Archief
Artikelen

Nu de NASA ook een vrouw naar de maan wil sturen, willen mannen daar natuurlijk niet meer naar toe. Echte mannen willen naar Mars. Die planeet staat anderhalf maal zo ver van de zon als de aarde. Straling neemt af met het kwadraat van de afstand, dus Mars ontvangt 2,25 maal minder zon. Het is er koud, tussen -140°C ’s winters rond de polen tot 20°C in de “tropen”. Net als de aarde kent Mars seizoenen, maar het jaar duurt er lang: 687 dagen. De baan van Mars is een ellips. Het perihelium valt in de zomer van het zuidelijk halfrond, zodat het daar ’s zomers warmer is, maar de winters zijn er kouder dan op het noordelijk halfrond. Mars heeft geen magnetisch veld, de zonnewind heeft er vrij spel. De atmosfeer bestaat voornamelijk uit CO2 en er is vrijwel geen water. Mars is droog en het stormt er vaak. De lucht ziet bruinrood van het stof, dat bestaat uit zeer fijne deeltjes ijzeroxide of roest. Mars is kleiner dan de aarde, de zwaartekracht is er ongeveer een derde. Misschien is dat laatste wel gunstig voor mannen die graag in een ruimtepak een marswandeling willen maken.

In de oude mythen en religies was Mars de god van de oorlog. Willen ze soms daarom naar Mars? En dan hoe? Eerst minstens een half jaar tot 8 maanden in een ruimteschip, waarna men landt in een droge woestijn met stofstormen en een ijle lucht van CO2 zonder zuurstof. Het lijkt mij er gewoon niet leuk. Dat men er wagentjes naar toe stuurt om Mars te verkennen, vind ik wel prachtig, al is het ook nogal duur. Nieuwsgierigheid dient de mens.

Wikipedia zegt: “De Mars Exploration Rovers (MER’s) zijn twee onbemande ruimtevaartuigen die in juni 2003 door NASA naar Mars zijn gestuurd en daar in januari 2004 landden. Het zijn robotwagentjes (rovers) die grotendeels zelfstandig in staat zijn om zich voort te bewegen, wetenschappelijk onderzoek te verrichten, foto’s te nemen en informatie naar de Aarde te zenden. De twee Mars Exploration Rovers (Marsverkenningsrobotwagentjes) zijn genaamd de Spirit (of MER-A) en de Opportunity (of MER-B). Het contact met de Spirit is sinds 22 maart 2010 verloren en op 25 mei 2011 heeft NASA deze missie beëindigd. In juli 2014 had de Opportunity 40 kilometer afgelegd. In juni 2018 ging tijdens een stofstorm ook het contact met Opportunity verloren. Het lukte niet het contact te herstellen. Op 12 februari 2019 werd de missie beëindigd.”

What did NASA’s Opportunity Rover find on Mars? (Episode 1) duurt 10 minuten.

Gepubliceerd op 14 sep. 2018
NASA’s Opportunity rover may have come to the end of a nearly 15 year mission on Mars. A dust storm has drained its batteries, and we are unsure if it will recover. But what journey did it make?

Voor wie meer wil weten, de hele docu bestaat uit 4 delen.

In 10 jaar tijd legde de Opportunity 40 kilometer af. Dat gaat tergend langzaam. Het probleem is het fijne stof dat overal in kruipt en dat verraderlijke duinen vormt op de rotsige ondergrond. De energie komt van de zon, die op Mars zwakker schijnt. Na iedere stofstorm zijn de zonnepanelen bedekt met stof, dus onbruikbaar. Maar goed, echte mannen willen er naar toe en ze oefenen alvast in een woestijn in Israël.

Simulating Life on Mars in Israel’s Desert duurt ruim 2 minuten.

Ooit was er water op Mars, zoals blijkt uit de erosie. Mars Had Massive River Valley Network. Maar het meeste water is verdwenen, al ligt er nog wel wat waterijs rond de polen. De sneeuw rond de polen bestaat echter voornamelijk uit bevroren CO2.

In 2016 maakte SpaceX, het bedrijf van miljardair Elon Musk, bekend dat er in 2024 een bemande vlucht komt naar Mars. Deze reis zou als doel hebben om over zo’n 50 tot 100 jaar één miljoen inwoners te hebben op Mars. Bij deze eerst de reclamefilm. Let op de stralende zon en de blauwe lucht na de landing. Niet, dus!

SpaceX Interplanetary Transport System duurt ruim 4 minuten.

SpaceX founder vows Big Falcon Rocket will carry humanity to Mars

Een puur Hollands initiatief was Mars One van de ondernemer Bas Lansdorp. Hij wilde mensen naar Mars sturen voor permanent verblijf. Enkele reis! Maar het project bleek nogal duur. In januari 2019 ging Mars One failliet.

Mars One mission goes bankrupt

RT America
Gepubliceerd op 12 feb. 2019
A little more than four years ago, a venture called Mars One made a big splash. Now, a Redditor has discovered they have gone bankrupt. The Resident gives her spin.

Geleerden onderzoeken de problemen die mensen in de ruimte ondervinden. Gewichtloosheid, kosmische straling, verveling… en dan de vreselijke omstandigheden waarin men op Mars terecht komt. Valt daar wat aan te doen? Misschien een kleine kas met wat tomaten en een kropje sla… Maar op Mars moet men wel een ruimtepak dragen.

​NASA wants greenhouse on Mars by 2021

NASA researchers have proposed depositing a small greenhouse on Mars when the next rover bound for the Red Planet is expected to land in 2021. Experimenting with plant life is another step in the process of establishing human colonization of Mars. The Mars Plant Experiment (MPX) would be a self-contained project, NASA scientists say, closed off from the atmosphere on Mars as to not allow any possibility that the plant life could escape.

Why we need all-new space suits to survive Mars

Niet alleen in Amerika en Europa wil men naar Mars, ook de Russen willen er naar toe. Russia to launch mission to Mars next year – Putin

Make no Mistake, Russia Is World Leader in Space – Mars Now the Next Goal of Russian Scientists duurt 4 minuten.

In de VS wil men vooral de ruimte in om oorlog te voeren. Uiteraard is men het daarmee in Rusland niet eens. De Russen willen vrede, ook in de ruimte! “Opening Pandora’s box”: Russian weapons chief blasts Trump’s Space Force plans

‘US will have a Space Force’: Trump ready to militarize cosmos

Trump floats idea of an outer space army

In onze kapitalistische economie zijn er altijd mensen die zoveel geld over hebben, dat ze het graag willen verspillen aan deze ruimtelijke onzin. Het geld gaat niet naar huisvesting voor de daklozen, voedsel voor de armen, gezondheidszorg en scholen, maar naar de bodemloze put van de ruimtevaart. Space, the next frontier for capitalism:

Investment bank Goldman Sachs estimates that space start-ups have, globally, attracted $13.3 billion of investment since 2010.

Jeff Bezos, the richest man on earth, has said that he has been funding his space technology firm Blue Origin at the rate of $1 billion a year and will continue to pump in his “Amazon lottery winnings into a much lower price of admission so we can go explore the solar system.” He can afford it — with a net worth of $131 billion, he is richer than two-thirds of the countries of the world. And, along with Elon Musk, the founder of SpaceX, he is the face of the next giant leap of capitalism — into space.

Intussen willen de kinderen massaal naar Mars, omdat ze met de tv zijn opgegroeid en de reclame voor ruimtevaart wordt hen daar met de paplepel ingegoten. Maar over kinderen gesproken: hoe kan een kolonie van mensen op Mars levensvatbaar zijn? Hoe bedrijf je de liefde, hoe krijg je kinderen als je in een ruimtepak moet wonen? En hoe zullen die kinderen zich ontwikkelen in deze vijandige omgeving? Heel romantisch zal het op Mars nooit worden.

Red sex: Reproducing on Mars could be problematic

Talloze mensen denken nu dat er over enige decennia een kolonie van mensen op Mars zal wonen. Maar als zelfs de maanlandingen van het Apolloproject niet waar gebeurd zijn, wat hebben we dan nog te zoeken op Mars? Heb daarom tot slot nog even een gouwe ouwe…

Frank Sinatra – Fly Me To The Moon (Live At The Kiel Opera House, St. Louis, MO/1965)

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Echte mannen willen naar MARS”

 • mr.drs.Bou:

  Space Exploration and Humanity’s Struggle for Open System Economics

  Today, America has not only lost the capability to place a man on the moon, but cannot even send an astronaut into orbit without hitching a ride on a Russian Soyuz shuttle. While certain forces within America led by current NASA Administrator Jim Bridenstine and the sitting President earnestly do wish to revive those capabilities, America’s 50 year visionless dance with monetarism have annihilated the memory of how such funding and long term planning occurred in the post war decades. Ironically, nations like China, Russia and India have discovered these modes of thought and economic practice to such an extent that China has quickly become a leader in Space technology, being the first nation to land a rover on the far side of the moon while all three Eurasian nations have unveiled ambitious programs for lunar-Mars development.

 • Mattijs:

  Wat is er toch gebeurt met die praktische ritsen van de ruimtepakken?

Laat een reactie achter