Archief
Artikelen

President Trump heeft het verdrag met Iran, de Joint Comprehensive Plan of Action, of JCPOA, eenzijdig opgezegd. Hoewel Iran zich in alle opzichten heeft gehouden aan het verdrag, komt Trump nu weer met sancties. Wie zich daar niet aan houdt, zal worden geboycot door de VS. Met Iran mag men dus geen zaken meer doen. De internationale gemeenschap staat nu op de achterste poten, het ene artikel na het andere veroordeelt deze stap van Trump. Ook de EU, de Verenigde Naties en landen als Frankrijk en Duitsland spreken zich openlijk uit in het veroordelen van deze stap. Alleen Israël en Saoedi-Arabië zijn er blij mee, maar dat was te verwachten. We weten dat deze twee landen trouwe bondgenoten zijn van de VS.

Global impact of US withdrawal from Iran deal

US Iran withdrawal: many unintended consequences says award-winning journalist

We hebben dit dwaze besluit van Trump al dagen zien aankomen. Mijn vorige artikel is dan ook het kortste wat ik ooit heb geschreven. In de reacties staat de verdere ontwikkeling van de laatste dagen. Vannacht bracht Information Clearing House TWEE nieuwsbrieven uit: May 08/09, 2018 en May 09/10, 2018. Wie wil lezen wat men er allemaal van zegt, kan daar terecht. Niemnad is blij met dit besluit, zelfs het NRC kopt: Trump treft behalve Iran ook Europa Sancties De Europese hoop op lucratieve handel met Iran vervliegt. De transatlantische kloof wordt steeds dieper.

French president slams US withdrawal from JCPOA

Het volgende gesprek van de professoren Kees van der Pijl en Karel van Wolferen gaat over de achtergronden van dit besluit. De rol van de NAVO komt uitgebreid aan de orde. De relatie tussen Europa en de VS is uiteraard aan verandering onderhevig. Een belangrijk moment was de val van de Sovjet Unie. De grote vijand viel weg, waardoor de NAVO in principe overbodig werd, maar o.a. de wapenindustrie heeft een vijand nodig. De nieuwe vijand was eerst Joegoslavië, maar nadat dit land was plat gebombardeerd, verslagen en uiteengevallen, moest er weer een nieuwe vijand komen. Het werden de “terroristen van 9/11”, zoals Afghanistan en Irak, daarna was het weer Rusland en nu weer Iran. Dit alles gaat voortdurende gepaard met propaganda. Kees van der Pijl en Karel van Wolferen zijn goed geïnformeerd. Kortom: een boeiend gesprek!

Een fatale stap naar een kolossaal conflict; Kees van der Pijl en Karel van Wolferen duurt 59 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

21 Reacties op “MAD Trump: Een fatale stap naar een kolossaal conflict”

Laat een reactie achter