Archief
Artikelen

Noord Korea is geen land, maar een half land: Korea, een schiereiland dat grenst aan Mantsjoerije, de meest noordelijke provincie van China. In het noordoosten grenst het ook aan Rusland en het ligt ongeveer naast Japan. Het noorden van Korea bestaat uit gebergte, het zuiden uit vruchtbare grond. Vanaf 8000 v.Chr. werd Korea bewoond door mensen die potten bakten. Nomaden gaan daar niet mee sjouwen, deze mensen waren gesetteld! Korea is een millennia oud cultuurland, een land ook met een hoge beschaving!

Van 1392 tot 1897 was Korea een koninkrijk: Joseon, met als hoofdstad Seoel. Joseon werd herhaaldelijk aangevallen door Mantsjoerije of Japan, terwijl Japan ook oorlog voerde tegen Mantsjoerije en Rusland. Vanaf 1897 was Joseon even een keizerrijk en de naam werd veranderd in Korea, maar in 1910 werd Korea ingelijfd door Japan.

Wikipedia zegt:

From 1910 to the end of World War II, Korea was under Japanese rule. Most Koreans were peasants engaged in subsistence farming. In the 1930s, Japan developed mines, hydro-electric dams, steel mills, and manufacturing plants in northern Korea and neighboring Manchuria. The Korean industrial working class expanded rapidly, and many Koreans went to work in Manchuria. As a result, 65% of Korea’s heavy industry was located in the north, but, due to the harshness of the terrain, only 37% of its agriculture.

A Korean guerrilla movement emerged in the mountainous interior and in Manchuria, harassing the Japanese imperial authorities. One of the most prominent guerrilla leaders was the Communist Kim Il-sung.

Tot het einde van WW II bleef Korea een Japanse kolonie, waarna het werd opgesplitst tussen de winnaars van WW II, de VS en de Sovjet Unie. Zo ontstonden Noord Korea en Zuid Korea. De communistische strijder Kim Il-sung vocht tijdens WW II in het Sovjet leger en werd door de Sovjet Unie aangesteld als leider van het land. Zo ontstond de Democratische Volksrepubliek Korea of DPRK (Democratic Peoples Republic Korea).

Why Korea Split Into North and South Korea duurt 9 minuten.

Wat deze video er niet bij vertelt, is dat tijdens de Koreaanse oorlog Noord Korea door de VS werd bestookt met bommen en napalm. De mensen overleefden door onder de grond te gaan wonen en werken, maar er vielen desondanks een miljoen doden en na afloop van de oorlog stond er in Noord Korea geen huis of fabriek meer overeind. Vandaar dat Pyongyang zo’n moderne stad is!

Wikipedia zegt hierover:

American bombing included the use of napalm against populated areas and the destruction of dams and dykes, which caused devastating floods. China and North Korea also alleged the US was deploying biological weapons. As a result of the bombing, almost every substantial building and much of the infrastructure in North Korea was destroyed. The North Koreans responded by building homes, schools, hospitals, and factories underground. Economic output in 1953 had fallen by 75-90% compared with 1949.

Belangrijk is ook dat er weliswaar in 1953 een wapenstilstand werd gesloten tussen de VS en de DPRK, maar er is nooit een vrede getekend. Bij het verdrag voor de wapenstilstand was Zuid Korea zelfs niet aanwezig. Noord Korea dringt sindsdien aan op vredesonderhandelingen, maar tevergeefs! Ook wil Noord Korea dat Korea weer wordt verenigd in een federatie, elk met een eigen politiek bestel, maar Zuid Korea, de vazal van de VS, weigert daar over te onderhandelen. Wie echt het naadje van de kous wil weten, vindt heel veel informatie op deze site: Why Is the Peninsula Split into North Korea and South Korea? Vanaf daar kan men doorlinken naar andere artikelen.

Kim Il-sung organiseerde het land op militaire wijze: de sociale orde is zeer gediciplineerd, mannen en vrouwen zijn gelijkwaardig, het collectief is belangrijker dan het individu en iedereen heeft een taak in de wederopbouw van het land. Ook deed hij aan persoonsverheerlijking, zijn portret en zijn standbeelden ziet men overal. Om het land te verdedigen tegen een eventuele aanval van de VS en Zuid Korea zorgde hij voor een talrijk en goed bewapend leger, inclusief atoombommen! Hij bleef de Grote Leider tot zijn dood in 1992, waarna hij werd opgevolgd door zijn zoon, Kim Jong-il, die na zijn dood in 2011 werd opgevolgd door zijn jongste zoon, Kim Jong-un. Zowel zijn zoon als zijn kleinzoon zette het beleid van Kim Il-sung voort.

Noord Korea werd tijdens de Koreaanse oorlog door de Sovjet Unie bewapend, maar Zuid Korea werd bezet door de VS, die in Zuid Korea legerbases heeft aangelegd. Zie voor het huidige resultaat bij voorbeeld dit artikel op BOUblog: The Ghosts of Jeju: een eiland vecht tegen de VS. Ook houdt het Amerikaanse leger jaarlijks in april of mei oefeningen, samen met het leger van Zuid Korea. Noord Korea voelt zich daardoor bedreigd! Het wil slechts praten over de afschaffing van zijn kernwapens, als er ook vredesbesprekingen komen, want het land is officieel nog steeds in oorlog met de VS. Korea wil ook dat de VS zijn militaire “oefeningen” stopt. China heeft in maart nog aangeboden om Noord Korea te bewegen om afstand te doen van zijn kernwapens als de VS stopt met zijn jaarlijkse militaire “oefeningen” in Korea. Dit alles tevergeefs! Noord Korea blijft de vijand van de VS. Het is dan ook (samen met Iran!) een van de weinige landen die geen geprivatiseerde centrale bank hebben.

Door deze politiek raakte Noord Korea steeds meer geïsoleerd. Tot voor kort liet het land volstrekt geen toeristen toe en werd nieuws uit het buitenland geweerd. Er is geen internet en de staats-tv laat slechts beelden uit Noord Korea zien. DVD’s met westerse shows zijn er illegale handelswaar, die echter grif van de hand gaat. Economische sancties maken dat er bij tijd en wijle in de DPRK een hongersnood heerst. Het regime krijgt dan de schuld van het wanbeleid! Het land beschikt nauwelijks over landbouwgrond, maar wel over veel waardevolle delfstoffen. Economische sancties wil zeggen dat niemand met Noord Korea handel mag drijven! Het land kan dan geen delfstoffen exporteren en geen voedsel importeren…

Dat Noord Korea een kernmacht is, maakt het land nog niet crimineel. De VS, Rusland, India, Pakistan, Israël en wie weet nog anderen hebben kernbommen. Iran heeft ze niet, maar toch wordt dat land voortdurend bedreigd door de VS. Dat Noord Korea moet worden aangevallen met economische sancties of desnoods met bommen vanwege die kernbommen, is dus een goedkope smoes. Noord Korea valt niemand aan, maar het land is bang! Gezien zijn ervaringen met de VS-bombardementen in het verleden, is dat begrijpelijk. Wat Trump nu doet, is voor Noord Korea extra bedreigend. Eerst schiet de VS raketten af op Syrië, een land waarmee het niet in oorlog is, een paar dagen later valt de “Mother Of All Bombs” (Massive Ordnance Air Blast) op Afghanistan en intussen stoomt de Amerikaanse vloot op naar Korea. De VS is nog altijd in oorlog met Noord Korea! Volgens het internationale recht is de schiettent legaal geopend. Heb daarom even wat headlines van de laatste dagen:

Direct US Military Threat to North Korea: US Aircraft Carrier Deployed

US media reports Trump preparing “preemptive strike” on North Korea

China would protect a denuclearized North Korea: State-run Chinese daily

North Korea Slams Trump’s “Provocative, Aggressive Words”, Will Test Missiles “When It Sees Fit”

The Latest: NKorea: Trump’s policy more vicious than Obama’s

Noord-Korea viert verjaardag van stichter met groot machtsvertoon en waarschuwt VS voor bemoeienis in het nucleair programma

Noord-Korea waarschuwt VS voor repercussies om ‘militaire hysterie’

Hoe kan Kim Jong-un worden gestopt?

US State Department Slams Pyongyang’s Offer to Suspend Nuclear Tests

Russian Media: Kim Jong-un Orders Partial Evacuation of Pyongyang

Japan to conduct evacuation drill to prepare for North Korea missiles

Gevreesde kernproef blijft uit, gevaar is nog niet geweken

Het is nog altijd lastig om aan objectieve informatie over Noord Korea te komen. Men beweert dat de bevolking wordt gehersenspoeld met propaganda, maar dat lijkt me ook het geval in Europa en de VS, met hun reclames voor Coca-Cola en WC-eend. Men zegt dat er kampen zijn met dwangarbeiders, maar in de VS vindt men plenty gevangenissen vol dwangarbeiders. Men laat graag zien dat er bedelkinderen rondlopen en zegt er bij dat Noord Korea niet wil dat dit zichtbaar wordt, maar voor bedelkinderen kan men ook terecht in de Oost Europese landen die nu deel uitmaken van de EU.

Er is ook positieve propaganda van mensen die Noord Korea als een socialistische heilsstaat zien. Zelf vond ik dit een leuk artikel waarin een aantal vooroordelen worden rechtgezet: My trip to North Korea: 13 Misconceptions Corrected

Oh, and I almost forgot about nuclear weapons! Well, let’s consider if the North Korean military was holding military drills annually off the coast of New York that simulated the carpet bombing of Manhattan and the occupation of the entirety of the country, of which they already controlled the western half. Would it not be sensible given that context for Americans to develop a nuclear deterrent? The Koreans are not war hungry or even “obsessed” with the army or military. However, given the way that the situation in Libya played out, they are all the more convinced – rightfully so – that the only reason their independent state continues to stand is due to the Songun (“military first” policy) and the existence of nuclear capabilities. To be sure, they have no intention of using it unless put in that position to have to do so.

De talloze reportages over Noord Korea die op YouTube staan, kan ik niet allemaal bekijken. In 2010 was er nauwelijks iets te vinden over Noord Korea, maar inmiddels is het een waslijst! Ik vond de volgende 2 video’s leuk en informatief. Wie meer reportages wil zien, kan deze vinden op YouTube.

10 Days in North Korea duurt 47 minuten.

Gepubliceerd op 7 nov. 2014

RT takes an exclusive look at North Korea, the world’s most closed-off country. Life here is isolated from the outside world and every aspect of existence is regulated by order of the “Great Leader”, from the art you’re allowed to see, the books you can read, even to your hairstyle.

The Democratic People’s Republic of Korea is perhaps the least known country in the world today. Based on a political ideology known as ‘Juche’, the socialist government controls every source of information and the national leader, Kim Jong-un, preserves the peace and defends the state’s historical, spiritual and cultural heritage. It’s hard to overestimate the Commander-in-chief’s role in the country: his likeness adorns the streets and squares in every city and village. Through official portraits and statues, he is, literally, everywhere and kindergarten children are taught to sing his praises. Locals adore Kim Jong-un and consider him the Father of the Nation, he encourages everyone to be patriotic and surpass all other nations.

Almost 15% of North Korea’s GDP is reserved for military spending, and long after the Korean War of the 1950s, the country has still not signed a peace treaty with its capitalist southern neighbor. As a result, thousands of families were torn apart by the political divide. The army remains a source of inspiration; it determinates the social structure and stimulates ordinary people to devote their lives to work in the faithful service of the Marshal. The people believe that this military ideology consolidates national spirit and guarantees stability and order.

However, not even tough military methods and an ideological barrier around the country can solve the economic lag or the enormous social and economic gulf between South and North Korea. Self-reliance and self-sufficiency are in stark contrast to the economic reality. Despite developments in labour cooperation, a demilitarized zone, demarcated by a huge wall between the two states, is still amongst the most heavily armed areas in the world.

President of the Korean Friendship Association, Alejandro Cao de Benos explains that due to the generally accepted ideology of the Workers’ Party of Korea, the people will never understand nor accept a western mind-set. From childhood, they are taught to be loyal to their leader and to beware of western values.

For most viewers North Korea remains a mystery but this unique film offers a limited window of opportunity to view Korean lifestyle through the prism of North Korean peoples’ every day cares and joys. RT Doc meets ordinary workers and soldiers to hear first hand, how they lived before being isolated from the whole world.

De volgende video is Engelstalig, maar gemaakt door Japan. Hij gaat over de vraag: Waar doen ze het van? Hoewel Noord Korea een arm land is dat lijdt onder economische sancties, is er voldoende geld… voor prachtige bouwwerken, voor pretparken en voor een groot leger met kernwapens! Uit deze reportage blijkt dat Noord Korea niet zo socialistisch is als het wil doen voorkomen. Noord Korea exporteert wapens en de elite maakt deel uit van de internationale geldzwendel! Ook daarin is Noord Korea natuurlijk niet uniek… De export van gigantische bronzen beelden is echter wel uniek!

Money & Power in North Korea. The Hidden Economy Documentary duurt 48 minuten.

Gepubliceerd op 19 okt. 2015

Money & Power in North Korea Hidden Economy North Korea 2015

North Korea, officially the Democratic People’s Republic of Korea, is a country in East Asia, in the northern part of the Korean Peninsula. The name Korea is derived from the Kingdom of Goguryeo, also spelled as Koryŏ.

At the end of World War II in 1945, the Korean Peninsula was divided into two zones along the 38th parallel, with the northern half of the peninsula occupied by the Soviet Union and the southern half by the United States. Initial hopes for a unified, independent Korea evaporated as the politics of the Cold War resulted in the establishment of two separate states with diametrically opposed political, economic, and social systems.

Soviet General Terentii Shtykov recommended the establishment of the Soviet Civil Authority in October 1945, and supported Kim Il-sung as chairman of the Provisional People’s Committee for North Korea, established in February 1946. During the provisional government, Shtykov’s chief accomplishment was a sweeping land reform program that broke North Korea’s stratified class system. Landlords and Japanese collaborators fled to the South, where there was no land reform and sporadic unrest. Shtykov nationalized key industries and led the Soviet delegation to talks on the future of Korea in Moscow and Seoul. In September 1946, South Korean citizens had risen up against the Allied Military Government. In April 1948, an uprising of the Jeju islanders was violently crushed. The South declared its statehood in May 1948 and two months later the ardent anti-communist Syngman Rhee became its ruler. The Democratic People’s Republic of Korea was established in the North on 9 September 1948. Shtykov served as the first Soviet Ambassador, while Kim Il-sung became Premier.

Soviet forces withdrew from the North in 1948 and most American forces withdrew from the South the following year. Ambassador Shtykov suspected Rhee was planning to invade the North, and was sympathetic to Kim’s goal of Korean unification under socialism. The two successfully lobbied Joseph Stalin to support a short blitzkrieg of the South, which culminated in the outbreak of the Korean War.

Capital: Pyongyang
Supreme leader: Kim Jong-un

Share and Enjoy:
  • NuJIJ
  • Twitter
  • Facebook
  • Hyves
  • RSS
  • email

29 Reacties op “Noord Korea, wat is dat voor land?”

Laat een reactie achter