Archief
Artikelen

Artis is een dierentuin in Amsterdam. Deze werd gesticht in 1838 en de monumentale gebouwen stammen uit de 19e eeuw. In de loop der tijd werd Artis steeds uitgebreid, zodat het nu een park is van 14 hectaren. Er is ook het een en ander veranderd. De hokken waarin de dieren ooit zaten, zijn veranderd in ruime verblijven waar de dieren een grotere vrijheid genieten. De mensen kunnen er ook tussen hen doorlopen.

1930: Dagje dierentuin Artis in Amsterdam – oude filmbeelden

Er valt in Artis altijd van alles te zien, zoals ook blijkt uit de korte film die Bert Haanstra er in 1961 maakte met een verborgen camera. Ook mensen zijn leuke dieren en de muziek is van Pim Jacobs

Bert Haanstra – Zoo (Artis), volledige film duurt 13 minuten.

Ga Je Mee Naar Artis

In de jaren ’70 was het gedaan met het idee van een dierentuin vol veilige hokken met tralies ervoor. Men wilde nu een dierentuin waar de dieren een goed leven konden leiden.

dimitri van Toren – De dierentuin

In plaats van dierentuinen ontstonden er safariparken, maar Artis ligt midden in de stad. Toch heeft men de dieren er de ruimte willen geven. Zo kregen de olifanten in 2017 een heel parkeerterrein, met zwembad! De volgende docu gaat over de ontwikkeling van het olifantenverblijf in Artis. De olifanten hoeven zich nu niet meer te vervelen.

Documentaire: Olifanten op de parkeerplaats duurt 45 minuten.

Deze zomer was daar na jaren plannen, sparen en bouwen eindelijk het nieuwe olifantenverblijf in Artis. Het verblijf is vier keer groter dan het oude onderkomen, ook is er een groot waterbassin aan toegevoegd. Daarvoor werd de roofdierengalerij, een van de oudste delen van Artis en een toonbeeld van de ‘ oude’ dierentuin, gesloopt.

Samen met een deel van het parkeerterrein ontstond er zo ruimte voor de olifanten. In de documentaire ‘Olifanten op de parkeerplaats’ volgen we dit bijzondere project van het begin tot het eind.

Voor wie nog meer wil weten, is er deze docu van KRO en NCRV uit 2018. Hoe sluit je anno 2018 dieren op?

„Kun je vandaag de dag nog dieren opsluiten?”, vraagt Haig Balian zich in het begin van Het nieuwe Artis af. Het antwoord laat zich raden want Balian was ten tijde van de opnames directeur van de Amsterdamse dierentuin. Balian, zelf voormalig filmproducent: „We sluiten dieren op om mensen te laten zien dat er meer wezens op deze planeet zijn dan mensen.”

De echte vraag in de ruim één uur durende documentaire is dan ook meer: hóe sluit je anno 2018 dieren op? Een vogelverzorger („Pelikanen vliegen vrij hard. Van Assen naar Alkmaar in twintig minuten”) komt het dichtst bij het antwoord: „Een volière voor de pelikanen is heel mooi, maar dat is duur. Daarom kortwieken we ze elke vijf weken.” In beeld is ondertussen te zien hoe de veren aan de imposante vleugels van een pelikaan worden gehalveerd. De verzorger: „Het is net als nagels knippen. Zo moet je het zien. Het is niet schadelijk voor het dier, het is geen amputatie.”

Het Nieuwe Artis duurt een uur en 25 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Pauze programma: Ga je mee naar Artis?”

 • mr.drs.Bou:

  Nearly 100 Captive Orcas and Belugas at Risk of Drowning, Freezing to Death | National Geographic

  National Geographic

  The “whale jail” is in legal limbo while Russia’s government scrambles for answers.

  Russia set to free 100 “captive whales”

  1 maart 1929

  Russian authorities have ordered the release of nearly 100 whales held captive in cages in Russia’s Far East in a case that has drawn the ire of President Vladimir Putin.

  50 belugas captive in Russian ‘whale jail’ to be released

  Free At Last! 50 Beluga Whales Ready To Go To The Wild In Russia’s Far East

  Russia Insight,7 nov. 2019

  50 Beluga Whales Ready To Go To The Wild In Russia’s Far East
  The last batch of belugas will be taken to the site of their release in the Sea of Japan on two vessels. The loading started on Tuesday, but was suspended due to increasing wind, after only six animals were taken on board. It was resumed on Wednesday morning.
  “According to our information, five belugas were loaded and then eight more. The pontoon, from which they were transferred, is still docked near the vessel. It is expected that a bit later one more pontoon with belugas will arrive, and the loading will continue. As of now, there’s a temporary lull,” Targulyan said.

Laat een reactie achter