Archief
Artikelen

In Oekraïne is onlangs een wet aangenomen, de Donbas reintegration law, die zegt dat Oekraïne de Donbass moet heroveren op de Russen. In het oosten van Oekraïne spreekt men als vanouds Russisch, maar sinds de coup van 2014 is die taal langzaam maar zeker verboden! In het westen spreekt men Oekraïens. Wie toch Russisch spreekt, is nu opeens een Rus en de Russen zouden Donbass hebben veroverd! Sinds Victoria Nuland haar zoete koek uitdeelde op het Maidan plein, is het allemaal wartaal en agressie. Met het Minsk akkoord van februari 2015, dat een staakt het vuren instelde, heeft Oekraïne nu de kachel aangemaakt. Misschien hadden ze het koud, want de gasrekening aan Rusland bleef onbetaald en Rusland heeft in 2015 de gasleveranties gestaakt. De inwoners van Donbass worden nu weer beschoten door de vurige soldaten van Oekraïne.

What Ceasefire? Another Day Brings Yet Another Shelling Attack on Civilians in Donbass

De volgende korte documentaire gaat over de huidige toestand in Donbass en Oekraïne. Vlak voor Kerstmis heeft de VS besloten om Oekraïne te voorzien van aanvalswapens. Het land is failliet, maar de wapens zijn gratis, een geschenk van de VS die graag oorlog wil!

Calm Before the Storm – No Doubt Anymore That War is Brewing in the Donbass Again duurt 12 minuten.

Van de Amerikaanse regisseur Oliver Stone verscheen in 2016 een film over de coup van 2014 in Oekraïne en de historische achtergrond. Deze gelauwerde filmer heeft een reeks goede documentaires gemaakt. In deze laatste docu over Oekraïne vertelt hij eerst meer over de geschiedenis van het land. Het westen van Oekraïne heeft in WW II ernstig gecollaboreerd met Duitsland, met als gevolg massamoorden op Joden en Polen. Na de oorlog werden de leiders van dit moorddadige fascisme niet vervolgd, maar beschermd door de CIA. Nadat de Sovjet Unie in 1989 uiteen viel, werd Oekraïne een zelfstandige staat. Het nationalisme bloeide weer op en de fascistische leider Stephen Bandera werd een (weliswaar al lang dode) nationale held.

Vanaf ongeveer minuut 25 gaat het over de laatste jaren, de economische malaise, de onderhandelingen met de EU die niet wilden vlotten, de opstand tegen president Viktor Janoekovytsj die begin 2014 naar Rusland vluchtte. Aan de hand van interviews met o.a. president Poetin, Janoekovytsj en andere belangrijke betrokkenen probeert Oliver Stone te achterhalen wat er precies is gebeurd. Veelzeggende nieuwsberichten helpen verder om de achtergrond te belichten van de huidige toestand in Oekraïne en de internationale oorzaken en gevolgen van de Maidan-coup.

Deze documentaire heeft de neiging om op YouTube te verschijnen en te verdwijnen. Hij is echter op dit moment hoogst actueel, omdat de oorlog in Oekraïne elk moment weer kan uitbarsten. Daarom raad ik iedereen aan om hem te bekijken voor hij weer verdwijnt.

Ukraine On Fire ENGLISH VERSION Oliver Stone Full Documentary duurt een uur en 34 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

3 Reacties op “Oekraïne en de stilte voor de storm”

 • mr.drs.Bou:

  Biden chronicles his frustrations with Ukraine’s corruption in new book

  Joseph Biden, the former U.S. vice president who was President Barack Obama’s point man on Ukraine, writes of his frustrations with President Petro Poroshenko and Ukraine’s endemic corruption in his new memoir.

  Here are five key excerpts:

  Yanukovych leaves

  Biden writes that he telephoned then-Ukrainian President Viktor Yanukovych and told him to leave office because he had lost the trust of the Ukrainian people after Yanukovych’s police snipers assassinated dozens of EuroMaidan Revolution demonstrators in late February 2014.

  The day after Biden’s phone call, Yanukovych fled power and went to Russia, where he lives in exile. He is still wanted in Ukraine on murder and corruption charges.

  … en zo voort!

 • Groene Wolf:

  Joe Biden’s Son Hunter Made Legal Director of Ukraine’s Largest Gas Company! Exposed. Dit bericht werd geplaatst op 13 mei 2014 en duurt vijf minuten.
  https://www.youtube.com/watch?v=rhpc8i1V0fo

 • mr.drs.Bou:

  US seeks to fire Ukraine’s Head of Intelligence Services – in favour of a more malicious person

  Petro Poroshenko is urgently wanting to replace the current head of the Security Service of Ukraine, Vasyl Hrytsak with Valery Kondratyuk, who currently holds the post of deputy head of the presidential administration of Ukraine. This was stated by the ex-deputy of the Verkhovna Rada, Oleg Tsarev.

  “Americans are very actively lobbying for Kondratyuk. If Kondratyuk is chosen, then such terrorist attacks as in Donetsk and Lugansk, and those foiled in the Crimea – there will be tens, if not hundreds more. This is a purely American agent,” Tsarev said.

Laat een reactie achter