Archieven

Marijn Poels over de achterkant van goede doelen

Marijn Poels is op BOUblog geen onbekende. Zijn indringende trilogie over de politiek van het klimaat is hier reeds bekeken en besproken, maar deze drie documentaires zijn nu ook op DVD te koop bij Blue Tiger. Marijn woont in een boomhuis niet ver van Berlijn en hij heeft ook een website. Ook verzorgt hij iedere week een uitzending op YouTube, waarin hij praat over verscheidene onderwerpen. Een daarvan ging over ons elektriciteitsnet en de invloed van windmolens en zonnepanelen. Zij maken het net kwetsbaar!

Dit verhaal gaf mij wel een technische doorbraak in mijn denken, want die zogenaamde duurzame energie is niet alleen duur, maar zou zelfs kunnen leiden tot een complete black-out. Dat komt omdat het net van wisselstroom alleen werkt bij een puls van 50 Hertz. Om deze constant te houden zijn centrales nodig die kunnen bijspringen als de spanning te laag is en afremmen als de spanning te hoog is. Ik hoop dat ik het goed verwoord, maar luister liever zelf!

Marijn LIVE #014 duurt bijna 38 minuten.

Wekelijkse interactieve livestream door documentairemaker Marijn Poels over mens, politiek en koffie. Deze stream met kameraad en alleskenner Peter Verstegen over black outs en de hernieuwbare utopie.

Wat er gebeurt als de stroom uitvalt, zagen we in februari in Texas. Een ongewone koude trof deze meest zuidelijke Amerikaanse staat. Daardoor bevroren de windmolens en de gaspijpen, terwijl de zonnepanelen onder de sneeuw verdwenen. Er zijn toen mensen doodgevroren, want zonder stroom geen warmte! Maar ook geen licht, geen computer, geen koelkast of wasmachine en ga zo maar door. Kijk eens om u heen naar alle handige apparaten die het beslist niet doen zonder stroom. Wellicht kunt u dan zelfs geen koffie meer zetten.

De energietransitie hangt aan elkaar van de goede bedoelingen. Alles wordt schoon, alles wordt duurzaam en de toekomst is voorzien van alle gemakken, maar is dat wel waar? Zonlicht en wind zijn weliswaar gratis, maar zonnepanelen en windmolens zijn duur. Voor deze goede bedoelingen betalen de burgers een hoge energiebelasting, maar als je hen vraagt of ze windmolens willen, dan is het antwoord vaak NEE. Er bestaan allerlei goede doelen, voor vrouwen, voor kinderen, voor de natuur, voor homo’s of LBTG, voor de Derde Wereld, voor vluchtelingen, ijsberen, zeehondjes en zo voort.

In zijn nieuwste documentaire ging Marijn Poels op zoek naar de geldstromen waar deze goede doelen van leven. Hij kwam tot verrassende conclusies! De goede doelen industrie heeft een stevige greep op de politiek en omgekeerd. Dit gaat in de vorm van subsidies. Deze financiële verwevenheid van goede doelen en politiek blijkt totaal niet democratisch. Een grote rol in de geldstromen speelt ook de Postcode Loterij, waarin mensen meespelen in de hoop op een hoofdprijs, maar waarin ze niet kunnen bepalen aan welke goede doelen de opbrengst wordt besteed. Het beschermen van zeldzame plantjes door de boeren weg te pesten met stikstofmaatregelen is volgens mij beslist geen goed doel!

HET GOEDE DOEL HEILIGT DE MIDDELEN duurt 55 minuten.

Documentairemaker Marijn Poels gaat op zoek naar de verwevenheid tussen goede doelen, media en overheid. Landbouw, klimaat en energie zijn thema’s die op de politieke agenda zijn komen te staan.

Poels onderzoekt de rol van de Goede doelen hierin. Deze zijn niet zelden beleidsbepalend en worden indirect en met ondoorzichtige constructies financieel gevoed door de overheid. Macht is te koop en kan gemakkelijk worden verbloemd met morele stempels, stelt Poels vast in zijn film.

Wat is de rol van de Goede Doelen, wat is hun plan, hun richting? En nog belangrijker: wie bepaalt die richting eigenlijk?

2 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Jorn Luka was onlangs bij Marijn Poels. Het werd een lang gesprek, maar wel uiterst boeiend!

  The Trueman Show #20 met Marijn Poels duurt 2 uur en bijna 7 minuten.

  13 april 2021

  Antwoord
 2. yvonne

  Verder zijn de ‘goede doelen’ als Natuurmonumenten, De Landschappen en Staatsbosbeheer recreatieondernemers, die onder het label Buitenleven vastgoed als kasteeltjes en vakantiewoningen verhuren.

  Dat is opmerkelijk, omdat Natuurmonumenten ook jaarlijks 40-50 miljoen euro gemeenschapsgeld ontvangt, De Landschappen jaarlijks ongeveer 65 miljoen euro belastinggeld van de Provincies, en Staatsbosbeheer vangt jaarlijks 80-90 miljoen euro subsidie van het Ministerie van LNV.

  Zo krijg je dus staats-gefinancierde concurrentie-vervalsing van de horeca- en vakantiesector. En dat hele idee van staatskapitalisme past weer naadloos in het overkoepelende programma van de 2030 Agenda, waarvan Sigrid Kaag de uitvoerende minister was. (Verenigde Naties, World Economic Forum)

  https://www.interessantetijden.nl/2021/04/17/het-goede-doel-heiligt-de-middelen/

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën