Selecteer een pagina

Archieven

Fraude in de zaak Baybasin: Hans Moll en Ton Derksen

Afgelopen zomer 2017, verscheen de conclusie van advocaat-generaal mr. Aben, waarin de Hoge Raad wordt ontraden om de levenslange gevangenisstraf van Hüseyin Baybasin te herzien. Op de hoofdzaken van het ruim 1700 pagina’s tellende bijna onleesbare rapport, waaraan bijna zes jaar is gewerkt, is eerder uitvoerig door de verdediging gereageerd. Deze heeft vooral de aandacht gevestigd op het afserveren door Aben van hem onwelgevallige deskundigen en op het feit dat de tapkamers bewijsbaar niet manipulatie-proof waren. Het is overtuigend bewezen dat er geknoeid werd met de taps. Wetenschapsfilosoof Ton Derksen heeft gereageerd, met zijn derde boek over de zaak Baybasin, ‘Rammelende argumenten voor de Hoge Raad’.

Ton Derksen was hoogleraar wetenschapsfilosofie en cognitiefilosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schrijft boeken over mogelijke justitiële dwalingen als gevolg van manco’s bij de werkwijze en de bewijsvoering van het Openbaar Ministerie in Nederland. De laatste jaren heeft hij naam gemaakt door zijn activiteiten om tot herziening te komen van de zaak-Lucia de Berk. Zijn boek Lucia de Berk: reconstructie van een gerechtelijke dwaling zorgde voor een omslag in het denken over de zaak-Lucia de B. en uiteindelijk tot haar vrijlating. Hij gaf colleges over bewustzijn, seminars over evolutionaire kenleer en cursussen aan het Openbaar Ministerie en de Politieacademie. In het boek De ware toedracht onderzoekt hij de Puttense moordzaak, de Deventer moordzaak, de moordzaken Dorothea van Wijlick, Ina Post, Kevin Sweeney en het ‘Drontense Bos’. In alle zaken zijn volgens Derksen de verkeerde personen veroordeeld.

In zijn boek Verknipt bewijs schrijft hij over Baybasin die volgens hem ten onrechte veroordeeld is. Het ging echter niet alleen om verknipt bewijs, maar om ontoegankelijk bewijs voor de verdediging! Van de vervalste telefoontaps kreeg mr. Adèle van der Plas pas in 2015 een goede kopie. Voor die tijd moest de verdediging het doen met krakende tapes. Op grond van het betere geluidsmateriaal schreef Ton Derksen een nieuw boek: De Baybasin Taps. Nadat mr. Aben eindelijk zijn negatieve advies aan de Hoge Raad had gepubliceerd, volgde een derde boek over de zaak Baybasin: Rammelende argumenten voor de Hoge Raad. Op dit moment werkt deze sympathieke wetenschapsfilosoof aan een boek over de zaak Louis Hagemann.

Een rode draad die door al dit werk heen loopt, is dat het OM fraudeert en dat de rechters zich daar niet tegen verzetten. In zijn boek Onschuldig vast maakt hij een goed onderbouwde schatting van het aantal mensen dat jaarlijks onschuldig wordt veroordeeld: 5 tot 10%. Het gaat dan om minstens 1000 mensen per jaar. Daarbij is niet inbegrepen het aantal mensen dat het slachtoffer wordt van onterechte strafrechtelijke vervolging, zoals bij voorbeeld Robert Hörchner is overkomen. Deze welvarende fabrikant werd weliswaar vrijgesproken, maar zijn bloeiende bedrijf was toen reeds ter ziele. Justitie fraudeert en ruïneert in onze kromme rechtsstaat!

Fraude in de rechtspraak; Hans Moll en Ton Derksen duurt 50 minuten.

Cafe Weltschmerz
Gepubliceerd op 21 jan. 2018

Baybasin blijft levenslang zitten op grond van vervalste en gemanipuleerde bewijslast. Opnieuw een aflevering over de gerechtelijke ‘dwaling’ in de zaak Baybasin. (Een tweede aflevering in de serie over de rechtstaat Nederland).

6 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Mr. Aben staat niet alleen met zijn gebroddel! Het wetenschappelijk instituut van Justitie WODC is ook al niet langer wetenschappelijk. Bij het WODC worden rapporten herschreven als ze niet in het politieke beleid passen! JDTV heeft een aflevering van Nieuwsuur geplaatst waaruit blijkt dat een rapport over het drugsbeleid zodanig werd veranderd dat er nu uit blijkt dat het goed gaat met het drugsbeleid. Niets is minder waar! Besef wel dat veel “criminelen” drugsgebruikers of wiet-telers zijn!

  De uitzending stamt uit november 2017.

  Nieuwsuur – Corruptie bij adviezen ministerie van Justitie en Veiligheid duurt 35 minuten.

  Antwoord
 2. Arnoud

  Weer een minister die beterschap belooft. Weer een paar Kamerleden die moord en brand roepen. Alles blijft bij het oude.

  Zolang het overgrote deel van de ambtenaren, beleidsmedewerkers, overheidspersoneel hun baan (en dus hun riante salaris) boven integriteit stellen, zal er niets veranderen. De daders kunnen ongestoord hun gang gaan. De mensen die de daders hun gang laten gaan pochen ondertussen over hun geweldige baan en carrière.

  Slechts één moedige vrouw die haar bek durfde open te trekken, omdat er nog een restje ziel behouden is gebleven.

  Arthur Gotlieb, RIP.
  Pieter Omtzigt, ‘kaltgestellt’.

  De enkeling staat op…..En als ie eind’lijk opgeeft zegt men ‘zo die zijn we kwijt’.

  Antwoord
 3. Joep Zander

  Dat het WODC niet langer wetenschappelijk is zoals Bou zegt is een flink understatement. Ik ken het WODC al sinds de jaren 90 als een zeer corrupte kliek die perverse wetenschap beoefent.

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Hoge Raad doet volgende week uitspraak Baybaşin

  Volgens zijn advocaat zal Baybaşin dinsdag zelf aanwezig zijn bij de uitspraak.

  Het zal mij benieuwen, al heb ik er geen enkel vertrouwen meer in. Onze “rechtsstaat” is afgezakt tot een bedroevende en tijdrovende farce. Maar we wachten af, want de Hoge Raad is een HEILIG ORGAAN. Foei!

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Spion met een missie (#1)
  https://www.crimesite.nl/spion-met-een-missie-1/
  Van de Ven had een grote aanleg voor wiskunde. Spreken en schrijven was niet zijn ding. Zijn bijzondere talent lag in het begrip van de geluidstechnologie en de cryptografie. Hij sprak de taal van de telecom-nerds. Op de toenmalige HTS studeerde hij elektronica en akoestiek. Hij deed aanvullende opleidingen in afluistertechnieken en telefonie. Zijn specialisme werd verkeers- en signaalanalyse in communicatienetwerken.

  In 1986 trad hij in dienst bij de (toenmalige) Militaire Inlichtingen Dienst (MID).

  Spion met een missie (#2)
  https://www.crimesite.nl/spion-met-een-missie-2/

  Wie was de man wiens lichaam nu zal worden opgegraven in een nieuw onderzoek naar zijn dood door het Openbaar Ministerie van Amsterdam? Hans van de Ven (69), die vorig jaar in zijn huis in Amstelveen onder verdachte omstandigheden om het leven kwam, heeft aan de wieg gestaan van de razendsnelle ontwikkeling van het telefoontappen in Nederland. Hij werd een jaar geleden dood in zijn bad aangetroffen. Het tweede deel van een portret van een inlichtingenman met een missie (zie deel één).

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

twee × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën