Archief
Artikelen

President Poetin is zeer geliefd bij de bevolking van Rusland. Hij heeft dit jaar de verkiezingen gewonnen met meer dan 75% van de stemmen en zijn populariteit schommelt rond de 80%. Tot voor kort mocht men in Nederland geen goed woord over hebben voor Rusland, de Russen en hun geliefde president, maar gisteren las ik op het blog van Stan van Houcke, dat
Geert Mak Nu Pleit Voor Vriendschap met Rusland en dat zelfs Jean-Claude Juncker nu zegt: Poetin is mijn vriend. Dat was een paar weken geleden nog wel anders! Toen De Andere Krant positieve verhalen durfde te schrijven over Rusland, de Russen en Poetin, stonden het NRC en de Volkskrant op hun achterste poten, want positief schrijven over Poetin mocht niet! Maar Poetin mag nu weer. Gelukkig maar, want ik vind Vladimir Poetin een prima politicus en een heel bijzonder mens!

De Russische tv heeft in maart een vier uur durende documentaire uitgezonden over de president, in twee delen van elk 2 uur. Deze docu’s zijn eind maart in het Engels ondertiteld. Natuurlijk kan men dit afdoen als propaganda, maar er vallen toch wel wat dingen op. Vladimir Poetin komt uit een zeer bescheiden familie, hij was als kind een gewone volksjongen met een helder verstand. Hij woonde in een soort achterbuurt in Sint Petersburg en zat op judo, maar hij had verder geen ambities. Dat kwam pas op de middelbare school. Hij wilde piloot worden of geheim agent. Het werd geheim agent, een spannend beroep, dat hem voerde naar Oost Duitsland, waar hij jaren heeft gewerkt, tot de muur viel. Rusland viel uit elkaar, er volgden zware jaren voor het land, dat werd geplunderd door de oligarchen die werden gesteund door het vrije wilde westen. En Poetin was werkloos, maar hij had wel een vrouw en twee kinderen. Er moest dus brood op de plank.

Vladimir Poetin stond op het punt om dan maar taxichauffeur te worden, toen hij een baan aangeboden kreeg als ambtenaar in Moskou. Dan maar naar Moskou… Dat president Jeltsin hem daar ongeveer 10 jaar later tot eerste minister zou bombarderen, had hij niet voorzien. Omdat Jeltsin voornamelijk dronken was, functioneerde Poetin eigenlijk als president en dat deed hij goed. In 2000 waren er verkiezingen, Poetin won en werd president. Dit vind ik een leuk verhaal, want opvallend is zijn bescheidenheid, hij voelt zich niet verheven boven de bevolkingen en kan met iedereen goed overweg. Hij luistert goed. Daarbij werkt hij keihard, hij verdiept zich werkelijk in alles! Ook zijn gevoel voor humor kan ik waarderen. Hij is sportief en hij houdt van de natuur. Kortom: een leuke man!

In deze vier uur durende docu viel me ook nog iets anders op. Een westerse president laat zich meestal vergezellen van zijn “first ladies”, maar Poetin doet dat niet. Hij is getrouwd geweest en heeft uit dat huwelijk twee dochters, hij is op latere leeftijd gescheiden, maar daar hoor je hem niet over. Hij houdt zijn persoonlijke leven buiten de politiek. Dat vind ik wel verfrissend, want al dat geroddel over personen met een publieke functie is uiteraard voer voor de Privé en de Story, maar wat doet het er toe? En dat gedoe met fraaie dames maakt politici slechts chantabel. Volgens mij doet president Poetin daar gewoon niet aan mee. Dus geen sappige anecdotes, geen saillante details, maar het spannende verhaal van een volksjongen uit Sint Petersburg, die president werd van het grootste land ter wereld. Goed gedaan, Vladimir, mijn complimenten!

“Putin” – the Documentary Sure to Change Everything You Thought You Knew About Russia’s President duurt 2 uur en 10 minuten.

Putin – 2 – the Documentary Sure to Change Everything You Thought You Knew About Russia’s President duurt een uur en 59 minuten.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

16 Reacties op “President Poetin, geliefd bij de bevolking”

Laat een reactie achter