Selecteer een pagina

Archieven

Waren de goden kosmonauten?

Misschien vraagt u zich af waarom BOUblog zoveel aandacht besteedt aan de maanlanding-hoax en de aliens, terwijl het zou gaan over alternatieve archeologie. Daarom een wedervraag: Waren de goden kosmonauten? Of waren de kosmonauten goden? Het gaat om het boek van Erich von Däniken, dat eind 1968 verscheen: Chariots of the gods?. Vlak voor de eerste “maantoeristen” met de Apollo 11 werden afgeschoten, lanceerde Von Däniken de theorie dat de aarde in het verleden was bezocht door buitenaardse wezens die werden beschouwd als goden. Hij wees daarbij op OOParts, vondsten die in de archeologische literatuur vaak worden verzwegen, omdat zij niet passen in de huidige theorie. Zijn eigen theorie luidt in het kort: “Dat kan onmogelijk door die primitieve mensen zijn gemaakt, dus waren het aliens die werden beschouwd als goden.” Hij is nu ruim 80 jaar oud en nog altijd een populaire spreker en energieke schrijver, maar heeft hij gelijk? Luister eerst even naar wat hij te zeggen heeft:

You Wont Believe What Archaeologist Just Discovered!! Erich Von Däniken Explains! 2017 duurt 16 minuten.

Een halve eeuw na het verschijnen van zijn boek geloven talloze mensen nog dat de aarde ooit werd bezocht (en nog altijd wordt bezocht) door aliens. De tv-serie Ancient Aliens op History Channel heeft daar zeker aan bijgedragen. Het blijkt ook dat die aliens in hun UFO’s sinds ongeveer 2009 van hogerhand tot een verzwegen, maar bewezen feit werden verklaard. (Zie het vorige artikel op BOUblog.) Dat levende wezens zich vanwege de hoge straling beter niet in de Van Allen gordels kunnen wagen, zegt men er niet bij. Het bestaan en de bezoekjes van aliens zouden reeds sinds de jaren ’50 bekend zijn, maar de regeringen hielden het geheim om paniek te voorkomen. Nu is het tijd voor openheid, disclosure.

Dat ruimtevaart bestaat, is beslist geen hoax, zoals bij voorbeeld blijkt uit de verre reis van de Voyager 1. Deze raket werd gelanceerd op 5 september 1977. Hij vloog eerst achterlangs Jupiter en toen achterlangs Saturnus. Dit leverde niet alleen schitterende beelden van die planeten op, die naar de aarde werden gezonden, maar de Voyager 1 werd daardoor ook versneld. Als een massa vlak achter een (zware) planeet langs gaat, dan wordt hij door de gravitatie van die planeet meegezogen. Zijn baan buigt dan wat af naar het oosten, want de planeten gaan van west naar oost, en zijn snelheid neemt toe. Men noemt dat de kosmische katapult. Dat de Voyager 1 hier twee maal gebruik van kon maken, komt zowel door de gunstige stand van Jupiter en Saturnus op dat moment, als door het rekenwerk dat de mensen van NASA hebben verricht. Prachtig! Met alle respect: petje af! (BOU maakt diepe buiging!)

Ruimtevaart is inderdaad mogelijk, maar het gaat bij die zogenaamde aliens om bemande ruimtevaart, om UFO’s met levende wezens aan boord. Ook aliens zijn immers levende wezens, ook zij zouden last hebben van de kosmische straling. Ook zij moeten door de Van Allen gordels om de aarde te bereiken. Rond ons hele zonnestelsel ligt daarbij ook nog een zone met verhoogde kosmische straling. De zonnewind botst er op de straling uit de interstellaire ruimte. De Voyager 1 is in 2012 (na een reis van 35 jaar!) door deze heliopauze gegaan. De snelheid van de zonnewind nam daar af naar nul, maar de interstellaire straling van elektronen bleek toe te nemen met een factor 100. Zouden die aliens daar soms wel tegen kunnen?

En dan is er nog de factor tijd. In de ruimte rekent men de afstand in lichtjaar. Geen enkele massa kan sneller gaan dan het licht, of liever: geen enkele massa kan zelfs maar zo snel gaan als het licht. Aliens hebben een massa, hun UFO’s hebben ook een massa en de sterren staan vele lichtjaren ver weg! Weliswaar gaat de tijd langzamer naarmate de UFO sneller gaat, maar als die aliens terugkomen op hun eigen planeet, dan zijn daar vele jaren verstreken. Denken we nu echt dat ze helemaal naar de aarde zouden komen, om hier iets te halen dat ze daar nodig hebben? Tegen de tijd dat ze weer thuis komen, zijn hun kinderen bejaard…

Tot slot is er nog de vraag hoe die aliens er uit zouden zien. Als Von Däniken wijst op oude afbeeldingen die lijken op onze maantoeristen, dan zouden die aliens op mensen lijken. Als we kijken naar de diversiteit in onze aardse natuur, waarom zouden er dan op de verre planeet waar die aliens vandaan komen, intelligente wezens bestaan die er net zo uitzien als wij? Waarom zouden ze bij voorbeeld geen zes ogen hebben? Of voelsprieten? Nee, ze hebben een neus en een mond, net als wij. Ze hebben ook geen acht poten (vier handen en vier voeten), hoewel dat best handig en stabiel zou zijn, maar slechts twee handen en twee voeten, net als wij. Kortom: de mens is beslist niet het enige ideale model voor een intelligent wezen. Maar net als in science fiction films lijken die aliens volgens Van Däniken net mensen. En ze vliegen niet in UFO’s of vliegende schotels, maar in straalvliegtuigen! Net als wij!

Erich.Von.Daniken The.Mysterious World – Search for Ancient Technology duurt 44 minuten en is Nederlands ondertiteld.

Wagging the Moondoggie zei over dat boek van Von Däniken:

While we’re on the subject of aliens, I’m sure that it was just a coincidence that Erich von Daniken’s Chariots of the Gods was released just months before the first alleged Apollo Moon landing and then relentlessly promoted into runaway bestseller status (Chariots and its sequels have reportedly sold in excess of 60 million copies). The book, which purported to present evidence of alien visitations in days of yore, firmly planted two ideas in the minds of many readers: long-range space travel was not only possible, but had already occurred; and aliens were all around us, keeping an eye on the planet.

In de jaren ’70 heb ik dat boek gekocht en gelezen, maar het was een grote teleurstelling. Sommige dingen vond ik wel interessant, zoals de kaart van Piri Reis, maar later bleek dat Von Dänigen die had gejat van Charles Hapgood. Zonder bronvermelding is dat doodgewoon diefstal. Het boek was ook verder slecht gedocumenteerd, niet wetenschappelijk onderbouwd en zeer speculatief. Von Däniken is volgens mij dus een charlatan. Achteraf begrijp ik, dat hij ook een propagandist was voor het industriële CIA-Pentagon-NASA complex, waar miljarden dollars verdwijnen in een zwart gat. In de platte termen is de “theorie” van Von Däniken een smerige MIND FUCK.

De volgende lange “documentaire” film werd uitgebracht in 1970, dus vlak na de eerste “maanlanding”. Het scheelde niet veel of hij had een Oscar gekregen. Volgens mij zou die Oscar dan hebben moeten gaan naar de acteurs die ergens in de Stille Oceaan op een niet met name genoemd eilandje zitten te wachten tot de Amerikaanse “goden” terugkomen, terwijl intussen een Amerikaanse filmploeg opnamen maakt. Verder een eervolle vermelding voor de kapper die het piekhaar van die “primitieve wilden” heeft bedacht (minuut 9-10). De rest van de film heb ik niet bekeken. Het zal wel meer van hetzelfde zijn: suggestieve beelden, weinig details over wat waar te vinden zou zijn, verheerlijking van de Amerikanen met hun straaljagers en hun ruimtevaart, met daarbij een standaard antwoord op alle vragen: “Dat komt door het bezoek van aliens!”

Erinnerungen an die Zukunft – waren de goden astronauten duurt een uur en 38 minuten.

13 Reacties

 1. John

  Goede analyse!
  Dat had ik 40 jaar geleden ook al geconstateerd.
  Louis Bergier en Jaques Pauwels zijn een stuk degelijker (o.a. L’Aube du magicien).

  Antwoord
  • John

   Ik ben overigens in 1987 in Nederland een Hoofdinspecteur van Hare Majesteit’s Belastingdienst tegengekomen die wel over 4 handen scheen/bleek te beschikken.
   Maar wis dit maar.
   Too off topic.

   Antwoord
   • mr.drs.Bou

    Welnee John, dit is een leuke reactie. Die laat ik staan. Maar volgens mij had hij vast ook vier voeten, waarvan minstens een in ons Koningshuis en de ander in ons parlement. 🙂

    Antwoord
    • John

     Ja, maar daar kwam hij brengen i.p.v. halen.

  • mr.drs.Bou

   Beste John, ik heb even gezocht, maar je bedoelt waarschijnlijk dit boek:
   Dageraad der magiers

   Auteur: Louis Pauwels Jacques Bergier
   Uitgever: Uitgeverij de Bezige Bij B.V.

   Samenvatting
   Een indrukwekkende studie, geschreven in heldere en lyrische stijl, met als alles overheersende vraag: bevinden wij ons op de drempel van een tijdperk, gecreëerd en beheerst door moderne magiërs.
   Recensie(s)
   In een visionaire benadering weten de auteurs een uiteenzetting te geven van de pogingen van vele denkers en geleerden om door te dringen in het grensgebied tussen de exacte wetenschappen en het esoterische en mystische denken. De schrijvers sporen aan tot een bewustwording buiten de zintuigelijke waarneming en wijzen daarbij in de richting van een “wakende” mens, die in staat is het universele te bevatten. Zo alleen zou in de geest van onze tijd het individuele met het collectieve leven kunnen samensmelten. Een moeilijk boek.

   (NBD|Biblion recensie, Th. de Vries)

   ——————————————–

   Volgens mij sluit dat aan bij wat Budh zegt, maar met Aliens heeft het niets te maken. Wel met de manier waarop we omgaan met de aarde en met alles wat op aarde leeft!

   Van mijn meditatie-leraren leerde ik dit gebed:
   May all beings live in peace
   May all beings live in happyness
   May all beings live in peace and happiness.

   Antwoord
   • John

    Ja.
    Een bijzonder slechte vertaling overigens.
    Mensen die op dit niveau zouden kunnen vertalen hebben belangrijkere dingen aan hun hoofd.

    Antwoord
 2. John

  Dan zijn we het eens.
  Met name uw laatste zin.
  Groeten, John

  Antwoord
 3. Klaasdenhelder

  Die kosmonauten/piloten hoeven niet uit de ruimte gekomen te zijn.
  Wat nu als we in een cyclische ontwikkeling zitten.
  We bouwen een beschaving en technologie op.
  Vervolgens stort alles in elkaar, gaat alles verloren en beginnen we weer opnieuw

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Klaas, voor deze stelling is veel te zeggen, maar dan moeten we eerst die goddelijke kosmonauten ontmaskeren. Dat de aarde werd bezocht door buitenaardse wezens is volgens mij een hoax die maakt dat mensen niet verder zoeken. “Aliens” is dan een simpele verklaring voor fenomenen die we niet begrijpen. Als ik het wil hebben over alternatieve archeologie, dan gaat het opeens over aliens en dat bedoel ik nou juist net helemaal niet!

   Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Deze spectaculaire docu is gemaakt door National Geographic en de NASA. Op zich wel informatief… Het gaat over de planeten die reeds zijn ontdekt bij andere sterren. Ze zijn volslagen ONLEEFBAAR, maar de NASA blijft zoeken naar een bewoonbare planeet…

  WEIRDEST PLANETS discovered by NASA Kepler Satellite Documentary! duurt 45 minuten, waarna het verhaal opnieuw begint!

  Antwoord
  • John

   Ik en mijn vrinden bij CERN hebben jaren geleden al vastgesteld dat het nog minstens 2000 jaar aan technologische ontwikkeling duurt voordat we überhaupt ook maar iets bruikbaars over het heelal kunnen zeggen.
   Qua technologie op dat gebied leven we nog in het stenen tijdperk.
   Vergelijk een kleuter die door een – hoe noem je zo’n ding dat overblijft als het toiletpapier op is? – WC-rolletje (?) en twee brilleglazen, gestolen toen Oma even niet keek, naar het heelal zit te staren.
   De NASA kan dus wat mij betreft de pot op!
   Zonde van het vele geld dat beter besteed had kunnen worden om de bezem door onze aardse zwijnenstal te halen!

   Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Boeiend! Dank je wel, Aerdmenneken. Bij deze een citaat:

   What is this technology mastered by the Tiwanakans? Artificial stones were formed as cement. But, it is not a modern cement, it is a natural geological cement obtained by geosynthesis. For this, they took naturally friable and eroded rock like red sandstone from the nearby mountain, on the one hand, and on the other hand, unconsolidated volcanic tuff from the nearby Cerro Kapia volcano in Peru to form andesite. They created cement either from clay (the same red clay that Tiwuanakans used for pottery) and sodium carbonate salts from Laguna Cachi in the Altiplano Desert to the south, to form red sandstone. For gray andesite, they invented an organo-mineral binder based on natural organic acids extracted from local plants and other natural reagents. This cement was then poured into molds and hardened for a few months. Without a thorough knowledge of geopolymer chemistry, which studies the formation of these rocks by geosynthesis, it is difficult to recognize the artificial nature of the stones. This chemistry is not a difficult science to master. It is an extension of the knowledge of Tiwanakans in ceramics, mineral binders, pigments and above all an excellent knowledge of their environment. Without the selection of good raw materials, these extraordinary monuments could not have been created 1400 years ago.

   Finally, this scientific discovery confirms local legends that say, “The stones were made with plant extracts able to soften the stone.” This explanation has always been rejected by archaeologists because it made no sense. The evidence provided by the team of scientists from France and Peru shows that the oral tradition was right: they made soft stones that could harden! The hypothesis of the lost ancient super civilization or alien intervention is false. Tiwanakuans were intelligent human beings. They knew their environment perfectly and knew how to exploit the resources brought by nature.

   In addition to the Carbon-14 dating analysis, further studies will soon be carried out to determine whether certain monuments in the Cuzco region of Peru have been built with the same scientific knowledge.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 + 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën