Archieven

Economische update mei 2017

Er gebeurt natuurlijk van alles, maar het is lastig om de grote lijnen in de gaten te houden. In Frankrijk is Macron tot president gekozen, een EU-minnende voormalige minister van economische zaken, maar de werkloosheid stijgt en de bevolking is boos. Er zijn overal demonstraties. In de VS heeft Trump eieren voor zijn geld gekozen en hij heeft veel geld, dus dat zijn een heleboel eieren. Ook daar lijkt de situatie breekbaar. Op de beurzen stegen de aandelen, terwijl de goudprijs daalde en de dollar in waarde steeg. Van die economie snap ik niets, vandaar deze economische update.

In Frankrijk lijken de gemoederen nu verhit tot ver boven het kookpunt. Arbeiders zijn er bezig om hun eigen fabriek af te breken, al is die fabriek natuurlijk niet van hen, maar van hun bazen. Die zijn van plan om de fabriek te sluiten!

‘We’ll blow everything up’: French factory workers threaten bosses if demands not met

Gepubliceerd op 12 mei 2017

Car workers at a central French plant are threatening to blow up their factory, if their financial demands aren’t met. RT’s correspondent Charlotte Dubinskij went to the factory in the area of Creuse. She witnessed the workers smashing up parts of the factory, setting fire to rubbish, and seizing equipment.

En dat is dan nog slechts een voorbeeld. Om te begrijpen hoe het werkt, of liever: hoe het niet werkt, is professor Richard Wolff altijd verhelderend. In het volgende artikel legt hij uit dat de kapitalistische economie ten slotte altijd zal leiden tot een crisis:

Capitalism Is the Problem

By Richard Wolff

Over the last century, capitalism has repeatedly revealed its worst tendencies: instability and inequality. Instances of instability include the Great Depression (1929-1941) and the Great Recession since 2008, plus eleven “downturns” in the US between those two global collapses. Each time, millions lost jobs, misery soared, poverty worsened and massive resources were wasted. Leaders promised that their “reforms” would prevent such instability from recurring. Those promises were not kept. Reforms did not work or did not endure. The system was, and remains, the problem.

Inequality likewise proved to be an inherent trend of capitalism. Only occasionally and temporarily did opposition from its victims stop or reverse it. Income and wealth inequalities have worsened in almost every capitalist country since at least the 1970s. Today we have returned to the huge 19th-century-sized gaps between the richest 1 percent and everyone else. Rescuing the “disappearing middle class” has become every aspiring politician’s slogan. Extreme inequality infects all of society as corporations and the rich, to protect their positions, buy the politicians, mass media and other cultural forms that are for sale.

Recent Crises in the History of Capitalism

Capitalism in Western Europe, North America and Japan — its original centers — has boosted profits in four basic ways since the 1970s. First, it computerized and robotized, not to lessen everyone’s work time, but instead to raise profits by reducing payrolls. Second, it exploited low-wage immigrant labor to offset wage increases won by years of labor struggles. Third, it moved production to lower-wage countries such as China, India, Brazil and others. Fourth, it divided and weakened the labor unions, political party groups and other organizations that pursued labor’s interests. As a result, inside nearly every country of the global capitalist system, the rich-poor divide deepened.

Lees hier verder…

In de volgende video vraagt Wolff zich af wanneer er een einde zal komen aan het kapitalisme, dat immers een bron van onvrede is onder de arbeiders die bijdragen aan onze welvaart. Wolff is niet optimistisch over de huidige staat van de economie, maar wanneer het kapitalisme zal eindigen, weet hij ook niet…

Richard D. Wolff – When and Why will Capitalism end? duurt 17 minuten.

Gerald Celente geeft wekelijks een update over de staat van de economie. Hij neemt nooit een blad voor zijn mond, maar hij klinkt nu zelfs cynischer dan anders.

Gerald Celente – Market Correction? When & How duurt 16 minuten.

Richard Wolff geeft iedere maand een lezing in New York. Zijn beweging, Democracy at Work, groeit nog steeds. Wolff zegt keer op keer dat de werkelijke verandering van de economie moet komen van de democratische werkplek, die is georganiseerd als een coöperatie. Wolff werkt hard en onlangs was hij grieperig of verkouden, maar zijn lezing van deze maand was vlammend als nooit tevoren. Wolff is onderhoudend en humoristisch, maar ook zeer goed op de hoogte van allerlei economische ontwikkelingen.

Deze video duurt anderhalf uur, maar men kan hem in stukjes hakken.
Tot minuut 11 gaat het over organisatorische mededelingen.
Vanaf minuut 11 gaat het over de fraude van de Wells Fargo Bank, die allerlei rekeningen aanmaakte op naam van mensen die van niets wisten.
Vanaf minuut 19 gaat het over belastingontduiking van Amerikaanse bedrijven die hun winst parkeren op buitenlandse rekeningen. Zij hebben nu een plan bedacht om dat geld weer terug naar de VS te halen. Luister en huiver!
Vanaf minuut 27 gaat het over monopolies, waarbij vooral de medische industrie onder de loep wordt genomen. Uiteraard gaat het dan ook over Obama-care versus Trump-care en de belastingverlichting die Trump-care geeft aan de rijken.
Vanaf minuut 49 gaat het over de verkiezingen in Frankrijk. Wolff heeft familie in Frankrijk, hij spreekt goed Frans en weet waarover hij het heeft. Voor wie de verkiezingen niet heeft gevolgd, is dit stukje verhelderend!
Vanaf 1 uur en 2 minuten gaat de rest van de lezing over socialisme. Zelden was Wolff zo duidelijk! Kapitalisme werkt niet meer, slechts een zeer kleine groep mensen wordt nog steeds rijker, maar in de VS staan fabrieken en hele steden op instorten. In Europa zien we ongeveer hetzelfde proces, zie Frankrijk. Wolff refereert dan aan het boek van Stephen Roach: A world turned inside out. Voer voor economen!

Global Capitalism: The US Position Weakens [May 2017] duurt een uur en 31 minuten.

Toegift: Wolff zegt: we weten het wel, maar we willen het niet onder ogen zien. Hij noemt dan Leonard Cohen: Everybody knows.

28 Reacties

 1. Nos Calan Gaeaf (s7p)

  Ben alles behalve positief over deze economie en waar het zich naar toe ontwikkelt.

  Heb het idee dat het nu stilte voor de volgende crisis is. De komende crisis zou weleens kunnen leiden tot financiële herstructureringen (Global Reset van Willem Middelkoop) en dan begint het echte werk. Na een korte opleving zal blijken dat grondstofschaarste (hoge grondstofprijzen) en milieuruimte de economische groei danig gaan hinderen. Dit ook in een wereld waarin de opkomende economieën steeds meer een plaats gaan opeisen op een wereld met een steeds kleinere grondstoffenkoek. Als we op een gegeven moment door schaarste de nuts faciliteiten niet meer draaiende kunnen houden of een andere grondbrekende oorzaak zal dit systeem in elkaar zakken. Ik denk tussen de 20 en 30 jaar. Dichtbevolkte landen ver afstaand van de natuur en met handen en voeten gebonden aan het systeem zullen het hardst getroffen worden. Denk o.a. aan Randstad/NL.

  En dan zal men pas gaan beseffen dat oneindige groei niet meer kan en zal het geluid voor fundamentele veranderingen steeds duidelijker worden, maar ik denk dat we al rijkelijk te laat zijn. Veranderingen zal het afglijden gevolgd door de plotse val van het systeem niet meer kunnen volgen. Ik denk dat steeds meer mensen zich bewust worden wat er nu werkelijk aan de hand is.

  Als cynisch denker, denk ik dat de economie nu al niet meer groeit behalve voor de top, die geen verliezen durven te nemen. Waarom groeit de economie niet meer en pompen we drukpersgeld in de economie. Ik denk dat dit alles met grondstoffen te maken heeft. Ondanks we nu de zooi om zeep hebben geholpen dat de grondstof prijzen nu ook zo laag zijn.

  Aan jonge ouders de volgende oproep. Neem het op voor je kinderen en verpruts ze niet voor dit stervende systeem. Maak je kinderen weerbaar en leer ze leven in en met de natuur. Zorg ook voor een exit strategie voor het geval dat het fout gaat.

  PS Gerald Celente is weer lekker cynisch.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Nos Calan, dank voor deze reactie en welkom op BOUblog. Zoals je misschien begrijpt, probeer ik niet alleen de mensen te waarschuwen, maar hen ook te wijzen op de alternatieven. Kleinschalig en in goed vertrouwen met de buren! In goede gezondheid en matigheid in alles. Als de grote economische crisis komt, dan is dat de manier om te overleven. Als de stinkend rijke 0,01% daarentegen besluit tot bommen werpen, dan is het helaas over en uit! Laten we maar hopen dat het zover niet komt.

   Antwoord
 2. Johan Bosman (werktuigkundige)

  Nico van den Ham is iemand die lange tijd zijn uiterste best heeft gedaan om de criminele rechtspraak in ons land bij onze politici onder de aandacht te brengen. Maar onze volksvertegenwoordigers zijn heel erg bang voor Nico, ze maken zich allemaal haastig uit de voeten:

  https://www.youtube.com/watch?v=gwtsR8Bpl1M

  Over de vergadering inzake Joris Demmink duurt 18 minuten.

  Gepubliceerd op 13 mei 2017

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Mooi, Johan. Laten we elkaar gaan helpen! Stop met de strijd en help elkaar. Helaas is dat tot nu toe nog een beetje een deur verder…
   Nico van Ham verdient wel een podium!!! 🙂

   Antwoord
 3. yvonne

  http://adbroere.nl/web/nl/columns/het-moderne-jubeljaar.php

  Waarom houdt de Nederlandse overheid deze optie niet open?

  Een eind maken aan dit financiële stelsel heeft vanzelfsprekend gevolgen en stelt ons collectief voor een grote verantwoordelijkheid. Onze economie moet opnieuw worden ingericht op basis van de productie van goederen en diensten die bijdragen aan het welzijn en welbevinden van mens, natuur en aarde. Er wordt een hoog beroep gedaan op de creativiteit, inventiviteit, kennis, ondernemingslust en doorzettingsvermogen om van de aarde een heerlijke plek in het grote universum te maken.
  In de film Economics of Happiness wordt getoond hoe de economie weer bij de mensen kan worden teruggebracht. Deze documentaire toont hoe verwoestend globalisering is voor de cultuur, economie en sociale cohesie en daardoor voor de mensen van een regio of van een land. Het antwoord op globalisering is lokalisering. Dat dit geenszins ten koste hoeft te gaan van bijvoorbeeld ontwikkelingslanden wordt duidelijk in de film aangetoond.

  En Nico verdient idd een podium! Helemaal mee eens!

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Beste Yvonne,
  Met jouw video over de Zwitserse Illuminati met hun piramides en zo was ik niet zo blij, maar de video die je nu noemt is het wel waard om te worden bekeken. Weet dat de meeste van jouw bijdragen hier welkom zijn!

  The Economics of Happiness duurt een uur en 8 minuten.

  Antwoord
 5. yvonne

  http://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/operatie-gladio-tegen-eigen-volk/

  Naast de angst is er een ander soort gedrag waar de organisaties op rekenen. Namelijk op de, vaak onbewuste, gemakzucht van de mensen. Een persoon die dit zeer goed begreep was Joseph Goebbels, de grondlegger van de propaganda. Goebbels, propaganda-minister van de NAZI’s, stelde dat: ‘wanneer de leugen maar groot genoeg is de mensen het zullen geloven’. De sturende krachten achter veel wereldgebeurtenissen zijn zo destructief en grotesk, dat wanneer je inziet wat zich hier werkelijk afspeelt, je wereldbeeld volledig op zijn kop kan komen te staan.

  Dit is voor veel mensen een te grote psychologische stap. Wanneer je onder ogen durft te zien wat zich in de wereldpolitiek werkelijk afspeelt, dan kom je vanzelf anders in de wereld te staan; het schept verantwoordelijkheid. En precies dát vindt niet iedereen prettig. Maar bedenk dat de waarheid wellicht te negeren of verhullen is, maar nooit te vernietigen. Het is als een vuur dat nooit dooft. Je zou het kunnen zien als een eeuwig brandende fakkel, waar een donker doek overheen is gegooid. Vroeg of laat zal het doek vlam vatten, en zal alles aan het licht komen. Of dit ‘vroeg’ of ‘laat’ zal gebeuren hangt van onszelf af.

  Ik voel/weet dat toeval niet bestaat, alles heeft een reden of belang. Om de wereldgeschiedenis goed te kunnen doorgronden, moet je minstens een goede dammer of nog beter, een schaker zijn.

  Mijn reden om “wakker” te worden heeft niets met mijzelf te maken, maar wel met een wereld toestand, waar ik het absoluut niet mee eens kan zijn. De wereld ongelijkheid, was voor mij de aanleiding, om vragen te stellen bij die oorzaken.

  En dat is een proces, dat al begon toen ik een jaar of 10 was…..en dit is geschreven vanuit mijn hart en mijn gevoel, iets wat ons van jongs af aan wordt afgeleerd. Teveel mensen blijven jammer genoeg hangen in hun linker hersenhelft, dat deel dat wordt gestimuleerd in het onderwijs. Laat ons elkaar helpen om een evenwicht daarin te krijgen…dat wat ons geleerd wordt, maar vooral wat ons afgeleerd is en wordt.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  RW D@W YT 2Professor Richard Wolff at Democracy at Work Los Angeles. Part 2 duurt 36 minuten.

  Gepubliceerd op 13 mei 2017

  Professor Wolff speaks to the attendees of Democracy at Work Los Angeles’ fundraiser in April of 2017. Part 2 of 2 (The Q&A portion).

  Deel 1 staat hier

  Antwoord
 7. yvonne

  http://www.cafeweltschmerz.nl/incasso-met-kafkaiaans-geweld-ruben-munsterman-met-jesse-frederik/

  Sinds 2011 zijn er 18.733 mensen in de cel beland vanwege onverzekerde auto’s die niet eens rijden. Door een wetswijziging verdient de overheid inmiddels meer aan de aanmaningen dan aan de boetes zelf. En met veiliger verkeer heeft het nauwelijks nog iets te maken.
  Het absurde Nederlandse boetebeleid: 18.733 celstraffen voor onverzekerde auto’s (die in de garage staan)

  Hoe is het ooit zover gekomen? Om dat te begrijpen moeten we terug naar 2011. Toen besloot de overheid de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) onder te brengen in de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), zelfs voor de Kamercommissie Verkeersveiligheid tamelijk saaie materie.

  Ik vind dit gesprek echt een aanrader, heb vrienden die ooit bij het CJIB gewerkt hebben…..de Nederlandse (r)overheid is er de oorzaak van dat vele Nederlanders in geld problemen komen. Hoezo, de overheid is er voor U?

  Antwoord
 8. yvonnemax

  waarde van de dollar is gezakt.
  ik koop via ebay en weet het daarom zeker.
  afgelopen weken stond deze gelijk aan de euro, maar nu zit de dollar er weer onder

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Formidable aka Only You,
   U bent door de mand gevallen wegens spoofing.
   Twee reageerders onder een zelfde IP nummer! U vliegt er nu uit!!!

   Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  Dr. Richard Wolff: The Return of Progressivism Around the World duurt ruim 11 minuten.

  Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  The Everything Bubble: Stocks, Real Estate & Bond Implosion – Mike Maloney duurt 35 minuten.

  Gepubliceerd op 16 mei 2017

  Get Mike’s book for free here.
  This urgent, 35-minute presentation from Mike Maloney is a must watch. You’ll see overwhelming evidence that stocks, bonds, and real estate could be in biggest bubbles of all time. Be sure to get your free digital or free paperback copy of Mike’s best-selling book, Guide to Investing in Gold & Silver.

  Antwoord
 11. mr.drs.Bou

  Master-Slave Dialectic in Capitalism and What to Do About It – Richard Wolff duurt ruim 13 minuten.

  Gepubliceerd op 21 apr. 2017

  Economist Richard Wolff draws parallels between Hegel’s master/slave dialectic and modern-day worker/employer relationship. The resemblance is uncanny. How do you solve this problem? Professor Wolff explains.

  Antwoord
 12. mr.drs.Bou

  Gerald Celente – U.S. Markets Bounce Back, Brazil’s Tank

  Antwoord
 13. mr.drs.Bou

  Illegal Immigrants Pay Billions In Taxes Each Year – Richard Wolffduurt 11 minuten.

  Antwoord
 14. mr.drs.Bou

  Dr. Richard Wolff – The Problem with “Reactionary Keynesianism” duurt 12 minuten.

  Gepubliceerd op 23 mei 2017

  Economist Dr. Richard Wolff, Capitalism’s Crisis Deepens Essays on the Global Economic Meltdown/Democracy At Work. Earlier today – the White House officially sent its 2018 budget plan to Congress. It has a patriotic-sounding name – but the so-called “New Foundation for American Greatness” is really just an all-out assault on poor and working Americans. If the President gets his way – billions will be cut from vital programs – including Medicaid – which candidate Trump promised never to cut. “Cruel” doesn’t even begin to describe this budget plan.

  Antwoord
 15. mr.drs.Bou

  Marx on Alienation duurt 15 minuten.

  Antwoord
  • Treowd

   Mogelijk heeft men juist daarom ook aangestuurd op individualisering via de media juist om dat onderdeel te benutten en in de mensheid te verstevigen het past waarschijnlijk ook in het beleid richting ‘ordo ab chao’
   en kan het verder in the principles of chaos engineering passen ook richting een nwo…
   Priciples Of Chaos Engineering

   Antwoord
   • Treowd

    Excuus voor de typo moest Principles zijn.

    Antwoord
    • Treowd

     Aanvulling: Het betreft hier een softwarematig systeem maar hypothetisch zou dit ook op andere mogelijk sociaal-maatschappelijke systemen toepasbaar kunnen zijn… Maar misschien zie ik dat dan te simpel 🙂

 16. mr.drs.Bou

  Ford is Building a Plant in China (Because GM Already Has One) – Richard Wolff

  Antwoord
 17. Treowd

  Rothschilds are firmly embedded in China

  Rothschild’s long-standing presence in China dates back to 1838, and we were one of the first business institutions from the Western world to re-establish relations after 1953.

  Antwoord
 18. Treowd

  Gold Backed Yuan: China Plans To Send The Price Of Gold Skyrocketing

  China’s 11,000+ Tonnes Of Gold:

  China has been carefully concealing its appetite for gold so that it can continue to accumulate it in large quantities without prematurely impacting its price. This has led putatively authoritative sources like the World Gold Council and GFMS, a division of Reuters, to dramatically underestimate China’s gold activities.

  Since 2013, China has been accumulating gold at a clip of more than 2,000 tonnes a year. That translates into 11,000 tonnes by the end of 2017 – and doesn’t even take into account that monetary gold can be imported into China in any quantity without being reported.

  In fact, China could easily be buying monetary gold from foreign miners directly, perhaps even paying a small premium. A particular mine would be just a bit more profitable than expected, and no one would be the wiser.

  (drie maal raden wie daar mogelijk achter kan zitten….))

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën