Selecteer een pagina

Archieven

Wetenschapsjournalist Marcel Crok over het klimaat

Marcel Crok (1971) studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden. In 1997 werd hij freelance wetenschapsjournalist na een stage bij het Chemisch Weekblad (tegenwoordig C2W). In 2001 werd hij redacteur bij Technologietijdschrift De Ingenieur en vanaf 2003 bij maandblad Natuurwetenschap & Techniek (NWT). In februari 2005 publiceerde Crok in NWT een groot en kritisch verhaal over de hockeystickgrafiek. Dit verhaal maakte veel reacties los en sindsdien volgt hij het klimaatdebat op de voet. Later dat jaar leverde het hockeystickverhaal hem de eerste Glazen Griffioen op, een aanmoedingsprijs voor jonge wetenschapsjournalisten. Met het prijzengeld van de Glazen Griffioen en een bijdrage van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten werkte Crok aan een internationaal boek over het klimaatdebat, gebaseerd op interviews met vele klimaatonderzoekers. In het boek onderzoekt hij of en zo ja hoe bewezen is dat CO2 schuldig is voor de recente opwarming op aarde. Hij onderhoudt ook een website: De Staat van het Klimaat, naar het gelijknamige boek dat u HIER kunt bestellen. Hij is de ‘Superbadguy’ van het klimaatdebat (lees dat artikel eerst!).

Crok staat al vele jaren zeer kritisch tegenover de klimaatwetenschap. Ik citeer nu uit een artikel van een jaar geleden: Marcel Crok: Parijse klimaatafspraken kunnen de vuilnisbak in

Ontkennen van milieuproblematiek, ook al is dit niet op feiten maar emotie gebaseerd, is een politieke doodzonde. Iets soortgelijk is ook aan de hand met het klimaatbeleid. Er worden volgens Crok miljarden uitgegeven aan CO2 maatregelen die niet of nauwelijks effect zullen hebben of waarvan niemand welk precies effect deze sorteren.

In de politiek en ook in de Volkskrant van 23 februari 2018 is men niet echt blij met Crok. De enige politicus die wel luistert, is Thierry Baudet: De klimaatjournalist die in de ban van het tegengeluid raakte: ‘Ik ben een roepende in de woestijn geworden’

Marcel Crok is een prominent vertolker van het idee dat de klimaatverandering meevalt en vindt daarmee nu ook in de politiek gehoor.

Inmiddels heeft Crok zich ontpopt tot een soort partij-ideoloog klimaatzaken van Forum voor Democratie. Die keer toen Baudet de halve goegemeente op stang joeg met een tweet waarin hij stelde dat CO2 goed is voor de plantjes, het klimaat minder snel opwarmt dan verwacht en de voorspelde weersextremen nog op zich laten wachten? Dan krijgt Crok dus een appje: Marcel, zo zit het toch, hè?

Moet je net Crok hebben. Scheikundige, cijferkenner en auteur van rapporten met titels als Hoe het IPCC goed nieuws over klimaatopwarming verborg of, pas nog, Waarom de KNMI-scenario’s niet zullen uitkomen. Hij probeert een tegen-narratief te organiseren, zoals dat heet. De andere kant te laten zien van de opvatting die onder wetenschappers, politici en in de media dominant is: het klimaat verandert gevaarlijk snel, en dus moeten we aan de bak, nú, snel, onmiddellijk.

Een duidelijke uitleg over de falende klimaatwetenschap gaf Marcel Crok in 2008. Deze analyse staat nog recht overeind!

Wetenschapsjournalist Marcel Crok over klimaatontwikkelingen in 4 delen, duurt ongeveer 38 minuten.

Marcel Crok is soms ook aanwezig bij Café Weltschmerz. We mogen Marcel Crok gerust rekenen tot de Nederlandse wetenschappers tegen de CO2 klimaat HOAX. In de volgende twee afleveringen legt Crok duidelijk uit wat er mis is met de CO2 klimaat HOAX.

Vlog; Marcel Crok en het onberekenbare klimaat (1) duurt 23 minuten.

Cafe Weltschmerz
Gepubliceerd op 6 mrt. 2016

Marcel Crok (1971) studeerde scheikunde in Amsterdam en Leiden. In 1997 werd hij freelance wetenschapsjournalist na een stage bij het Chemisch Weekblad (tegenwoordig C2W). In 2001 werd hij redacteur bij Technologietijdschrift De Ingenieur en vanaf 2003 bij maandblad Natuurwetenschap & Techniek (NWT).

In februari 2005 publiceerde Crok in NWT een groot en kritisch verhaal over de hockeystickgrafiek (Engelse versie). Dit verhaal maakte veel reacties los en sindsdien volgt hij het klimaatdebat op de voet. Later dat jaar leverde het hockeystickverhaal hem de eerste Glazen Griffioen op, een aanmoedigingsprijs voor jonge wetenschapsjournalisten.

Met het prijzengeld van de Glazen Griffioen en een bijdrage van het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten werkte hij in de jaren 2008-2010 aan het boek De staat van het klimaat. In het boek onderzoekt hij of en zo ja hoe bewezen is dat CO2 schuldig is voor de recente opwarming op aarde en hoe gedegen het IPCC-rapport is. Van het boek zijn ongeveer 5000 exemplaren verkocht.

In 2012 vroeg het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) hem om het vijfde IPCC-rapport te reviewen. Daarnaast is Crok nauw betrokken bij het internationale discussieplatform www.climatedialogue.org. Dit platform is eveneens gefinancierd door het Ministerie van I&M.

Vlog; Marcel Crok en het onberekenbare klimaat (2) duurt 22 minuten.

Cafe Weltschmerz
Gepubliceerd op 11 mrt. 2016

De volgende vlog heb ik niet kunnen vinden, of het moet deze zijn:

Vlog; Rypke Zeilmaker en het onberekenbare klimaat (3) duurt 36 minuten.

Rypke Zeilmaker is ook een wetenschapper tegen de klimaathoax!

6 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Marcel Crok heeft nog een boek geschreven, dat nu online staat:

  Waarom de KNMI-scenario’s niet zullen uitkomen
  Marcel Crok en Rob de Vos

  Het boek telt 129 pagina’s, die ik niet allemaal ga lezen. Ik snap immers al waarom de klimaat HOAX niet uitkomt. Ook weet ik reeds dat het KNMI de klimaat HOAX op handen draagt en als een hete luchtballon lanceert.

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  BBTV: Marcel Crok – ‘Beleid tegen broeikasgassen gaat te ver’ duurt 11 minuten.

  Boerenbusiness
  Gepubliceerd op 1 sep. 2017
  Wetenschapsjournalist Marcel Crok vindt dat de gevolgen van de klimaatverandering worden overdreven. Hij noemt zichzelf dan ook een klimaatoptimist. ‘Klimaatverandering kan juist gunstig uitpakken, ook voor boeren.’

  Crok vindt het om die reden onterecht dat er steeds meer maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw worden genomen.

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Het eenzame gevecht van een klimaatoptimist • #DeBuitenlucht duurt 12 minuten.

  RTL Z
  Gepubliceerd op 30 okt. 2017
  De klimaatafspraken van Parijs moeten de vuilnisbak in. Dat vindt wetenschapsjournalist Marcel Crok. De CO2-reductie kost miljarden, maar zijn een slag in de lucht.

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Het klimaat tussen hoop en vrees • #DeBuitenlucht duurt 18 minuten.

  RTL Z
  Gepubliceerd op 6 dec. 2017
  Eindelijk! Twee klimaatkenners, twee visies, één debat: Bart Strengers en Marcel Crok.

  Antwoord
 5. Frans

  Misschien zet dit de CO2/klimaat hysterici weer even met twee benen op de grond. Ga zo door Marcel en blijf vechten tegen de arrogante klimaat alarmisten: https://www.newscats.org/?p=12517

  Updated: The Shrinking CO2 Climate Sensitivity

  A recently highlighted paper published by atmospheric scientists Scafetta et al., (2017) featured a graph (above) documenting post-2000 trends in the published estimates of the Earth’s climate sensitivity to a doubling of CO2 concentrations (from 280 parts per million to 560 ppm).

  The trajectory for the published estimates of transient climate response (TCR, the average temperature response centered around the time of CO2 doubling) and equilibrium climate sensitivity (ECS, the temperature response upon reaching an equilibrium state after doubling) are shown to be declining from an average of about 3°C earlier in the century to below 2°C and edging towards 1°C for the more recent years.

  This visual evidence would appear to indicate that past climate model determinations of very high climate sensitivity (4°C, 5°C, 6°C and up) have increasingly been determined to be in error. The anthropogenic influence on the Earth’s surface temperature has likely been significantly exaggerated.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Frans.
   Die hele CO2 HOAX is gebaseerd op fraude en junk-wetenschap! Gelukkig zeggen steeds meer mensen dit. En nu maar hopen dat die smerige Klimaatwet niet door de 1e Kamer komt. Want ik ben bang dat Nuon, Shell of andere corporaties de hele Doggersbank volplempen met die vieze vuile zwaaipalen! En dat met de Klimaatwet in de hand.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

acht − 7 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën