Archief
Artikelen

Steve Brown was onlangs te gast bij Cafe Weltschmerz, waar hij sprak met de charmante psychiater Esther van Fenema. Zij noemde hem een crimineel, maar Steve wil zich liever een Volksgangster noemen: “De echte grote jongens zijn bekend en staan boven de wet.” Steve is geen grote jongen en evenmin is hij een crimineel, hij heeft zelfs geen strafblad! Hij heeft wel rechten gestudeerd en hij is gediplomeerd maatschappelijk werker. Ook heeft hij een reeks van boeken geschreven, waarin hij de lezers een kijkje biedt in de Amsterdamse (en internationale!) criminele wereld.

Hoewel Esther meestal goed luistert naar de mensen die ze interviewt, viel ze Steve nogal vaak in de rede. Volgens mij komt dat wellicht omdat ze haar huiswerk niet goed had gedaan en zijn boeken niet had gelezen. Drugsbaron in Spijkerbroek is toch wel een MUST READ als men Steve Brown een beetje wil leren kennen en waarderen.

In dat boek vertelt Steve over zijn jeugd in de Amsterdamse volksbuurt de Pijp, zijn mislukte schooltijd (Steve is ernstig dyslectisch, maar men dacht dat hij lui en onverschillig was), zijn carrière als kleine crimineel met een grote bek en zijn tijd als leider van de “Happy Family”. Dat begon als een clubhuis in de Pijp, waar men hash en wiet verkocht, indertijd een van de 10 koffieshops in heel Nederland. Op den duur groeide dat uit tot een keten van Amsterdamse koffieshops. Maar de “Happy Family” deed nog veel meer voor zijn leden! Steve was zowel drugshandelaar als maatschappelijk werker. Ook zette hij graag de buurt op stelten, dit in de vorm van grote feesten, bij voorbeeld in de oude Rai.

Nadat hij in 1991 vlak voor zijn huis werd neergeschoten, veranderde zijn leven. Hij ging rechten studeren en schrijven. Hoewel Steve dyslectisch is en dus niet zonder spelfouten schrijft, is hij een verteller van de bovenste plank! Hij stelt de juiste vragen, zit altijd boordevol humor en gevoel voor rechtvaardigheid, kaart allerlei misstanden aan waar men het in de main stream liever niet over heeft en maakt op een hartverwarmende manier de kachel aan met de elite! Zijn blog is dan ook een bron van verhelderend vermaak. Verder heeft Steve nu een eigen video-tv-programma bij SALTO-tv: StevenBrown AmsterdamNoir.

Hoewel ik het waardeer dat Esther van Fenema deze “crimineel” heeft uitgenodigd bij het hoogstaande Café Weltschmerz, blijkt uit het gesprek dat ze niet veel van zijn wereld begrijpt. Soms gaat het even goed, bij voorbeeld als Steve vertelt over de bewoners van onze gevangenissen, veelal junkies en andere loosers, die niet thuis horen in een gevangenis, maar in een verzorgingstehuis. Even later (rond minuut 25) gaat het echter even helemaal fout. Esther denkt dat Steve plotseling is veranderd van een crimineel in een goed mens: “Sommige mensen worden door God aangeraakt of zo…” “O nee, oh nee…” Daarna gaat het over de Happy Family, waaruit blijkt: Steve was altijd al zo, maar hij laat zich niet vangen in haar persoonlijkheids-etiketten. Kortom, een prettig gesprek als je gewoon luistert naar Steve, zonder hem in de rede te vallen…

De Volksgangster uit Amsterdam; Esther van Fenema en Steve Brown duurt helaas slechts 40 minuten.

Toegift: de vooraankondiging van dit gesprek door Steve, die kwajongen…
Psychiater Van Fenema café Weltschmerz geschokt wat Steve Brown allemaal uitkraamt.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

4 Reacties op “Steve Brown praat met Esther van Fenema”

 • mr.drs.Bou:

  Op deze draad ontving ik achter de schermen de volgende reactie:

  Interessant stukje over Steve Brown!
  loosers moet zijn losers in ‘…veelal junkies en andere loosers, die niet thuis horen…’

  Daaruit blijkt dat ik zelf ook een beetje woordblind of dyslectisch ben. Wat mijn betreft kunt u van mij met Pasen een ontbeitij kreigen.

  Natuurlijk is Steve hoogbegaafder dan ik, maar wij zijn beiden net zo gek. Weet dat een goed verstand in dit land geen enkel voordeel biedt!

  Een derde hoogbegaafden zit werkloos thuis

 • yvonne:

  De media voeren nu een doodstrijd om hun eigen geloofwaardigheid en verkondigen zoveel nep nieuws dat het er duimendik bovenop ligt, … voor mij althans. Jij en vele anderen mogen niet weten wat ik en vele anderen ‘onderzoekers’ al jaren weten.

  De alternatieve media, dat zijn in de meeste gevallen mensen gewone mensen die zichzelf onderwezen of bijgeschoold hebben, eigen onderzoek verrichten, maar vooral proberen logisch na te denken. Waarom worden juist deze mensen beschuldigd van het verspreiden van Nep nieuws? Wat voor belang zouden wij daarin hebben om dat te doen? Kunnen we daar bergen geld mee verdienen? Krijgen we daardoor meer aanzien? Status?

  http://www.gedachtenvoer.nl/page/wordt-jij-ook-dom-gehouden.html

  Deze wereld heeft één groot probleem, EGO…….Men wil de waarheid niet weten, omdat men dan uit een schijngevoel van veiligheid (de overheid heeft het beste met ons voor) moet stappen. En gedwongen worden, zelfstandig na te denken en van daaruit te erkennen, dat men altijd voorgelogen is. Heftig, ik heb het ondervonden, maar beter dat, dan voort te blijven leven, in één grote leugen!

 • mr.drs.Bou:

  Steve heeft mijn artikel over hem op zijn eigen website geplaatst. Met extra video’s! LEUK!!! Link even door: https://stevenbrownsblog.wordpress.com/2017/04/10/steve-brown-praat-met-esther-fenema/

 • mr.drs.Bou:

  Steve Brown gaat de politiek in. Weer een pittig gesprek met Esther Fenema:

  De stem van de straat; Esther van Fenema en Steve Brown duurt 34 minuten.

Laat een reactie achter