Archief
Artikelen

Stan van Houcke (Vlissingen 1947) is een Nederlandse journalist die zich niet heeft laten meeslepen door de main stream. Zijn summiere Wikipedia laat weten dat hij lange tijd heeft gewerkt voor de VPRO-radio. Op zijn weblog staan artikelen die het lezen ten zeerste waard zijn: INFORMATIE DIE DE WESTERSE MAINSTREAM PERS DOORGAANS VERZWIJGT. Ook zijn audio-blog is beter dan de radio! In 2003 ontving Van Houcke de prijs voor “Journalist voor de Vrede” van het Humanistisch Vredesberaad.

Stan van Houcke heeft verscheidene boeken geschreven, waaronder 11 september, het keerpunt, dat verscheen in 2005 en ook te verkrijgen is in de bibliotheek, De oneindige oorlog Hoe De Geschiedenis Het Palestijnse Volk Vernietigt uit 2009 en De Val van het Amerikaanse Imperium uit 2012. Onlangs was Stan van Houcke te gast bij Café Weltschmertz, waar hij praatte met Teun Gautier, ooit directeur/uitgever van de Groene Amsterdammer en oprichter van De Coöperatie voor journalisten. Zijn weblog staat hier.

Hoewel beide heren veel weten over de politiek, gaat het gesprek voornamelijk over de rol van de media. Waarom praten alle journalisten nu zo braaf de stem van de macht na? In de jaren ’60 en ’70 was dat anders. De kentering kwam in de jaren ’80, er waaide een nieuwe politieke wind en opportunistische journalisten waaiden met die wind mee. Het gaat natuurlijk ook om het inkomen van die journalisten: ze hebben een baan, een huis met hypotheek, vrouw en kinderen die op vakantie willen en willen studeren… Stan van Houcke is daar nooit in meegegaan! Hij begrijpt hoe de macht werkt, hoe die macht corrumpeert. Om kritisch te blijven en je te blijven verzetten tegen de bestaande machtsverhoudingen, is moed nodig, maar ook karakter. Stan van Houcke is een moedige journalist met karakter!

De journalistiek is de dienaar van de macht; Teun Gautier en Stan van Houcke duurt 57 minuten.

Met dank aan Yvonne voor de kijk-tip.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

20 Reacties op “Stan van Houcke, journalist voor de vrede”

 • mr.drs.Bou:

  Dit gesprek van Abby Martin met de journalist Chris Hedges sluit prima aan bij wat Stan van Houcke zegt over de rol van de pers en de media.

  Propaganda Buries Facts & Manipulates Emotions – Abby Martin with Chris Hedges duurt 31 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  De gevaarlijke onzin van de massamedia; Stan van Houcke en Cees Hamelink duurt 40 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Café Weltschmertz, een boeiend gesprek waarin vooral Arno Wellens aan het woord is. Zijn website heet 925, of van 9 tot 5.

  De positie van de arbeidsmarkt staat dubbel onder druk; Stan van Houcke en Arno Wellens duurt een uur en een minuut.

 • yvonne:

  Mainstream media verzwijgen falen rechtspraak en fraude met aandelen

  door Ir. A.P.H. Peters

  Nawoord

  Iemand die na het lezen van het bovenstaande nog durft te beweren dat de journalistiek in Nederland onafhankelijk is moet toch wel erg naïef zijn.

  Er is bijna geen enkele journalist bereid om zijn nek uit te steken om het beleid van de hoofdredactie te omzeilen. Wie dat desondanks toch doet komt meestal aan het eind van zijn carrière.

  De selectie van het nieuws wordt gestuurd door lafheid of door “afspraken”.

  Als er al afspraken zijn gemaakt dan zijn die niet in het openbaar bekend.

  Daardoor is geen sprake meer van een onafhankelijke redactie die optimaal gebruik kan maken van de persvrijheid.

  Integriteitskwesties binnen de rechterlijke macht en oplichterijen door banken en verzekeringsmaatschappijen vallen blijkbaar niet onder de persvrijheid.

  De opstelling van de mainstream-media (in dezen) bewijst de democratie geen dienst.

  https://www.civismundi.nl/index.php?p=artikel&aid=4136

  • mr.drs.Bou:

   In ons politiek systeem is er een wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende macht, waarin de rechterlijke macht onafhankelijk is, d.w.z. de beslissingen van rechters komen formeel tot stand zonder overleg of afstemming met anderen w.o. politici.

   Het OM is deel van de UITVOERENDE macht, maar het OM en de rechters zijn twee handen op een buik! Wisselrechters, ondeugdelijk bewijs, het sjoemelen bij het NFI met DNA, het wisselen van pet tussen officieren van Justitie en rechters, het gebeurt allemaal!

   Volgens mij kan alleen een parlementaire enquête naar de verstrengeling van OM en rechterlijke macht nog iets doen aan deze schofterige gekte!

 • mr.drs.Bou:

  Dank je wel, Yvonne. In dat artikel staat heel veel en het gaat over iets waar ik zelf ook mee zit: na het arrest van de HR heeft niemand meer iets gehoord van de zaak Baybasin. Voor mij betekende dit arrest het einde van Rechtsstaat NL: BOEM is HO !!!

  Ik heb nu de eerste link in het artikel gevolgd, naar deze video:

  Nico van den Ham in gesprek met emeritus hoogleraar Internationale Communicatie, prof. dr. Cees Hamelink

  Prof. dr. Hamelink houdt zich (nog steeds) bezig met de relatie tussen mensenrechten, communicatie en globalisering. Hij begon als onderzoeker bij een internationale organisatie in Genève en Mexico-Stad. Hij doceert en geeft college op meerdere universiteiten in onder meer de VS, Mexico, Chili, Aruba, Australië, Tanzania, Brazilië, Zuid Korea en in vrijwel alle Europese landen. In 2007 ontving hij een ere-professoraat van de universiteit van Queensland in Australië. Hij adviseert diverse overheden en de Verenigde Naties. Nico vroeg Hamelink wat hij er van vindt dat slachtoffers van klassenrechters niet bij de reguliere media terecht kunnen met hun verhaal.

  Nico van Ham met prof. dr. Cees Hamelink duurt 28 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Stichting Restore Justice is nog wel degelijk achter de schermen bezig!

  Na de teleurstellende uitspraak van de Hoge Raad is het even stil geweest rond de zaak Baybasin.
  Het bestuur van de Stichting Restore Justice heeft echter niet stil gezeten. Er zijn een paar acties uitgezet.
  U zult zich bovendien afvragen wat er met de petitie gaat gebeuren.
  Een publiek en bekend TV programma is van zins een uitzending te wijden aan de zaak Baybasin en met name over de twijfels die er bestaan rond de telefoon-taps.
  Als en zodra we weten wanneer dit programma wordt uitgezonden (najaar) zullen wij die gelegenheid aangrijpen om de petitie aan te bieden aan de vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid. Dat is o.i. het beste moment, omdat er tevens aandacht voor de zaak Baybasin in de media zal zijn.
  Voorts hebben wij acties uitgezet richting de Raad van Europa.
  Zodra hier meer over te vermelden is zullen wij nader berichten.

  Voor wie dit leest: teken de petitie!

  Jammer dat Restore Justice met mij niets te maken wil hebben… Zij zullen mij ook niet nader berichten, want ik mag niet meedoen. Pijnlijk! (Met dank aan de lasteraars 🙁 )

  • Ayse Cali:

   Hi Boudine,
   Waarom mag je niet meedoen ?

   • mr.drs.Bou:

    Omdat Myra vindt dat mijn haar niet goed zit en Tonneke meent dat ik in een heksenhuisje woon. Volgens Myra ben ik een antisemiet en volgens Tonneke slechts een HET (zonder seks).
    Laster en smaad doen zoveel kwaad… 🙁

   • mr.drs.Bou:

    Beste Ayse,
    Dat ik in het begin werd afgebrand door de pedo-propaganda, dat kon me niet deren, maar al ruim vijf jaar lang word ik afgebrand door mensen die denken dat ze de Baybasin zaak en de Vaatstra zaak een goed hart toedragen. Vandaar dat ik er nu het zwijgen toe doe.
    Als je wil weten wat voor ONZIN er over mij wordt verteld op internet, Google dan eens op Boudine Berkenbosch. Uiteraard staat Tonneke bovenaan! Met zijn laster en smaad… 🙁
    Begrijp je nou waarom ik zwijg?

 • yvonne:

  Een ode aan de mensen die risico’s durven nemen! Kees van Amstel wil nu niet meteen de nieuwe Johan Vlemmix van Radio 1 worden maar zet zijn alu-hoedje af en toe op. “Durf eens een complottheorie te bestuderen, het zijn echt niet allemaal gekkies die dingen roepen!”

  https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/461547-druktemaker-kees-van-amstel-een-ode-aan-de-alu-hoedjes

  De msm zal af en toe wel moeten….gelukkig maar.

 • yvonne:

  https://www.youtube.com/watch?v=nkWbj8qW1Ec&feature=youtu.be

  Nederlandse dagbladen zijn voor ca. 95% in handen van 2 Belgische uitgevers. Ook de Nederlandse weekbladen dreigen nu opgeslokt te worden. Wat zijn de politieke connecties van deze Belgische uitgevers en wat is nu hun invloed op de politieke meningsvorming in Nederland. Hoe ver staan deze uitgeverijen van de Brusselse politiek en hoe ver staan zij een redactionele onafhankelijkheid voor? Wat is de politieke propagandakracht van de voorheen Nederlandse media die nu vrijwel geheel in Belgische handen is? De media is volgens Van Damme oppermachtig en gevaarlijk.

  De media is levensgevaarlijk…..

 • yvonne:

  Alleen jammer dat Van Damme de naam Laurent Louis niet noemt…..

  https://www.youtube.com/watch?v=yem_pNA3qGQ&pbjreload=10

 • mr.drs.Bou:

  Propagandakracht van Brussel in Nederland; Stan van Houcke en Willy van Damme duurt 59 minuten.

 • yvonne:

  https://www.youtube.com/watch?v=zO-ZSqyZRz4&feature=youtu.be

  De geloofwaardigheid van zowel het politieke establishment als de gezagsgetrouwe media, zijn ernstig geschaad. Om die reden wordt het opkomende alternatieve geluid van de online media aan banden gelegd. Wij mogen niet weten welke machinaties de mindere kwaliteit van het leven van onze kinderen zullen gaan bepalen. Wij mogen niet weten dat er voorgesorteerd wordt naar een internationaal conflict. Wij mogen niet weten welke economische manipulaties de toekomst gaan bepalen. Liegen, achterhouden van informatie en misleiding zijn geaccepteerde gereedschappen van de politiek. Om te voorkomen dat u teveel te weten komt wordt nu ‘zwaar’ materieel uit de kast gehaald. Wat zijn de mechanismen die hebben geleidt tot deze repressieve wetgeving?

  Ik probeer het nog een keer, dit gesprek is te belangrijk.

Laat een reactie achter