Archief
Artikelen

In plaats van je af te vragen wie de wereld manipuleert (de Joden, de Vrijmetselaars, het Vaticaan of de Bilderberg kliek?), lijkt het me beter om te begrijpen hoe die wereld wordt gemanipuleerd. We leven in een economisch stelsel dat streeft naar maximalisatie van de winst. Daarom probeert iedereen die beschikt over geld de wereldeconomie te manipuleren. Maar niet alleen dat. Wie beschikt over veel geld, probeert er meer geld bij te krijgen, bij voorbeeld door lobby of het omkopen van politici! Professor Richard Wolff is op dit moment de man bij uitstek die verklaart dat dit niets te maken heeft met de persoonlijkheid van mensen, maar dat dit het gevolg is van het kapitalisme, oftewel een systeemfout!

Zoals u begrijpt, ben ik het daar mee eens. De systeemfout zit in onze economie en de manier waarop we over die economie denken, is het gevolg van die systeemfout. We worden ook voortdurend overspoeld door propaganda: wees bang! Nu zijn het de terroristen en die angst wordt aangewakkerd met valse vlaggen. Gedurende de hele koude oorlog was dat de angst voor de Russen, want dat waren communisten. Zelfs de Vietnam-oorlog werd verklaard als een gerechtvaardigde oorlog tegen het communistische gevaar. Door de propaganda tegen Rusland en het communisme is een beeld gecreëerd van Rusland, dat volstrekt niet strookt met de werkelijkheid. De huidige propaganda tegen Poetin vloeit daaruit voort.

Richard D. Wolff explains the USSR / Soviet Socialism duurt ruim 18 minuten.

Richard Wolff maakt ook duidelijk dat het communisme eveneens een systeemfout bevatte. In plaats van privé-eigendom van de industriële productiemiddelen, kwam de staat. De arbeiders bleven machteloos en vervreemd van hun eigen productie. In Rusland leidde het einde van de Sovjet Unie tot plundering van alle rijkdom door de kapitalisten en bittere armoede voor een groot deel van de bevolking. President Poetin heeft deze ontwikkeling een halt toegeroepen, vandaar dat hij in Rusland zo populair is. Maar de eigenlijke systeemfout werd niet gecorrigeerd. In Rusland is de economie nu gematigd kapitalistisch. Ook daar zijn bazen en arbeiders, deze tegenstelling bleef bestaan. Richard Wolff pleit voor een economie waarin deze tegenstelling is opgeheven. De arbeiders zijn dan de baas over hun eigen werkplek en over het resultaat van hun arbeid.

Richard Wolff On The New Socialism duurt 12 minuten.

Ook de economische update van deze week gaat over de achtergrond van de huidige economie. De macht van de banken om de wisselkoersen en daarmee de prijzen te manipuleren, is weliswaar in strijd met de wet, maar de banken betalen graag de boete en gaan gewoon door met deze praktijk. Dat is maar een voorbeeld. Het economische systeem leidt tot een steeds breder wordende kloof tussen arm en rijk. In plaats van de rijkdom beter te verdelen, geeft men de armen de schuld van hun armoede! Tot slot manipuleert een kleine groep zeer rijke mensen de prijs van onze eerste levensbehoeften, niet om te zorgen dat we in die behoeften kunnen voorzien, maar om zelf nog rijker te worden! En dat gaat dan niet over Bilderberg, maar over de olieprijs!

Economic Update: Economic Failures and the Blame Game duurt 58 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

37 Reacties op “Richard Wolff: Economische achtergronden”

 • hans Coudyser:

  Het is maar de vraag of het hier werkelijk om systeemfouten gaat. Wanneer je onze geschiedenis -anders- onderzoekt kom je tot de vaststelling dat pioniers bedenkers systeemfouten bewust hebben ingebracht. Bewust ‘fouten’ maken dus?!

  • mr.drs.Bou:

   Beste Hans,
   Bewust ‘fouten’ maken? Zelf denk ik van niet. Het bleek te werken, daarom werden de fouten herhaald. Maar bewust? Lees de psychoanalytici over het onbewuste en je gaat begrijpen dat het historische proces voor het grootste gedeelte onbewust verloopt.
   De belangrijkste taak van de psychoanalytici is het onbewuste bewust te maken. Ik neem het hen daarbij volstrekt niet kwalijk dat daar fouten in worden gemaakt. Want ook het brein van de meest intelligente analytici is voor een groot gedeelte onbewust!

   • hans coudyser:

    Ik zou moeten in mijn archieven duiken, maar ruim 25 geleden voor mijn eindwerk behoorlijk opzoekingswerk gedaan ivm ontstaan van onze arbeidsethiek en vervolgens het sociaal werk. Een en ander bleek doelbeswust neergezet met gekende ingecalculeerde gevolgen. De fouten’ die bvb de nano technologie met zich mee zullen brengen zijn ook al lang gekend en bewust in het ‘spel’ ingebracht.

    • yvonne:

     Net als het feminisme, bedacht voor de bevrijding van de vrouw (Opzij) jarenlang gelezen……….de vrouw moest (mocht) werken, om mensen dieper in de schulden te trekken….Maar je moet het wel willen zien natuurlijk.

    • hans coudyser:

     Idd. Yvonne,

     In de overgang naar het kapitalisme had men alle moeite om mensen hiervoor te motiveren. En de grootste stuwkracht hiervoor kwam van de vrouwen. Men heeft van alles geprobeerd en hetgeen wat het best werkte was het invoeren van het algemeen -verplicht- onderwijs. Die strategie is echt goed bedacht. Er is een video te vinden op Youtube waarop een gewezen mafia baas uit de doeken doet hoe zij het feminisme -mee- gestimuleerd hebben om vrouwen mee te stroomlijnen in het door hun bedacht en gewenst gecontroleerd pad. Ik zit momenteel volop in een verhuis, maar wat ik hier schrijf heb ik niet verzind, het is allemaal terug te vinden. Ik geloof helemaal niet -meer- in een ‘systeemfout’ ha. En om die mechanismen goed te begrijpen kan men niet om de studie van onze geschiedenis -anders bekeken- : niet opgetekend door diegenen die ze hebben uitgestippeld. XX

 • yvonne:

  http://www.wanttoknow.nl/nieuws/verstrikt-in-de-navo-slangenkuil/

  In het boek stapelen de bizarre en spannende situaties zich op. De lezer krijgt een onalledaagse inkijk achter de schermen van een gesloten bolwerk. Zo licht Bruekers ook een tipje op van theorieën die her en der in het gebouw in bureaulades klaarlagen. De ‘Guidestones’-theorie van de NWO, de ‘New World Order’ bijvoorbeeld, waarop de boodschap dat de wereldbevolking teruggedrongen dient te worden; maar ook een soortgelijk document van de Amerikaanse oud-minister Kissinger, Plan for Food Control Genocide, circuleerde er. ”Dat waren allemaal plannen om de bevolkingsgroei terug te brengen. Het idee was dat wanneer de planeet behouden wilde blijven, er dan elf van de twaalf mensen zouden moeten verdwijnen. Door gecontroleerde geboortebeperking, oorlog en hongersnood.”

  Link naar het boek:

  https://www.bol.com/nl/p/de-slangenkuil/9200000078238103/?country=BE&suggestionType=typedsearch

  Een onthutsend verhaal over het NAVO-hoofdkwartier in de jaren 90 in Brussel.
  ‘De meesten weten aan welke kant het brood geboterd is’
  Brussel was in de jaren negentig van de vorige eeuw al de diplomatieke hoofdstad van Europa. Hier werden wereldgeheimen ontleed, ontmanteld en gedeeld. Ruim 5.400 diplomaten, werkzaam voor de NAVO, de EU, de Raad van Europa, Eurocontrol, de VN en Unesco vormden met alle ambassades ook een spionnenbroeinest. Iedereen hield iedereen in de gaten.

 • mr.drs.Bou:

  Beste mensen, natuurlijk zijn er veel krachten die tegen ons werken, maar om deze krachten te overkomen of overwinnen, zal er een andere economie moeten komen. Daarin ben ik het eens met Richard Wolff.
  Nog niet zo heel lang geleden kon men de heren horen bluffen over het aantal slaven dat ze bezaten. Niemand nam daar aanstoot aan, men bewonderde zo’n heer juist. Tegenwoordig bluffen de heren (en soms ook dames): “Ik heb zoveel personeel”, of “Ik ben de chef en ik heb zoveel mensen onder me.” Niemand neemt daar aanstoot aan, men bewondert deze mensen zelfs.
  In een democratisch economisch systeem zou men dergelijke dames en heren met de nek aankijken, of zelfs strafbaar stellen wat ze doen. Een dergelijke verandering gaat langzaam, maar hij is wel noodzakelijk. Daarom laat ik Richard Wolff nog even lekker drammen:

  Capitalism and Democracy – Richard Wolff duurt 13 minuten.

  • andre:

   Bou en het is nog steeds het zelfde met ons bsn nummer, de heren boven in lachen zich nog steeds helemaal suf. Systeemfouten zijn bewuste fouten.

  • Wie het zijn die de wereld aansturen en manipuleren (door bewuste processen overigens) is niet onbelangrijk om te weten. Hoe dat ze de wereld besturen zou iedereen moeten weten. De crux ligt hem in de motieven dat zij menen de wereld te moeten aansturen en te manipuleren in de richting die hun weer is opgedragen. In een piramidale constructie en systeem is er altijd sprake van een hierarchie.

 • Rianne:

  Het “nieuwe socialisme” waar Wolff het aan het eind van het tweede filmpje over heeft hadden we natuurlijk al in Joegoslavië en Libië. In Joegoslavië hadden de mensen ook een huis met een enorme tuin/ akker/ boerderij en mocht iedereen een eigen bedrijfje beginnen. Als men meer dan 5 man personeel nodig had of een inkomen van destijds (jaren 70 en 80) omgerekend meer dan 100000 Duitse Mark had, dan werd het bedrijf eigendom van de staat en kreeg men arbeiderszelfbestuur. Als sociaal-economisch systeem heeft het titoisme wel degelijk geweldig gewerkt destijds.

  Omdat we richting de honderste herdenking (7 november 1917) van de Russische Oktoberrevolutie gaan een heel lang nieuw artikel van de Communistische Partij van de Russische Federatie:

  http://cprf.ru/2017/06/political-report-of-the-central-committee-to-the-xvii-congress-of-the-cprf/#more-1517

  Waar is het fout gegaan in de Sovjet-Unie, de toestand in de socialistische en communistische wereld, de ellende veroorzaakt door de Gorbatchov, Jeltsin en ook Poetin etc.
  De CPRF is de op een na grootste partij van de Russische Federatie, na de Verenigd Rusland partij van Poetin en/of Medvedev.

  • mr.drs.Bou:

   Beste Rianne, dank je wel. Het was weliswaar een long read, maar heel verhelderend. In het Rusland van Poetin spelen zich dezelfde mechanismen af als in onze eigen EU en in de VS. Weliswaar blijken die kapitalistische krachten in Rusland nog een beetje gematigd, maar het is het zelfde laken een pak!
   Wat Wolff propageert, staat daar een beetje los van. Geen communistische of socialistische staten, want die worden slechts kapot geschoten (zie Libië, zie de Balkan en Servië, zie ook Honduras helaas), maar binnen de kapitalistische economie kleine eilandjes van een democratisch arbeidsproces. Dus geen communistische socialistische staat, maar ondernemingen die op een democratische manier zijn georganiseerd.
   Stof tot nadenken. 🙂

 • jhon nijhoff:

  Het financiële systeem wordt kunstmatig in stand gehouden, kinderen, achter-klein kinderen betalen de tol!
  http://www.courtfool.info/nl_ESM_Staatsgreep_in_17_landen.htm#right-column

 • Treowd:

  Class consciousness and false consciousness | Social Inequality | MCAT | Khan Academy
  Gepubliceerd op : 20 Jan. 2015
  Duur: 4:17 min.

  https://www.youtube.com/watch?v=amv4Ed15YMY

 • Treowd:

  What is Capitalism and how can we Destroy it? | Introduction
  Een introductie in de wereld van het kapitalisme een interessante serie.

  In this introduction, we will try and find a single definition of what it is, some classical and modern definitions and how thinking of it in a plural sense is more practical. We will then look at it in economic and cultural terms, how we are taught basic ideas and values from a early age that allow capitalism to function and how capitalism can be seen as a form of life.

  In the next episode, we will expand on Capitalism and economic systems, how it is taught as though it is natural and the only system that is possible.

  Gepubliceerd op : 23 July , 2016
  Duurt : 11:33

  https://www.youtube.com/watch?v=huUwYoky_og

 • Treowd:

  Nonviolent strategy against capitalism
  It is time for systematic use of nonviolent action to challenge capitalism and build alternatives to it. A comprehensive nonviolent strategy involves nonviolent methods to move towards economic and social alternatives that do not rely on systems of violence.

 • mr.drs.Bou:

  Dank je wel, Treowd. Interessante bijdragen! Vooral met het laatste artikel was ik het helemaal eens. De video-serie waar je de introductie van plaatste, lijkt me ook aan te bevelen. Kapitalisme is niet alleen een economisch systeem, maar bepaalt onze hele manier van leven, van denken en onze sociale relaties. Wij worden daar niet gelukkig van…
  Dat zelfs de stinkend rijken er niet gelukkig van worden, blijkt uit het feit dat ze kinderen verkrachten, de duivel aanbidden en zich onderling chantabel maken. Hoe gelukkig ben je dan?
  In mijn rode trosroos heeft ma merel een nest gebouwd en nu loopt en scharrelt en vliegt ze rond met haar jong, terwijl pa merel het hoogste lied fluit. Intussen bloeien de linden, zodat het hele dorp naar lindebloesem ruikt. Daar word ik dan gelukkig van! 🙂

 • Bestuur is niet het probleem, maar wanbestuur en rechtverkrachting. En autonome gemeenschappen zouden als paddenstoelen van de grond moeten schieten en in iedere provincie/tribe zichzelf voorzien in de eerste levensbehoeften. Iedere gezin en/of meerdere gezinnen is een familie-bedrijf met eigen grond/erfelijk bezit. Een autonome gemeenschap die familiair aandoet, laat elkaar ook niet vallen en/of groeit uit elkaar. Familiebedrijven kunnen mensen die door omstandigheden in de problemen zijn gekomen tijdelijk in dienst nemen. Het godvergeten ontworpen systeem en hun autoriteiten/overheden in het westen zijn onbarmhartig, en zullen ook nooit eens in de zoveel tijd vrijheid afkondigen (alle schulden kwijtschelden) voor alle burgers en haar burgers terug laten keren naar hun eigen grond/erfelijk bezit omdat dat van hun is afgenomen. Een autonome gemeenschap met erfelijk bezit weet zich ook beter te verdedigen tegen vergrijpen en misstanden en dat moet ook wel. Een dreigende invasie van buitenaf zal dan ook altijd bevochten worden door alle burgers die voor elkaar opkomen.

 • yvonne:

  https://www.youtube.com/watch?v=o6IvQBS1sw0

  Zeer de moeite van het beluisteren waard, vind ik.

  De verbanden tussen olie, conflict en migratie in Afrika; Alphonse Muambi met Arend van Campen duurt 44 minuten.

  Gepubliceerd op 2 aug. 2017

  “Economische doelstellingen hebben altijd prioriteit boven elke democratie”

  Help Café Weltschmerz en onze toekomst met een donatie of adopteer een aflevering: NL23 TRIO 0390 4379 13

  Alphonse Muambi vluchtte in 1994 vanuit zijn geboorteland Congo richting Nederland. Zijn ervaringen als waarnemer van de verkiezingen in Congo van 2006 verwerkte hij in zijn boek ‘Democratie kun je niet eten’. Alphonse is als kenner van Afrika gespecialiseerd in strategische grondstoffen, globalisering en ontwikkelingssamenwerking.

  In deze bijzondere aflevering van Café Weltschmerz interviewt Alphonse de energieconsultant Arend van Campen over de impact van grondstoffen op zijn eigen continent Afrika. Van Campen heeft onder andere bedrijfsethiek gestudeerd en is schrijver van zogenaamde eco-thrillers, waaronder een boek over het schip de Probo Koala dat chemicalien dumpte in Ivoorkust. In zijn nieuwste boek staat de winning van coltan in Congo centraal en heeft de toepasselijke titel ‘Coltan; Congo’s Curse’. Van Campen haalt de inspiratie voor zijn boeken uit zijn werk als energieconsultant. Ook houdt Van Campen een blog bij:
  http://www.arendvancampen.blogspot.com

 • yvonne:

  Ik raad iedereen aan, dit gesprek te beluisteren, en vooral ook om te horen, dat Dijsselbloem eigenlijk geen idee heeft wat hij aan het doen is, of misschien juist wel!! Maar dat het met de euro verkeerd afloopt, dat is duidelijk!

  https://www.youtube.com/watch?v=LbRCusnvJ90&feature=youtu.be&a

  • mr.drs.Bou:

   Yvonne, ik kreeg uit dit gesprek geen duidelijk beeld van wat Sven Hulleman bedoelt. Maar Maria van We Are Change heeft hem laatst geïnterviewd en toen snapte ik het wel!
   De video staat hier onder, want deze is te breed voor een reactie op een reactie.

 • Linda Rijnveld:

  Zeker, Dijsselbloem is agent van dezelfde club.Globalisten. Zoals Caroll Guigley al ca. 60 jaar geleden te boek stelde (insider), is het doel kapitalisme te vernietigen, bancocratie ervoor in de plaats:

  Dijsselbloem is ook Bilderberger. (voorzetting van het 3de Rijk).

  (Washington, D.C.) — Dutch Minister of Finance and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem will be in Washington, D.C. April 18-20 to attend the annual IMF spring meeting.
  During his visit, President Dijsselbloem will speak at the Bertelsmann Foundation and the Brookings Institution. http://www.the-netherlands.org/news/2013/04/dijsselbloem-at-imf.html

  Dan moet je zeker meer weten over de duivelse handel en wandel van de (gesubsidieerde) ngo’s:
  Brookings Institution; streeft naar de politiestaat:
  “has one overarching purpose: to defend Beltway elite prerogatives and specifically the bipartisan orthodoxies of the National Security State. zie salon.com,lawlessness_4

  Brookings: A Reliable Imperial Tool http://warisacrime.org/content/brookings-reliable-imperial-tool

  We kunnen al het goede bedenken. Gaat niet werken.
  De democratie kraakt in al z’n voegen. Totaal gekaapt. Alle partijen hangen aan het infuus van de globalisten, hun denktanks, ngo’s e.d..

  Verkiezingen gaan niet meer om de inhoud, maar om de marketing, de illusie van keuze.
  Dit gaat heel lastig worden.
  Chinees gezegde: Als je niet van koers verandert, kom je uit daar waar je naar op weg bent.

  De oude Bolsjewieken zijn weer de baas, nu wereldwijd. Newconomy is de enig ‘keuze’ die ze ons voorhouden.
  Kijk naar de transitieplannen die al zijn beklonken op het Wereld Economische Forum in Davos, feb. j.l.

  Ook dn Dijs zat doodleuk bij deze geheime nazi club.

  Bilderberg, operating under the guise of “free market capitalism,” represents instead the complete culmination of banking corporate world control. http://jaysanalysis.com/2013/06/05/bilderberg-groups-transhumanist-corporate-communism/

  6 juli jl. is in het geheim (natuurlijk) het MONSTERverdrag tussen de EU en Japan (JEFTA) getekend; ISDS er in – natuurlijk.
  Ergo: democratie staat buiten spel, zo ook het kapitalisme(als bedoeld).
  Zie samenvatting op LangLeveEuropa.nl

  • mr.drs.Bou:

   Linda, wil jij alsjeblieft je eigen blog beginnen? Want jouw verhalen zijn te lang voor een reactie en ze bevatten teveel links. Op je eigen blog kun je duidelijk uitleggen wat je bedoelt en een linkje op BOUblog is dan genoeg.
   Geloof maar dat ik meestal even doorlink als er een reactie staat met een link. Ook bekijk ik de video’s die men post. Maar van jouw lange lappen tekst met links word ik moe en ik heb er geen tijd voor. Ik heb dus niet doorgelinkt.
   Vandaar mijn verzoek: begin zelf een blog! Zo moeilijk is dat toch niet…

 • mr.drs.Bou:

  Dr. Richard Wolff – Is the Global Financial Crisis Close? duurt 11 minuten.

  Gepubliceerd op 1 aug. 2017

  Economist Dr. Richard Wolff, Capitalism’s Crisis Deepens Essays on the Global Economic Meltdown/Democracy At Work. Is Donald Trump’s kleptocratic approach to government the logical conclusion of Reaganomics?

 • mr.drs.Bou:


  Sven Hulleman introduceert ‘gulden’; “straks heeft niemand meer euro’s op zak”

  WeAreChangeRotterdam

  Gepubliceerd op 6 aug. 2017

  WeAreChange.NL interviewt Sven Hulleman van Stichting Restschuld Eerlijk Delen over zijn nieuwe initiatief dat gelanceerd wordt op Prinsjesdag 2017. Hulleman introduceert een alternatief waardesysteem voor de Euro met als doel om mensen die in de armoedeval gelopen zijn een perspectief te bieden. Wat is de basis van dit initiatief en hoe werkt het? Sven Hulleman legt uit.

 • yvonne:

  https://www.youtube.com/watch?v=Z_k8QoXkJ9M

  Ik wist niet waar ik deze link moest plaatsen, maar wat een prachtig en verhelderend gesprek. Zeker als je je eigen speurwerk ook verricht hebt.

 • mr.drs.Bou:

  Dr Richard Wolff – The New Libertarian Experiment Disaster duurt ruim 11 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Dr. Richard Wolff – The Economic Crisis Looming… duurt 12 minuten.

  Gepubliceerd op 22 aug. 2017

  Economist Dr. Richard Wolff, Capitalism’s Crisis Deepens Essays on the Global Economic Meltdown/Democracy At Work. Like thunder rumbling in the distance – the warning signs are growing. Are we heading towards another financial crisis?

Laat een reactie achter