Archief
Artikelen

Op 30 maart j.l. was Jaap Hamburger te gast bij Café Weltschmerz, waar hij werd geïnterviewd door Stan van Houcke. Jaap Hamburger is voorzitter van Een Ander Joods Geluid, een organisatie van Joden die het niet eens zijn met de politiek van het CIDI. Eveneens op 30 maart verscheen in het NRC een artikel van Jaap Hamburger: Pas op als CIDI met definitie voor antisemitisme aankomt. Stan van Houcke heeft in 2009 een boek gepubliceerd: De Oneindige Oorlog. Daarin staat een reeks van interviews met Joodse geleerden over wat eufemistisch het ‘Palestijns-Israelisch conflict’ wordt genoemd.

Op dit moment is er in Israël/Palestina een massale demonstratie gaande van Palestijnen die in 1948 en 1967 zijn verjaagd uit hun huizen. Zij willen terugkeren naar hun geboortegrond. Hoewel dit volgens de internationale rechtsregels hun goed recht is, heeft Israël besloten dat het land alleen voor Joden is. Men ontzegt de Palestijnen het recht op terugkeer. “Alleen voor Joden” zou een vorm van racisme zijn als de Joden een ras waren. Dat is echter niet het geval. Het Jodendom was ooit een bekeringsreligie die met name in Oost Europa veel volgelingen had. Deze Joden, de Asjkenazi, vormen in Israël de dominante politieke groepering. Zij geloven weliswaar dat zij rechtstreeks afstammen van de Bijbelse stam Juda, wat hen tot Semieten zou maken, maar wellicht hebben zij helemaal geen Semitische voorouders. Ook antisemitisme zou daarom wel eens een mythe kunnen zijn. Een citaat uit de Wikipedia:

Aan het einde van de periode van het joods bestuur in het land Israël, ten tijde van de vernietiging van de Tweede Tempel in Jeruzalem door de Romeinen, werden de Joden uit het land verbannen. Er zijn echter aanwijzingen dat deze verbanning niet gold voor het hele oude Judea want hier waren nog lang belangrijke joodse culturele centra. Alleen voor Jeruzalem werd vrij strikt een joods verbanningsedict gehandhaafd. Gedurende de daaropvolgende eeuwen verdeelden de verbannen Joden zich hoofdzakelijk in drie grote groepen: de Asjkenazische Joden in Centraal-, Oost-, en deels West-Europa, de Sefardische Joden in Zuid-Europa en de Mizrachi-Joden in wat nu de Arabische landen zijn. Daarnaast zijn enkele kleinere groepen blijkbaar destijds verloren gegaan; zij komen nu terug, uit landen zoals Ethiopië en India. Maar ten tijde van de eerste eeuwen was de Joodse gemeenschap in Mesopotamië verreweg de belangrijkste gemeenschap wat betreft aantallen en culturele invloed. Deze positie was al sinds de Babylonische ballingschap onaangetast. Hier kwam onder andere ten slotte de Talmoed in zijn definitieve vorm gereed tegen het jaar 800. Naast Spanje, het Griekstalige Oost-Romeinse Rijk en Italië woonden er ook veel Joden in de Provence. De precieze historische relatie tussen de Byzantijnse Joden en de Asjkenazim was lange tijd onbekend. Uit recent genetisch onderzoek is gebleken dat de meeste Asjkenazische Joden hun afkomst kunnen traceren tot Griekse en Perzische gemeenschappen in de omgeving van Trabzon in de Pontus, vanwaar zij vanaf de 7e eeuw werden verdreven uit het Byzantijnse Rijk richting het Rijk der Chazaren. Met het verval van de economie van Chazarië in de 9e eeuw vertrokken zij vervolgens in westelijke richting, naar de Baltische kust en het Rijnland.

Of deze informatie correct is, weet ik niet, maar een feit is wel dat de Joden door de eeuwen heen bij vlagen ernstig werden vervolgd door de christenen. Feit is echter ook dat de Zionistische Joden in 1948 de bevolking van Palestina op een bloedige manier uit het land hebben verjaagd. Sinds de oprichting van de staat Israël voeren deze Zionisten een wrede politiek van moord, onderdrukking, opsluiting en uitsluiting tegen de oorspronkelijke bevolking van het land: de islamitische en de christelijke Palestijnen. Wie er wat van durft te zeggen, krijgt de antisemitisme kaart van het CIDI toegespeeld.

De massale, maar vreedzame demonstratie van de Palestijnen voor het recht op terugkeer naar hun eigen land, is vrijwel onmiddellijk uitgelopen op geweld van de kant van het Israëlische leger. Zij schieten met scherp en met “rubber kogels”, maar ze hebben ook drones waarmee ze traangas werpen op de menigte. Gisteren waren er al 17 doden en 1.400 gewonden onder de Palestijnen, die vreedzaam willen demonstreren en ongewapend zijn! Twee Facebook pagina’s waarop u deze gebeurtenissen kunt volgen: Rachel Corrie Foundation en If Americans knew. Zie ook even deze korte video’s:

Pres. Abbas slams Israel for attacking protesters

Gaza protest turns deadly as Israel deploys 100 snipers

Israel rejects calls for independent probe of violence in Gaza

Het gesprek tussen Stan van Houcke en Jaap Hamburger gaat echter niet zozeer over de onderdrukking van de Palestijnen door Israël, maar over de houding van de Nederlandse Joden en met name het CIDI. De publieke opinie in Nederland wordt gedomineerd door deze Joden die de onderdrukking van de Palestijnen door Israël bagatelliseren, waarbij ze zich beroepen op de Holocaust en hun eeuwige slachtofferschap. Jaap Hamburger gaat daar niet in mee en Stan van Houcke is goed op de hoogte van het dilemma. Kortom: een boeiend gesprek.

‘Het zionisme is een superioriteitsleer’; Stan van Houcke en Jaap Hamburger duurt een uur.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

28 Reacties op “Jaap Hamburger: een ander Joods geluid”

 • Treowd:

  Israel threatens more violence against Palestinian protests

  Israeli Defense Minister Avigdor Liberman has threatened to escalate Israel’s response to the Palestinian protest near the fence between Gaza and Israel. etc.

 • Treowd:

  Empire Files: Abby Martin Meets Ahed Tamimi—Message From A Freedom Fighter

  Gepubliseerd op Jan 10, 2018
  Duurt : 19:55 min.

  https://www.youtube.com/watch?v=yV1HwG1_phs

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Treowd. Ahed Tamimi is inmiddels veroordeeld tot 8 maanden cel!
   De houding van de Nederlandse politiek is tot op heden pro-Israël, getuige bij voorbeeld dit bericht:
   D66 stemt tegen motie voor vrijlating Palestijnse tiener Ahed Tamimi
   21 feb 2018

   Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde tegen de motie waarin de Nederlandse regering wordt verzocht zich uit te spreken voor vrijlating van de Palestijnse tiener Ahed Tamimi die door israël terechtstaat voor een militaire rechtbank. D66, VVD, SGP, CDA, ChristenUnie, PVV en FvD stemden allen tegen de motie die door Ploumen, Ojik en Karabulut werd ingediend.

   Deze motie werd ingediend door Sadet Karabulut van de SP. Maar zelfs de SP wordt door de media in een hoek gedrukt!

 • Treowd:

  The Truth About Israel’s Role in the New World Order

  Gepubliseerd op : 30 Maart , 2018
  Duurt: 12:39

  https://www.youtube.com/watch?v=4gWgHsjRVqM

 • andre:

  een goed gesprek waar ik uit op kan maken dat het “politiek spectrum” wat een vast gegeven moet zijn waar je politiek ergens zit helemaal geen vast gegeven is, maar zo kneedbaar is als wat. Dus een never ending story voor degene die de knoppen bedient.

  • Treowd:

   Vindt het tenenkrommend dat mensenrechten zo met de voeten getreden worden vanwege onderlinge zakelijke / politieke verdragen beste Andre, maar dat is mijn mening…
   Ik hoor niet echt een “ander” geluid…dat geluid zou anders moeten klinken naar mijn mening.

 • mr.drs.Bou:

  Niet in de Volkskrant of het NRC, maar wel waar gebeurd:

  Thousands Of Israelis Take To The Streets Calling For Palestinian Genocide

  Since last October, the Israeli government has accused Palestinians and their allies of “inciting violence” against Israelis, despite the fact that only 34 Israelis have died in that time frame compared to 230 Palestinians. The uptick in violence has been attributed to an internationally condemned Israeli encroachment of Palestinian lands in the contested West Bank.

  Israeli government concern over recent violence has led them to arrest Palestinians for social media content that could potentially lead to crimes. So far, 145 Palestinians have been arrested this year for “pre-crime” via social media “incitement.” This practice eventually led to a collaboration between Facebook and the Israeli government, whose joint effort to curb social media “incitement” has led to the banning of several Facebook accounts of Palestinian journalists and news agencies.

  However, social media, as well as mainstream Western media, have failed to condemn Israeli “incitement” against Palestinians, a practice that is surprisingly common considering the little to no attention it receives. Often these anti-Palestinian posts, pictures, and rallies are rife with calls for genocide, with cries of “Death to the whole Arab nation” and “Kill them all” surprisingly common.

 • mr.drs.Bou:

  En de Palestijnen worden niet alleen vermoord, ze worden zelf uit de geschiedenis verwijderd!

  The Palestinian People Airbrushed out of the Picture as Israel Celebrates its Seventieth

  The “Israel Celebrates 70” brochure is in full color and is 112 pages long and not one chapter, not one page, not one paragraph and not even one word is dedicated to a people who make up the majority of the inhabitants of the land — the Palestinians.

  Palestinians are not in the villages or the farms, not in the cities or in the towns; they are not in the desert or the mountains; they are not in historic Yaffa or modern Tel-Aviv; they are not in the reunified Jerusalem — all of which are mentioned in the brochure as Israeli. Palestinians are not on the coast in the north or south. Palestinians do not exist anywhere. It is all Israeli, it is all “my Israel,” and it is all great for seventy different reasons.

  In Israel after seventy years and with seventy reasons to be great, there are no Palestinians.

  Not one, not even a symbolic one, not even for show. This is probably because in the world of the minister of education, Naftali Bennett, they do not exist. They are targets for Israeli tanks and mortar fire, like the ones Bennett ordered fired at a refugee shelter in Qana, Lebanon in 1996. It is probably because Israeli society wishes so much that Palestinians would just disappear, so as a gift for Israel’s seventieth birthday the ministry of education made them disappear in the state’s brochure.

  There is, however, one problem.

  Try as Israel may, wish as Israel might, Palestinians are there. For seventy years they have been there and they will remain — making up, as stated earlier, the majority of the population.

 • Treowd:

  The Middle East Is Heating Up — Again: An Interview With Richard Falk”

  The Middle East is heating up again, in part due to President Trump’s decision to recognize Jerusalem as Israel’s capital. The Trump administration has also incited upset with its unconditional support for Israel’s aggressive policies, which violate basic principles of international law and threaten the region with the eruption of military confrontations. For an assessment of the latest developments in the Middle East, C.J. Polychroniou spoke to Richard Falk, a professor emeritus of international law at Princeton University, former UN special rapporteur for Palestinian human rights and author of scores of books and hundreds of academic articles on international relations and international law.

 • Treowd:

  Jerusalem embassy will bring war, warns grand mufti

  A key Palestinian religious leader is warning that there will be war if the United States follows through on its announced plan to open an embassy in Jerusalem, which Washington now formally recognizes as Israel’s capital.

  “He explained that the transfer of the American embassy to Jerusalem, if it is carried out, will not be an attack on the Palestinians alone, but rather a blatant attack on the Arabs and Muslims throughout the world … .and that it will not serve peace and security in the region, but rather bring upon it disasters of wars, anarchy, and instability,” the report said.

 • Treowd:

  Gerelateerd nieuws aansluitend op de recente ontwikkelingen en onrust in het midden-oosten:
  1986 CIA Document Analyzes Possibilities Of “Regime Change” In Syria

  While the connections between the plans to destroy Syria and the Obama administration are generally known, what is even less well-known is the fact that there existed a plan to destroy Syria as far back as not only the Bush administration but also the Reagan Administration in 1983.

  Documents contained in the U.S. National Archives and drawn up by the CIA reveal a plan to destroy the Syrian government going back decades. One such document entitled, “Bringing Real Muscle To Bear In Syria,” written by CIA officer Graham Fuller, is particularly illuminating. etc.

 • Treowd:

  ISIS is working on Mossad/CIA Plan to Create Greater Israel

  The Greater Israel Project’ and the balkanization of surrounding countries as a means of destabilizing them. Balkanization is a geopolitical term that was originally used to describe the process of the fragmentation or division of a region or state into smaller regions or states that are often hostile or non-cooperative with one another. The head of the snake, the system of power, is headed by the financial system. The bankers rule the Earth through the private control of the issuance of money, debt-based money which we’re all supposed to pay with things like austerity measures, which allows them to provide THEMSELVES with an INFINITE supply of money which means that they can buy anything and anyone so we see that the world governments are nothing but puppets of bankers who control their money supply. The bankers at the top of this pyramid are psychopaths.

 • Treowd:

  Erdogan Accuses Israel Of State Terrorism, “Inhumane Attack” In Gaza

  In response to the killing of 16 Palestinians by the Israeli army following clashes during a demonstration on March 30 on the Gaza-Israeli border, Turkey’s president Recep Tayyip Erdoğan accused Israel of being a “terrorist state and occupier,” and its army of “inhuman cruelty” in its crackdown on Palestinian protesters.etc.

 • mr.drs.Bou:

  Overzicht van hoe de media reageren op de slachting van vreedzame demonstranten in Gaza:
  Gaza March Massacre draws a wide range of reactions

 • mr.drs.Bou:

  A Special Relationship Born in Hell

  The United States should cut all ties with war criminal Israel

  By Philip Giraldi

  So where was the outrage in the American media about the massacre of civilians? Characteristically, Israel portrays itself as somehow a victim and the U.S. media, when it bothers to report about dead Palestinians at all, picks up on that line. The Jewish State is portrayed as always endangered and struggling to survive even though it is the nuclear armed regional superpower that is only threatened because of its own criminal behavior. And even when it commits what are indisputable war crimes like the use of lethal force against an unarmed civilian population, the Jewish Lobby and its media accomplices are quick to take up the victimhood refrain.

 • Treowd:

  Waarheidsvinding staat bij voorop in het belang van de mensheid dat kun je niet van iedereen zeggen….
  Ben het niet zo eens met de term holy land, maar dat is mijn mening…
  Life Sentences for Charity Work – Free the Holy Land 5!
  Gepubliseerd op : 4 April, 2018
  Duurt: 24:24
  https://www.youtube.com/watch?v=dMi2CrtZNP4

 • mr.drs.Bou:

  Een dode kat in Engeland is belangrijker dan 1000 Palestijnen!

  Over 1,000 Palestinians injured in deadly Gaza border protests duurt 9 minuten.

  Israeli forces have deployed tanks to the border with Gaza, as protests continue to escalate between Palestinian demonstrators and the Israeli Defense Forces. Journalist Hind Khoudary tells RT America’s Anya Parampil that Palestinian demonstrators have been burning tires and using mirrors to prevent more casualties. Meanwhile, RT‘s Paula Slier reports Israeli officials have repeatedly warned Palestinians that anyone who approaches the border will be shot.

 • mr.drs.Bou:

  Niet in het NOS-journaal:

  Chilling aerial footage shows ‘Great March of Return’ battleground at Israel-Gaza border (VIDEO)

  En dan dit:

  Palestinian teen Ahed Tamimi ‘sexually harassed’ by Israeli interrogator, lawyer says

  En tot slot:

  Eva Bartlett:
  Israeli violence against Palestinians will never end as a result of UN & US hypocrisy

  The US is fine with “rebels” like Al-Qaeda “protesting” in Syria, but when genuinely unarmed Palestinians protest the occupiers who violently expelled them from their homes and land, they are “inciting violence.”

  During peaceful protests on March 30 in eastern Gaza, an unarmed Palestinian man walked on farmland towards the fence built by his occupiers. Within minutes, he was shot by one of the 100 Israeli special forces snipers deployed along the fence precisely to quash dissent—by any means necessary—under the old pretext of “self-defense.”

  On the same day, a Palestinian woman, armed solely with a flag, walked towards the fence which has imprisoned her for so many years. She, too, was targeted by one of the snipers.

  Among the 17 killed that day was a 16-year-old girl and a 27-year-old farmer, the latter killed by Israeli tank fire.

  Even the BBC, which is not generally known to report fairly on Palestine, noted: “The first to die was Omar Samour, 27 – a Palestinian farmer killed in Israeli shelling as he worked his land near Khan Younis early on Friday, before the protests began.”

  Yet, according to Israel, this farmer was a “terrorist infiltrator,” the lexicon which Israel uses to whitewash its extrajudicial assassinations.

Laat een reactie achter