Selecteer een pagina

Archieven

Trump dreigt het nucleaire verdrag met Rusland op te zeggen

Wikipedia zegt: Het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF)-verdrag is een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en oorspronkelijk de Sovjet-Unie, nu Rusland. Dit werd op 7 december 1987 getekend door de president van de Verenigde Staten Ronald Reagan en de Secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie, Communistische Partij van de Sovjet-Unie Michail Gorbatsjov. Op 27 mei 1988 werd het verdrag geratificeerd door de senaat van de Verenigde Staten en op 1 juni van dat jaar werd het verdrag van kracht. Het verdrag verbiedt de partijen nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer. Die welke ze al hadden moesten op 1 juni 1991 vernietigd zijn. Op die datum waren er in totaal 2692 van zulke wapens vernietigd, 846 van de Verenigde Staten en 1846 van de Sovjet-Unie. Beide landen zijn in hetzelfde verdrag overeengekomen dat ze elkaars militaire installaties mogen inspecteren. Donald Trump wil het verdrag beëindigen, wegens vermeende schendingen door Rusland.

Dit nieuws lijkt zeer verontrustend, de internationale gemeenschap reageerde geschokt. Bij deze een overzicht van korte berichten, met tot slot een verhelderend gesprek tussen Stan van Houcke en Kees van der Pijl.

Russia Today:

Apocalypse in 2019: Is Russia-US war possible?
Published time: 19 Oct, 2018 13:36

However, if we do try to classify a hypothetical war between the US and Russia, it would most probably be a protracted nuclear world war. From the very beginning, this warfare would be characterized by a mutual unlimited use of all available mass destruction weapons, primarily strategic nuclear arsenals, which would entail a catastrophic aftermath not only for the two belligerent nations, but also for all the other countries of the world.
Both the West and the East know this perfectly well.

Trump vows to pull US out of ‘unacceptable’ nuclear missile deal with Russia
Published time: 20 Oct, 2018 20:34

‘Simply crazy’: What do you think of Trump’s vow to withdraw from US-Russia nuclear treaty?

The US is pulling out of a nuclear missile pact with Russia. The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty requires both countries to eliminate their short and medium-range atomic missiles. But President Trump accuses Moscow of failing to uphold its side of the deal.

Trump withdraws from nuclear treaty… wait, did we see something like this already?
Gepubliceerd op 22 okt. 2018

US tries to become judge & punisher – Chair of Russian Foreign Committee on US pulling out of INF
Gepubliceerd op 22 okt. 2018
If the US ditches the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF), it could collapse the entire nuclear non-proliferation system, and bring nuclear war even closer, Russian officials warn.

US Withdraws from Cold War Era Weapons Treaty
RT America
Gepubliceerd op 22 okt. 2018
Anya Parampil reports on a recent announcement that the US will withdraw from the Intermediate Range Nuclear Forces Treaty, signed by President Ronald Reagan and Soviet Leader Mikhail Gorbachev in 1987. Former UK MP George Galloway joins Anya along with Paul Magno, spokesperson for the anti-nuclear Plowshares Movement, to discuss how this decision will impact global security.

Als tussendoortje even de toestand in Syrië, waar de VS nog altijd bezig is om ÏSIS te bestrijden”.

US-led airstrikes targeting ISIS kill dozens of civillians in Syria, Damascus calls for UN probe
Gepubliceerd op 22 okt. 2018
The Pentagon has defended its airstrike on a mosque in Syria last Friday – saying it was targeting Islamic State militants inside.

En dan het Russisch talige Vesti News met Engelse ondertiteling. Vooral belangrijk omdat dit kanaal ons laat weten wat de Russen er van zeggen.

New Generation of US Politicians Forgot About Nuclear Threat, Think They Can Win War With Russia
Gepubliceerd op 22 okt. 2018
Igor Korotchenko, editor-in-chief of Natsionalnaya Oborona magazine: “Unfortunately, what’s happening today is really pushing the world towards a third world war. It’s not our choice. It’s a deliberate policy by the US, the UK, and their closest allies. America’s goal is clear, they want to terminate the INF treaty and execute their first strike concept.”

BREAKING! America Dropping Out of Missile Treaty Means Nuclear Arms Race Back On!
Gepubliceerd op 22 okt. 2018
Evgeny Satanovsky, political analyst: “De facto there’s an arms race ahead. We can talk a lot of nonsense about whether we’ll withstand it or not. We’ll have to withstand it.”

Is Nuclear Treaty Withdrawal a Bluff? US Midterms Draw Near; and Trump Needs Tough Rhetoric!
Gepubliceerd op 22 okt. 2018

Vervolgens PressTV uit Iran:

Russia: US INF exit to make world more dangerous
Gepubliceerd op 22 okt. 2018
Russia says possible US exit from the landmark bilateral nuclear arms control treaty would make the world a more dangerous place.

Russia: Moscow to respond in kind if US leaves nuke treaty
Gepubliceerd op 22 okt. 2018

Dan een achtergrondartikel:

US Ready To Blow Another Arms Control Treaty To Feed Its War Economy
By Finian Cunningham

If Trump goes ahead with pulling the US out of the INF, that will leave only one remaining pillar in the arms control architecture, the START Treaty limiting the deployment of all types of nuclear weapons. START is due to expire in 2021 and several hawkish US politicians are urging no replacement.

En een cartoon:
It Is Like A Western Movie: A Showdown Is In The Making
By Paul Craig Roberts

Tot slot een verhelderend gesprek over pijplijnen, oliedollars en de vraag wie de macht heeft, de politici of de grote oliecorporaties en de Amerikaanse wapenindustrie. Een goede introductie van dit belangrijke gesprek staat op Blik Op NOS Journaal. Daar staan ook reacties.

Competitie tussen grootmachten; Stan van Houcke en Kees van der Pijl duurt een uur en 12 minuten.

Cafe Weltschmerz
Gepubliceerd op 22 okt. 2018

De Nederlandse mainstream-media hebben er geen aandacht aan besteed, maar op 3 oktober 2018, twee weken geleden dus, heeft de Amerikaanse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, Kay Bailey Hutchison, de Russische Federatie met een militaire aanval bedreigd. Washington bereidt zich namelijk voor om nieuwe Russische nucleaire kruisraketten ‘te vernietigen’ door een Amerikaanse aanval. Deze bedreiging kwam drie dagen nadat een Chinees oorlogsschip een Amerikaanse torpedojager in de Zuid Chinese Zee dwong uit te wijken. Volgend jaar moet 60 procent van de Amerikaanse marinevloot voor de kust van China gestationeerd zijn, om zo de opkomende wereldmacht permanent te kunnen bedreigen.

Bovendien werd recentelijk bekend dat:
de Verenigde Starten druk doende is met lange-termijn voorbereidingen om de Amerikaanse economie te herstructureren met het oog op het uitvechten van een grote oorlog met een zogeheten ‘vergelijkbare’ tegenstander, hetgeen radicale veranderingen inhoudt van het Amerikaanse economische, maatschappelijke en politieke leven.

Dit is de strekking van van een 146-pagina’s tellend document dat Het Pentagon begin oktober publiceerde onder de titel ‘Assessing and Strengthening the Manufacturing and Defense Industrial Base and Supply Chain Resiliency of the United States.’ Het Pentagon maakt duidelijk dat Washington ‘zich niet alleen voorbereid op geïsoleerde regionale confrontations, maar vooral op een grootschalige langdurige oorlog tegen Rusland en China,’ waarbij vanzelfsprekend democratische rechten ondergeschikt worden aan militaire doeleinden. De Verenigde Staten moet zich ‘opnieuw uitrusten’ voor de ‘competitie tussen grootmachten,’ aldus het document.

De VS heeft geen militair-industrieel complex, het land is een militair-industrieel complex. Meer dan de helft van de toewijsbare federale begroting gaat naar dit complex. Nu maakt het zich op voor ‘ein totaler Krieg,’ daarbij gesteund door gecorrumpeerde mainstream-journalisten, die zich door de staat laten betalen om anti-Russische propaganda te bedrijven.

Dat de VS een militair-industrieel complex is, blijkt ondermeer uit het Pentagon-rapport, waarin gesteld wordt dat de Chinese economie ‘gecombineerd met de nadelige impact van de industriële politiek van andere naties, een significante bedreiging is van het Amerikaanse industriële fundament en daardoor een groeiend risico vormt van de Amerikaanse nationale veiligheid.’

Binnen deze context spreekt de journalist Stan van Houcke met emeritus hoogleraar Kees van der Pijl Pijl over het project.

De enige die zich geen angst laat aanjagen, is president Poetin met zijn geweldige gevoel voor humor en relativering. Hij weet dat een aanval op Rusland door Rusland wordt beantwoord met wapens die de wereld kunnen en zullen vernietigen. Een kernoorlog tussen de VS en Rusland zal geen van ons overleven! Volgens mij is dat het droevige einde van de mensheid, maar Poetin ziet dat anders. Hij is een gelovig mens!

Putin: We Are Going to Paradise, But You Lot… You Won’t Even Have Time to Repent Your Sins

19 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  We’ll build up nuclear arsenal until Russia & China come to their senses – Trump

  Putin’s Answer To Trump: Russia Is GENERATIONS Ahead Of USA With HYPERSONIC Avangard & Kinzhal

  Even Europe is Shocked: Trump’s Nuclear Treaty Move Throws Everyone Off Balance!

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Pre-War Hysteria: Trump Vows To Boost Nuclear Forces, Withdraw From INF Treaty

  Putin Teases Bolton: Has Your Eagle Already Eaten All The Olives Leaving Only The Arrows?

  Bolton faces Putin’s dismay amid INF exit tension

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Pro-War Lawmakers Use Russia-Scare to Bloat Military Budget

  Half of US Troops Fear New War in Coming Year

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Europe Will Become a Battlefield: Putin Bluntly Explains What Discarding INF Treaty Means

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Straks kan men geen brieven of pakjes meer sturen naar de VS. Absurd isolationisme…

  US Threatens Pullout from UPU and ITU, Which Survived Hitler but Not Trump

  The United States is threatening to withdraw from two international organizations that survived World Wars I and II but may not survive the retrogressive neo-conservative foreign policy of Donald Trump. The world’s third-oldest international organization, the Universal Postal Union (UPU), founded in 1874 in Bern, Switzerland, has been informed by Washington of the US withdrawal.

  The Trump White House is also threatening US withdrawal from the second-oldest international organization, the International Telecommunications Union (ITU), established by the International Telegraph Convention in Paris in 1865. The United States joined the ITU in 1908, during the administration of President Theodore Roosevelt. The two presidents – Grant and Roosevelt – who ushered the United States into the UPU and ITU, respectively, were Republicans.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  “Russia Is Preparing for War” Senior Russian Diplomat Confirms

  By The Saker

  Think of it: right now the USA is engaged in two parallel processes: on the one hand the USA is involved in sanctions and economic wars against most of the planet while on the other hand, the USA is withdrawing from one major international treaty after another (including arms control treaties). Ask yourself a simple question: is this the behavior of a country which is weak or strong? What does this “full-spectrum” policy of confrontation and self-isolation (because that is what withdrawing from so many agreements and treaties does: isolate the USA) mean? Does it signal the actions of a confident and strong power or one which is desperate and lashes out on all levels?

  The Empire in general, and the USA specifically, is literally cracking on all levels and there is absolutely no reasonable and halfway viable way to reverse this trend because the one and only solution for the USA to survive is to give up the Empire and become a “normal” country – something US leaders are not even willing to contemplate.

  Right now the USA and the “global West” (aka the AngloZionist Empire) are on a direct collision course with Russia (and probably China too). Right now, I see very few signs that anybody in the western elites is able (or willing) to admit that at the end of that road there is war and the destruction of the USA (and possibly much of Europe).

  Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  ‘Europe is too weak to resist US’ – political analyst on Washington INF treaty pull out

  Antwoord
 8. mr.drs.Bou

  For the first time since the Cuban crisis, nuclear war threat is real – Stephen Cohen duurt 25 minuten.

  Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  Unwrapping Armageddon: The Erosion of Nuclear Arms Control

  While Bolton and Trump are more aggressive about terminating agreements, it was the Obama administration’s decision to spend $1.6 trillion to upgrade and modernize US nuclear weapons that now endangers one of the central pillars of the nuclear treaty framework, the 1996 Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT).

  That agreement ended the testing of nuclear weapons, slowing the development of new weapons, particularly miniaturization and warheads with minimal yields. The former would allow more warheads on each missile, the latter could increase the possibility of using nuclear weapons without setting off a full-scale nuclear exchange.

  The INF Treaty came about because of strong opposition and huge demonstrations in Europe and the United States. That kind of pressure, coupled with a pledge by countries not to deploy such weapons, will be required again, lest the entire tapestry of agreements that kept the horror of nuclear war at bay vanish.

  And nobody seems to notice, and nobody seems to care…

  Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  Op dit topic heeft nog niemand gereageerd. Men doet alsof het ons niet aangaat, maar ook in Nederland staan Amerikaanse kernwapens gericht op Rusland. De Russen zijn veel duidelijker over de verstoring van het nucleaire machtsevenwicht.

  Israeli intel: US planned to strike Russia in 2005? (US withdrawal from INF Treaty explained) duurt 23 minuten.

  Inessa S
  Gepubliceerd op 16 nov. 2018
  In the mid-1980s, Europe had a situation that was similar to the Cuban Missile Crisis, when the Soviet SS-20 Saber and the American Pershing missile faced each other off at a close distance. Back then, both parties had decided to abandon the arms race by signing the Intermediate Range Nuclear Forces (INF) Treaty (1987). Today, the United States is seemingly desperate to withdraw from the agreement and return to the former situation.

  Recently, the US has been busy putting missile launchers into full combat readiness in Europe. These are positioned in Romania and next in line is Poland. Under the pretext of creating a “nuclear shield against Iran”, US Tomahawks are technically able to penetrate into Russia as far as the Ural mountains.

  The dismantling of the international system of security began in 2002, with the unilateral withdrawal of the United States from the Anti-Ballistic Missile Treaty 1972, a treaty that Vladimir Putin called “the absolute linchpin to international security.” This in turn hampered the START II (1993) – Strategic Arms Reduction Treaty.

  What will Russia do in response? Vladimir Putin has already mentioned an “instantaneous” answer. “There are missile launchers in Romania, which can be used not only for anti-missiles – but also for systems of medium-range missiles. These are usually deployed from the sea, however they can be transferred to land and used as medium-range, land-based missiles. This then becomes a direct violation of the INF,” he said.

  He continued- “Yet we also have the Strategic Arms Reduction Treaty, START III – I think that there are issues that need to be discussed about this,” the head of state said.

  This could be a hint at the possibility of Russia withdrawing from the US-backed Strategic Arms Treaty – START III. After all, on the day of signing – April 8, 2010 – the Russian president (then it was Medvedev) included a special reservation, a clause which said that the treaty “can be viable only on conditions when there is no qualitative and quantitative increase in the capabilities of US anti-missile systems.”

  It would appear, the snowballing effect has begun.

  Antwoord
  • Ben

   Hi Boudine,

   De fascistische staten hebben in deze helemaal niets meer te vertellen. Militair/nucleair zijn Rusland en China veel sterker. De enige reden waarom deze landen de fascistische staten niet laten imploderen is vanwege de niet te voorziene chaos die dat met zich mee brengt.

   Groeten, Ben

   Antwoord
   • mr.drs.Bou

    Beste Ben, dank je wel voor je reactie, maar ik vraag me af of jouw vertrouwen en optimisme terecht is. Het blijft nogal stil omtrent het groeiende vermogen om de mensheid en het hele ecosysteem in een klap te vernietigen. In de jaren ’80 waren er grootscheepse demonstraties waarna er verdragen tot stand kwamen om deze waanzin te beteugelen. Deze verdragen worden nu opgezegd.
    Rusland en China beogen SAMENWERKING, maar de NATO-VS-EUROdollar werkt tegen.
    Moge de vrede winnen…

    Antwoord
 11. mr.drs.Bou

  Russia calls for change in rules of using nuclear weapons

  Antwoord
 12. mr.drs.Bou

  Changing tune: Trump bashes ‘crazy’ spending on arms – months after increasing it

  Antwoord
 13. mr.drs.Bou

  Trump’s neocons have always hated arms control agreements, INF is no different
  F. Michael Maloof, former Pentagon security analyst.

  The US’ possible withdrawal from the INF plays to the neocon narrative to oppose anything associated with Russia, since they never have emerged from a Cold War mentality and long have opposed any arms control pacts.

  President Vladimir Putin is correct when he said recently that the US pullout from the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, or INF, had been in the planning stages for some time prior to the announcement in October.

  The withdrawal comes as tensions between Russia and the US are mounting on an array of other issues. Yet, US Secretary of State Mike Pompeo and his other neoconservative buddy, National Security Advisor John Bolton, claimed the US pullout from the key nuclear arms pact was due to Russian violations, without ever providing any evidence to support those allegations.

  Zakharova Receives American Ultimatum: Russia Has 60 Days Until US Shred Nuke Treaty

  Moscow: US provides no evidence on Russia’s violation of nuclear treaty

  BREAKING! Putin Responds To US Ultimatum: Russia’ll React Swiftly If Trump Withdraws From INF Treaty

  Antwoord
 14. mr.drs.Bou

  Putin Explains US Scrapping the INF Treaty: They Needed an Excuse and Found One to Withdraw

  Will Trump admin tear up INF treaty?

  A day after the US announced that it would withdraw from the Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) Treaty if Russia did not return to “full compliance,” Russian President Vladimir Putin retorted that the US has provided no proof that Russia has violated the treaty and is merely seeking a pretext to withdraw. Former CIA analyst Ray McGovern joins News.Views.Hughes to share his insights.

  How the US bid to pull out from INF treaty will shatter Europe’s security

  Antwoord
 15. mr.drs.Bou

  US may be paving way for another treaty withdrawal – Lavrov

  Antwoord
 16. mr.drs.Bou

  US, Israel officially leave UNESCO ‘over bias’

  Antwoord
 17. mr.drs.Bou

  Nou, het is zover. Trump heeft het INF verdrag opgezegd, waarop Poetin precies hetzelfde deed. Het resultaat is weer eens: drie-nul winst voor Poetin! De VS verliest steeds meer militaire en economische macht.

  RIP INF Treaty: Russia’s Victory, America’s Waterloo

  By Dmitry Orlov

  February 12, 2019 “Information Clearing House” –

  On March 1, 2018 the world learned of Russia’s new weapons systems, said to be based on new physical principles. Addressing the Federal Assembly, Putin explained how they came to be: in 2002 the US withdrew from the Anti-Ballistic Missile Treaty. At the time, the Russians declared that they will be forced to respond, and were basically told “Do whatever you want.”

  And so they did, developing new weapons that no anti-ballistic missile system can ever hope to stop. The new Russian weapons include one that is already on combat duty (Kinzhal), one that is being readied for mass production (Avangard) and several that are currently being tested (Poseidon, Burevestnik, Peresvet, Sarmat). Their characteristics, briefly, are as follows:

  Without the shackles of the INF treaty, Russia will be able to fully neutralize the already obsolete and useless NATO and to absorb all of Europe into its security sphere. European politicians are quite malleable and will soon learn to appreciate the fact that good relations with Russia and China are an asset while any dependence on the US, moving forward, is a huge liability. Many of them already understand which way the wind is blowing.

  It won’t be a difficult decision for Europe’s leaders to make. On the one pan of the scale there is the prospect of a peaceful and prosperous Greater Eurasia, from Lisbon to Vladivostok and from Murmansk to Mumbai, safe under Russia’s nuclear umbrella and tied together with China’s One Belt One Road.

  On the other pan of the scale there is a certain obscure former colony lost in the wilds of North America, imbued with an unshakeable faith in its own exceptionalism even as it grows ever weaker, more internally conflicted and more chaotic, but still dangerous, though mostly to itself, and run by a bloviating buffoon who can’t tell the difference between a nuclear arms treaty and a real estate deal. It needs to be quietly and peacefully relegated to the outskirts of civilization, and then to the margins of history.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − zestien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën