Archief
Artikelen

Mijn vorige post ging over “deplorables”, de gewone mensen die in hun eenvoud geestdriftig hebben gestemd op Donald Trump. De belofte om Amerika weer groot te maken, de muur tussen de VS en Mexico, de retoriek tegen illegale buitenlanders, dat sprak deze mensen wel aan. Zijn rode pet bestempelde hem daarbij tot een verdediger van de werkende klasse, maar zijn kabinet werd gevuld met voormalige generaals, multimiljonairs en mensen van Goldman Sachs. Dit alles belooft niet veel goeds. Een van de meest felle en uitgesproken critici van de Trump-regering is de journalist Chris Hedges. Begin maart heeft hij een lezing gegeven in Vancouver (Canada).

De visie van Hedges is somber, maar voor de werkende klasse en de armen in de VS is de toekomst eveneens somber. Sociale voorzieningen worden afgebroken, openbare scholen worden afgeschaft, er gaat nog meer geld naar het leger en minder naar milieubescherming, want dat is voortaan een overbodige luxe. Voor de illegale buitenlanders zijn de vooruitzichten nog slechter: ze verdwijnen in de gevangenissen die meestal reeds geprivatiseerd zijn, waar ze moeten wachten op een proces, waarna ze kunnen worden uitgezet. Noem het maar deportatie. De protesten tegen dit beleid zijn reeds legio en Hedges waarschuwt nu al voor een volgende golf van onderdrukking: tegen moslims, negers, intellectuelen… Noem het maar fascisme!

Hoewel Hedges somber is, is zijn visie helder. Het gaat niet om Trump, deze president is slechts het resultaat van 40 jaar corporatisme. Fascisme is de totale versmelting van de belangen van de grote corporaties en de regering. Zo ging dat onder Mussolini, zo ging dat onder Hitler. Ook Hitler is democratisch gekozen en de bevolking van Duitsland schaarde zich in groten getale achter zijn fascistische idealen. Om de onderdrukking te rechtvaardigen, heeft het fascisme een vijand nodig die eerst moet worden uitgeschakeld voor de beloofde heilsstaat aanbreekt. In Duitsland waren dat de Joden, in de VS zijn het nu de illegalen, en in beide landen zijn het de Russen!

Chris Hedges schrijft regelmatig artikelen voor Truth Dig. Hij noemt de regering van Trump een stelende elite of kleptocraten:

The Trump kleptocrats are political arsonists. They are carting cans of gasoline into government agencies and Congress to burn down any structure or program that promotes the common good and impedes corporate profit.

In zijn lezing gaat hij daar dieper op in. Ook heeft hij het over de huidige politieke spraakverwarring waarin woorden hun betekenis verliezen. (Zo heet een leugen nu een “alternatief feit”.) Het politieke discours gaat nu meer over rechten voor homo’s, lesbiennes en transgenders, dan over de macht van de grote corporaties! De productieve economie heeft plaats gemaakt voor speculatie, winst wordt nog slechts behaald op de aandelenmarkt. Toch eindigt Chris Hedges met een hoopvolle boodschap, hij is immers niet voor niets opgeleid tot dominee. Het is nu tijd voor verzet! Dit verzet tegen deze plunder-politiek moet wel geweldloos zijn en bestaan uit persoonlijke relaties met de slachtoffers van dit beleid.

Chris Hedges Delivers the Ultimate Trump Takedown duurt een uur en 9 minuten.

Gepubliceerd op 14 mrt. 2017

Truthdig columnist and Pulitzer-Prize-winning journalist Chris Hedges addresses fascism and the rise of the Trump war machine in the keynote speech at the “After Trump and Pussy Hats” event in Vancouver, British Columbia, on March 3, 2017.

Introductions by Cecilia Point of the Musqueam First Nation and Lee Lakeman of Vancouver Rape and Women’s Relief Shelter.

Mocht deze lezing u somber hebben gesteld, luiste dan ook naar Richard Wolff. Met Hedges heeft hij gemeen dat hij vanuit een Marxistische visie kijkt naar de kapitalistische economie, maar Wolff is een onverbeterlijke optimist! Volgens Wolff is de verkiezing van Trump een teken dat het kapitalisme op zijn laatste benen loopt. Hij moedigt mensen aan om democratische bedrijven te stichten in de vorm van coöperaties. Hoewel hij toegeeft dat deze “revolutie” langzaam gaat, wijst hij op het feit dat ook de afschaffing van de slavernij en de middeleeuwse horigheid het resultaat zijn van processen die enige eeuwen in beslag namen.

Wolff begint zoals gewoonlijk met de bespreking van de economische kanten van het nieuws. Zo gaat het over Obamacare, belastingontduiking door de corporatie Carterpillar, een geprivatiseerde gevangenis waar opgepakte illegalen gedwongen worden om te werken voor een dollar per dag (!), over rijke universiteiten en kerken die zijn vrijgesteld van belasting, de manier waarop Puerto Rico en Griekenland worden leeggezogen door de banken, over Bill Gates die zo rijk is dat hij per week 82 miljoen dollar aan rente over zijn vermogen ontvangt, over de toename van het defensiebudget met meer dan 52 miljard dollar, over Amerikanen van 60 jaar en ouder die nog altijd hun studielening niet hebben afbetaald, en tot slot omdat het 8 maart was, over de internationale vrouwendag.

Meestal duurt het gedeelte waarin Wolff het nieuws bespreekt veel korter, maar in deze aflevering begint de hoofdmoot van zijn lezing pas na een uur en 17 minuten. Het gaat dan over economische verandering. Dit stukje lezing stemt inderdaad tot optimisme. Als u na de lezing van Chris Hedges wat somber bent geworden, dan raad ik u dit laatste kwartier van de lezing van Wolff van ganser harte aan!

Global Capitalism March 2017: Is Capitalism Fading? duurt een uur en 34 minuten.

Gepubliceerd op 8 mrt. 2017

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

32 Reacties op “Chris Hedges over de politiek van Trump c.s.”

 • mr.drs.Bou:

  Oorlog ‘diepe staat’ tegen Trump gaat door totdat hij is uitgeschakeld

  Donald Trump dreigt zelfde lot te ondergaan als John F. Kennedy, de laatste president die het tegen de ‘deep state’ durfde op te nemen – Nieuwe kleurenrevolutie (de Paarse) in de maak, en wel in de Verenigde Staten zelf.

  What’s really behind all the fake anti-Russia hysteria?

  Why so much naked propaganda and fake news directed against Russia especially since Trump’s election?

  The Deep State now fears a “partnership for peace” between the United States and Russia more than anything else. It used to fear the natural alliance between Russia and Germany, since the Anglo-American domination of the world would be genuinely threatened by such a powerful geopolitical relationship. The two World Wars were engineered to pit Russia against Germany in order to preclude such a bloc from forming. The same Neocon cabal has been very busy setting up Europe for yet a third world war by manipulating Merkel’s government against Putin’s Kremlin. The immigrant crisis that began with the wars in the Middle East and North Africa was literally manufactured to destabilize Europe as a precursor to World War III.

  However, in the wake of the Trump presidency, Deep State now has a much bigger ‘problem’—the very real prospect of a United States-Russian Federation entente.

 • Rianne:

  De twee citaten zijn leuk en aardig maar de artikelen in zijn geheel doe ik af als desinformatie. De doortrapte multimiljardair George Soros is communist en extreem-links? Dat de Russische revolutie het werk was van joodse bankiers is lachwekkend en het nietig verklaren van alle aandelen vonden die joodse bankiers echt niet leuk.
  Die Balfour Declaration kwam ongeveer op hetzelfde moment (begin 1917) als het vertrek van de Russische tsaar. De revolutionairen hadden genoeg van die eerste wereldoorlog en hun tsaar. Ook de tweede oorlog wonnen ze en die NWO ging alweer niet door. Het lijkt wel alsof die judeo-gristenen het jammer vonden?!

  • mr.drs.Bou:

   Beste Rianne, dank voor deze reactie en ik heb even verder gelezen.
   De Russische revolutie van 1917 lijkt inderdaad gefinancierd door Joodse bankiers. Ik ben geen historica, dus hoe het precies zit, weet ik niet, maar dat het geld voor de revolutie afkomstig was van de Rotschilds zegt vrijwel iedereen. En die aandelen, waren die in handen van Joodse bankiers, of van naïeve particulieren? Ook dat weet ik niet.
   Ook mij viel het op dat Soros wordt gezien als extreem links, maar in de VS heeft dat begrip een andere betekenis dan bij ons. Duidelijk is wel dat de Amerikaans-Engelse strategie voor een Nieuwe Wereldorde doelt op een Wereldregering en de totale overheersing van de wereldbevolking. De Russen pleiten daarentegen voor economische samenwerking, waarbij ieder land autonoom is en zijn eigen belang kan bepleiten. In onze terminologie is Soros niet links, maar autoritair! Het Russische communisme onder Stalin was ook uiterst autoritair…
   Ik heb nog even verder gelezen: Russia’s Biggest Threat Is The Promethean Strategy: Can Putin keep the Intermarium in check? Dat wil niet zeggen dat ik het met alles eens ben, maar de vraag waarom Duitsland tot twee maal toe de kern vormde van een wereldoorlog lijkt me wel terecht!

 • mr.drs.Bou:

  In Case You Missed It
  Trump’s Fascist Administration

  By Jeremy Scahill

  Jeremy Scahill Destroys Trump’s Fascist Administration duurt 6 minuten.

  Gepubliceerd op 30 jan. 2017

  Jeremy Scahill speaks at the Anti-Inauguration event sponsored by Jacobin, Haymarket Books, and Verso Books. Recorded from The Lincoln Theatre in Washington, DC. Featuring Naomi Klein, Anand Gopal, Jeremy Scahill, Owen Jones, Keeanga-Yamahtta Taylor.

  Just to be clear, a moment before speaking about Trump’s Administration, Jeremy destroyed Obama’s Legacy. He is not one sided, and as you can hear at the end of the talk, he calls of the dismantling of the two-party system.

  Jeremy is a founding editor of the online news publication The Intercept, and author of Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army, which won the George Polk Book Award. The Intercept was founded with the intention to “produce aggressive, adversarial journalism across a wide range of issues”.

  Het artikel bevat ook een video van de hele conferentie. Die video duurt bijna 2 uur. Zie hier.

 • mr.drs.Bou:

  Donkerdoorn, ooit politiek commentator van Zapruder en Zaplog, geeft op zijn eigen blog een helder commentaar op de politieke ontwikkelingen sinds Trump president werd.

  Het begin: 2017 tot nu toe… (I)

  Het zijn Trump’s eigen “deplorables” (blanke Amerikaanse mannen die zich dankzij globalisering en welvaartsomverdeling “bedreigt” voelen) die het America First presidentschap het voorlopig laatste zetje richting “normalisatie” geven. De tijdens het presidentschap van Obama zorgvuldig opgebouwde, hernieuwde, spanning tussen blank en zwart, en ondertussen ook conservatief en progressief, vindt een hernieuwd hoogtepuntje tijdens vreemd ruikende white-power demonstraties in het stadje Charlottesville alwaar met een auto op tegendemonstraten wordt ingereden. Trump keurt het geweld welleswaar af maar nuanceert zijn positie ten opzichte van extreem-rechtse bewegingen en vrijheid van meningsuiting teveel. Voer voor de media. Charlottesville wordt daarmee het einde van Trump’s adviseur en vermeend “mastermind” Steve Bannon, die steevast als extreem-rechts wordt betiteld. Bannon is daarmee ongeveer de laatste adviseur uit de campagne-dagen van Trump die het schip verlaat.

  Er komt nog een vervolg, dus ik houd het in de gaten.

 • mr.drs.Bou:

  Er gaan nu stemmen op om Trump gek te laten verklaren. Ik denk niet dat dit helpt, maar na negen maanden gezeur over Rusland die de verkiezingen zou hebben beïnvloed, is dit dus de nieuwste trend.

  Trump’s Presidency May Present “The Greatest Psychiatric Disaster In History”

  Johns Hopkins psychologist John Gartner suggests an “80 percent chance” that Trump will push the nuclear button

  Paul Craig Roberts geeft gelukkig wat tegengas, want waar gaat dit over? Volgens mij is heel de main stream in de VS gek geworden!
  Who Gets to Push the Nuclear Button?

  By Paul Craig Roberts

  En een derde artikel, waar het gekke beestje bij de naam wordt genoemd:

  No One Man Should Be Able to Trigger Nuclear War

  Nuclear war is absolutely unthinkable. Totally crazy. Yet serious discussion is underway in military and neocon war circles about a nuclear war against North Korea and, even crazier, against Iran and Russia. Welcome home, Dr Strangelove.

  By Eric Margolis

 • mr.drs.Bou:

  De berichten over een coup tegen Trump omen nu van alle kanten:

  President Trump Faces Creeping Coup

  President Trump is being attacked from all sides. On Nov.18, Air Force General John Hyten, commander of the US Strategic Command (STRATCOM), told an audience at the Halifax International Security Forum in Nova Scotia, Canada, that he would resist President Donald Trump if he ordered an “illegal” launch of nuclear weapons. It’s up to the general to decide if the order is legal or illegal! This is an extraordinary statement coming from a top official on active service! And it does not look like the general is going to resign or retire. It means he can afford it with no consequences to face. The statement came after Senate held the first congressional hearing in more than four decades on the president’s authority to launch a nuclear strike.

  ….

  It’s timing that is important. The next day after the hearings took place (Nov.14), a group of six House Democrats led by Rep. Steve Cohen, D-Tennessee, introduced five articles of impeachment against President Donald Trump. The articles include obstruction of justice, violations of both the foreign and domestic emoluments clauses, undermining the federal judiciary and undermining the freedom of the press.

  Right now, the move is unlikely to succeed as Republicans control both the House and the Senate but some Republicans, such as Senators Bob Corker and Jeff Flake, have begun to openly attack the president.

  Nou ja, zolang ze ruzie maken met Trump, hebben ze geen tijd om ruzie te maken met Noord Korea. 😉

 • mr.drs.Bou:

  Met Trump wordt het nog steeds gekker. In het Witte Huis rollen de kersverse en gloednieuwe hotemetoten over elkaar heen. Michael Wolff heeft er een boek over geschreven en Trump wil dat boek graag verbieden.

  “You Can’t Make This S— Up”: My Year Inside Trump’s Insane White House

  By Michael Wolff

  Author and columnist Michael Wolff was given extraordinary access to the Trump administration and now details the feuds, the fights and the alarming chaos he witnessed while reporting what turned into a new book.

  Editor’s Note: Author and Hollywood Reporter columnist Michael Wolff’s new book, Fire and Fury: Inside the Trump White House (Henry Holt & Co.), is a detailed account of the 45th president’s election and first year in office based on extensive access to the White House and more than 200 interviews with Trump and senior staff over a period of 18 months. In advance of the Jan. 9 publication of the book, which Trump is already attacking, Wolff has written this extracted column about his time in the White House based on the reporting included in Fire and Fury.

Laat een reactie achter

Recente reacties