Selecteer een pagina

Archieven

Happy Brexit, Britain! Is Nexit next?

Vannacht verlaat Groot Brittannië de Europese Unie. Zij hebben hun Britse Pond altijd behouden. Toch kostte het drie en een half jaar voor het hen lukte om weg te komen. Het is een ellende met die EU: je kunt er wel in, maar je kunt er niet meer uit. Maar het is de Engelsen gelukt, eerst met een referendum in de zomer van 2016, waarin ruim 50% voor een Brexit stemde. Dat referendum was bindend! Er volgde een hoop gestuntel onder leiding van Theresa May, die eigenlijk tegen Brexit was. Daarop viel het kabinet en er volgden nieuwe verkiezingen, waarna Boris Johnson premier werd. Hij is openlijk voor Brexit, net als Nigel Farage en George Galloway.

Vannacht om 11 uur Greenwich Time is de scheiding eindelijk een feit en zelfs dat gaat gepaard met Engelse humor. 🙂 🙂 🙂

London’s Big Ben must ‘bong for Brexit’ on January 31, say MPs

London’s Big Ben will not ‘bong for Brexit’ on January 31, Downing Street has indicated

The battle of the Big Ben #BrexitDay bong

Wie deze strijd om de Big Ben Brexit bong zal winnen, dat zien we morgen wel. Brexit gaat over economie en autonomie. De Europese Commissie wil dat er een Europese Bankenunie komt, zodat wij met ons belastinggeld garant staan voor de failliete banken, waaronder de “too big to fail” Deutsche Bank. Volgens mij hebben de Britten dus wel iets te vieren, maar in het Europese Parlement zijn nationale vlaggen verboden. Doe je het toch, dan zet de voorzitster de microfoon uit.

Nigel Farage silenced for breaking the rules during his final speech in the EU Parliament

Tot zover de autonomie. En dan de economie. Bij iedere scheiding is dat een struikelblok: wie krijgt wat en wie levert wat in? Vanaf morgen zijn de Britten vrij om hun eigen handelsverdragen te sluiten met wie ze maar willen: met de EU en met de VS, met China en met Rusland? We zullen het zien, want er komt een overgangsperiode van een jaar.

‘Not the end’: UK set to leave EU but faces long transition period

Het is dus niet gemakkelijk om weg te komen. De EU kan zich niet permitteren dat het ene land na het andere de EU wil verlaten. De Britten hebben hun Pond nog, maar Nederland is een Euroland. Hetzelfde geldt voor Polen, Griekenland, Spanje en ga zo maar door. Valt een van deze landen weg, dan valt de EU uit elkaar!

EU Is Showing Its ‘Cracks’ Already as Boris Now Shows It the Whip on Trade Deal

Brussels is panicking. Its highest echelons, even those who are not such diehard federalists like Verhofstadt, know that for the EU to have a real crisis of confidence, all it would take is for Britain to survive after a hard Brexit. Just merely dealing with WTO rules would be the starter’s pistol for other wobbly EU member states to plough ahead with their plans to follow Brexit. And while the EU might survive a non eurozone member leaving – with considerable bruising – it would certainly not sustain a eurozone member looking to exit. In this latter scenario, the EU, as we know it, would collapse entirely.

Er was wel een hoop gesteggel over de grens met Ierland, die immers dwars door Ierland loopt. De vraag was, hoe die grens te bewaken als Ierland een EU land is, en Engeland niet meer. Ook blijkt dat Schotland niet blij is met de Brexit. Zij krijgen een hoop subsidie van de EU, daarom willen ze blijven. Maar misschien is die subsidie wel een sigaar uit eigen doos.

#BrexitDay: Brewing economic storms & Scottish mutiny as Britain sets sail from the EU

Brexit Day: The future of Scotland in post-Brexit UK

We gaan even terug in de tijd, naar de eerste toespraak die Nigel Farage gaf in het Europese Parlement. Dit Parlement wordt “democratisch gekozen”, u mag stemmen op wie u wil, maar ik denk niet dat ook maar iemand weet wat zich afspeelt in Brussel. Dat merken we pas als er weer eens een wet blijkt te bestaan…

Nigel Farage’s FIRST SPEECH in European Parliament in 1999

UKIP-leider Nigel Farage: ‘Onder Rutte vertrekt de eerste grote EU-lidstaat’

Nieuwsuur, 25 februari 2016. Nederlands ondertiteld.

En dan terug naar het heden, want de humor van Farage zullen we missen in het Europese Parlement:

Nigel Farage’s instant reaction to leaving the EU

Tot slot George Galloway, die eveneens blij is met Brexit:

EU designed to establish European empire – Galloway

3 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Goede morgen en er was vannacht toch een Big Ben Bong! Het was zelfs een heel feest. 🙂

  Adieu, EU: UK celebrates exit from the European Union

  Nigel Farage: This is the greatest moment in the modern history of our great nation

  Brexit: 11 months for a UK-EU trade deal

  The UK leaving the EU might be the beginning of the end for the bloc – George Galloway

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Brexit Party I love you guys, UK will triumph outside EU! Finnish Eurosceptic shouts in Brussels

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Voorlopig geen Nexit, maar misschien wel een Schexit!

  Why many in Scotland want to leave UK

  Former Member of Scottish Parliament Tommy Sheridan joins Scottie Nell Hughes to discuss the impact of Brexit on Scotland and its movement for national independence from the UK. He argues that the UK is an “unsustainable union.”

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën