Selecteer een pagina

Archieven

The Ghosts of Jeju: een eiland vecht tegen de VS

Ten zuiden van Zuid Korea ligt het eiland Jeju in de Zuid Chinese Zee. Het behoort tot Zuid Korea en dat land is sinds 1945 een vazal van de VS. Jeju heeft een unieke natuur met rondom koraalriffen die door de UNESCO “beschermd” worden, maar Jeju is strategisch gelegen ten opzichte van China. Daarom heeft de VS het eiland veranderd in een militaire basis. Dat gaat gepaard met veel geweld, veel beton en veel lawaai. De bevolking verzette zich vreedzaam, maar de protesten werden beantwoord met een overmaat aan politiegeweld. De filmer Regis Tremblay heeft een documentaire gemaakt van de strijd om dit prachtige eiland: The Gosts of Jeju.

Zoals we weten, vraagt president Trump het Congres om een verhoging van het militaire budget met 10%. We weten nauwelijks waar al dat geld naar toe gaat, maar het gaat bij voorbeeld naar die militaire basis op Jeju! De vernielingen die daar worden aangericht, zijn blijvend. De schade aan de natuur is enorm en de schade die de bevolking van Jeju sinds 1945 heeft ondervonden van de militaire aanwezigheid van de VS is hartverscheurend. Regis Tremblay neemt ons eerst mee naar het verleden, waarin sprake was van een heuse genocide op de eilandbewoners. Talloze dorpen zijn platgebrand en de bevolking werd uitgemoord. En nu dus die militaire basis… in opdracht van de VS uitgevoerd door Zuid Korea en geopend in december 2015.

Het is een verdrietig verhaal, maar het vreedzame verzet is hartverwarmend. In 2014 won deze docu een prijs op het Peace on Earth filmfestival, en terecht!

The Ghosts of Jeju duurt een uur en 21 minuten.

En dit is nu de president van de VS, in een toespraak voor de marine ter gelegenheid van een nieuw oorlogsschip:

President Trump Full Speech on USS Gerald R. Ford 3/2/17 duurt 14 minuten te lang!

Gepubliceerd op 2 mrt. 2017

The Commander-In-Chief addresses the US Navy aboard the USS Gerald R. Ford.

8 Reacties

 1. jan-47

  mr.drs.Bou
  Weet niet waar ik deze van heb, van John Pilger maar zeker interessant
  http://johnpilger.com/videos/stealing-a-nation
  Voor de grootmachten maakt het niet uit, ze doen wat ze willen
  Met Trump in het witte huis gaat dat gewoon door
  Jammer maar Trump is niet beter dan de rest

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Jan, dank je wel en de geschiedenis herhaalt zich!
   De documentaire van John Pilger staat al op BOUblog, zie hier:
   http://www.boublog.nl/2012/01/22/john-pilger-hoe-steel-je-een-tropisch-eiland/
   Vandaag kwam het bericht dat de VS nu een “regime change” willen organiseren in Noord Korea. Dan weet je ook waar die basis op Jeju voor dient.

   White House is Considering Direct Military Action to “Counter” North Korea

   By David Choi

   March 03, 2017 “Information Clearing House” – “Business Insider” –

   In a dramatic shift from traditional policy, an internal White House review on North Korea strategy revealed that the option to use military force or a regime change to curb the threat of North Korean nuclear weapons was on the table, The Wall Street Journal reported on Wednesday.

   This review comes at the heels of a report claiming President Donald Trump believed the “greatest immediate threat” to the US was North Korea’s nuclear program.

   Recent provocations from the Hermit Kingdom, including the ballistic missile launch in the Sea of Japan and the killing of Kim Jong Un’s estranged half-brother in Malaysia, may have provoked this shift in the policy that have many officials and US allies worried.

   “North Korea just stated that it is in the final stages of developing a nuclear weapon capable of reaching parts of the U.S. It won’t happen!” Trump tweeted in January. Several weeks later, North Korea conducted its missile test.

   Antwoord
 2. Margie

  Noord Korea is een van de laatste landen zonder Centrale Bank

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  What’s Really Happening In North Korea

  Gepubliceerd op 9 mrt. 2017

  In this video investigative journalists, Luke Rudkowski and James Corbett of the Corbett Report discuss the disastrous geopolitical situation with Kim Jong-un of North Korea. We go over the position of China, Russia, and the U.S in this situation. As missile defense systems are being set up in South Korea which is causing a conflict between these world powers.

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Donald Trump vows to get tough with North Korea:
  ‘If China won’t deal with North Korea, I will’
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-4373588/Trump-pledges-deal-North-Korea.html

  Trump says U.S. is ready to act alone on North Korea

  U.S. Out of Korea

  By David Swanson

  April 03, 2017 “Information Clearing House” –

  My biggest concern is not the embarrassment of a U.S. public afraid of the tiny impoverished nation of North Korea. If that embarrassed me, how would I survive what U.S. culture makes of ISIS, or — for that matter — the election of Donald Trump? My biggest concern is that U.S. war profiteers may end up using Korea to get us all killed.

  The United States bombed the living hell out of North Korea, and — in hopes that nothing would survive — dropped diseased insects on the place, hoping to start plagues. One bit of later collateral damage was the release of Lyme disease in Lyme, but Hollywood came out of it with the concepts of brainwashing and Manchurian candidates, so some might call it a fair trade.

  The United States has thus far refused to ever end the war, sign a peace, or allow reconciliation. Southern and Northern efforts toward peace have been thwarted. Northern proposals (echoed by China) to halt nuclear testing if the U.S. will halt the “exercises” in which it practices for the nuclear bombing of the North have been mocked and scorned. North Korea has committed to no first use, as has China. The U.S. has proposed first use and made plans for it, while heavily militarizing South Korea, building a new base on Jeju Island, sending armed drones to the border, and installing THAAD.

  Terminal High Altitude Area Defense, formerly Theater High Altitude Area Defense (THAAD), is part of what the United States calls “missile defense” and much of the world thinks of as missile offense. The U.S. calls it a (highly profitable) tool to protect South Korea from the attack that the North is not threatening. China sees it as part of U.S. efforts to encircle China and to be prepared to strike first and to minimize the Chinese response.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

een × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën