Archieven

De VS en de erfenis van ISIS: Raqqa en Mosul

Generaal Quassem Soleimani, de grote strijder tegen ISIS, is openlijk vermoord door de VS, want hij was volgens hen een terrorist. Ook al-Baghdadi, de grote leider van ISIS, is dood. Hij blijkt zelfs al vier maal te zijn gedood in de strijd tegen ISIS. Maar een kat heeft zeven levens en ISIS bestaat nog steeds. ISIS zou volgens de main stream media betekenen “Islamitische Staat In Syrië”, maar een betere vertaling lijkt mij: Israeli Secret Insurgients Service”.

ISIS is niet wat het lijkt, het is de vijand niet, maar een leger dat door de VS en bondgenoten werd ingezet om Syrië te verwoesten en Irak te verdelen. Een helder artikel van Willy van Damme verklaart een hoop. Bij deze een citaat, maar lees het liever helemaal:

Midden-Oosten–Dansen rond de Iraakse vulkaan

Vooreerst is geweten dat het de VS en de NAVO waren die aandrongen op de expansie van ISIS van Syrië naar Irak. De analyse van augustus 2012 over de toestand in Syrië en Irak van de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA is hierover duidelijk. Men wou ISIS terug in Irak actief zien worden en Irak als staat zo zien verdwijnen. Het staat er letterlijk.

Bovendien trok de VS pas vanaf midden september 2014 tegen ISIS in Irak ten strijde. Het eerste bombardement van de VS op stellingen van ISIS buiten het Koerdische deel van Irak dateert van 15 september 2014. (4) Dit terwijl ISIS al op 2 januari 2014 de Iraakse steden Fallujah en Hit in de provincie Anbar veroverde en op 10 juni de miljoenenstad Mosoel in hun handen viel.

In mijn vorige BOUblog stond een video over de Syrische stad Raqqa, ooit de “hoofdstad” van ISIS. Weliswaar is ISIS nu geen staat meer, want het heeft geen eigen territorium en geen hoofdstad, waardoor een centrale organisatie zou ontbreken, maar het voormalige ISIS bestaat nu uit losse jihadi’s die zich her en der kunnen hergroeperen. Een deel van hen lijkt nu naar Libië te gaan, waar nog altijd geen centraal gezag is en een oorlog dreigt, omdat Turkije nu in Libië wil gaan vechten. De geheime diensten wijzen de weg. Over de manier waarop Raqqa werd bevrijd van ISIS, door bombardementen van de VS-NATO, ging deze hartverscheurende video, die ook in mijn vorige blog staat:

Raqqa Is ‘Uninhabitable’ After The Fall of ISIS | VICE on HBO duurt 28 minuten.

12 dec. 2019
The fight for the future of Syria has turned the nation into a chessboard for competing world powers. But for civilians in the former ISIS capital city Raqqa, the ghosts of the past make the future hard to imagine.
VICE News’ Isobel Yeung returns to Syria to tell the stories of the people who were caught in the crossfire between the most feared terror group on Earth and the U.S.-backed coalition, as they try to rebuild among the ruins.

Mededeling: Video met leeftijdsbeperking (op basis van communityrichtlijnen)

In Irak heeft ISIS van af 20 juni 2014 geheerst over Mosoel. Pas na ruim drie jaar werden ze verjaagd. Mosoel is een duizenden jaren oude stad op de linker oever (de oostelijke oever) van de Tigris. Aan de overkant lag Ninive, ooit de hoofdstad van het Assyrische Rijk in de tijd van Tiglat Pileser II, die ook wordt genoemd in de Bijbel (II Koningen H. 15 en 16). Van deze rijke geschiedenis van Mosul rest nu niet veel meer, want ISIS vernielde graag alle oude monumenten, omdat deze niet strookten met hun “Islam”.

In 2014 strekte Mosoel zich uit op beide oevers van de Tigris, met elkaar verbonden door 5 bruggen. Het was onder Saddam Hoessein een moderne en welvarende stad, met een gemengde religieuze bevolking van 1,8 miljoen inwoners. In april 2014 werd deze stad veroverd en bezet door ISIS. De VS die in Irak verscheidene legerbases heeft, legde hen geen strobreed in de weg. Pas in juli 2017 werd Mosoel bevrijd door het Iraakse leger. Op Google vond ik dit bericht: 11 juli 2017: Mosul is bevrijd, maar waar is de leider van ISIS?

Het Iraakse leger heeft Mosul afgelopen weekend veroverd op terreurorganisatie ISIS. De grote vraag is: is de mysterieuze leider van ISIS, Abu Bakr al Baghdadi, nog in leven?

Die al-Baghdadi was dus al drie maal dood, maar hij stierf op 27 oktober 2019 nogmaals. Zo houdt de pers ons zoet. In Irak waren toen al maanden protesten gaande tegen de huidige regering. Studenten in Baghdad demonstreren er regelmatig tegen de corruptie en het beleid, maar in Mosoel blijft het rustig. Daar heeft men wel wat anders aan het hoofd. 3 januari 2020: Mosul joins the protests in Iraq but in a different way

MOSUL, Iraq — Many in this capital of Ninevah province are supporting the anti-government protests taking place in Iraq, but in their own way.
For example, on Dec. 4, the usually bustling University of Mosul was fairly empty. Many students were not attending classes, adhering to the protesters’ slogan and hashtag “No homeland, no work.” Students across the country have been skipping classes in opposition to a state they view as corrupt, authoritarian and controlled by neighboring Iran.

Op Al Jazeera vond ik deze overzichtspagina over Mosoel: Battle for Mosul News

17 februari 2019: The ruins of the Old City of Mosul

Mosul was one of the most diverse cities in the Middle East with Muslims, Christians and Jews living side by side.

2 juli 2019: In Pictures: Mosul two years after ISIL’s defeat

Two years since the end of the military operation to liberate Mosul, more than 300,000 residents remain displaced.

31 augustus 2019: Rebuilding Mosul: Returning Iraqis face danger and difficulty

The UN puts the annual cost of rebuilding the city at $1.8bn.

Het kost 1,8 miljard dollar per jaar om de stad te herbouwen! Zowel het parlement als de president van Irak hebben na de moord op Soleimani geëist dat de VS het land zou verlaten, maar Trump dreigt $ 35 miljard in beslag te nemen, oliedollars die Irak heeft verdiend, maar die op een Amerikaanse rekening in New York staan. Deze rekening dient om er de uitgaven van de regering mee te betalen, maandelijks 2 miljard dollar, voor ambtenaren, leger, onderwijs en dat soort zaken. Ook het goud dat Irak officieel bezit, bevindt zich in de VS, dus de vraag is of Irak dat ooit terug zal krijgen. Dit is puur economisch terrorisme!

De volgende docu gaat over de manier waarop ISIS is ontstaan en hoe ISIS werd bestreden door Iraakse strijders. Een belangrijke rol in deze strijd vormt het leger van vrijwilligers, bestaande uit Soennieten zowel als Shi’iten. Dat het in Irak of in het Midden Oosten zou gaan om een strijd tussen Shi’iten en Soennieten, is een westers Sprookje van Grimm! In de docu komen belangrijke betrokkenen aan het woord en ondanks de Engelse ondertiteling, gaat het vrij snel.

ISIS: The Start | Full Documentary duurt 47 minuten.

26 mei 2018
The recent fall of ISIS in Iraq and Syria saw the end of their puritanical rule over the region. How did they come about and what led to their formation. In this documentary we examine the start of the formation of the terror group. This documentary features leading political figures as well as political analyst.

Ten slotte werd ook Mosoel bevrijd. Mensen die er terugkeren na te zijn gevlucht voor ISIS, treffen een puinhoop aan. Degenen die zijn gebleven, tellen in tranen hun dode verwanten, vermoord door ISIS of omgekomen in de strijd om de stad. Het aantal doden dat nog onder het puin begraven ligt, blijft onvermeld. Degenen die hier wel bij varen, zijn uiteraard de speculanten in de wapenindustrie! De echte terroristen zijn de wapenfabrikanten, vooral de VS en Israël, maar ook Turkije en de kleine oliestaten rond de Perzische Golf. Zij hebben ISIS bewapend, voorzien van Toyota’s en zo voort! De volgende docu laat zien wat ISIS achterliet: een kapot geschoten stad.

Mosul after ISIS | DW Documentary duurt 42 minuten.

•14 jan. 2020

Mosul, Iraq, was finally liberated from ISIS in July 2017 after nine months of devastating battle. The city is the second largest in Iraq, and it was here that the Caliphate was proclaimed in 2014. A look at the situation in Mosul today.

The rule of so-called Islamic State has left deep scars in Mosul. Thousands of buildings were reduced to rubble during the fight to regain the city from the armed group. Some say the battle in Mosul on 10 July, 2017 was the most serious combat operation since World War II. Mosul needs to be rebuilt – but who will oversee this? Who will restore the cultural heritage destroyed by ISIS? And who is capable of keeping the city secure?

Filmmaker Anne Poiret spent a year following Iraqis’ efforts to rebuild their city. Her film documents the difficulties they face, and portrays those who have lost everything. Some of Mosul’s residents are carrying on the search for the thousands of people still missing today. Others are considering leaving the city. And others still yearn for revenge. But there are also those who wish for the return of ISIS. These days, families of supporters haunt the city, hiding from Shiite militias sent there to hunt them down. The future of the country, the entire region, and possibly the whole world rests on the situation in this city. And warns that failures of the international community, laxity of the Iraqi administration, and a rise in corruption and instability could provide ISIS with an opening to regain strength.

Denk nu niet dat ISIS voorgoed verslagen is. Het was immers een project van de CIA, de Mossad en andere geheime diensten van de Deep State. ISIS komt wel weer terug, al heet het dan misschien anders en al richt het dan weer een ander land ten gronde. In de verdeel-en-heers politiek van de VS/NATO/Israël/Oliesheiks is een dergelijke groep fanatieke moordenaars immers altijd bruikbaar.

ISIS in Iraq: Militants ‘Getting Stronger Again’ 😧 duurt 7 minuten.

•31 dec. 2019

De volgende video is Duitstalig, maar Engels ondertiteld. Hij gaat over een andere erfenis van ISIS: de vrouwen en kinderen van de gedode ISIS strijders. Zij moesten vluchten en niemand wil hen nog helpen. Zonder de volwassen mannen en zonder papieren wonen ze nu in een tentenkamp. De vrouwen komen liever niet buiten, het is de taak van de jongetjes (soms slechts 8 jaar oud) om te werken en zo te voorzien in het levensonderhoud van hun moeder en zussen. En de bevolking die zo zwaar te lijden had onder ISIS, wil wraak! Zij zijn daarvan het doelwit.

Iraq: Ghosts of Mosul I ARTE Documentary duurt 29 minuten.

10 dec. 2019
It has been two years since ISIS were defeated in Mosul, their former stronghold. The widows and children of ISIS members are now unwanted in the city. Without official papers they cannot move freely through the city and fear for the future.

14 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  The US Is in a ‘Battle for the Ages’ Against Russia/China to Stop Eurasian Integration – It’s Going to Get Much Worse

  by Pepe Escobar

  Coming decade could see the US take on Russia, China and Iran over the New Silk Road connection

  What’s on the horizon is, in fact, a sub-sect of Belt & Road in Southwest Asia. Iran is a key node of Belt & Road; China will be heavily involved in the rebuilding of Syria; and Beijing-Baghdad signed multiple deals and set up an Iraqi-Chinese Reconstruction Fund (income from 300,000 barrels of oil a day in exchange for Chinese credit for Chinese companies rebuilding Iraqi infrastructure).

  A quick look at the map reveals the “secret” of the US refusing to pack up and leave Iraq, as demanded by the Iraqi Parliament and Prime Minister: to prevent the emergence of this corridor by any means necessary. Especially when we see that all the roads that China is building across Central Asia – I navigated many of them in November and December – ultimately link China with Iran.

  The final objective: to unite Shanghai to the Eastern Mediterranean – overland, across the Heartland.

  Retired US Army Colonel Lawrence Wilkerson, Colin Powell’s chief of staff from 2001 to 2005, cuts to the chase: “America exists today to make war. How else do we interpret 19 straight years of war and no end in sight? It’s part of who we are. It’s part of what the American Empire is. We are going to lie, cheat and steal, as Pompeo is doing right now, as Trump is doing right now, as Esper is doing right now … and a host of other members of my political party, the Republicans, are doing right now. We are going to lie, cheat and steal to do whatever it is we have to do to continue this war complex. That’s the truth of it. And that’s the agony of it.”

  Gangster Diplomacy

  How a Hidden Parliamentary Session Revealed Trump’s True Motives in Iraq

  The U.S. is adamant that its assassination of Qassem Soleimani and refusal to leave Iraq is about protecting Americans, but a little known Iraqi parliamentary session reveals how China increasingly strong ties to Baghdad may be shaping America’s new Mideast strategy.

  by Whitney Webb

  Since the U.S. killed Iranian General Qassem Soleimani and Iraqi militia leader Abu Mahdi al-Muhandis earlier this month, the official narrative has held that their deaths were necessary to prevent a vague, yet allegedly imminent, threat of violence towards Americans, though President Trump has since claimed whether or not Soleimani or his Iraqi allies posed an imminent threat “doesn’t really matter.”

  While the situation between Iran, Iraq and the U.S. appears to have de-escalated substantially, at least for now, it is worth revisiting the lead-up to the recent U.S.-Iraq/Iran tensions up to the Trump-mandated killing of Soleimani and Abu Mahdi al-Muhandis in order to understand one of the most overlooked yet relevant drivers behind Trump’s current policy with respect to Iraq: preventing China from expanding its foothold in the Middle East. Indeed, it has been alleged that even the timing of Soleimani’s assassination was directly related to his diplomatic role in Iraq and his push to help Iraq secure its oil independence, beginning with the implementation of a new massive oil deal with China.

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  ISIS wife returns to Europe, Norway gov’t collapses

  Thousands rally in Baghdad against US military presence

  Protesters block bridge in central Baghdad as unrest continues in Iraq

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Ben. In de reacties onder dat artikel staan talloze links die eveneens het bekijken en lezen waard zijn:

   Om te beginnen een reeks foto’s van de menigte:
   https://translate.yandex.com/translate?dir=&ui=en&url=https%3A%2F%2Fcolonelcassad.livejournal.com%2F5590284.html&lang=ru-en

   Dan even terug in de tijd, naar Abu Graib. Een van de slachtoffers spreekt:
   https://twitter.com/Hakicat/status/1114222947869384704

   En twee artikelen:

   January 24, 2020
   Aftermath: The Iran War After the Soleimani Assassination
   by Jim Kavanagh

   The first thing, the thing that is so sad and so infuriating and so centrally symptomatic of everything wrong with American political culture, is that, with painfully few exceptions, Americans have no idea of what their government has done. They have no idea who Qassem Soleimani was, what he has accomplished, the web of relationships, action, and respect he has built, what his assassination means and will bring. The last person who has any clue about this, of course, is Donald Trump, who called Soleimani “a total monster.” His act of killing Soleimani is the apotheosis of the abysmal, arrogant ignorance of U.S. political culture.

   It’s virtually impossible to explain to Americans because there is no one of comparable stature in the U.S. or in the West today. As Iran cleric Shahab Mohadi said, when talking about what a “proportional response” might be: ”[W]ho should we consider to take out in the context of America? ‘Think about it. Are we supposed to take out Spider-Man and SpongeBob?… ‘All of their heroes are cartoon characters — they’re all fictional.” Trump? Lebanese Hezbollah’s Hassan Nasrallah said what many throughout the world familiar with both of them would agree with: “the shoe of Qassem Soleimani is worth the head of Trump and all American leaders.”

   24.01.2020 Author: Yuriy Zinin
   Is Iraq between the Hammer and the Anvil?

   En dan het laatste “slimme” plan van de VS:

   US seeking to carve out Sunni state as its influence in Iraq wanes
   With Shia parties pressuring American troops to leave, Washington wants to create an autonomous region around Anbar to maintain its presence

   For Washington, the idea of carving out a Sunni region dates back to a 2007 proposition by Joe Biden, who is now vying to be the Democratic Party’s presidential candidate.

   ‘The creation of a Sunni region has always been an option for the US. The Iranians cannot be allowed to reach the Mediterranean Sea or benefit from the land bridge connecting them to Hezbollah’

   – Former US official

   It was hoped that the scheme could tighten US control over Iraq and provide protection for Sunnis during the 2006-08 sectarian civil conflict, in which tens of thousands of innocent Iraqis from both the Sunni and Shia communities were slaughtered.

   But opposition to Iraq being divided along sectarian and ethnic lines, as well as Americans’ insistence on keeping the country united, has postponed attempts at its implementation.

   Now efforts to expel US troops have breathed new life into the project, and the creation of a Sunni region is just one of the options being considered by Washington to counter Iranian pressure, a top Iraqi Shia official, speaking on condition of anonymity, told MEE.

   Als dat lukt, dan is ISIS weer terug in zuidwest Irak, precies waar het ooit begon en lekker dicht langs de grens met Syrië.

   Maar ik denk niet dat het lukt…

   Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  24.01.2020 Author: Salman Rafi Sheikh
  What Does the US Hope to Achieve in Iraq Through Maintaining its Illegal Presence?

  Notwithstanding the fact that the ISIS does no longer control any territory in Iraq and that there are only few pockets where its activity can be seen, Mike Pompeo’s refusal to entertain the Iraqi parliament’s resolution with regards to the expulsion of the American forces throws a great deal of flight on the US’ actual purposes. Accordingly, the US is now trying to install someone in Iraq who could be more amenable and sensitive to the US interests.

  As is evident, the US is simply and plainly looking at ways and means of consolidating its presence in the Middle East through Iraq. In other words, the limited presence in Iraq that the country had negotiated with the US in 2011 has already turned into a strategic presence.
  While such a presence would also open the way for Mobilisation forces to mount attacks on the US forces, it would also allow the US to ignite Sunni elements in Iraq to topple anti-US elements and replace them with pro-US factions.
  Iraq, in other words, has already turned into a new launch base for the US to project and protect its interests, including controlling the oil business, supporting Kurdistan and pushing against Iranian elements.

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  25.01.2020 Author: Viktor Mikhin
  United States and Iran, So What’s Next?

  You need not be clairvoyant to follow the entire chain of deception and betrayal, the United States is responsible for, that began with Pearl Harbor, the Boeing over Moneron Island incident, the Twin Towers tragedy and the downing of Boeing in Ukraine. All of them are indicative of CIA’s “signature” approach: to cause a disaster and then immediately blame the party that “needs” to take the responsibility. At the time the Ukrainian aircraft took off from Tehran, an MQ-9 Reaper, a U.S. unmanned aerial vehicle, was spotted nearby. It had violated Iran’s airspace and was certainly capable of directing the Iranian missile towards the plane. Meanwhile, the Pentagon immediately got hold of the “necessary” footage from its satellites showing Iranian missiles manufactured by the Russian Federation. It is important to understand that the only party benefitting from such an operation is the United States, as it needs to divert attention from itself and its other criminal actions. Iran’s willingness to share the responsibility for the attack on the aircraft may stem from some sort of a deal struck by Washington and Tehran.

  In any case, all the facts at our disposal indicate that deciding the fate of other people and entire nations by military means, as the United States tends to do, only leads to chaos, wars and tragedies. And the current U.S. administration ought to remember why certain individuals were tried in Nuremberg.

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Could Iraq survive a US withdrawal?

  The Taliban is claiming responsibility for a downed US military jet over Afghanistan. The Pentagon acknowledges the loss of the aircraft but refutes the Taliban’s claim of responsibility. Meanwhile, the US embassy in Iraq was struck by several rockets on Sunday amid anti-government protests. Former Pentagon official Michael Maloof joins Scottie Nell Hughes to share his insights.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  US building bases in Iraq despite call for withdrawal

  The US military is planning on expanding the number of bases near the Iranian border despite President Trump’s promises and the increasing Iraqi call to withdraw troops. RT America’s Faran Fronczak reports.

  Antwoord
 7. Theo Thuis

  Hallo Bou,
  Ik reageer maar even bij jou, want met mijn google-accounts kan ik niet reageren bij Blik. Een account is ineens verdwenen en met de andere verdwijnen mijn reacties binnen de minuut. Ik word behoorlijk dwarsgezeten de laatste tijd.
  Jij blijft gelukkig ook nuchter kijken naar de Corona hype. Bij Blik gaat niemand in op het feit, dat er nog volop wordt gevlogen op Wuhan Tianhe Airport
  (Wuhan, Hubei) WUH. Zie bij Flightaware: https://uk.flightaware.com/live/airport/ZHHH
  Mocht dat Corona verhaal waar zijn, dan zou dat vliegveld allang gesloten moeten zijn, dus alles is pure bangmakerij om straks verplichte vaccinaties erdoor te drukken en afleiding van grotere zaken.
  Nog een aardig gerucht, wat best wel eens zou kunnen kloppen: het Airforce vliegtuig wat door de Taliban in Afghanistan is neergeschoten zat vol met cia agenten, die de Soleimani actie gecoördineerd hebben.
  Groetjes van Theo aka Grandalf van Tast

  Antwoord
 8. mr.drs.Bou

  Iranian Animation Group Releases Video Depicting Countless Coffins of American Soldiers

  Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  De Duitstalige docu die in het artikel staat heeft nu ook een Engelstalige versie:

  Iraq – The orphans of Mosul | DW Documentary duurt 28 minuten.

  En heel Aleppo is nu bevrijd door het Syrische Arabische Leger SAA.

  Syrian army completely secures Aleppo city from rebels’ shelling

  •18 feb. 2020, New China TV

  The Syrian army has completely secured Aleppo city in northern Syria from rebels’ shelling.
  After its liberation in 2016, the city remained subject to mortar shelling by the rebels.
  Over the past two months, the Syrian army launched a wide-scale offensive in Aleppo Province.

  Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  Volgens de Saker is het Amerikaanse imperium gestorven op de dag dat Soleimani werd vermoord door de VS. Lezenswaardig artikel dat aldus besluit:

  When Exactly Did the AngloZionist Empire Collapse?

  The Empire is dead. And I hope and believe that its death will mark the rebirth of the United States as a “normal” country (which is what happened to all the other former empires).

  Until that happens, we can now at least rest assured that this amazingly evil Empire has finally died, even if very few noticed this.

  The Saker

  PS: While writing this column my thoughts turned to Major General Qasem Soleimani, who was cowardly murdered (he was on a diplomatic mission) by Trump. I imagined what he would have said if somebody had offered him the following deal: Haj Qasem – would you agree to be murdered by the modern Crusaders if your martyrdom would turn out to be the “straw” which will break the Empire’s “camel” back? I think that he would reply with tears of joy in his eyes “Glory be to God for allowing me this immense honor and joy and for allowing me to become a shadid (God’s witness)!” Soleimani was a soldier, the real thing, not a disguised businessman or politician, and he knew that he could die literally every moment of his life. He died as a general in charge of the Islamic Revolutionary Guard Corps and of its elite Quds Force. It sure looks to me that Trump in his ignorant arrogance gave Soleimani the best death he could have wished for. May this great man rest in peace!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën