Selecteer een pagina

Archieven

El Sistema: de kinderen van Venezuela spelen muziek

Van Groene Wolf ontving ik een artikel over de rol van de muziek in de revolutie van Venezuela. Dank je wel, Groene Wolf, dat was prachtig! Wat een muziek! Wat een ritme en wat een samenwerking. Daar kan die hele dwaze Guaidó met zijn Amerikaanse coupe niet tegenop. 🙂

El Sistema – How Music Saved Our Children

Als je bij een muziekvereniging speelt, worden soms nieuwe stukken uitgedeeld waarmee je niet bekend bent. Zo kregen wij ‘Danson Numero 2’ van de componist Arturo Marques op onze lessenaar. Om er achter te komen hoe het ongeveer moest klinken, zocht ik het op Youtube op. Mijn aandacht werd onmiddellijk getrokken door een kleurrijk orkest gekleed in de nationale driekleur van Venezuela, zo bleek. Tot mijn verbazing bestond het orkest uit enkel jongeren, inclusief de dirigent Gustavo Dudamel.

Dancon Numero 2 (Arturo Marques) duurt bijna 10 minuten.

Het Venezuelaanse orkest maakt deel uit van El Sistema. Wikipedia zegt er het volgende over:

El Sistema (Het Systeem) is een model voor muziekonderwijs, dat in 1975 ontstond en uitgewerkt werd door José Antonio Abreu. Hij bedacht een voor iedereen toegankelijk muziekonderwijssysteem met gratis toegang voor jeugd en jongeren uit alle sociale klassen.

Het project werd zwaar gesubsidieerd door de regering Chavez, waardoor er o.a. gratis muziekinstrumenten beschikbaar gesteld konden worden. In het hele land maakten ruim 250.000 kinderen gebruik van El Sistema, waarvan vele afkomstig uit sloppenwijken. Hierdoor kwamen aanzienlijk minder arme kinderen in de criminaliteit of prostitutie terecht. Een selectie van de meest getalenteerde kinderen/jongeren werd op genomen in het orkest van Gustavo Dudamel en reisde de wereld af om concerten te geven. Het orkest is het visitekaartje van Venezuela.
Gustavo is momenteel dirigent van het Los Angeles Philharmonic. Gezien de huidige geopolitieke toestand zal dat best lastig voor hem kunnen zijn.

Docu uitgezonden door de BBC, gepubliceerd op 31 dec. 2008

How Music Saved Venezuela’s Children duurt 10 minuten.

The remarkable accomplishment of a great humanist, José Antonio Abreu, who dedicated his life to set up the ‘Sistema’ in 1975, an extraordinary music and social project which has been running in Venezuela in an attempt to transform the lives of the nations poorest children.
It has been using classical music to tackle the social problems of a country where 60% of the population live below the poverty line. By offering free instruments and tuition through a network of after-school centres all over the country, the Sistema has kept thousands of children away from the drugs, alcohol and gang-related violence of the streets and has led to the creation of 30 professional orchestras in a country that had only 2 before it started. Currently, 275,000 children attend the Sistemas schools and many of them play in one of the 125 youth orchestras.
At the pinnacle of the system stands the Simón Bolívar Youth Orchestra of Venezuela under its music director Gustavo Dudamel who is himself a product of the Sistema and is also the musical director for the Los Angeles Philharmonic Orchestra.

En nu over naar de muziek.

La Orquestra Sinfónica Infantil de Venezuela met gast dirigent Sir Simon Rattle (Berliner Philharmoniker) speelt Mahler in Salzburg (2013):

SINFONICA INFANTIL DE VENEZUELA EN SALZBURGO duurt 23 minuten.

La Orquestra Sinfónica Infantil de Venezuela speelt Tchaikovsky in Milaan (2015):

Orquesta Sinfonica Infantil Nacional de Venezuela 2015 duurt ruim 19 minuten.

5 Reacties

  1. Groene Wolf

    Het leerling orkest van Koninklijke Harmonie Ons Genoegen Vlissingen, speelt Spider Rag. Solist Iris van der Knaap onder leiding van Dik Broers. (zeven jaar geleden ongeveer)

    Dit was tevens mijn eigen debut met Franse hoorn. Ik deed het zeven kleuren in mijn broek van de zenuwen. Groene Wolf is op vijftig jarige leeftijd begonnen met hoornles bij René Boogaard.

    Iris solo met harmonie Spider Rag

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeventien − 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën