Selecteer een pagina

Archieven

ALARM: Venezuela, rijk aan olie, bedreigd door VS-NATO

Het is weer zover! De VS zou zich terugtrekken uit Syrië, dat leek goed nieuws, maar er is een nieuwe vijand in de maak. Ditmaal is Venezuela het doelwit. De manier waarop dat gaat, is weer eens in strijd met alle internationale rechtsregels. Hoeveel landen heeft de VS nu al naar de bliksem geholpen? Afghanistan, Irak, Somalië, Libië, Honduras, Oekraïne en ga zo maar door. Ook in Jemen brengt men al jaren met Amerikaanse wapens “vrijheid en democratie”. In Venezuela heeft de VS op 23 januari de leider van de oppositie, Juan Guaido, uitgeroepen tot president en Maduro zou moeten aftreden. Het vrije wilde westen eist regime change! Daarop heeft Maduro de diplomatieke banden met de VS verbroken en de Amerikaanse diplomaten uitgewezen. En de EU eiste dat er binnen 8 dagen verkiezingen worden gehouden in Venezuela… De rest volgt uit de video’s die hier onder staan. Mijn commentaar is kort: Handen af van Venezuela! Stop deze oorlogspolitiek om aardolie!

Voor wie meer wil weten over wat zich afspeelt in Venezuela, dat al jaren zwaar wordt getroffen door Amerikaanse economische sancties en mega-inflatie, is er deze lijst van Empire Files van Abby Martin. Zij was in de zomer van 2017 in Venezuela. Ook toen had het land reeds veel problemen, o.a. met sancties en inflatie, maar ook met de oppositie. Op dit moment lijkt de Regime Change in aantocht, de “Color Revolution” die in feite een staatsgreep is. Belangrijk nieuws van gisteren: Venezuela heeft voor ruim een miljard aan goud bij de Bank van Engeland en deze weigert het goud terug te geven. Bij deze een overzicht van het nieuws van gisteren en vandaag:

Venezuela in Danger! American-Appointed Exarch Juan Guaido Begins His Color Revolution Preparations

Vesti News
Gepubliceerd op 28 jan. 2019

Venezuela is a Russian-friendly state with a population of 30 million located in the north of South America. Its capital is Caracas, which with three million residents. Venezuela is a big irritation for the United States and the Latin American countries under US control. The country is an exporter of oil and one of the most important players on the global oil market. It’s a coveted prize for Washington.

United States’ systematic approach toward Regime Change in Venezuela

PressTV
Gepubliceerd op 29 jan. 2019

Venezuela’s Maduro rejects EU ultimatum on fresh elections

PressTV
Gepubliceerd op 28 jan. 2019
Venezuelan President Nicolas Maduro has rejected calls by the European nations to hold early elections. Maduro has also slammed the opposition leader’s decision to declare himself president. Maduro says the announcement is constitutionally null.

Bank of England Rejected Maduro’s Request to Withdraw Venezuelan Gold

RT America
Gepubliceerd op 28 jan. 2019
The Bank of England blocked Venezuela’s attempts to retrieve $1.2 billion worth of gold stored as the nation’s foreign reserves in Britain. The self-declared and US-backed ‘president’ Juan Guaido, to supports the alleged move. Meanwhile, the US has announced sanctions against Venezuela’s largest oil company, PDVSA. RT America’s Sara Montes de Oca has the details. Then investigative journalist Ben Swann joins Scottie Nell Hughes to discuss, arguing that the US is trying to sway Venezuela’s military away from Nicolas Maduro by cutting his government off from the ability to pay them. He also decries the US’s ‘terrible track record’ of overthrowing governments and leaving nothing workable in their place.

Ben Swann ON: Breaking, Venezuela Hit With Massive New Sanctions by Trump Admin.

Ben Swann
Gepubliceerd op 28 jan. 2019
The Bank of England blocked Venezuela’s attempts to retrieve $1.2 billion worth of gold stored as the nation’s foreign reserves in Britain. The self-declared and US-backed ‘president’ Juan Guaido, to supports the alleged move. Meanwhile, the US has announced sanctions against Venezuela’s largest oil company, PDVSA. Ben Swann explains how the US is trying to sway Venezuela’s military away from Nicolas Maduro by cutting his government off from the ability to pay them. He also decries the US’s ‘terrible track record’ of overthrowing governments and leaving nothing workable in their place.

How can crisis in Venezuela be resolved & how will it be? RT speaks to frmr UN special rapporteur

RT
Gepubliceerd op 27 jan. 2019
Former UN special rapporteur Alfred de Zayas talks to RT about the crisis in Venezuela.

England blocks $1.2 billion in Venezuela gold

RT America
Gepubliceerd op 28 jan. 2019
After the US, UK and several other countries recognized Juan Guaido as president of Venezuela, the Bank of England blocked elected leader Nicolas Maduro from accessing $1.2 billion dollars in Venezuelan gold. Former UK MP George Galloway joins In Question to discuss.

Maduro: the next Gaddafi?

RT America
Gepubliceerd op 28 jan. 2019
Is the Bank of England seriously refusing to let Venezuela withdraw their own gold? In any other context, this would be naked theft. RT America’s Sara Montes de Oca joins Rick Sanchez to discuss the parallels between Venezuela’s frozen access and the millions of dollars in Libyan wealth still missing from when Muammar Gaddafi was overthrown and murdered by foreign-backed rebels in Libya.

Maduro Speaks Out! President Demands That America Backs Off Venezuela, Quits Meddling

Vesti News
Gepubliceerd op 29 jan. 2019

‘Troika of Tyranny’: US hawks take aim at Venezuela’s president Maduro

RT
Gepubliceerd op 29 jan. 2019
Caleb Maupin looks at the team taking aim at Venezuela.

Voor iets meer historische achtergrond, lijkt de volgende langere video volgens mij redelijk objectief:

Venezuela’s History of U.S. Imperialism with Paul Dobson duurt 30 minuten.

The Peace Report
Gepubliceerd op 29 jan. 2019
Venezuela has been the recent target of U.S. imperialism with a U.S.-backed coup attempt on Jan 23rd where Juan Guaido self-proclaimed himself (with support from the U.S.) the new president of the country in order to unseat the current democratically-elected president Nicolas Maduro. Will Griffin discusses the history of U.S. imperialism in Venezuela, the Bolivarian Revolution that is ongoing, and the current situation in the country with journalist Paul Dobson from Venezuela Analysis.

3 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Beste Ben en Rob en anderen, neem me niet kwalijk, maar er kwam weer eens stoom uit mijn oren. De Klimaatwet is waanzin en de oorlog om olie en aardgas gaat gewoon door! Deze agressieve energie politiek moet stoppen! Gaarne wel met wat humor, 😉

  Ed en Willem bever – Het Stoomlied (Fabeltjeskrant)

  Antwoord
 2. Rob Heusdens

  Nee, niet de klimaat wet maar het klimaat beleid.

  De klimaat wet stelt alleen de doelen vast, niet de maatregelen.
  Dat we weinig feducie kunnen hebben dat we met dit politieke en economische stelsel dat soort doeleinden ook zouden kunnen halen is denk ik wel duidelijk.

  Ik denk dat de opstellers van de klimaat wet (waar je de sporen van het VVD beleid duidelijk terug vindt) daar ook welbewust op aan hebben gestuurd door een beleid op te stellen wat onmogelijk draagkracht kan hebben, ineffectief is en onnodig veel te duur.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Rob. Inderdaad, niet alleen de klimaatwet, maar het hele klimaatbeleid is waanzin!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën