Selecteer een pagina

Archieven

Totus Floreo: alles bloeit en de liefde overwint

Goede morgen, mensen. Alles bloeit, alles zingt en fluit het uit. Zaden kiemen, bomen botten uit. De krentenboom en de forsythia staan al in volle bloei, de appel en de peer staan nog in de knop, maar de narcissen schetteren hoog boven de primula’s en de vergeet-me-nietjes uit. De ochtend is nog fris, maar de zonsopkomst was prachtig en de dag is veelbelovend. Dit is een heerlijke tijd, het is lente! Daarom een lied uit de Middeleeuwen, omstreeks 1300, in het Latijn.

Klik op de link voor een vertaling. Dit is de tekst:

Tempus est iocundum, o virgines,
modo congaudete vos iuvenes.

Oh – oh, totus floreo,
iam amore virginali totus ardeo,
novus, novus amor est, quo pereo.

Mea me comfortat promissio,
mea me deportat negatio.

Oh – oh, totus floreo …

Tempore brumali vir patiens,
animo vernali lasciviens.

Oh – oh, totus floreo …

Mea mecum ludit virginitas,
mea me detrudit simplicitas.

Oh – oh, totus floreo …

Veni, domicella, cum gaudio;
veni, veni, pulchra, iam pereo.

Oh – oh, totus floreo …

Tempus est Iocundum “Codex Buranus, 179”

Medieval music – Totus floreo by Arany Zoltán

Vermaledeyt – Totus Floreo (Live in Feuertanz Festival 2013)

Totus floreo – Knud Seckel und Claudia Heidl

Bohemian Bards – Totus Floreo

7 Reacties

 1. John

  mooi,volgens mij is het 12e eeuws latijn-hoogduits
  ik ben al heel heel heel oud, zo moet je weten (en hopelijk wijs), dus ik zou het moeten weten, ongeveer

  Antwoord
 2. John

  sorry, 13e eeuws, zie je wel dat ik heel heel oud ben

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Beste mensen, omdat het zulk heerlijk lenteweer is, breng ik mijn tijd door in de moestuin. Er is gewied en gezaaid, de aardappels zijn gepoot, maar de tomaat moet nog kiemen. Zoveel te doen! De paardenbloemen doen het ook leuk, maar ik heb liever geen paardenbloemen!
  De komende dagen blijft het mooi weer en DROOG. Ik geef mijn planten water. En omdat ik vergat om ook mijn nek in te smeren met zonnebrand crème, ben ik nu een echte redneck! Verder ben ik wat rozig…
  Ik dank alle reageerders voor hun reacties. Zelf leef ik nu even in een aards paradijs, maar helaas geldt dat niet voor alle mensen op aarde. Ik zou wensen dat er een einde komt aan alle geweld, zodat we als mensheid allemaal kunnen genieten van de schoonheid en rijkdom van de natuur!
  Wees niet verbaasd als ik morgen niet of nauwelijks on line kom. Er gebeurt een hoop, maar dat haal ik wel weer in. Per slot is het allemaal dezelfde desinfo. De waarheid is dat de zon schijnt in april!

  Gonnie Baars – Weet Je Wat Ik Wil

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Wat ben ik moe, maar tevreden! De komende dagen blijft het droog en mijn tuin wordt prachtig! Vandaag gewerkt met dit lied in mijn gedachten, want de zon was wel HEET en Rodger Waters is opgestaan tegen de Witte Helmen!

  Pink Floyd – Set The Controls For The Heart Of The Sun

  Lyrics:
  Little by little the night turns around.
  Counting the leaves which tremble at dawn.
  Lotuses lean on each other in yearning.
  Under the eaves the swallow is resting.
  Set the controls for the heart of the sun.

  Over the mountain watching the watcher.
  Breaking the darkness Waking the grapevine.
  One inch of love is one inch of shadow
  Love is the shadow that ripens the wine.
  Set the controls for the heart of the sun.
  The heart of the sun, the heart of the sun.

  Witness the man who raves at the wall
  Making the shape of his questions to Heaven.
  Whether the sun will fall in the evening
  Will he remember the lesson of giving?
  Set the controls for the heart of the sun.
  The heart of the sun, the heart of the sun.

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Vandaag werd ik wakker met dit lied in mijn gedachten:

  MORNING HAS BROKEN – Cat Stevens (Lyrics)

  En hoewel ik het niet eens ben met Cat Stevans, vind ik deze video’s wel mooi! 🙂

  Antwoord
 6. Joep Zander

  En als dan ook de klaprozen weer bijna bloeien meten we ook denken aan de Green Fields of France:

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

20 − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën