Archief
Artikelen

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Deze oorlog die een einde zou maken aan alle oorlogen werd weliswaar besloten met een staakt het vuren, waarna een “vredesverdrag” volgde, maar dit bleek achteraf slechts een opmaat voor de Tweede Wereldoorlog. Die “vrede” is nu 100 jaar oud. In Parijs werd daarom onlangs een herdenkingsceremonie gehouden waarbij zo’n beetje alle staatshoofden en regeringsleiders aanwezig waren, maar dit “groepsreisje voor politici” maakt geen einde aan de hedendaagse oorlogen! Dat het in Parijs niet gezellig werd, kwam niet alleen door de stromende regen, maar vooral omdat de wereld 100 jaar na dato nog even verdeeld is.

Om te beginnen een duidelijk overzicht van de aanloop tot en het verloop van WW I.

World War I – origins, events and consequences summarized on a map duurt 8 minuten.

Dan even een kort stukje speelfilm over de krankzinnige strijd in de loopgraven:

WW1 Going over the Top: French Attack at Somme

Maar de geschiedenis is nooit wat het lijkt. Ten lies told about World War I geeft een overzicht van de leugens die nog altijd de ronde doen als het gaat over WW I. Dat artikel somt het aardig op. Het ging niet om vrijheid en democratie, maar om de economische wereldmacht van het Britse Rijk en een nieuw verdienmodel voor industriëlen: produceer iets dat bij gebruik wordt vernietigd en men zal er steeds meer van kopen! Dat geldt bij uitstek voor bommen en kogels.

Intussen was het leven in de loopgraven slechts een voorbode van de dood.

Life in a Trench | World War I | History

In vrijwel alle herdenkingen aan WO I wordt Duitsland min of meer als schuldige aangewezen. Historisch is dat onjuist, de drijvende kracht achter WW I was niet zozeer Duitsland, als wel de wens van enkele rijke Britten om de van het Britse Rijk losgescheurde Verenigde Staten weer met het Britse Rijk te verenigen. Empire, wereldmacht, absolute dominantie, het verzamelen van alle rijkdom ter wereld in handen van enkelen, dat waren de mechanismen die leidden tot WW I. Nog altijd spelen dezelfde factoren een rol als het gaat om oorlog, maar de politici doen alsof het om vrede gaat. Dit artikel van Donkerdoorn: De huichelaars en de honderd jaren zegt:

Zoals de demonisering van Rusland goed is voor het verkopen van NATO-beleid, is Trump goed voor het verkopen van EU-militarisering. Zeker nu Amerika talloze akkoorden over het gebruik van nucleaire wapens overboord gooit en Europa weer tot slagveld maakt.

Een militarisering die, juist dankzij Trump en NATO, allang begonnen is. Niet sinds het einde van de Koude Oorlog zijn zoveel Amerikaanse troepen in Europa actief als op dit moment. Jaar voor jaar worden oefeningen van het Atlantische bondgenootschap groter en kruipen de actieve eenheden dichter tegen Rusland (de agressor) aan. Over het hele continent wordt infrastructuur verbeterd en gereedgemaakt voor het verschepen van materiaal naar het oosten terwijl gesprekken lopen met bijvoorbeeld de failliete nazistaat Oekraïne of gangsterstaat Georgië over de uitbreiding van de samenwerking op het militaire vlak of het uiteindelijk opnemen van de beide ex-Sovjet republieken in de NATO. Parallel hieraan zal dus nog een Europees leger inzetbaar zijn, met zo min mogelijke parlementair toezicht vanuit de lidstaten, uitsluitend om Europese doelen te dienen. De eerste stappen heeft de EU al gezet met commandocentra en een onder het Verdrag van Lissabon verboden gezamenlijk investeringsfonds voor militaire technologie.

Kortom: we zijn na 100 jaar nog geen stap dichter bij de vrede. De staatsgrenzen mogen dan veranderd zijn, maar in de gedachten van de staatshoofden speelt nog altijd hetzelfde machtsspel. Zolang het in ons land vrede is, wijst haast niemand op de gevaren, want van doemdenken wordt niemand blij. Toch is het goed om eens wat objectiever te kijken naar de vreselijke slachtpartij van 100 jaar geleden. Zoals Rusland tegenwoordig wordt gedemoniseerd, zo was dat ruim 100 jaar geleden het geval met Duitsland, dat zich aaneensloot en in snel tempo moderniseerde, waarmee Duitsland het Britse Rijk wel eens voorbij zou kunnen streven. Met WW I heeft men daar een stokje voor gestoken, maar toen dat niet voldoende bleek, volgde WW II.

De volgende analyse van James Corbett laat zien dat deze oorlog niet ontstond uit Duitse agressie, maar veeleer uit de agressie van het Britse Rijk tegen Duitsland.

The WWI Conspiracy 1 duurt 32 minuten.

What was World War One about? How did it start? Who won? And what did they win? Now, 100 years after those final shots rang out, these questions still puzzle historians and laymen alike. But as we shall see, this confusion is not a happenstance of history, but the wool that has been pulled over our eyes to stop us from seeing what WWI really was. This is the story of WWI that you didn’t read in the history books. This is The WWI Conspiracy.

The WWI Conspiracy – Part Two: The American Front duurt 36 minuten.

Difficult as it had been for the Round Table to maneuver the British Empire into the war with Germany, it would be that much harder for their American fellow travelers to coax the United States out of its neutrality and into World War One. The cabal was going to have to leverage its control of the press and key governmental positions to begin to shape public perception and instill pro-war sentiment. And once again, the full resources of these motivated co-conspirators were brought to bear on the task. Join The Corbett Report for Part Two of The WWI Conspiracy.

Nu weten we ook wie de oorlog won: de bankiers. Alleen concentreerde hun macht zich nu niet langer in de City of London, maar vooral ook in Wall Street. Er volgde een “interbellum” dat 20 jaar duurde, tot in 1939 de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Aan dit tijdperk van 20 jaar “vrede” wordt vaak weinig aandacht besteed, maar juist in deze tijd blijkt de VS de culturele winnaar van WW I. En hoewel deze tijd wordt aangeduid als de periode tussen twee oorlogen, blijkt uit de geschiedenis dat de oorlog voortduurde, niet alleen in Europa, maar o.a. in de koloniën in Afrika en het verre Oosten. Europa was in verwarring en de hele wereld was daarbij betrokken. Vele landen of bevolkingsgroepen streefden naar onafhankelijkheid. Voeg daarbij de Russische revolutie van 1917, waarop een bloedige burgeroorlog plus een invasie van Europese en Amerikaanse legers volgde. In deze tijd van “vrede” was lang niet alles pais en vree. Het “interbellum” vormde in feite de nasleep van WW I. De volgende indringende reportage van DW Documentary gaat over deze chaotische tijd. De oorspronkelijke filmbeelden zijn achteraf ingekleurd.

After World War I (1/2) | DW Documentary (WW1 documentary) duurt 42 minuten.

After World War I (2/2) | DW Documentary (WW1 documentary) duurt 42 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

7 Reacties op “100 jaar na WW I, de oorlog die nooit eindigde”

 • Ben:

  Hi Boudine,

  Ken je ook het werk van Jacques Pauwels: https://www.jacquespauwels.net/category/books/nederlands/?

  Groeten, Ben

 • mr.drs.Bou:

  We Can Remember The Great War – But Palestinians Still Have to Live it

  By Robert Fisk

  November 19, 2018 “Information Clearing House” –

  There was something gruesomely familiar about the way we commemorated the supposed end of the First World War a hundred years ago. Not just the waterfalls of poppies and the familiar names – Mons, the Somme, Ypres, Verdun – but the almost total silence about all those who died in the First World War, whose eyes were not as blue as ours might be or whose skin was not as pink as ours might be or whose suffering continues from the Great War to this very day.

  Even those Sunday supplements that dared stray from the western front only briefly touched on the after-effects of the war in the new Poland, the new Czechoslovakia, the new Yugoslavia and Bolshevik Russia, with a mention of Turkey. The mass famine – perhaps 1.6 million dead – of the Arabs of the Levant under Turkish looting and Allied blockade in the First World War received not a word. Even more astoundingly, I could find not a single reference to the greatest crime against humanity of the First World War – not the murder of Belgian hostages by German troops in 1914, but the Armenian genocide of a million and a half Christian civilians in 1915 by Germany’s Ottoman Turkish ally.

  What happened to that key document of the First World War in the Middle East, the 1917 Balfour Declaration which promised a homeland for Jews in Palestine and doomed the Palestinian Arabs (a majority in Palestine at the time) to what I call refugeedom? Or the 1916 Sykes-Picot agreement which chopped up the Middle East and betrayed the promise of Arab independence? Or General Allenby’s advance on Jerusalem during which – forgotten now by our beloved commentators – he initiated the first use of gas in the Middle East. So smitten are we by the savagery of modern Syrian and Iraqi history, that we forget – or do not know – that Allenby’s men fired gas shells at the Turkish army in Gaza. Of all places. But gas in the collective memory last weekend was confined, yet again, to the Western Front.

 • mr.drs.Bou:

  James Corbett heeft ook deel III van zijn analyse van WW I voltooid. De kern van zijn verhaal is dat de Wal Street bankiers grote bedragen leenden aan Engeland, Frankrijk en hun bondgenoten. Zou Duitsland de oorlog winnen, dan zouden deze leningen oninbaar zijn. Vandaar dat ze wilden dat ook de VS zich in die oorlog zou storten.

  The WWI Conspiracy – Part Three: A New World Order duurt 41 minuten.

Laat een reactie achter