Selecteer een pagina

Archieven

Dos Winkel: De oceaan is in verval

Dos Winkel is de oprichter van Sea First. Zijn boodschap is belangrijk: Klimaatverandering wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door ontbossing. Het regenwoud verandert in maïs- en sojaplantages, bestemd voor veevoer. Door de enorme hoeveelheden CO2 die we produceren, verzuurt de oceaan. Daardoor sterven de koraalriffen en het plankton, maar zowel de regenwouden als plantaardig plankton zijn een bron van zuurstof in onze atmosfeer. Zonder deze bronnen stikt men op den duur! Het consuminderen van vlees en vis heeft een grotere positieve invloed op het klimaat, de oceaan en onze eigen gezondheid, dan het stilleggen van al het gemotoriseerde verkeer.

Dit is de eerste animatiefilm van SEA FIRST NEDERLAND. Hij is bedoeld voor alle kinderen van 5 tot 100 jaar!

Sea First Animatiefilm: De zee en onze gezondheid

In Café Weltschmerz praat Tirso Francès met Dos Winkel. Beiden zijn duikers en dol op de oceaan, maar beiden hebben ook zelf ervaren hoe het leven in de oceaan verschraalt. Dos Winkel en zijn vrouw Bertie duiken al vele jaren en bedrijven onderwater-fotografie. Ging het aanvankelijk om mooie plaatjes, nu vechten ze voor het voortbestaan van het leven in de oceaan.

De oceaan in verval (deel 1); Tirso Francés en Dos Winkel duurt 45 minuten.

Cafe Weltschmerz
Gepubliceerd op 26 jul. 2018
[Dit gesprek is geadopteerd door Stichting Dierennood]

Eten uit de oceaan is niet meer echt aan te bevelen. 80.000 gifstoffen maar wel verantwoordelijk voor 40% van de zuurstofproductie op aarde. De oceaan is daarmee de belangrijkste zuurstof producent en wordt tegelijk ernstig bedreigt. Winkel merkte tijdens zijn duiktochten, de biologische veranderingen onder water. Hij constateerde na jaren van onderzoek dat niet de natuur zelf, maar de mens de oorzaak was van de razendsnelle verschraling van het leven in de oceaan. Diversiteit van vis en plantensoorten loopt razendsnel terug; hele populaties verdwijnen. Het zeezout, wat over heel de wereld gewonnen wordt voor consumptie, blijkt uit een onlangs verricht onderzoek microfibers te bevatten.

Dos Winkel is van oorsprong een Nederlands fysiotherapeut die sinds 1988 gedoken heeft en meer dan 5000 uur onder water heeft geleefd. In 2008 richtte hij SeaFirst op met het doel zich in te zetten voor het behoud van de oceaan.

In dit gesprek noemt Dos Winkel een belangrijk alternatief: men kan tegenwoordig vlees kweken! Dit vlees ontstaat doordat men stamcellen van dieren in een laboratorium voorziet van de juiste voedingsstoffen, zodat uit deze stamcellen vlees groeit. In principe kan men aldus vlees kweken van ieder dier: koeien, kippen, varkens, vissen, wat men maar wil. Dit vlees is zuiver en geschikt voor consumptie. VPRO Tegenlicht maakte er een documentaire over.

De publieke belangstelling voor kweekvlees is in Nederland groot, maar de mogelijkheid om het ook in Nederland op de markt te brengen blijkt vooralsnog zeer ingewikkeld. Missen we de boot?

Vleeskwekers duurt 47 minuten.

Het volgende gesprek van Tirso Francés en Dos Winkel gaat over de kraamkamers van de oceaan: mangrovebossen en koraalriffen. Deze verdwijnen in snel tempo. Er is dan geen plek meer voor jonge vissen om zich te ontwikkelen. Voeg daarbij de overbevissing en als we zo doorgaan is de oceaan binnenkort leeg! Viskwekerijen bieden geen oplossing, deze zijn overbevolkt en ernstig vervuild.

De oceaan in verval (deel 2); Tirso Francés en Dos Winkel duurt een uur en 3 minuten.

Mangroven zijn bomen of struiken die in mangroveleefomgevingen (biomen, dit zijn grote ecosystemen) voorkomen. De mangrove wordt door het WWF gezien als het 14e bioom. Het omspant slechts 0,3% van het landoppervlak en is daarmee het kleinste landbioom. Mangroven zijn belangrijk voor de biodiversiteit, dankzij de beschutting is het vaak een kraamkamer voor vissen en vogels. Er bestaan wereldwijd 54 verschillende soorten mangroven. Deze groeien het beste op zoute slikgronden. Wat zijn de bedreigingen en wat de consequenties?

In dit gesprek wijst Dos Winkel op een documentaire, gemaakt door Sea First: Sea the Truth. Ik heb hem opgezocht en hij is beslist de moeite waard om te bekijken! Goed gefilmd, een duidelijk verhaal:

Global warming & overfishing: SEA THE TRUTH – the big danger for ocean life duurt een uur.

Er zullen nog meer gesprekken volgen bij café Weltschmerz. Ik houd u in de reacties op de hoogte.

36 Reacties

 1. andre

  een goed verhaal maar als iemand begint over CO2 tax dan komen bij mij de vraagtekens of er geen subsidie lijntje met Brussel is.

  Het zijn de multi nationals waar de problemen zitten die gewoon weg niet willen oplossen en te gierig zijn om ook maar een paar cent ergens voor uit te trekken.

  Kleinschaligheid en diversiteit brengt juist innovatie en deze is creatief als voorbeeld.

  https://www.youtube.com/watch?v=-YG9gUJMGyw

  Saltwater Brewery “Edible Six Pack Rings”

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, André. Ook ik geloof niet in de CO2 hype. Natuurlijk zou het mooi zijn als de uitstoot van CO2 vermindert, maar nu kunnen grote corporaties CO2-rechten kopen. Er wordt in gehandeld en gezwendeld.
   En CO2 is niet het enige probleem, zelfs niet het grootste probleem! CO2 is nauwelijks een broeikasgas, maar methaan is wel degelijk een broeikasgas! Als het klimaat op hol slaat, dan wordt dat een veel groter probleem.

   Een boeiend artikel over o.a. biodiversiteit en klimaat, plus het verband met onze kapitalistische economie:

   Strategy and Conscience: Subverting Elite Power So We End Human Violence

   In other words, if we want to end war (or even just one war), halt exacerbation of the climate catastrophe (in a region, country or the world), end environmental destruction on a vast range of fronts, terminate economic exploitation including (modern) slavery, end the sex trafficking of women and children, end the military occupation of Palestine, Tibet, West Papua… then we are going to have to think, plan and act strategically, which includes engaging and mobilizing, in a focused way, a significant proportion of the human population. Simply ‘campaigning’ on the basis of a few ideas and tactics that we think worked in the past, is not enough. Campaigning without strategy – and all that strategic thinking, including a penetrating analysis of the very nature of society and its power structure, entails – is a waste of time.

   In dat artikel staan twee belangrijke links naar het milieu:

   The state of our oceans in 2018 (It’s not looking good!)

   Emissions impossible: How big meat and dairy are heating up the planet

   Een andere nuttige link is deze, naar een pdf van ongeveer 25 pagina’s:
   http://dkeenan.com/Flametree.pdf

   The core of The Flame Tree Project is that participating individuals commit themselves to reducing their personal consumption of resources by 10% per year, while increasing their personal self-reliance by 10% per year, for each of the 15 years after they decide to join the project.

   Een groot probleem is de bevolkingsexplosie: in 70 jaar tijd van 2,3 miljard naar 7,6 miljard mensen! En al deze mensen zijn verslaafd aan consumptie, zowel van voedsel als van energie! Zij worden aangestuurd door een elite die verslaafd is aan geld. Overconsumptie maakt dat het geld blijft rollen, waarbij de rijken steeds rijker worden en de armen armer.

   Om het tij te keren, zijn dus miljarden persoonlijke initiatieven nodig!

   Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Palawan Lost: The dark side of a tropical idyll that tourists don’t see duurt 27 minuten.

  The Province of Palawan in the Philippines is regularly ranked among the most beautiful islands on the planet. However, illegal logging puts its environment and indigenous tribes in grave danger. To save the island paradise and its inhabitants from destruction, Palawan’s green activists are resorting to direct action. They raid illegal logging sites, seize equipment, and expose corrupt officials despite the risk of getting killed.

  Antwoord
 3. Paulus

  Klimaatverandering wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door ontbossing. Het regenwoud verandert in maïs- en sojaplantages, bestemd voor veevoer. Door de enorme hoeveelheden CO2 die we produceren, verzuurt de oceaan.

  En natuurlijk is dat wetenschappelijk onderbouwd (…), alleen het onderzoeksrapport tref ik hier njet aan?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Paulus, wat wil je nou? Een wetenschappelijk onderbouwd report van wat op dit moment reeds feiten van algemene bekendheid zijn?
   Je vraag valt uiteen in twee delen:

   Klimaatverandering wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door ontbossing. Het regenwoud verandert in maïs- en sojaplantages, bestemd voor veevoer.

   Dat gaat over het feit dat bossen meer warmte absorberen dan mais en soja. Bossen absorberen warmte zoals alle planten. Ze absorberen ook CO2 en met behulp van de zon breken ze die af in koolstof C en zuurstof O2. Ze ademen de zuurstof uit en gebruiken de koolstof om te groeien. Dat is algemeen bekend bij scholieren die scheikunde en biologie volgen. Maar bossen zijn zoveel groter dan mais en soja! Natuurlijk doen zij het ook, maar bossen doen het beter en zijn dus koeler!

   Door de enorme hoeveelheden CO2 die we produceren, verzuurt de oceaan.

   Dit is sinds 2009 een feit van algemene bekendheid. De uitstoot van CO2 verzuurt de oceaan. Ik zal hieronder wat video´s plaatsen, opdat je begrijpt dat dit geen hogere wetenschap is, maar een simpel scheikundig feit.

   Antwoord
   • Paulus

    Paulus, wat wil je nou? Een wetenschappelijk onderbouwd report van wat op dit moment reeds feiten van algemene bekendheid zijn?

    Really mr. Bou? Als we zo gaan pleiten, ken ik er nog wel een paar (…). Omdat iets algemeen bekend wordt geacht, IS dat het bewijs, proest. In de middeleeuwen was het algemeen bekend dat de aarde plat was!

    Vraagje, graag zie ik het onderzoeksrapport, het welke je hebt gehouden onder de wereldbevolking waarbij je gevraagd hebt naar feiten (kuch) van algemene bekendheid.
    Verder: Je moet de waarheid niet verwarren met de mening van de meerderheid.

    En als wetenschappelijk bewijs mag ik wat youtupjes gaan kijken ?

    limaatverandering wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door ontbossing. Het regenwoud verandert in maïs- en sojaplantages, bestemd voor veevoer.

    Graag bewijs voor deze aanname.

    Door de enorme hoeveelheden CO2 die we produceren, verzuurt de oceaan.

    Gaarne bewijs voor deze aanname.

    Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Acid Oceans

  sciencentral
  Gepubliceerd op 27 aug. 2008
  New research is showing that carbon dioxide is not only causing global warming, but it’s also causing sea water to become more acidic. As this ScienCentral News video explains, the implications of this on underwater life is becoming a hot topic for everyone from scientists, to IMAX filmmakers. http://www.sciencentral.com/video/

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Ocean Acidification

  Bozeman Science
  Gepubliceerd op 12 dec. 2016
  In this video Paul Andersen shows how carbon dioxide in the atmosphere is causing a decrease in the pH of the oceans. The carbon dioxide combines with the water to create carbonic acid which dissociates into bicarbonate and carbonate anions. Decreased pH leads to lower metabolism and immune response in marine species. Increased bicarbonate makes it difficult to form shells and reefs of calcium carbonate.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Demystifying ocean acidification and biodiversity impacts

  California Academy of Sciences
  Gepubliceerd op 30 jun. 2014
  Why are the oceans becoming more acidic and how does that threaten biodiversity? Human activities produce excessive carbon dioxide and much of it is absorbed by the oceans, where it is converted to an acid.

  Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  Deze main stream docu stamt uit 2009!!!

  Acid Test: The Global Challenge of Ocean Acidification duurt 21 minuten.

  NRDCflix
  Gepubliceerd op 17 sep. 2009
  This groundbreaking NRDC documentary explores the startling phenomenon of ocean acidification, which may soon challenge marine life on a scale not seen for tens of millions of years. The film, featuring Sigourney Weaver, originally aired on Discovery Planet Green.

  Antwoord
 8. Paulus

  A tremendous synthesis of information took place in 2013, revealing our best value yet for the total amount of CO2 emitted from natural release events within Earth. They found:

  33 measured degassing volcanoes emit a total of 60 million tons of CO2 per year.
  There are a total of ~150 known degassing volcanoes, implying (based on the measured ones) that a total of 271 million tons of CO2 are released annually.
  30 historically active volcanoes are measured to emit a total of 6.4 million tons of CO2 per year.
  With ~550 historically active volcanoes total, they extrapolate this class of object contributes 117 million tons per year.
  The global total from volcanic lakes is 94 million tons of CO2 per year.
  Additional emissions from tectonic, hydrothermal and inactive volcanic areas contribute an estimated 66 million tons of CO2 per year, although the total number of emitting, tectonic areas are unknown.
  And finally, emissions from mid-ocean ridges are estimated to be 97 million tons of CO2 annually.

  Add all of these up, and you get an estimate of around 645 million tons of CO2 per year. Yes, there are uncertainties; yes, there’s annual variation; yes, it’s easy to get led astray if you think that Mt. Etna is typical, rather than the unusually large emitter of CO2 that it is. When you realize that volcanism contributes 645 million tons of CO2 per year – and it becomes clearer if you write it as 0.645 billion tons of CO2 per year – compared to humanity’s 29 billion tons per year, it’s overwhelmingly clear what’s caused the carbon dioxide increase in Earth’s atmosphere since 1750.

  Via.

  Het Co2 sprookje kent hetzelfde doel als de Katholieke kerk, “u bent schuldig geboren” en de New Age doctrine “u bent schuldig, omdat u in uw vorige leven stout bent geweest” als je de domme mensen kunt laten geloven dat zij schuldig zijn, Controleer je die domme mens.

  En zo te lezen, is dat al aardig gelukt (algemeen bekend feit, natuurlijk!)

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   When you realize that volcanism contributes 645 million tons of CO2 per year – and it becomes clearer if you write it as 0.645 billion tons of CO2 per year – compared to humanity’s 29 billion tons per year, it’s overwhelmingly clear what’s caused the carbon dioxide increase in Earth’s atmosphere since 1750.

   Tot zover het CO2 “sprookje”.

   Antwoord
   • Paulus

    Het bomen-, planten en -groenten-rijk kent als voedsel CO2 Yipihh, dus hoe meer CO2 in de atmosfeer hoe beter al het groen groeit, weg woestijnen en meer voedsel.

    Ik zeg Doen!

    Jammer dat Zaplog van het internet is geknald, anders zou ik je graag verwijzen naar wetenschappelijke beschouwingen over het CO2 sprookje.

    En dacht je nu echt dat de mens iets de aarde aan kan doen, de aarde is een levend organisme en hoeft maar even te schudden om al die people humans in 1 klap terug te brengen in het stenen tijdperk.

    Het is lachwekkend de ego’s te horen die menen iets aan de aarde te kunnen wijzigen.

    Gelukkig geloven de meeste people humans de staat, dus dragen graag meer belastingen af, De Sukkels!

    Antwoord
    • mr.drs.Bou

     Beste Paulus,

     Waarom zo agressief in je reacties? We zijn het eigenlijk gewoon helemaal eens!

     Het bomen-, planten en -groenten-rijk kent als voedsel CO2 Yipihh, dus hoe meer CO2 in de atmosfeer hoe beter al het groen groeit, weg woestijnen en meer voedsel.

     Maar dan lijkt het me beter om geen oerwoud te kappen en te vervangen door mais en soja-bonen. Want de bomen in het oerwoud zijn zoveel groter dan een maisplant of een soja-boon. Net als olifanten meer eten dan muizen, zo absorberen oerwouden meer CO2 en zonnewarmte dan mais en soja.

     Voor de groei van planten is ook water nodig: https://www.boublog.nl/2018/07/25/koel-helder-water-regenwater/

     Zonder water ontstaan woestijnen, ondanks alle CO2.

 9. Paulus

  De melting down of Fukushima heeft natuurlijk NIETS van doen met het aftakelen van de oceanen (…)

  We leiden de peoples humans gewoon wat af met CO2 sprookjes!

  https://www.youtube.com/watch?v=a4eGzS0eYuo

  FUKUSHIMA RADIATION HAS CONTAMINATED THE ENTIRE PACIFIC OCEAN AND IT’S GOING TO GET WORSE

  Antwoord
 10. Paulus

  Waarom zo agressief in je reacties? We zijn het eigenlijk gewoon helemaal eens!

  Beste Bou, natuurlijk zijn we het met elkaar eens. Verder is er niets mis met agressie, agressie is ook weer in een kwaad daglicht gesteld. Agressie is een prima energie die uitdaagt, die verandering te weeg brengt, die zorgt dat je zegt wat je wilt en wanneer je wilt.

  De reden van mijn gezonde agressie is dat als de overheid wat roept, bijna heel de goe gemeente, Zonder zelf te onderzoeken, de stelling van de overheid na-blaat.

  Antwoord
 11. Paulus

  Meet Yacouba Sawadogo — The Man Who Stopped the Desert:
  https://www.youtube.com/watch?v=nSTV-KcAd_0

  Yacouba Sawadogo is an exceptional man — he single-handedly managed to solve a crisis that even scientists and development organizations could not. The simple old farmer’s re-forestation and soil conservation techniques are so effective they’ve helped turn the tide in the fight against the desertification of the harsh lands in northern Burkina Faso.

  Over-farming, over-grazing and over population have, over the years, resulted in heavy soil erosion and drying in this landlocked West African nation. Although national and international researchers tried to fix the grave situation, it really didn’t really make much of a difference. Until Yacouba decided to take matters into his own hands in 1980.

  Yacouba’s methods were so odd that his fellow farmers ridiculed him. But when his techniques successfully regenerated the forest, they were forced to sit up and take notice. Yacouba revived an ancient African farming practice called ‘zai’, which led to forest growth and increased soil quality.

  Zai is a very simple and low-cost farming technique. Using a shovel or an axe, small holes are dug into the hard ground and filled with compost. Seeds of trees, millet or sorghum are planted in the compost. The holes catch water during the rainy season, so they are able to retain moisture and nutrients during the dry season.

  According to the rules of Zai, Yacouba would prepare the lands in the dry season — exactly the opposite of the local practice. Other farmers and land chiefs laughed at him, but soon realized that he is a genius. In just 20 years, he converted a completely barren area into a thriving 30-acre forest with over 60 species of trees.

  According to Chris Reji, a natural resources management specialist with the Center for International Cooperation, “Tens of thousands of hectares of land that was completely unproductive has been made productive again thanks to the techniques of Yacouba.”

  Yacouba has chosen not to keep his secrets to himself. Instead, he hosts a workshop at his farm, teaching visitors and bringing people together in a spirit of friendship. “I want the training program to be the starting point for many fruitful exchanges across the region,” he said. Farmers from neighboring villages visit him for advice and good quality seeds. “If you stay in your own little corner, all your knowledge is of no use to humanity.”

  In 2010, award-winning filmmaker Mark Dodd created a documentary based on Yacouba’s experiences, called ‘The Man Who Stopped the Desert’. It tells the story of how a single man’s efforts saved thousands of farmers across Africa’s Sahel region — one of the worst hit by desertification in the world. The film helps defy the notion that Africa needs outside help to solve its problems. “We must stop teaching and telling, and instead start learning and listening to what the farmers have to say,” said Reji.

  The film has helped raise awareness about Yacouba’s work and also resulted in more donations. With the support of Oxfam America, he is now promoting the use of stone bunds that slow runoff, so water from the pits trickle into the soil. This has proven to be a very successful technique.

  “What Yacouba has done can also be done by many other farmers across the Sahel. The big challenge is that in the next 5 to 10 years, we will have to try to motivate millions of farmers to invest in trees because it will help them to improve their food security, and at the same time it will also help them adapt to climate change,” said Reji.

  But making this happen isn’t as easy as it sounds. In spite of the success of the documentary film, Yacouba is facing problems from several quarters. A recent expansion project has taken up a considerable portion of the forest he spent years growing. Homes are already being built on his land, with meagre compensations.

  Despite these setbacks, Yacouba hasn’t lost hope. He is currently trying to raise $20,000 to purchase his forest back. He knows that his work is important — he has doubled his cultivation efforts, expanding into nearby barren lands.

  Yacouba’s understanding of the future of the environment and conservation is profound. “If you cut down ten trees a day and fail to plant even one a year, we are headed for destruction,” he said.

  Antwoord
 12. Hans V.

  Waarom zo moeilijk doen ? Het aandeel CO2 in de atmosfeer is 0.0012 % .
  Dus waarom maken we ons altijd druk over CO2 ?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Hans V.,
   Het gaat in dit artikel niet over CO2 in de atmosfeer, maar over een toename van CO2 in de oceanen. Dit leidt tot verzuring van het water, waardoor het voor alle zee-organismen moeilijker wordt om calciumcarbonaat te vormen. Zie de video’s in mijn vorige reacties voor de scheikundige informatie.
   Op politiek niveau heeft men het alleen over CO2 als broeikasgas en volgens mij is dat niet de juiste benadering. Veel gevaarlijker als broeikasgas is methaan CH4. Dat zit in iedere scheet die we laten. Dit gas is lichter dan stikstof N2, waaruit onze atmosfeer bestaat. Het stijgt dus op en lost daarom niet op in de oceanen. Maar het is wel een krachtig broeikasgas.

   Antwoord
 13. Paulus

  Ik vind deze draad, met excuses naar Bou, bij het absurde af worden.
  En dan het argument, Het zit in iedere scheet , sorry hoor, bij het banale af.

  Het percentage van Methaan in zeewater is: 0.00038 %
  Via.
  Proest, 0.00038% dat is verwaarloosbaar, maar natuurlijk Njet voor het angstige ego.

  De mens heeft GEEN ENKELE invloed op het welzijn van het organisme aarde.

  Het ego vind het natuurlijk heerlijk omdat wel te denken, maar de aarde heeft vele hogere concentraties gekend van alle absurde broeikas gassen, het gaat om de poen, het gaat om de poen HET GAAT OM DE POEN.

  Geschiedenis lesje:
  – De zure regen: alle bossen zouden binnen 40 jaar verdwenen zijn,NOT
  – Koelkastgas, gevaar voor de ozonlaag. NOT, het patent van koelkast gas verliep en een nieuw gepatendeerd gas, moest in de plaats komen,
  – de Russen liggen constant op de loer om Europa binnen te vallen, na de koude oorlog v1.0 bleek dat Rusland, toen de USSR geen enkele intentie had om Europa binnen te vallen.
  – Afghanistan zit achter 9/11, oh nee, Irak zit achter 9/11
  – The 2K hoax, Windows PC’s zouden njet voorbereidt zijn op het jaar 2000 oid, alle stroomcentrales, gascentrales, telefooncentrales zouden op hol slaan…..

  Affin, het geeft bloggers voldoende materiaal om hun blogje vol te plempen!

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Ik vind deze draad, met excuses naar Bou, bij het absurde af worden.
   En dan het argument, Het zit in iedere scheet , sorry hoor, bij het banale af.

   Paulus, methaan is lichter dan onze atmosfeer. Het rijst dus op en wordt niet geabsorbeerd door de oceanen. En het zit in iedere scheet die we laten, dus ook in de scheten van koeien. Op dit moment gaat het politieke debat nog om CO2, maar het wordt tijd dat CH4 ook aandacht krijgt. Dit moerasgas verdampt ook uit de permafrost! Banaal? CH4 is wel degelijk een BROEIKASgas!

   Antwoord
 14. Paulus

  CH4 is wel degelijk een BROEIKASgas!

  Oké (even in het midden latend of het zo is), en wat is nu je probleem?
  Dan zou het lekker warmer worden op aarde, Ik zeg DOEN!

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Paulus, dit is niet mijn probleem. Het dient mijn tijd wel uit, maar hoe jong ben jij? Het was best een heerlijke warme zomer, maar de boeren zitten met misoogsten. Als het nog warmer en vooral nog DROGER wordt, dan hebben de mensen straks niets meer te eten. Denk daar maar eens over na.
   Wat als een ui straks een euro kost? Wat als brood onbetaalbaar wordt? Wat als de groenteschappen leeg raken of onbetaalbaar worden vanwege de misoogsten? Wat zullen we eten als de Global Warming een feit blijkt?
   Het gaat me niet om MIJN probleem, maar om de wereldbevolking. En de vis wordt nu al duur betaald!

   Antwoord
   • Arnoud

    Reasoning will never make a man correct an ill opinion, which by reasoning he never acquired.

    Het is zinloos om met iemand in discussie te gaan over dit onderwerp wanneer die persoon niet eens het principe van fotosynthese begrijpt.

    Antwoord
   • Paulus

    “Wat als dit, wat als dat, volgens mij beste Bou, kun je het beste in je bed blijven liggen, kruip weg onder de lakens met je laptop/PC en beschrijf de verschrikkelijke buiten wereld.

    Geniet ik ondertussen van mijn verde-witte-wijntje , met een vette joint, beseffende dat noch jij, noch ik met onze daden van jou: Klagend en mijn: Genieten van het leven, ondertussen iets veranderd hebben!

    Dus geniet!

    Antwoord
    • mr.drs.Bou

     Beste Paulus,
     Niemand dwingt je om BOUblog te lezen. Niemand dwingt je om te reageren. Als jij liever geniet van witte wijn en een vette joint, blijf dan weg van BOUblog en geniet!

 15. mr.drs.Bou

  Dit artikel staat vol met links naar wetenschappelijke artikelen. Het kost me zeker een dag om het allemaal te lezen. Ik heb het slechts even doorgenomen. De vooruitzichten zijn volgens de wetenschap allerminst rooskleurig. En het gaat eindelijk niet meer alleen over CO2, maar ook over methaan en stikstofoxide, over stervende insecten, vleesconsumptie en ontbossing, over de verzuring van de oceaan en zo voort.

  Daar waar wordt gesproken over een temperatuurstijging van 10 graden, moet men denken aan Fahrenheit, dat is ongeveer 6 graden Celsius.

  Human Extinction by 2026? A Last Ditch Strategy to Fight for Human Survival

  By Robert J. Burrowes

  Antwoord
 16. mr.drs.Bou

  Ik heb deze link gevolgd:

  Climate-Change Summary and Update

  Het is een lang artikel uit 2016 over klimaatsverandering met talloze links naar wetenschappelijke artikelen. Heb even wat kleine quotes:

  Almost everybody reading these words has a vested interest in not wanting to think about climate change, which helps explain why the climate-change deniers have won. They’ve been aided and funded by the fossil-fuel industry, the memos from which “reveal decades of disinformation—a deliberate campaign to deceive the public that continues even today,” according to an in-depth analysis from the Union of Concerned Scientists in July 2015.

  The Brisbane Times catches up with abrupt climate change on 18 August 2014: “Let us be clear: if these methane escapes continue to grow, the risk is they could drive the planet into accelerated or ‘runaway’ global warming. The last time this happened, 50 million years ago, global temperatures rose by an estimated 9 or 10 degrees. In the present context, that would mean the end of the world’s food supply.”

  The rate of climate change clearly has gone beyond linear, as indicated by the presence of the myriad self-reinforcing feedback loops described below, and now threatens our species with extinction in the near term. As Australian biologist Frank Fenner said in June 2010: “We’re going to become extinct,” the eminent scientist says. “Whatever we do now is too late.” Filmmaker Werner Herzog, interviewed on 30 January 2013, says, “I’m convinced that our presence on this planet is not sustainable, so we will be extinct fairly soon.”

  Anyone who does not know what Latent Heat is will have a false sense of security. It is not hard to understand if I do not use physics jargon. Place on a hot stove a pot of cold water containing 1 kg of ice cubes. Stir the ice water with a long thermometer and take temperature readings. My question is: When will the thermometer begin to show a rise in temperature? Answer: After all the ice has melted. In other words, all the heat from the stove would first all go into melting the ice, without raising the water temperature. The amount of heat entering a system without raising the temperature of the system is called Latent Heat. It takes 80 calories of heat to melt one gram of ice. So in this case, the first 80,000 calories of heat from the stove went into melting the 1 kg of ice first. Only when the ice is all gone will the water temperature rise, and it will do so until it reaches 100C, when the water will begin to boil. Once again, Latent Heat comes into play, and the water temperature will stabilize at the boiling point – until all the water have changed from liquid to vapour, at which point the temperature of the dry pot will rise to the temperature of the flame itself. So how does this apply to Earth’s climate? Consider the Arctic Ocean to be a gigantic pot of ice water, and the sun as the stove. For as long as there is still sea ice to melt, the Arctic Ocean will remain relatively cool, in spite of the ever increasing solar heat entering the Arctic ocean due to ever decreasing ice cover. When the sea ice is gone in the summer, as early as the latter part of this decade, the Arctic Ocean’s temperature will steeply rise, and when it does, so will the global mean temperature, and all hell will break lose (sic).

  Antwoord
 17. mr.drs.Bou

  Time to Wake Up: The Great Barrier Reef: Sen. Sheldon Whitehouse (May 2018) duurt 18 minuten.

  Antwoord
  • koop

   Verschrikkelijk, de riffen hebben het zwaar.
   Goed dat Australie wat aan good housekeeping gaat doen.
   Onzin dat het aan de CO2/ons, zou liggen, bangmakerij.
   De temperatuur van de zee volgt, met vertraging, de cyclische zonne-intensiteit, en zal dus binnenkort weer gaan dalen, ook al doen wij niks.

   Antwoord
 18. koop

  Hallo, ik ben nieuw hier. Maar niet met het onderwerp. De klimatologen van het mens-verandert-klimaat-model gaan uit van een veel te krappe natuurlijke variatie. Verders komt de zon niet voor in hun model. Maar de zon is alles, qua energie, op aarde, toch?
  Ben van S.O. legt het strak uit binnen 8 minuten. Aanrader, ik volg ze al 6 jaar dagelijks voor mijn ¨spaceweather¨.
  https://www.youtube.com/watch?v=HntrGv_d8XU

  FACTS | Part 1: Climate Change duurt ruim 8 minuten.

  Bos is belangrijk. Het buffert en bouwt de humuslaag op. Zonder humus geen leven.
  Gras is ook goed, steppe-land is natuurlijk, mits cyclisch begraasd. Die grazers kunnen wij dan weer opeten, topvoedsel. Misschien niet voor iedereen, maar dat plastic vlees is geen voedsel.
  Met de zee komt het wel goed, als we stoppen met het vervuilen en overbevissen.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Koop, en welkom op BOUblog.
   Zelf ben ik al jaren sceptisch over de Global Warming “wetenschap”, eerst van Al Gore en daarna van het IPCC. Maar de verzuring van de oceanen door een overmaat van CO2 lijkt me wel een reëel probleem.
   Wat betreft het komende Grand Solar Minimum, dat lijkt me wel een feit, maar ik weet nog niet wat het effect zal zijn. Men voorspelt dit minimum in 2020 en het huidige extreme weer is daar het begin van. Inderdaad is wereldwijd het weer extreem: in Nederland en heel West Europa hitte en droogte, maar elders veel te veel regen, vloedgolven en overstromingen. In een volgend blog wil ik het daar wel over hebben. Ik verzamel nu nog informatie, tot ik het een beetje snap. Want het klimaat, dat is ingewikkelde materie! Zoveel factoren spelen een rol.

   Antwoord
   • koop

    Bedankt, Mr Dr Bou, voor je prachtige blog. Ik vind het zwaar om zoveel goeie mensen te zien worstelen, en hun goodwill te verspillen aan de CO2 belanghebbers. Maar hier is een plek aangeboden om samen de puzzelstukjes op de juiste plaats te leggen.

    Antwoord
   • koop

    Tjsa, die CO2 koppeling met de zeeen, die lijkt me toch wat extreem, gezien de lage concentraties en het enorme effect, die schelpjes die oplossen enzo. Maar ik ben 20 en 30 jaar geleden bij de koralen geweest, en ze waren toen ook al grotendeels dood. En met mogelijke vulkanen op de zeebodem? De eutrofieering? Of de glyfosfaat/Roundup, nu 20 jaar en masse in gebruik in Z-Amerika, heeft het Barrier reef bereikt? De schelpjes zijn nu zo ziek dat ze hun huid niet meer kunnen onderhouden?
    +, mooi stukje ter informatie, van Dr Seneff, 1 van mijn helden.
    https://www.momsacrossamerica.com/red-tide

    Antwoord
 19. mr.drs.Bou

  FACTS | Part 3: Climate Coupling

  Antwoord
 20. mr.drs.Bou

  Dit artikel stamt uit 2016 en het was wel even schrikken. Het gaat over een kunstmatige bacterie die aardolie eet. In 2010, na de ramp met de Deep Water Horizon in de Golf van Mexico, heeft men deze bacterie haastig in zee gezet om de olie te bestrijden.
  Helaas eet deze bacterie niet alleen olie, het lust alle organische verbindingen. Het is een omnivoor die ook mensen, dieren en planten eet. En het is immuun voor antibiotica.

  14.09.2016 Author: Jean Perier
  Cynthia: Flesh-Eating Synthetic Bacteria that has Gone Wild

  Na Fukushima komt Synthia…

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën