Selecteer een pagina

Archieven

De Andere Krant: de andere kant van Rusland

Gisteren kreeg ik een krant in mijn handen gedrukt: De Andere Krant. Het was gratis, dus ik stopte hem weg. Vanmorgen heb ik die krant gelezen en dat viel niet tegen! De Andere Krant is een onafhankelijke krant die de andere kant van het nieuws belicht. Ieder kwartaal willen ze een themanummer uitgeven waarin een bepaald onderwerp onder de aandacht wordt gebracht. Het eerste nummer ging over Rusland. Het idee achter De Andere Krant is dat zij de andere kant willen laten zien van de eenzijdige verhalen die veel media ons vertellen. Het verhaal over Rusland is er daar één van. Zelf was ik bezig met het verzamelen van reportages over en interviews met Poetin en Lavrov. Ik ben een fan van beiden, het zijn grote diplomaten die streven naar vrede, veiligheid en welvaart voor Rusland en de rest van de wereld! Maar de mainstream media doet alsof Poetin de baarlijke duivel zelve is en Lavrov slechts een schoothond van deze duivel. Omdat die smerige propaganda niet alleen voor Rusland geldt, ben ik oprecht blij met De Andere Krant.

De Andere Krant is in korte tijd met een minimaal budget gemaakt. Steun voor dit project is meer dan welkom, meer informatie daarover is te vinden op de site. Veel steun kan ik niet bieden, maar ik ben op zoek gegaan naar de achtergrond van deze nieuwe krant. Het blijkt dat De Andere Krant al sinds half maart in het nieuws is. Veel bloggers bleken blij met dit initiatief. Novini schreef: Het is tijd voor een andere krant

Nederland kent diverse landelijke dagbladen, met een verschillende nestgeur. Waarin die kranten verder ook verschillen, op één punt verschillen ze niet wezenlijk van elkaar en dat is de buitenlandverslaggeving. Daarin wordt doorgaans sterk geleund op het gezichtspunt van de Nederlandse regering, van de Europese Unie, de NAVO of van ‘het Westen’.

Als er één onderwerp is waarvoor dit in de afgelopen jaren duidelijk is gebleken, dan is het wel ter zake van Rusland en de Russische politiek. Daarbij wordt gretig aangesloten bij bestaande vooroordelen over grauwheid, grimmigheid en Siberische temperaturen. Als kritisch mediagebruiker kun je de frames onderhand wel dromen. Steeds wordt in herinnering geroepen dat Poetin ooit agent was van de KGB en dat hij een macho is, om daarmee een sfeer op te roepen waarin gemakkelijk de suggestie gewekt kan worden dat Rusland een dictatuur zou zijn en dat Poetin uit is op het toevoegen van voormalige Sovjetrepublieken aan zijn gedroomde Groot-Rusland. Halbe Zijlstra trad af als minister omdat hij het onomwonden zei en daarbij ook nog stelde dat hij het de Russische president zelf had horen zeggen, maar de media wekken doorlopend dezelfde suggestie.

Want to Know was ook blij met dit initiatief: Nieuwe krant: ‘De Andere Krant’…!!

Nederland is een krant rijker! Deze week wordt de Andere Krant voor de eerste keer verspreid, gratis, door het hele land, en in een oplage van 50.000 tot 100.000 exemplaren. De Andere Krant is een onafhankelijke uitgave, gemaakt door mensen die een ander geluid willen laten horen. Het is ook een thema-krant waarbij de eerste editie in zijn geheel aan Rusland is gewijd. Namens iedereen die meegewerkt heeft kan ik direct verklappen dat we zowel inhoudelijk als qua vormgeving nogal tevreden zijn. De krant is gelukt..

En Geotrendlines schreef: Nieuwe krant gelanceerd: De Andere Krant

Nederland heeft er sinds deze week een nieuwe krant bij, want vrijdag rolde de eerste editie van ‘De Andere Krant‘ van de drukpers. Deze nieuwe krant wordt in eerste instantie in een oplage van 50.000 tot 100.000 stuks door het land verspreid en heeft als doel een ander geluid te laten horen.

Het eerste exemplaar van de krant is geheel gewijd aan Rusland en is gevuld met verhalen en analyses van onder meer Karel van Wolferen, Stan van Houcke, Eric van de Beek en Jonathan van Tongeren. De krant is de afgelopen dagen op verschillende plekken in Nederland gratis verspreid, maar het is ook mogelijk de krant online te bestellen.

De oude kranten waren niet echter blij met het goede nieuws. Het NRC, het sinds 9/11 ontspoorde dagblad voor de oudere intelligentia, opende de aanval:

Een eigen krant voor pro-Russisch Nederland
Mainstream media De eenmalige uitgave ‘De Andere Krant’ (oplage 50.000) verspreidt alternatieve theorieën over Rusland. Nederlandse media zouden te negatief over het land berichten.

De aantijgingen in De Andere Krant, een pro-Russische krant die in Nederland wordt verspreid, liegen er niet om. Nederlandse politici steunen Islamitische Staat, Nederlandse opiniemakers sturen aan op een oorlog met Rusland en premier Rutte is niet geïnteresseerd in de waarheid over MH17. Hij rekt alleen maar tijd om de verhoudingen met Oekraïne, en vooral Rusland, niet verder op scherp te zetten.

Theorieën, deels Russisch, die doorgaans alleen op blogs en onbekende websites zijn te lezen hebben hier hun weg naar het papier gevonden.

Novini schreef daarover: NRC op Russenjacht

Het is weer zover. NRC heeft een nieuw doelwit gevonden voor haar artikelenserie ‘Russische beïnvloeding’. Dit keer moet De Andere Krant het ontgelden, en ook Novini wordt opnieuw op de korrel genomen.

Er is al veel gezegd en geschreven over de karaktermoord van NRC op CDA-kamerlid Pieter Omtzigt. Die laatste zou Russische propaganda hebben verspreid door een nepgetuige twijfel te laten zaaien over de toedracht van de vliegramp voor een zaal met nabestaanden. De politicus zag zich hierdoor genoodzaakt zijn MH17-woordvoerderschap af te staan. Al snel bleek dat de auteurs van het NRC-artikel, Wilmer Heck en Andreas Kouwenhoven, zeer onzorgvuldig hadden gehandeld. Heel Nederland viel over hen heen. Zelfs de eigen NRC Ombudsman maakte gehakt van het artikel. Maar voor de hoofdredactie ging daar kennelijk geen signaal van uit. Beide redacteuren kliederen tot op de dag van vandaag vrolijk de krant vol.

En Nine for News schreef: NRC opent aanval op krant die de andere kant van het nieuws belicht. Het gevolg was dit tendentieuze en feitelijk onjuiste artikel

Als je erbij wilt horen in het Westen, dan moet je in de pas lopen. Doe je dat niet, dan kun je zomaar eens het slachtoffer worden van een lastercampagne. Dat overkwam bijvoorbeeld CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die door NRC door de mangel werd gehaald.
Bij de krant neemt men het niet zo nauw met de feiten, zo is gebleken. Afgelopen jaar werd China-correspondent Oscar Garschagen ontslagen omdat hij jarenlang personen had geciteerd die hij nooit had gesproken en niet bestaande bronnen had opgevoerd.
Nu heeft NRC het gemunt op website Novini en De Andere Krant, een onafhankelijke krant die de andere kant van het nieuws belicht. De Andere Krant wil de andere kant laten zien van de eenzijdige verhalen die veel media over onder andere Rusland vertellen.
Op iedereen in Nederland die zich verzet tegen de algemeen geaccepteerde opvattingen over Rusland wordt nu jacht gemaakt.

Ook de Volkskrant schreef een artikel, op 2 april, dus een dag te laat! Ik mag het lezen als ik 39 cent betaal. Volgens mij is het echter geen cent waard. Aan de kop heb ik reeds meer dan genoeg: Waarom enkele Nederlanders een pro-Russische krant maakten De Andere Krant is gestold wantrouwen Door: Toine Heijmans 2 april 2018.

Op 15 maart besteedde ook Café Weltschmerz aandacht aan het initiatief van De Andere Krant. Op het blog Veren of Lood staat deze beschrijving:

Als iets door de internetrevolutie duidelijk geworden is, is het in welk een slechte staat de reguliere media verkeren. De Andere Krant gaat in zekere zin terug naar de roots van de journalistiek: de krant werd 1in een oplage van 50.000 gedrukt en (dankzij sponsors en reclame-inkomsten) gratis verspreid.

Sander Compagner introduceert ‘de Andere krant’, een gratis themakrant, waarvan de eerste editie geheel gewijd is aan Rusland, en die verschijnt ter gelegenheid van de Russische presidentsverkiezingen. Compagner legt uit dat hij met zijn krant ‘de andere kant’ wil laten zien van de eenzijdige verhalen die de mainstream-media ons vertellen. Eric van de Beek, die als journalist de inhoud van de eerste editie verzorgde, vertelt over de nuance waar het volgens hem aan ontbreekt in de Nederlandse Ruslandberichtgeving. Zie voor meer informatie over De Andere Krant: www.deanderekrant.nl

Wie De Andere Krant omhoog wil stuwen in Google, moet even klikken op de links. Op hun website staat ook hoe je een abonnement kunt nemen en hoe je de krant kunt steunen. Met dank voor het leesgenot, want De Andere Krant is toch anders dan de krant op internet… 🙂

De Andere Krant’ toont ‘de andere kant’; Sven Hulleman, Sander Compagner en Eric van de Beek duurt 39 minuten.

7 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Even een p.s., want Gerald Celente neemt weer eens geen blad voor de mond:

  Gerald Celente – Market Danger Ahead. The “Golden Moment.” duurt 17 minuten.

  Antwoord
 2. yvonne

  Jan Roos is terug, en hoe! In een rant van een dik uur zaagt hij de volledige Nederlandse media omver: Media zijn nog erger dan politiek. De houding van de media is niet uit te leggen, tenzij …

  https://www.youtube.com/watch?v=HuEFHdmZess

  Antwoord
 3. yvonne

  Op zaterdag 18 juli a.s. komt een nieuwe editie uit met de titel “COVID-1984” waarin de bekende roman van George Orwell centraal staat.

  De draconische maatregelen die genomen worden om het coronavirus aan te pakken maken de weg vrij voor een politiestaat. In de science-fiction roman van Orwell is een politiestaat al afgedwongen en leven mensen onvrij en onder hevige controle.

  De Andere Krant laat een ander verhaal zien dat door de reguliere media niet of nauwelijks wordt verteld. Voor alle mensen die nieuwsgierig zijn en goed geïnformeerd willen blijven, een aanrader!

  https://www.youtube.com/watch?v=Faye1UAJsyA

  NieuweTijd Podcast – De Andere Krant duurt 32 minuten.

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  De nieuwe Andere Krant over het Corona-gedoe staat ook online:
  https://deanderekrant.nl/file/DAK:/PDF/DeAndereKrant-007.pdf
  Voor wie nog geen krant heeft en toch wil meelezen. Vooral het artikel van Karel van Wolferen sneed weer eens hout. Het is een drama, waarin alle politici toneel spelen!

  Samen maakt dit duidelijk dat we hier niet met mondiale gezondheidszorg te maken hebben maar met een macht die de controle van de mensheid nastreeft. Het kan gebeuren dat geplande ontwikkelingen ontsporen omdat de tovenaars van Davos en van de Federal Reserve, net als de befaamde tovenaarsleerling van Goethes ballade, alle controle verliezen. Die mogelijkheid komt dichterbij als massale Europese burgerlijke ongehoorzaamheid een bres slaat in de gecontroleerde oppositie. Alleen dan is er nog een kans dat wij kunnen ontkomen aan een technocratische tirannie. ◀

  “Het is essentieel dat iedereen ten diepste beseft dat we allemaal te maken hebben met een rampzalige totalitaire situatie waarin compromis van welke aard ook het begin van verlies kan betekenen”

  Ook de rest van de krant is zeer lezenswaardig. Blijf gezond, eet gezond, leef gezond en laat je niet kisten door de Bill Gates bende!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 + 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën