Selecteer een pagina

Archieven

Een effectieve klimaatmaatregel: plant bomen!

In mei 2012 stond op BOUblog een artikel: De lessen van het Lössplateau. Het Chinese Löss-plateau, een gebied zo groot als Frankrijk en ooit een van de meest vruchtbare gebieden ter wereld, was veranderd in een woestijn. Met steun van de Chinese regering is er een herbebossingsproject gestart. Het blijkt dat het landschap zich in 15 jaar tijd herstelde van een kale woestenij in een groen landschap met een weelderige vegetatie. Als men zo bang is voor CO2, waarom plant men dan geen bomen, in plaats van die smerige windmolens? Bomen nemen CO2 op! Ze houden ook het grondwater vast met hun wortels en veranderen aldus de woestijnen in parklandschappen. Geen windmolenparken, maar echte parken waarin je kunt wandelen, voedsel verbouwen en dieren laten grazen! Deze groene revolutie is goed voor de natuur, de planten en dieren, de mensen en het klimaat.

Rob Heusdens plaatste onlangs in een reactie een reeks van YouTubes over de huidige stand van zaken met deze natuurlijke groene aanpak. Er blijken her en der al initiatieven te bestaan om bomen te planten, bij voorbeeld deze: Trees for All. Er zijn er meer. Wat denkt u van Regreen Our Planet. Help us plant a billion trees and restore global forests.. Een miljard bomen, wat zou dat kosten? De website We Plant Trees zegt: One dollar plants one tree.. Voor het bedrag van 1 miljard dollar kan men de aarde weer groen maken. In plaats daarvan pompt men miljarden in de strijd tegen CO2. Dat is toch te dwaas…

Als iemand ooit nog zegt dat we iets moeten doen aan de toename van CO2 door de verbranding van fossiele delfstoffen, zeg dan: Plant bomen! Hoeveel bomen? Nou, een miljard om te beginnen. Er is niets mis met CO2, maar de meeste mensen zijn dusdanig gefopt door het IPCC en de “groene” propaganda, dat ze deze simpele waarheid niet meer zien. Er is wel van alles mis met de natuur op aarde. Grote delen van wat ooit vruchtbaar land was, veranderden langzaam maar zeker in woestijnen. Ook dat is soms een natuurlijk fenomeen, maar het gedrag van mensen heeft daar de laatste eeuw sterk aan bijgedragen. Verstedelijking maakt dat er minder bomen groeien, het rooien van oerwouden draagt daar ook flink toe bij. En het zogenaamde natuurbeheer blijkt vaak averechts te werken, zoals blijkt uit deze verrassende TED-talk:

How to green the world’s deserts and reverse climate change | Allan Savory duurt 22 minuten.

Allan Savory pleit voor het houden van grote kuddes in savanne. Deze kuddedieren grazen, zodat het gras kort blijft en niet afsterft, waarbij het de grond verstikt. Ze poepen ook en die mest is goed voor de grond. Ze trappelen met hun hoeven en maken daarbij de grond los. En je kunt ze ook nog eten, biologisch vlees. Het planten van bomen en het vergroenen van het landschap kan goed samengaan met het houden van dieren.

Een van de grootste problemen is erosie door droogte. Als de planten en bomen ontbreken, dan houdt de grond het water niet meer vast. Als het regent, ontstaan er overstromingen en modderstromen, maar schijnt de zon weer, dan droogt de grond snel op. In Australië heeft een boer zijn kale, droge land veranderd in een natuurlijke lusthof, onder andere door het planten van bomen.

How Peter Andrews rejuvenates drought-struck land | Australian Story duurt 49 minuten.

Het herstellen van het ecosysteem is niet duur en levert meestal zelfs winst op. De volgende video gaat over het herstel van mangrovebossen aan de kust van Equador. Deze bossen beschermen de kust tegen vloedgolven en ze zuiveren het water. Na een ziekte onder de garnalen, heeft de regering met hulp van de garnalenkwekers weer mangrovebossen aangeplant. Het hele project kostte slechts een paar duizend dollar. Voor dat bedrag kun je echt geen windmolen bouwen! De vissen kwamen terug, de garnalenkwekers konden weer oogsten, maar ook de vogels en insecten kwamen terug. De economische opbrengst in relatie tot de investering was enorm!

MANGROVE REFORESTATION 2015 CALISUR duurt 12 minuten.

Fundacion Calisur
Gepubliceerd op 23 mei 2015
Mangrove reforestation program and environmental remediation America’s largest DEVELOP IN ECUADOR 2015 – planting more than 2 million red mangrove plants in 1500 hectares of coastal areas financed by small and medium shrimp farmers.

De energietransitie in de onnodige strijd tegen CO2 is slechts een verdienmodel voor de grote corporaties. De Verenigde Naties spelen hierbij een belangrijke rol! Zij propageren de angst voor CO2, in plaats van een mogelijke vergroening van de aarde. Toch nemen particulieren overal het initiatief voor vergroening. Als dergelijke programma’s wereldwijd op grote schaal zouden worden uitgevoerd, dan kan de aarde zich herstellen van de chemische roofmoord die wordt gepleegd door de grote corporaties. Biodiversiteit is het enige antwoord op het klimaatprobleem. Bang voor CO2? Plant dan bomen. En laat de schapen grazen…

Can sheep save the planet? Yes – says Allan Savory! duurt 44 minuten.

IWTOCHANNEL
Gepubliceerd op 7 mei 2014
“Desertification is a fancy word for land that is turning to desert,” states Allan Savory in his quiet but inspirational form. And it’s happening to about two-thirds of the world’s grasslands, accelerating climate change and causing traditional grazing societies to descend into social chaos. Savory has devoted his life to stopping it. He now believes, and his work so far shows, that a surprising factor can protect grasslands and even reclaim degraded land that was once desert. The role of livestock in a new agriculture that can save city-based civilization. Allan discusses how animals, such as sheep, can be used to heal landscapes, combat climate change, restore economies, increase soil fertility, produce clean water, provide healthy habitat for wildlife, and more.

28 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  BEWEZEN.!!! Bomenkap om 5G vrij baan te geven…!?

  INDERDAAD blijken er documenten te bestaan, die overduidelijk aantonen, dat bomen, groot en klein, het 5G-netwerk ‘in de weg staan’. Maar is dat wérkelijk de reden, een ‘vanzelfsprekendheid’ waarmee in Nederland nu wordt gekapt. Want de mate waarin, is bijna crimineel te noemen.

  Wij willen je via dit artikel oproepen om te helpen de CONTINUE LIJST met kap-projecten (gepland en/of uitgevoerd) te melden, bij het ‘Meldpunt Bomenkap’.

  Nou, dan staan die windmolens ook in de weg. Kappen met die windmolens, dan kun je de bomen laten staan. 😉

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Topwetenschappers: ‘Bos is beste technologie om klimaat te regelen’

  Als we een gevaarlijke klimaatverandering willen vermijden, moeten we gezonde bossen beschermen en bewaren, stellen de wetenschappers. De natuurlijke technologie die wouden bieden, vormt het fundament voor economische groei.

  ‘Maar net zoals een infrastructuur in verval hebben we ook toegelaten dat wouden aftakelen’, stellen ze. ‘Hoe langer we “onderhoud” uitstellen, hoe duurder de herstellingen en hoe hoger het risico op rampen. Ons antwoord als reactie op het IPCC-rapport is eenvoudig: het toekomstige klimaat van onze planeet is onlosmakelijk verbonden met de toekomst van onze wouden.’

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

3 × 1 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën