Selecteer een pagina

Archieven

Shlomo Sand: Het Joodse volk is een mythe

Shlomo Sand is een “Joodse” professor in de geschiedenis aan de Universiteit van Tel Aviv. De laatste jaren heeft hij zich verdiept in het ontstaan van de “Joodse” identiteit, het “Joodse” volk, de “Joodse” cultuur en de “Joodse staat” Israël. Hij heeft daarover drie boeken gepubliceerd: The Invention of the Jewish People uit 2009, The Invention of the Land of Israel uit 2012 en het meest recente How I Stopped Being a Jew uit 2014. Volgens Sand bestaat er geen “Joods volk”, geen “Joods” ras, maar er bestaat wel een Joodse religie! Hij verzet zich dan ook tegen de onderdrukking van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking in de staat Israël.

Om deze stelling te verkondigen in de “Joodse staat” Israël, is niet alleen moed nodig, maar men moet dit ook degelijk onderbouwen. Shlomo Sand doet dat met duidelijke historische argumenten. Zijn boeken zijn daarom een eye-opener. Hoewel er rond “The Invention of the Jewish People” onmiddellijk een heftige controverse ontstond (of misschien wel dank zij deze controverse!) werd dit boek een bestseller, zowel in Israël als wereldwijd in vertalingen, o.a. in het Engels en Frans. Sindsdien heeft Sand een reeks van lezingen gegeven. Hij prikt door de mythen heen die bepalen dat de Joden een volk zijn en daarom recht hebben op een eigen staat in het “heilige” land. Voor wie geen Engels verstaat, is dit een interessant Nederlandstalig interview: Shlomo Sand: Joodse volk was nooit in ballingschap.

Een kort interview met Russia Today, over wat volgens Shlomo Sand een “Jood” is:

Shlomo Sand: ‘There are Israeli, not Jewish people’ duurt 11 minuten.

Gepubliceerd op 4 aug. 2009

Een kort interview waarin Sand zijn ideeën over de “Joodse” staat Israël uiteenzet:

“The Invention Of Israel” by Shlomo Sand duurt ruim 8 minuten.

Gepubliceerd op 24 feb. 2013

Voor wie de tijd heeft en graag meer wil weten, is er deze boeiende audio van de Ritchy Allen show:

Shlomo Sand “Jews Have No Historic Connection To The Holy Land. It’s A Myth.” duurt een uur en 4 minuten.

Gepubliceerd op 5 jul. 2016

Maar wie werkelijk geïnteresseerd is, kan beter zijn boeken lezen.

26 Reacties

 1. mikkie

  lees ook maar eens de beginregels van de Talmoed…..je slaat steil achterover….

  Verder wil ik niemand beinvloeden hoor. Is ook niet nodig…

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Mikkie, ik heb gezocht naar de beginregels van de Talmoed, maar ik kan ze niet vinden. Ik ben dus nog steeds niet steil achterover geslagen! 😉
   Gaarne een citaat met bron, anders is het laster…

   Antwoord
   • mikkie

    Meneer Bou, wij hebben google geraadpleegd nav een tv programma waarin een nederlandse meneer zich tot taak heeft gesteld de Talmoed te vertalen. De regels die toen oppopten vonden wij weerzinwekkend. Eerlijk gezegd. Ik citeer enkele regels; De joden worden mensen genoemd; de niet-joden zijn geen mensen, het zijn beesten.de niet-jood is als een hond. ongelovige meisjes zijn in staat van niddah( vuil/smerigheid). Ongelovigen verkiezen seks met koeien. Christenen en anderen die de Talmoed afwijzen zullen naar de hel gaan en daar gestraft worden voor alle generaties.
    Moet ik nog doorgaan……? Ik heb geen oordeel…Ik citeer alleen maar…en dus geen laster.

    Antwoord
    • mikkie

     Bronnen; Shabbat 116a, Yevbamoth 98a, Abodah Zarah 36b, AbodahZahar 22a-22b

    • mr.drs.Bou

     Beste Mikkie,
     Er blijken TWEE Talmoeds te bestaan, die van Jeruzalem en de Babylonische Talmoed. Deze stammen niet uit dezelfde tijd, maar beiden blijken te zijn ontstaan in de eeuwen voor Chr. Ik vind niet dat men het hedendaagse Jodendom kan beoordelen op grond van traktaten die meer dan 2000 jaar oud zijn. Op dezelfde gronden kan men het christendom veroordelen vanwege de Spaanse Inquisitie.
     Maar hoewel je “Bronnen” geeft, heb ik nog steeds geen link. Waar kan ik de Babylonische Talmoed vinden? En waar die van Jeruzalem? Ik vraag je dit niet alleen omdat ik geïnteresseerd ben in de oude geschiedenis, maar ook omdat ik wil voorkomen dat het hedendaagse discours over het bestaan van de huidige staat Israël nog verder wordt vervuild met antieke insinuaties.
     Historisch denken vergt dat men de hedendaagse christenen niet over een kam scheert met de wrede Inquisitie, maar eveneens dat men het hedendaagse Israël niet veroordeelt op een nog veel oudere Talmoed.

    • mr.drs.Bou

     Beste Mikkie,
     BOU is een vrouw, dus het is mevrouw Bou, maar dat doet er niet toe. Wat ik mis, is de link naar dat tv programma. Ik zou dat graag bekijken en beluisteren! Want weerzinwekkend is slechts de hedendaagse politiek van haat en verdeeldheid. Die kan men niet baseren op een Talmoed die al meer of minder dan 2000 jaar oud is!

   • mikkie

    Mevrouw Bou, De man die de Talmoed vertaalt en in het programma was heet Jacob de Leeuwe. Ik meen dat 26 november 15.30 NPO2 jl hij op TV was.
    U kúnt natuurlijk ook zelf op GOOGLE ” TALMOED ” invoeren. Dan heeft u dezelfde info als wij.

    Antwoord
    • mr.drs.Bou

     Beste Mikkie,
     Natuurlijk heb ik eerst gegoogeld op Talmoed, maar die openingszin van de Talmoed kon ik niet vinden. Wel kwam ik terecht in het Joodse huwelijksrecht. Als juriste gespecialiseerd in familierecht was dat spekkie voor mijn bekkie.
     Overigens ben ik minder geïnteresseerd in de Talmoed, dan in het hedendaagse discours waarin Joden worden afgeschilderd als een volk dat ooit is verdreven uit Kanaän, dat toen Judea heette en later Palestina werd genoemd. Dat volk zou nu het recht hebben op terugkeer, op Jeruzalem als hoofdstad en op het verdrijven van de “Arabieren” uit hun heilige land. Uit het werk van Shlomo Sand blijkt overduidelijk dat dit een mythe is, en wel een hedendaagse mythe van het Zionisme, wat leidt tot discriminatie van de Palestijnen en wereldwijd tot de herleving van haat tegen de Joden.
     De meeste hedendaagse Joden zijn geen Semieten, maar veel hedendaagse Palestijnen zijn dat wel! Het woord anti-semitisme krijgt dan een heel andere betekenis…

    • mr.drs.Bou

     Beste Mikkie, nog even dit:
     Stel dat we de RK kerk beoordelen aan de hand van de wrede Spaanse Inquisitie, dan zou dat geen eerlijke beoordeling zijn van de huidige RK Kerk. Niet dat ik Rooms ben, want dat ben ik niet, maar even oneerlijk is het volgens mij om de Joodse religie te beoordelen aan de hand van de Talmoed.
     De huidige verhoudingen en het huidige discours vragen om een analyse die niet geënt is in de oude religieuze voorstellingen, maar in de huidige mythologie.
     Dat is wel een stuk moeilijker…

 2. Ben

  Binnenkort een artikel over Gilad Atzmon? Of hebben we die al gehad?

  Groeten, Ben

  Antwoord
 3. yvonne

  http://www.bovendien.com/categorieen/geschiedenis/de-verborgen-geschiedenis-van-de-vreselijk-kwaadaardige-khazaarse-mafia

  De Russen hebben via Snowden rapporten van Sandia Labs en het IAEA in handen en zullen deze waarschijnlijk vrij geven op korte termijn. Dan kan iedereen zich overtuigen van wat er hier geschreven staat en zal de wereld zich verenigen om deze criminele groep, de elite, Khazaarse mafia of hoe je ze ook wilt noemen een halt toegeroepen worden en kan de wereld eindelijk opgelucht adem halen.

  De Russen zijn van al dit op de hoogte en dat is precies de reden dat zij er alles aan doen om de macht van deze elite te doorbreken. Op alle gebieden zijn de Russen bezig samenwerkingsverbanden te smeden, je kunt dit vrijwel dagelijks volgen op RT en Sputnik. Ze weten ook dat die 200 miljoen Russen door toedoen van deze kliek het leven hebben moeten laten en de teloorgang van Rusland onder de communisten het plan was van deze kliek.

  Dat is de reden van een nieuwe Wereldbank waar valsmunterij uitgesloten zal zijn. Dat is de reden van de BRICS, de reden waarom Putin met iedereen de banden aan is het halen en pacten sluit op allerlei gebieden.

  Ook het Amerikaanse militaire commando weet van dit alles en werkt in het diepste geheim, samen met al die andere landen om deze elite voor eens en altijd te elimineren.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Yvonne,
   Het artikel op Bovendien.com waar jij naar verwijst, valt volgens mij diep te wantrouwen. Het staat bol van de “Babylonische magie”, de verering van Baal (de duivel??? Baal is de planeet Jupiter!) en kinderoffers. Volgens mij zijn deze gebruiken niet Joods, maar ze werden sinds de Middeleeuwen toegeschreven aan de Joden! Deze gebruiken kwamen na WO II in zwang bij wat ik liever noem de “Kabal”, en dus niet de Kazaarse Maffia! De Kabal is een groep machtswellustige psychopaten, maar de criminele Hillary C. is beslist niet Joods!

   Ik citeer:

   Omdat de Khazaarse Mafia beweert dat ze een rechtstreekse link hebben met Baal/Satan door de offers die ze aan Baal brengen, verachten ze koningshuizen die het goddelijk decreet volgen en als zodanig besturen. In de 1600 jaren vermoorden ze de Britse royals en vervangen ze met hun eigen mensen. In de 1700 jaren vermoorden ze het Franse koningshuis. Vlak voor WO1 vermoorden zei Ferdinand van Oostenrijk om WO1 te kunnen beginnen. In 1917 verzamelen ze hun KM leger, de bolsjewieken en dringen Rusland binnen en kapen Rusland. Ze vermoorden de tsarenfamilie in koelen bloede, steken een bajonet door de borst van hun favoriete dochter, stelen het goud, zilver en andere waardevolle schatten. Vlak voor WO2 vermoorden ze de Oostenrijkse en Duitse royals, tevens vermoorden ze de chinese royals en ontnemen de Japanse keizer zijn macht.

   Wie zijn ze? Alsof deze ze honderden jaren oud worden! Alsof er een ze zou bestaan zonder enig historisch verband! Alsof het systeem van fractional bankieren door de familie Bauer-Rotschild zou zijn verzonnen, zomaar uit het niets! Zo van: dat gaan we nu doen, dan hebben we over 500 jaar de hele wereld. Zo werkt het volgens mij niet! 🙂

   Een veel beter artikel op Bovendien.com is dit:
   http://www.bovendien.com/geschiedenis/geschiedenis/het-joodse-koninkrijk-der-khazaren

   Nu de waarheid omtrent de Khazaren te voorschijn komt is het te verwachten dat er van de kant van zionistische Joden verzet zal komen. Er zijn twee soorten Joden en zij reageren verschillend op deze zaak. Ten eerste zijn er de eerlijke wetenschappelijk onderlegde geschiedkundigen, die de feiten van deze zaak beamen en de gevolgen ervan aanvaarden. Ten tweede hebben we de Zionisten, die geen oppositie dulden in hun poging, het Midden-Oosten, zowel als de rest van de wereld in hun macht te krijgen.

   Dit bewijs zal zeker de joodse ras-theorie ontzenuwen, want als zij een mengeling zijn van Ezau-Edom-Hethieten, Khazaren-Ashkenazim, Serphardim, plus Ethiopische Zwarten en Orïëntaalse Joden, toegegeven dat er ook een klein aantal echte Judahieten onder hen zijn, wie durft hen dan nog een ras te noemen, laat staan het zuiverste ras op aarde, zoals vele Christenen hebben gedaan. Het enige wat men van hen kan zeggen is, dat zij een religieuze gemeenschap zijn, en dat zij in evenveel verschillende denominaties verdeeld zijn als de Protestanten.

   “Als dit zo is, betekent dit, dat hun voorouders niet van de Jordaan kwamen, maar van de Wolga – niet uit Kanaän, maar uit de Kaukasus en dat zij genetisch meer verwant zijn aan de Hunnen, de Uigur en de Magyaren-stammen, dan aan het zaad van Abraham, Izaäk en Jacob. Mocht dit blijken zo te zijn, dan zou de term anti-semitisme een holle uitdrukking worden zonder enige betekenis, gebaseerd opeen misvatting. De geschiedenis van het Khazarenrijk, zoals deze langzamerhand uit het verleden oprijst, begint te lijken op de ergste vergissing die de geschiedenis ooit is begaan.”

   De door mij vet gedrukte woorden zijn belangrijk! Helaas profileren de Joden zich zelf nog steeds als aparte groep, als Semieten en soms zelfs als het “uitverkoren volk van God”. De Zionistische politiek en de wrede onderdrukking van de Palestijnen in Israël leiden bij onwetende mensen (waaronder kennelijk vooral Marokkaanse jongeren!) tot “Jodenhaat”. Iedereen die zich mengt in het debat ten gunste van vrede en verdraagzaamheid krijgt de maken met het CIDI, dat voortdurend op scherp staat om iedereen te beschuldigen van anti-semitisme! Het CIDI is in deze een splijtzwam van jewelste.

   De hedendaagse Joden zijn geen Semieten en anti-semitisme bestaat dus evenmin. Het is slechts verzet tegen de hedendaagse politiek.

   Antwoord
   • Nexus

    Hallo Boudine,

    Even een korte toelichting op je vraag wie “ze” zijn. Ze zijn de Khazaren. Dat het artikel gespekt is met zogenaamde goden ligt aan het gegeven dat die lui die goden gebruikten. Dat wil niet zeggen dat ik in die goden enig geloof heb. Goden bestaan in mijn ogen niet.

    Het zionisme is een afgeleide van het Khazaarse geloof, een mix, een hybride geloof dus.

    Antwoord
    • mr.drs.Bou

     Beste Nexus, dank je wel voor je reactie, maar wie zijn de Khazaren?
     Door de eeuwen heen, vanaf de 3e eeuw v.Chr. tot wellicht de Middeleeuwen, was het Joodse geloof een bekeringsreligie. Een van de bekeerde volkeren waren de Khazaren, maar ik stuitte daarnet tijdens het lezen van Shlomo Sand ook op Adiabene. Dat koninkrijk lag in het huidige Koerdistan, de hoofdstad was Arbela, = Erbil. Het heeft zich bekeerd in de 1e eeuw na Chr.
     Dat de Khazaren zich bekeerden, lijkt me een historisch feit. Dat veel Oost Europese Joden afstammen van deze groep, dat begrijp ik. Maar hoewel heel veel hedendaagse Joden hun oorsprong vinden in deze bekeerde volksstam, lijkt het me niet terecht om ze op een hoop te gooien.
     Daarom spreek ik liever van de “Kabal”, een groep families of zelfs individuen (zoals George Soros) die het kapitalistische systeem misbruiken om zelf steeds rijker en machtiger te worden. De meeste van hen hebben hun oorspronkelijke rijkdom te danken aan het erfrecht, zoals de Rotschilds, maar ook de koningshuizen. Maar die “Kabal” zijn beslist geen gelovige Joden! Hun duivelse symboliek vindt volgens mij juist hun oorsprong in het christelijke anti-“semitisme” dat vanaf de Middeleeuwen is gegroeid. In een tijd dat vrijwel iedereen christelijk was, waren de Joden de “anderen”. Ging er iets mis, dan waren zij de zondebok. Werd er een kind vermist, dan hadden zij het geroofd, geslacht en opgegeten, terwijl dat kind misschien was weggezakt in een moeras, of door de wolven was geroofd en opgegeten.
     De meeste Khazaren zijn volgens mij het slachtoffer geworden van het moorddadige “Nationaal Socialisme”, de valse ideologie die o.a. door Hitler werd misbruikt. De Holocaust was daar een onderdeel van.
     Het Zionisme is ontstaan in de eerste helft van de 19e eeuw onder de gelovige christenen met hun “heilsleer” van het Laatste Oordeel. Pas later werd het opgepikt door Theodor Herzl, die weliswaar een Khazaarse Jood was, maar beslist geen gelovige Jood.
     Kortom, het is altijd nog ingewikkelder dan je denkt! 🙂

    • Treowd

     Khazaren , zionisten voor mij is het de synagoge van satan en ja ze hebben zich vermengd ter agenda listig en sluw…..
     Mogelijk is de khazaren kwestie ook zo ingewikkeld gemaakt ter bevordering van geschiedvervalsing. Van voor 5 eeuwen terug is eigenlijk niet echt veel bekend behalve de term donkere tijden of ook wel middeleeuwen.

     Voor mij krijgen b.v. de benamingen donkere tijden – de zwarte pest – een geheel andere lading als ik de informatie van Rudolph R. Windsor als correct mag beschouwen hetgeen geschreven in zijn boek van babylon to Timbuktu, het kan ook op een toevalligheid berusten maar twijfels rijzen als ik denk aan de term “hidden in plain sight”
     Was de zwarte pest wel echt zo’n epidemie? Was dat niet gewoon een major opruiming….? Kan dat niet evenals alle info ook dit weer een aangelegd dwaalspoor wezen, men heeft de geschiedenis herschreven ter bevordering van verschillende agenda’s een daarvan is de ‘witte superioriteit’.
     De uitvinding van de boekdrukkunst was een perfecte uitvinding om de geschiedenis te beinvloeden en te herschrijven vanuit het kerkelijke instituut…geld zat…

     In deze tijd hebben nu de CIA en andere desinfo-agency’s als doel verwarring te zaaien op welke wijze dan ook en daar is zeer veel geld en moeite in gestoken zie deze video

     To the point nu: enigzins off-topic maar toch ook weer niet om tot een completer plaatje te kunnen komen,mocht volgende informatie correct zijn:
     From babylon to Timbuktu

    • Treowd

     Beste Nexus voor mij is het een beetje opmerkelijk dat bovendien niet op deze pagina voorkomt mainstreammedia.nl Misschien een goede tip? Mvg Treowd

  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Treowd. Voor wie echt geïnteresseerd is in een goed onderbouwde analyse van het ontstaan van de ideologie van het Joodse volk, het Joodse ras en het Zionisme, is dit een gratis exemplaar. (pdf)

   Antwoord
  • Nexus

   Treowd,

   Je bedoelt, nieuwemedianieuws.nl
   Begrijp ik ook niet.
   Momenteel ben ik met Martien aan het brainstormen om daar misschien een andere invulling aan te geven. Het is niet zo moeilijk om een feedpagina te maken met goede alternatieve bronnen. Misschien pakken wij dit wel op.

   Maar jij hebt mij toch wel onder favorieten staan nietwaar? Haha.

   Groet,

   Nexus

   Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Prima historische analyse van de politiek van Israël betreffende de “Arabs”, zoals zij de Palestijnen noemen.

  ‘We Look at Them Like Donkeys’

  What Israel’s first ruling party thought about Palestinian citizens

  By Adam Raz

  January 15, 2017 “Information Clearing House” –

  “The Arab question in Israel” was the term used in the top ranks of Mapai, the ruling party in the young State of Israel – and forerunner of Labor – to encapsulate the complex issue that arose after the War of Independence of 1948-49. In the wake of the fighting, and the armistice agreements that concluded the war, about 156,000 Arabs remained within Israel (out of an estimated 700,000 before the war), accounting for 14 percent of the nascent state’s population. So it was with some justification that Foreign Minister Moshe Sharett stated in a meeting of Mapai Knesset members and the party’s senior leadership, on June 18, 1950, that “this is one of the fundamental questions of our policy and of the future of our country.” He added that the issue was one “that will determine the direction of the country’s morality,” for “our entire moral stature depends on this test – on whether we pass it or not.”

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Een long read waar ik nog niet aan toegekomen ben:

  It’s Time to Drop the Jew Taboo

  It’s making serious discussion of Russian geopolitics and history next to impossible

  Inhoudsopgave:

  1 Introduction
  2 The euphemisms
  3 Hostility to Putin’s Russia is largely a Jewish phenomenon
  4 The media
  5 A de facto violation of free speech
  6 Shutting down an honest examination of Russian history
  7 The best alt-media journalists are neutered
  8 Much of what is written about Russian relations and history becomes meaningless and deceptive
  9 A lesson in relevance from the Alt-Right
  10 Malice towards none
  11 The problem extends to all areas of public life
  12 We need serious scholarship and analysis
  13 Low expectations from the existing alt-media
  14 A call for articles and support

  Most people know about, but few are willing to condemn, the strict taboo in the media, of criticizing Jews as a group, using that term. One cannot even criticize a small subsection of Jews, a miniscule percentage of the Jewish population, even when they richly deserve it.

  Obviously, this is a ridiculous way to run a publication whose object is to get to the truth, so I am writing this to explain why, from now on, the pages of Russia Insider will be open to articles which fairly and honestly address the influence of Jewish elites, including pointing out when it is malevolent, which it often is, and try to understand it and explain it, with malice towards none.

  I have become convinced that unless we break this taboo, nothing will improve in the human catastrophe unfolding in geopolitics. Millions have died over the past 30 years, and if we want it to stop, and to avoid a cataclysm which seems to approach inexorably, we have to have the freedom to criticize those responsible. It is very clear to me, as it is to many others, that much of the guilt for this comes from Jewish pressure groups, particularly in the media.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Alan Hart was een van de eersten die hardop zei dat de twee staten oplossing niet gaat werken. De Joodse staat Israël kan beter veranderen in de democratische staat Israël!

   Inmiddels heb ik Shlomo Sand gelezen. Uit zijn werk blijkt onder meer: In Israël hebben alleen Joden burgerrechten en een kwart van de bevolking is niet Joods. Zij kunnen daarom niet de Israëlische nationaliteit krijgen. En het gaat dan nog niet eens over de Palestijnen, maar over immigranten uit allerlei landen, die niet Joods zijn! Ook hun kinderen zijn niet Joods en dus geen staatsburgers.

   Deze religieuze en racistische waanzin maakt Israël tot een Joodse apartheidsstaat. Met democratie heeft dat niets te maken! Ik kwam vandaag dit artikel tegen:

   https://www.haaretz.com/misc/article-print-page//.premium-the-two-state-solution-is-dead-let-it-go-1.5745882

   Although many of us still support the two-state solution as a workable, if not just, solution, it cannot mean apartheid. If the “hard” left has indeed, moved to a one-state solution, it is simply because we have had the courage to recognize political reality and the “facts on the ground”: The two-state solution died when the settlement enterprise reached a critical mass, when the fragmentation of Palestinian territory rendered a viable and sovereign Palestinian state no longer possible.

   We are now left with only one way out. We must transform the single apartheid state Israel has created into a democratic state of equal rights for all its citizens. A democracy – which shouldn’t be a terribly foreign concept to an American like Yoffie, or to Israelis who claim their country is the only democracy in the Middle East.

   We want a way out of political Zionism’s dead end, and a return to the cultural Zionism of Ben-Yehuda, Henrietta Szold, Ahad Ha-am, Judah Magnes and Martin Buber that envisioned a Hebrew people living together with their Palestinian neighbors.

   Met de door mij vet gezette Quote ben ik het helemaal eens!

   Antwoord
   • Treowd

    Kan ik mij helemaal in vinden beste Boudene mits het ook daadwerkelijk gaat over de afstammelingen oorspronkelijke ware 12 tribes de ware Hebreeuwen waaronder ook de ware tribe of Judah.

    Antwoord
 6. R.H. Henstra (QROMWEL)

  Geachte heer Boudene,

  Mijn stelling: “Niet iedere Israëliet is Jood(s), niet iedere Jood is Israëliet”.
  Iedere oplettende Bijbellezer kan dit weten, alle benodigde info staat gewoon in die bijbel.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën