Selecteer een pagina

Archieven

Patrick Moore, ooit Greenpeace, verdedigt de uitstoot van CO2

Patrick Moore, een van de oprichters van Greenpeace, heeft zich een aantal jaren geleden gedesillusioneerd teruggetrokken uit de beweging en is nu een van de felste critici. Met de oppositie van Greenpeace tegen betaalbare energie op basis van fossiele brandstoffen en genetische modificatie belemmert deze milieubeweging volgens Moore de welvaartsverhoging en armoedebestrijding in grote delen van de wereld. Het aantal slachtoffers loopt in de miljoenen, zo niet honderden miljoenen. Het gaat dan om mensen die leven in voortdurende armoede met alle ontberingen die daaruit voortvloeien, zoals een kortere levensverwachting en vroegtijdig overlijden aan vermijdbare ziekten. In zijn artikel uit 2016: ‘The Positive Impact of Human CO2 Emissions on the Survival of Life on Earth’ (pdf, 24 pagina’s) zegt hij o.a.:

All life is carbon based and the primary source of this carbon is the CO2 in the global atmosphere. As recently as 18,000 years ago, at the height of the most recent major glaciation, CO2
dipped to its lowest level in recorded history at 180 ppm, low enough to stunt plant growth. This is only 30 ppm above a level that would result in the death of plants due to CO2 starvation.

It is calculated that if the decline in CO2 levels were to continue at the same rate as it has over the past 140 million years, life on Earth would begin to die as soon as two million years from now and would slowly perish almost entirely as carbon continued to be lost to the deep ocean sediments. The combustion of fossil fuels for energy to power human civilization has reversed the downward trend in CO2 and promises to bring it back to levels that are likely to foster a considerable increase in the growth rate and biomass of plants, including food crops and trees.

Human emissions of CO2 have restored a balance to the global carbon cycle, thereby ensuring the long-term continuation of life on Earth. This extremely positive aspect of human CO2 emissions must be weighed against the unproven hypothesis that human CO2 emissions will cause a catastrophic warming of the climate in coming years. The one-sided political treatment of CO2 as a pollutant that should be radically reduced must be corrected in light of the indisputable scientific evidence that it is essential to life on Earth.

Dat is wel een ander geluid dan het IPCC laat horen. Volgens Moore zou al het plantenleven sterven als de hoeveelheid CO2 daalt tot 150 ppm (deeltjes per miljoen moleculen), terwijl het huidige niveau van 400 ppm eigenlijk nog te laag is voor optimale plantengroei. En Moore komt met duidelijke argumenten. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer is beperkt. Planten nemen CO2 op, om het door middel van fotosynthese om te zetten in suikers (koolhydraten) die dienen tot voedsel voor dieren. Daarbij ademen ze de zuurstof uit. Dieren ademen zuurstof in en CO2 uit, waardoor er een symbiotische cyclus ontstaat. Maar veel zeedieren nemen ook CO2 op in hun kalkskelet, hun schelp. Zij binden de CO2 aan Calcium, waardoor Calciumcarbonaat ontstaat. Deze stof lost niet op in water en als het schelpdier sterft, daalt de schelp op de bodem neer. Zo ontstaan kalkrotsen. In de loop van miljoenen jaren is daardoor de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer en in de oceanen langzaam maar zeker gedaald. Omstreeks 18.000 jaar geleden leidde dit tot een situatie waarin de planten bijna stikten wegens gebrek aan CO2. Dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer nu weer stijgt, dank zij het verbranden van fossiele brandstoffen door de mens, is daarom niet schadelijk, maar juist goed voor de plantengroei.

Moore illustreert zijn verhaal met grafieken afkomstig uit de paleo- klimaatwetenschap, die het klimaat op aarde onderzoekt in de loop van duizenden en miljoenen jaren. Daaruit blijkt duidelijk dat CO2 in de atmosfeer nooit de oorzaak is geweest van Global Warming, maar soms wel het gevolg is van opwarmende oceanen. Bij deze wat lezingen van deze controversiële, maar zeer bijzondere milieuactivist, geplaatst in chronologische volgorde:

Confessions of a Greenpeace Dropout – Dr Patrick Moore duurt 31 minuten.

Dr Patrick Moore brings us his thoughts on the subject of climate Change at The Ninth International Conference on Climate Change in Las Vegas, USA, on the 8th July, 2014.

Een gebrek aan koolstof? – Dr. Patrick Moore duurt 30 minuten.

Dr. Patrick Moore – een gebrek aan koolstof?

Gepubliceerd op 16 sep. 2016

Conversations That Matter kenmerkt Dr. Patrick Moore in deel 2 van ons gesprek, waar hij zich bezighoudt met NGOs over klimaat, genetisch gemodificeerde organismen en wat hij zegt, is de waarheid over koolstof. Dr. Moore zegt dat we letterlijk uit koolstof zijn, voordat we het weer in de atmosfeer beginnen te pompen. CO2 is afgenomen tot waar het dicht bij het einde van het plant leven komt en in nog 1,8 miljoen jaar zal het leven beginnen te sterven op planeet Aarde wegens het ontbreken van CO2. Volgens Moore is het het leven zelf dat koolstof heeft verbruikt en opgeslagen in koolstofhoudende rotsen. Hij zegt verder: miljarden ton koolstofhoudende rots heeft kooldioxide uit de atmosfeer opgenomen. Omdat de aarde over de millennia is afgekoeld, brengt de natuur niet langer voldoende CO2 in de atmosfeer om dit te compenseren.

Patrick Moore Climate Debate Highlights 2018 duurt 24 minuten.

4 Reacties

 1. Nexus

  Op zich een interessante verhandeling maar ook hier wordt de indruk gewekt dat de mens de natuurlijke cycli kan beïnvloeden.

  Als er meer CO2 in de atmosfeer komt groeien planten sneller, grotere planten hebben meer CO2 nodig en er komt altijd een punt van evenwicht nadat er eerst omhoog of omlaag gepiekt is. Planten die te weinig CO2 kunnen opnemen stoppen met groeien en sterven uiteindelijk af. Maar niet alle planten sterven af. Kleine planten blijven en de cyclus begint van voren af aan. Zo zie ik het.

  Mooi dat er iemand is die een ander geluid laat horen maar ook hier wordt voorbij gegaan aan het gegeven dat de aarde al miljarden jaren bestaat en 18.000 jaar of enkele honderd duizenden jaren slechts een fractie is op de leeftijd van onze planeet. IJslagen laten zien dat CO2 nooit stabiel geweest is voor langere periodes. OOk in periodes waar de mens nog niet eens mee deed hier op aarde.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Nexus. Dat is goede informatie. Rustig lezen, morgen nogmaals, want van die YouTubes over de zon krijg ik soms een punthoofd, maar ik begin het te begrijpen. Zonnekunde was op school geen vak! 🙂

   Antwoord
 2. Joop

  Twee opmerkelijke zaken uit het verleden:

  1. Waarom heeft Phil Jones van de UEA data van zijn computer verwijdert terwijl er een FOIA request was?;

  2. Waarom heeft Michael Mann in zijn “Hockeystick” de middeleeuwse warmteperiode niet opgenomen?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × een =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën