scherp en moedig. Zonder twijfel een van de waardevolste bijdragen van de sociale psychologie aan het begrijpen van onze tijd.

“Wonderlijk dat er nu zo weinig mensen krankzinnig worden” duurt ruim 10 minuten.

Het is best wonderlijk dat er zo weinig mensen krankzinnig worden in deze realiteit, stelt de voormalig Professor Internationale Communicatie aan de UvA Cees Hamelink.

Erich Fromm schreef daar een prachtig boek over “The Sane Society” (verkrijgbaar via onze website), waarin hij uitlegt hoe mensen leren leven met krankzinnigheid zonder zelf krankzinnig te worden. Immers we voeren zinloze, verwoestende oorlogen, we laten mensen omkomen op de Middellandse Zee, we martelen er op grote schaal op los, elke dag komen 33.000 kinderen om vanwege het drinken van vervuild drinkwater, we sluiten iemand op die we zouden moeten eren als een held omdat hij ons vertelt wat de regering voor ons verborgen probeert te houden, Julian Assange. Een krankzinnige wereld maar toch blijven we geestelijk overeind en dat komt vooral voor solidariteit en weigeren kritisch te zijn.

Angst

In dit korte college diept Professor Hamelink ook het thema angst uit. “Het grootste wapen dat tegen ons wordt gebruikt is het inspelen op onze intrinsieke angst”, aldus de 80 jarige emeritus hoogleraar. “Echter we moeten ons realiseren dat het belangrijkste mensenrecht is, het recht om bevrijd te zijn van angst. Daar zouden we meer gericht op moeten zijn want we hebben ons laten leiden door angst. We zijn al angstig genoeg en angst lijdt tot gehoorzaamheid, conformisme en gedachteloosheid. En wil je geestelijk gezond blijven in een krankzinnige wereld, dan moeten we de angst te boven komen”.

Zelf ben ik niet bang voor een virus waar 98% van de mensen immuun voor blijkt. Wie toch Covid krijgt, loopt inderdaad de kans om te sterven, maar die kans blijkt slechts 0,23%. De ziekteverschijnselen lijken op de griep, die sinds de uitbraak van Covid 19 op magische wijze is verdwenen. Covid doodt ongeveer evenveel mensen als de verdwenen jaarlijkse griep! Maar daar hoorde men in het verleden niemand over.

Ook heeft de regering Rutte sinds 2012 flink bezuinigd op de gezondheidszorg, waardoor ongeveer de helft van de IC-bedden is weggesaneerd. Het resultaat was sinds 2016 dat er iedere winter een tekort ontstond aan IC-bedden, vanwege de griep. Maar daar hoorde men in die jaren niemand over.

De regering en het OMT hebben ons middels de media angst aangejaagd voor Covid, met maatregelen die onze gezondheid niet ten goede kwamen. De anderhalve meter ging ten koste van alle gezelligheid, het sluiten van sportscholen ging ten koste van onze conditie, het sluiten van horeca, theaters en musea ging ten koste van alle plezier. Veel mensen werden depressief en de meeste mensen werden bang! Wie met rationele argumenten deze bange mensen gerust wilde stellen, kwam echter van een koude kermis thuis. Professor Pierre Capel legt uit waarom.

Professor Pierre Capel: logica en angst duurt 11 minuten.

Onlangs is bij de Blauwe Tijger een boek verschenen over de manier waarop de politiek de pandemie heeft gemanipuleerd. Dit fenomeen geldt wereldwijd, want deze PLANdemie gaat uit van de WHO, een orgaan van de Verenigde Naties. Voor wie werkelijk wil weten hoe het zit, is dit een aanrader: Kees van der Pijl ~ Pandemie van de angst.

Ter gelegenheid van het verschijnen van dit boek had Kees van de Pijl in de Blue Tiger Studio een gesprek met Karel van Wolferen en Tom Zwitser. Dit gesprek staat op BlueTube, maar deze wil bij mij niet streamen. Misschien dat het beter gaat met een nieuwe computer. 🙂 In elk geval is hier de link: ‘Pandemie van de angst’ van Kees van der Pijl is een baanbrekend werk over de opkomende totalitaire maatschappij.
Aan tafel bespreken Karel van Wolferen, Tom Zwitser met Kees van der Pijl de slagingskansen van de opgetuigde totalitaire samenleving. Wat er allemaal voorbij komt is duizelingwekkend. Bewaar uw comments over ‘elkaar in de rede vallen’, want de dynamiek laat zich niet stoppen. De heren hadden nog dagen door kunnen praten. Wie afgeronde betogen wil, verwijzen we graag naar Gezond Verstand, Epoque Magazine en vooral ‘Pandemie van de Angst.
Deze talkshow is uitsluitend op BlueTube te bekijken, want de tere zieltjes van YouTube zullen dit gesprek niet trekken. Kijk ‘m hier helemaal. Hij duurt een uur en ruim 15 minuten.

Ook op Café Weltschmerz was er aandacht voor dit belangrijke boek:

Pandemie van de Angst – Erik van der Horst met Kees van der Pijl duurt een uur en 13 minuten.

Kees van der Pijl is politicoloog, gespecialiseerd in internationale relaties en politieke economie. Hij was tot 2019 als emeritus hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Sussex.

“Pandemie van de Angst” is de titel van zijn onlangs verschenen boek, waarin de coronapandemie in breder geopolitiek kader wordt behandeld. Van der Pijl windt er geen doekjes om; het gaat om een angstpandemie, niet om een grieppandemie.

Erik van der Horst spreekt met Van der Pijl over de actuele situatie in de wereld en hoe de angstpandemie heeft kunnen ontstaan. Een gesprek over diepgewortelde systemen en de ongekend verstrekkende macht van oligarchen.

Kan het zijn, dat de wereld waarin wij leven geheel anders is dan wat men ons wil doen geloven?

7 Reacties

 1. Leif Sachs

  Ik geloof in Covid-19, het almachtige Gevaar,
  Schrik van hemel en aarde.
  En in Het Vaccin, zijn enige Zoon, onze Heer.

  Ik geloof in de World Economic Forum,
  de Bill & Melinda Gates Founation,
  de Wereldgezondheidsorganisatie,
  de digitalisering van eenzaamheid,
  het bedekken van onze gezicht,
  en de eeuwige Lockdown.

  Amen.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Eric, dat cijfer kwam uit een boekbespreking door de Washington Post. Het boek zelf stamt uit de jaren ’50, dus dat cijfer zal verouderd zijn. Intussen sterven er echter nog steeds mensen aan vervuild drinkwater, aan gebrek aan voedsel, aan 1000 bommen en granaten en ga zo maar door. Men vindt dit een soort van normaal, maar de Covid-griep is pas echt eng!
   Wees dus BANG! 🙁

   Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Fear and Social Control duurt 10 minuten.

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  A65 ´Pandemie van de Angst’ en Coronapas. Ab Gietelink interviewt Prof. Kees van der Pijl. Duurt een uur en 10 minuten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

2 + 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën