Archieven

Koel, helder water, regenwater…


Het is natuurlijk heerlijk weer, maar droog… Het regende hier in geen maanden. De zon bleef maar schijnen, de hemel was blauw, de tarweboeren oogsten nu al, twee weken eerder dan normaal, maar de bieten en uien staan te verdrogen op de akkers. De toeristen genieten en ik heb het warm, te warm om te werken. Morgen weer zwemmen in de Ooster-Schelde en nu de tuin spuiten. Maar schoon drinkwater kost wel 3,50 Euro per kuub. Terecht! Ook ik ben nu zuinig met water! Koel helder water, in Nederland altijd zo gewoon, maar nu even schaars… Verspil dus geen water!

Luister naar de klacht van het watertekort, de droogte in de VS in de mid-jaren ’30. Beter bekend als de Dust Bowl. Boeren gingen ten gronde aan het tekort aan water…

Sons Of The Pioneers – Cool Clear Water – Vintage 78rpm Gramophone

Marty Robbins – Cool Water

Hank Williams – Cool Water.wmv

En dan nu de tekst, want water is een belangrijke economische grondstof, belangrijker dan u soms denkt. En de droogte die nu over Nederland valt, is leuk voor de toeristen, maar slecht voor de boeren. En deze droogte staat niet alleen, overal verandert het klimaat. Ook de zogenaamde “ontwikkelingslanden” kampen met droogte, maar voor hen betekent deze droogte sterfte!

Cool, Clear Water with lyrics

Wees zuinig met water en koop geen water in plastic flessen, want om een plastic fles te maken voor dit zogenaamde zuivere bronwater is water nodig. Veel water! Koel, helder water!

13 Reacties

 1. yvonne

  https://www.cafeweltschmerz.nl/80-000-gifstoffen-en-microfibers-in-de-oceaan-tirso-frances-en-dos-winkel/

  Eten uit de oceaan is geen aanbeveling meer. 80.000 gifstoffen maar wel verantwoordelijk voor 40% van de zuurstofproductie op aarde. De oceaan is daarmee de belangrijkste zuurstof producent en wordt tegelijk ernstig bedreigt. Winkel merkte tijdens zijn duiktochten, de biologische veranderingen onder water. Hij constateerde na jaren van onderzoek dat niet de natuur zelf, maar de mens de oorzaak was van de razendsnelle verschraling van het leven in de oceaan. Diversiteit van vis en plantensoorten loopt razendsnel terug; hele populaties verdwijnen. Het zeezout, wat over heel de wereld gewonnen wordt voor consumptie, blijkt uit een onlangs verricht onderzoek microfibers te bevatten.

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Dank je wel, Yvonne. Zeer boeiend en vooral hoopgevend! Het probleem is weliswaar gigantisch, maar de oplossingen zijn er al. Een kwestie van doen!

  80.000 gifstoffen en microfibers in de oceaan; Tirso Francés en Dos Winkel duurt 45 minuten.

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Dank je wel, Joep. Hier regende het vandaag weer eens niet, ik ga zo de tuin water geven. En ik heb een versie van Make it Rain gevonden met de tekst. Mooi lied!

  Antwoord
 4. Pieter

  Beste Boudine,

  Helaas heb ik geen echte bijdrage, maar misschien kan een vraag ook een bijdrage zijn.
  In 2010 was er de grote olieramp in de golf van Mexico met de desastreuse bestrijding ervan. Ik heb dat toen op je blog gevolgd. Een van de gevolgen die toen werden getoond, was de vertraging van de warme golfstroom die vanuit het Caraibisch gebied dwars over de Atlantische oceaan naar West Europa stroomt.
  Een kenmerk van deze zomer is een voortdurende Noorden wind door een hoge druk gebied boven de Azoren. Normaal overheerst bij ons een Zuid-Westelijke windrichting die volgens mij samenhangt met de warme golfstroom.
  Nu dus de vraag: is de warme golfstroom wellicht verder vertraagd en veroorzaakt dat bij ons het ontstaan van een landklimaat: warme droge zomers en koude droge winters?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Pieter,
   Dank voor je vraag, maar ik weet het antwoord niet. Er is zoveel aan de hand! Het is niet alleen in Nederland warm, maar in Griekenland en Californië zijn grote bosbranden, in Japan zijn extreme regenbuien en ga zo maar door.
   Overigens was het in 1976 ook zo warm, dus klimaat valt moeilijk te voorspellen. Maar het is wel waar: als de golfstroom vertraagt, dan krijgen we hier hetere zomers en strengere winters. Of de golfstroom inderdaad is vertraagd, weet ik dus niet, maar het het smelten van zee-ijs rond de noordpool en de Groenlandse ijskap speelt daar ook een rol bij. Kortom: te veel factoren om een zinnige uitspraak te doen.

   Op dit moment gaat het officiële debat nog steeds over CO2 als broeikasgas, maar daar heb ik zelf nooit veel waarde aan gehecht. De uitstoot van CO2 maakt dat de oceaan zuurder wordt. Dat klopt wel! En de gevolgen daarvan zijn ENORM!

   Gisteren plaatste ik interviews en films van Dos Winkel. Voor het eerst dat ik iemand hoorde praten over het klimaat als een optelsom van factoren. Voor het eerst een theorie waar ik het helemaal mee eens ben! Maar het zal nog wel even duren voor men daar ooit het beleid op afstemt.

   Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Officieel landelijk watertekort, droogte houdt aan

  Vanwege de aanhoudende droogte in de komende weken worden mogelijk nieuwe maatregelen getroffen om het water zo goed mogelijk te verdelen. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is sprake van een landelijk watertekort, maar is het drinkwater niet in gevaar.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Duitse reportage over de droogte, Engels gesproken:

  Summer of extremes – crowded beaches and failing crops | DW Documentary duurt 25 minuten.

  Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  Goede morgen, mensen. Gisteren heeft het hier flink geregend. Er staat nu weer wat water in de kerkgracht, de eenden zijn er blij mee en de waterlelies hebben de droogte overleefd in de modder. Af en toe een flinke bui is echt lekker!
  Wat betreft de oogst: de druiven zijn al rijp en het is nog lang geen oktober! Maar op de akkers staan de uien te verpieteren, de suikerbieten idem en de mais staat veel te laag. De tarwe was er eind juli al af, normaal is half augustus, maar de oogst is minder dan normaal, want de aren zijn te klein. Alleen de toeristen gaan goed!
  De Oosterschelde is een lauw bad, dat is wel lekker! Verwacht van mij vandaag dus geen blog, want ik ga zwemmen. 🙂

  Antwoord
 8. mr.drs.Bou

  Rijn zakt naar vrijwel laagste stand ooit in zomerperiode

  De lage waterstand in Rijn, Waal, IJssel en Maas heeft grote gevolgen. De verzilting van het water en de bodem in West-Nederland neemt toe.

  De scheepvaart ondervindt veel hinder van schutbeperkingen en gesloten sluizen, terwijl er ook minder lading kan worden vervoerd. Verschillende jachthavens zijn vanwege de lage waterstand gesloten, woonboten liggen op het droge en voet- en fietsveren kunnen niet varen.

  Zie ook deze foto.

  Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  Sorry voor de reclame, maar ook deze visie is welkom:

  Grand Solar Minimum Easily to Understand Extreme Weather Timeline to 2021 duurt 13 minuten.

  Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  Lieve mensen en eenden, het regent gelukkig weer. Op zaterdagmorgen werd ik om 5 uur mijn bed uit gedonderd en de regen stroomde neer. In de kerkgracht staat nu weer een laag laagje water en de eenden zijn er blij mee. Maar het is nog altijd niet veel. De waterlelies liggen nog altijd in de modder en ze hebben dit jaar niet gebloeid. Maar het grasveld wordt al wat groener en ook staan de koeien en schapen weer buiten te grazen. Er viel deze zomer niets te grazen, wat een strop is voor de boeren die hun dieren moeten bijvoederen. Gelukkig wordt Zeeland nu weer groen.
  Ook op dit moment regent het, maar zachtjes alsof het een meiregen is. Natuurlijk vraag ik me af hoe het met de oogst moet, maar vandaag kwamen er klikklak paardenvoetjes voorbij. Die lieten een dikke drol vallen. Die paardendrol zit nu in mijn compost, want dat is goede mest voor volgend jaar. Moge het regenen op mijn compost!
  Moge het zachtjes regenen op mijn gelukzalige eiland, mijn kleine paradijs!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën