Archief
Artikelen

Oliver Stone (geboren: New York, 15 september 1946) is een gelauwerde filmregisseur en scriptschrijver. Zijn kritiek op de Amerikaanse politiek en zijn linkse opstelling maakten hem in eigen land en op Wikipedia controversieel, maar sommige van zijn films werden beroemd. Met name zijn anti-Vietnam films Platoon en Born on the 4th of July vielen in de prijzen. Zijn 10-delige documentaire The Untold History of the United States gaat over de Amerikaanse politiek sinds de jaren ’30. Vorig jaar werd van Oliver Stone een 4 uur durende serie interviews met president Poetin uitgezonden in de VS in het veel bekeken tv-programma Show Time.

Onlangs heeft Sophie Shevardnadze, journaliste bij Russia Today, met Oliver Stone gepraat over deze interviews en de ontmoeting met Poetin. Het gesprek gaat niet alleen over Poetin, maar ook over president Trump en de huidige Amerikaanse politiek. Het discours in de VS gaat nu voornamelijk over het onbewezen “feit” dat Trump aan de macht kwam omdat Rusland of Poetin de verkiezingen zou hebben gemanipuleerd. De kloof tussen de Russische politiek en de Amerikaanse politiek is enorm en Oliver Stone is goed op de hoogte van de geschiedenis.

Oliver Stone: Putin is ready to negotiate on everything but Russia’s national interests

Sophie Shevardnadze: “He’s won Oscars and Golden Globes, and his films are cult classics, part of the American consciousness. Now, Oliver Stone’s latest project is an extensive series of interviews with Vladimir Putin. We caught up with the director himself in Moscow to talk about the experience.

Dat Oliver Stone zomaar gaat praten met president Poetin, viel in de VS niet overal in goede aarde. Men is daar al meer dan een jaar intensief bezig met Russiagate, volgens Wikipedia een poging van Rusland om de verkiezingen van 2016 te beïnvloeden en de Amerikaanse politiek te destabiliseren. Helaas is er nog altijd geen enkel bewijs, maar praten met de grote boze Poetin is uit den boze. De Amerikaanse acteur, komiek, producent en auteur Stephen Colbert heeft tegenwoordig een eigen tv-programma: The Late Show. Vlak voor de uitzending van de interviews met Poetin ontving hij Oliver Stone in zijn show. Hij was zogenaamd kritisch, zeg maar gerust onbeschoft, en na iedere aanval van Colbert op Stone werd er luid geklapt en gelachen door het publiek.

Oliver Stone Spent Two Years Interviewing Vladimir Putin duurt gelukkig maar 7 minuten.

The Late Show with Stephen Colbert
Gepubliceerd op 13 jun. 2017
Fresh off of ‘The Putin Interviews’ in which the documentarian spent an extended period of time with the Russian President, Oliver Stone sits down to defend widespread criticism that he’s been too soft on Vladimir Putin.

Wie verwacht dat deze interviews uitsluitend bestaan uit saai gepraat, zal verrast worden door de manier waarop Stone het besprokene illustreert en afwisselt met beelden uit het verleden, met landkaarten en fragmenten uit het nieuws van die dagen. Op die manier schetst hij een beeld van de geschiedenis, niet vanuit een westers standpunt, maar gezien vanuit Rusland. Zoals van Oliver Stone verwacht mag worden, ontstaat er een historisch document. Hij staat op goede voet met Vladimir Poetin. De kleine man die hen steeds volgt, is de tolk. Het Russisch van Poetin is Engels ondertiteld.

Het eerste deel begint met Vladimir Poetins loopbaan, die onverwacht een wending nam toen president Boris Jeltsin hem in augustus 1999 benoemde tot premier. Toen Jeltsin op 31 december 1999 voortijdig aftrad, was Poetin zijn plaatsvervanger. Er volgden verkiezingen en Poetin won. In 2004 werd hij herkozen, maar na 2 termijnen mocht hij in 2008 niet deelnemen aan de verkiezingen. Daarop werd hij eerste minister onder president Dimitri Medvedev, met wie hij goed bevriend is. In 2012 mocht hij weer kandidaat zijn voor het presidentschap en hij won. Intussen werd de termijn voor een president verlengd van 4 naar 6 jaar en in mei 2018 won Poetin opnieuw de verkiezingen. In feite staat Poetin nu reeds 19 jaar aan het hoofd van een wereldmacht! Hij vertelt over zijn ervaringen, ook met de onbetrouwbare politiek van de Verenigde Staten.

The Putin Interviews – Oliver Stone Part 1 of 4 [ENG SUB] duurt 58 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Oliver Stone interviewt Vladimir Poetin, deel 1”

 • mr.drs.Bou:

  Dit is een goede aanvulling op het bovenstaande interview.

  PUTIN IN 2008: Russia’s President Explains Georgia Situation To Western Journos At The Valdai Club duurt 9 minuten en is Engels ondertiteld.

Laat een reactie achter