Archief
Artikelen

Stan van Houcke (Vlissingen 1947) is een Nederlandse journalist die zich niet heeft laten meeslepen door de main stream. Zijn summiere Wikipedia laat weten dat hij lange tijd heeft gewerkt voor de VPRO-radio. Op zijn weblog staan artikelen die het lezen ten zeerste waard zijn: INFORMATIE DIE DE WESTERSE MAINSTREAM PERS DOORGAANS VERZWIJGT. Ook zijn audio-blog is beter dan de radio! In 2003 ontving Van Houcke de prijs voor “Journalist voor de Vrede” van het Humanistisch Vredesberaad.

Stan van Houcke heeft verscheidene boeken geschreven, waaronder 11 september, het keerpunt, dat verscheen in 2005 en ook te verkrijgen is in de bibliotheek, De oneindige oorlog Hoe De Geschiedenis Het Palestijnse Volk Vernietigt uit 2009 en De Val van het Amerikaanse Imperium uit 2012. Onlangs was Stan van Houcke te gast bij Café Weltschmertz, waar hij praatte met Teun Gautier, ooit directeur/uitgever van de Groene Amsterdammer en oprichter van De Coöperatie voor journalisten. Zijn weblog staat hier.

Hoewel beide heren veel weten over de politiek, gaat het gesprek voornamelijk over de rol van de media. Waarom praten alle journalisten nu zo braaf de stem van de macht na? In de jaren ’60 en ’70 was dat anders. De kentering kwam in de jaren ’80, er waaide een nieuwe politieke wind en opportunistische journalisten waaiden met die wind mee. Het gaat natuurlijk ook om het inkomen van die journalisten: ze hebben een baan, een huis met hypotheek, vrouw en kinderen die op vakantie willen en willen studeren… Stan van Houcke is daar nooit in meegegaan! Hij begrijpt hoe de macht werkt, hoe die macht corrumpeert. Om kritisch te blijven en je te blijven verzetten tegen de bestaande machtsverhoudingen, is moed nodig, maar ook karakter. Stan van Houcke is een moedige journalist met karakter!

De journalistiek is de dienaar van de macht; Teun Gautier en Stan van Houcke duurt 57 minuten.

Met dank aan Yvonne voor de kijk-tip.

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

4 Reacties op “Stan van Houcke, journalist voor de vrede”

Laat een reactie achter

Recente reacties