Selecteer een pagina

Archieven

De oogst van de Baybasin-conferentie 14 oktober

illustratie: Hüseyin Baybasin

Op 14 oktober j.l. was er een besloten bijeenkomst over de zaak Baybasin, die was georganiseerd door de Stichting Restore Justice. De plaats van samenkomst was de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Aanwezig waren ongeveer 40 genodigden die zich gezamenlijk beraadden op de zaak Baybasin. Zoals we weten, heeft de AG mr. Diederik Aben begin juli een conclusie van 1730 pagina’s geschreven, waarin hij de HR adviseert om herziening in de zaak Baybasin af te wijzen. Vermoedelijk zal de HR dit dikke pak papier heel langzaam lezen, om na verloop van lange tijd het advies van mr. Aben te volgen. Intussen zit mr. Baybasin nog altijd in de cel!

Steeds meer mensen hebben begrepen hoe de zaak Baybasin in elkaar geknutseld is door het OM, in samenwerking met of in opdracht van Turkije. In dat land wordt dhr. Baybasin, een belangrijke Koerdische leider en hoofd van een grote Koerdische stam, beschouwd als een gevaarlijke politieke tegenstander. Dhr. Baybasin pleit voor een vreedzame oplossing van het probleem van de Koerden. De misdaden die men hem in de schoenen schoof, heeft hij nooit gepleegd. Erger nog: de meeste van deze misdaden zijn helemaal nooit gepleegd! Het is allemaal gebaseerd op bedrog van het OM. Zij die pretenderen de rechtsstaat te verdedigen, zijn in deze zaak juist degenen die het recht verkrachten! En dit duurt tot op de dag van vandaag.

De vraag is nu: wat kunnen we daar nog aan doen? Dit was het programma van de conferentie:

0.30 Korte inleiding door de voorzitter van de Stichting Restore Justice, Jacques van Huet.
10.45 Context – overzicht, geschetst door onderzoeksjournalist, auteur en publicist Wim van de Pol
11.00 Koerdisch perspectief geschetst door Mr Ali Homan Ghazi, Koerdisch politiek leider.
11.20 Waar staan we nu, hoe verder door Mr. A van der Plas, advocaat.
11.40 Presentatie Prof. Dr. Ton Derksen, emeritus hoogleraar, wetenschapsfilosofie en auteur: https://vimeo.com/239484747
12.00 Presentatie Hans Van der Ven, in casu deskundige tapkamers en oud medewerkers MIVD.
12.20 Plenaire discussie.
12.40 Welke acties moeten genomen worden.

Een kort, maar duidelijk verslag van deze dag door de auteur en voormalige journalist van Vrij Nederland Rudie van Meurs staat op de website van de Bakker Schut Foundation: De schijn van wetenschappelijkheid van advocaat – generaal van de Hoge Raad Aben (pdf, 3 pagina’s) MUST READ!!!

Ook is een deel van de conferentie op video opgenomen, te beginnen met de introductie door oud-gevangenisdirecteur Jacques van Huet.

Restore Justice duurt 4 minuten en is helaas slecht verstaanbaar. Zet je volumeknop maar op maximaal.


Restore Justice from ISVW on Vimeo.

Wim van de Pol, hoofdredacteur van Crime Site, gaf in zijn toespraak goede informatie over de manier waarop de zaak Baybasin is begonnen. Al in het begin van de jaren ’90 waren er plannen om dhr Baybasin te framen! Ook weet Wim veel van de manier waarop justitie te werk gaat en hij is daar kritisch over. Zijn boek (On)terecht levenslang, geschreven in samenwerking met de detective Klaas Langendoen, staat als een paal boven water. Het is een MUST READ voor wie de zaak Baybasin wil begrijpen! Zijn advies was ten slotte om mr. Aben met wetenschappelijke argumenten te ontmaskeren! Hij wilde echter niet dat zijn toespraak op video werd opgenomen.

Ali Homan Ghazi is een Koerdische politieke vriend van dhr. Baybasin. Hij woont gedeeltelijk in Koerdistan en gedeeltelijk in Duitsland. Hij spreekt daarom goed Duits. In de volgende video vertelt hij over zijn jarenlange vriendschap met dhr. Baybasin en over de politieke strijd voor een vreedzame en democratische oplossing van het probleem van de Koerden.

Ali Homan Ghazi redet über Huseyin Baybasin duurt 13 minuten en is Duits gesproken. De rest van de video is leeg, alleen op het einde volgt een herhaling.


Ali Homan Ghazi redet über Huseyin Baybasin from ISVW on Vimeo.

Ook Ibrahim Pekgöz is een Koerdische vriend van dhr. Baybasin. Hij woont in Duitsland en hij wilde graag naar de conferentie komen, maar om gezondheidsredenen ging dat niet door. Daarop heeft hij een brief gestuurd, die werd vertaald en voorgelezen. Voor wie die brief wil lezen: ‘De zaak Baybasin siert een democratische rechtsstaat als Nederland niet’

Daarna kwam mr. Adèle van der Plas met een pittig betoog, waarin ze terecht haar felle kritiek uit op de conclusie van AG mr. Aben. Ook daarvan is een pdf-versie, voor wie liever wil lezen dan luisteren: RESTORE JUSTICE, zaterdag 14 oktober 2017. Adèle van der Plas Haar laatste zin luidt: “Normaliter volgt de Hoge Raad het advies van zijn advocaat-generaal. Als dat gebeurt, betekent dat voor mij het definitieve einde van de rechtstaat in ons land.”

Adèle van der Plas over de zaak Baybasin duurt 19 minuten.


Adèle van der Plas over de zaak Baybasin from ISVW on Vimeo.

Tot slot kwam de wetenschapsfilosoof professor Ton Derksen aan het woord. Reeds twee maal heeft hij een boek geschreven over de zaak Baybasin, boeken die een scherpzinnige analyse bevatten van de manier waarop de telefoontaps in de zaak Baybasin zijn gemanipuleerd: Verknipt bewijs (2014) en De Baybasin-taps (2016). In zijn lezing beloofde hij te komen met een derde boek, of liever een pamflet. De reden is dat deze erudiete geleerde door mr. Aben als een ondeskundige nitwit werd weggezet!

Ton Derksen over de zaak Baybasin duurt 14 minuten.


Ton Derksen over de zaak Baybasin from ISVW on Vimeo.

Op deze besloten bijeenkomst werd vervolgens gepraat over een strategie. Wat kunnen we nog doen? Om dhr. Baybasin vrij te krijgen, is zowel wetenschappelijke als politieke druk nodig! Ook de publieke opinie kan daarbij een rol spelen. De roep om zijn vrijheid zal moeten doordringen in brede politieke kringen. Wat ik zelf kan doen, is me duidelijk: ik houd u op de hoogte. Het is weinig, maar ik hoop dat het helpt. Wat u zelf kunt doen, weet ik ook: Stuur Babasin een kaartje! Het lijkt slechts een klein gebaar, maar al die kaarten samen maken dat men weet dat er veel mensen achter dhr. Baybasin staan!

FREE mr. BAYBASIN NOW

 

Update 7 november: Deze oogst was al eerder verzameld, maar na plaatsing bleek dat sommige mensen bezwaar hadden tegen het plaatsen van hun video-toespraak. Deze video’s zijn nu verwijderd van Vimeo en eveneens uit mijn artikel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien − dertien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën