Archieven

Artikelen

Baybasin – Demmink: de strijd gaat door

lace front wigs

Onlangs vroeg men mij tot drie maal toe: “Hoe gaat het met Baybasin?” Nu weet ik dat niet precies, maar hij zit nog altijd vast en er gebeurt niet veel. De conclusie van AG mr. Diederik Aben laat na 6 jaar nog altijd op zich wachten en Demmink staat nog steeds niet terecht. Die traagheid is geen luiheid, maar rechtsweigering! Het is tekenend voor de corruptie in ons rechtssysteem dat men een man wiens onschuld vast staat niet in vrijheid durft te stellen, omdat de corruptie dan aan het licht komt. Ook durft men Demmink niet strafrechtelijk te vervolgen, om dezelfde reden. Omdat de rechterlijke macht in theorie losstaat van de politiek, durven politieke partijen zich hierover niet uit te spreken, maar het valt wel op dat de belangrijkste tegenspelers in dit drama lid zijn van de VVD.

Mijn persoonlijke relatie met Baybasin beperkt zich tot enkele telefoontjes, maar ik volg zijn zaak wel op internet. Zo heeft Baybasin weer een eigen website, maar de meeste berichten zijn in het Koerdisch. Ook verschijnen zijn berichten op Facebook. Maar zoals ik al zei: er gebeurt niet veel. Hoewel zijn advocaten nog altijd hard werken aan zijn verdediging, is onze zogenaamde rechtsstaat zo traag als appelstroop en zo zuur als azijn met citroenen!

Op 14 november 2016 berichtte het Katholiek Nieuwsblad:
Opnieuw vertraging in herziening Baybasin

De behandeling van het al vijf jaar aanslepende herzieningsverzoek van Hüseyin Baybasin loopt voor de zoveelste keer vertraging op. Dit is vrijdag uitgelekt via een tweet van NRC-journalist Marcel Haenen.

Langs dezelfde route

De advocate van Baybasin, mr. Adèle van der Plas bevestigde het dit weekeinde aan Crimesite. Ze zei bovendien “erg verbaasd” te zijn dat de stand van het onderzoek door advocaat-generaal Aben voor de tweede keer via NRC-Handelsblad naar buiten is gebracht. Eerder dit jaar was langs dezelfde route bekend geworden dat de conclusie van de advocaat-generaal opnieuw was uitgesteld, toen tot na de zomer.

101 nieuwe feiten

Volgens Van der Plas is het “instituut van de herziening” van strafzaken in Nederland “zoveel mogelijk gericht op het afwijzen” en niet op recht doen. Aangezien er door haar liefst 101 nieuwe feiten zijn ingebracht, heeft Aben daar zijn handen vol aan. “Mijn analyse is nu dat wat wij hebben ingediend erg moeilijk is om nog af te wijzen”, zegt Van der Plas tegen Crimesite. “Men heeft grote moeite om de waarheid in de zaak Baybasin onder ogen te zien.”

Op 22 januari stond in het NRC opnieuw een bericht van Marcel Haenen: Advocaat van Turkse jongens wil alsnog rechtszaak Demmink

Seksueel misbruik

Geen bewijs voor verkrachting, zoals justitie stelt? Advocaat Adèle van der Plas bestrijdt dat. „Het OM heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen.”

Het hof oordeelde in januari 2014 dat het OM „met voortvarendheid” een strafrechtelijk onderzoek moest doen naar de geruchten over Demmink. Het hof oordeelde dat uit eerdere onderzoeken „voldoende feiten en omstandigheden” kwamen voor zo’n onderzoek. Na tweeënhalf jaar onderzoek naar de verdenkingen concludeerde het OM vorig jaar juni dat er „geen enkel belastend materiaal” is om Demmink te vervolgen.

Van der Plas komt na bestudering van hetzelfde onderzoeksdossier tot een andere slotsom. De raadsvrouw schrijft het hof dat in het nieuwe dossier (codenaam Tamarix) „ruimschoots voldoende bewijs” is te vinden dat berechting van Demmink mogelijk maakt. Het onderzoek naar de man die in 2012 met pensioen ging als secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft volgens haar „ondanks de tegenwerking vanuit Turkije slechts nieuwe feiten opgeleverd die het eerder aanwezige bewijs ondersteunen”.

Privacy

Het OM wilde niet dat Van der Plas het Tamarix-dossier kreeg wegens een gevaar van privacyschending. Het hof oordeelde dat ze namens de aangevers wel recht had op de resultaten. Uit het dossier blijkt dat het OM onderzoek heeft laten doen naar de betrouwbaarheid en „mogelijke criminele antecedenten” van de twee mannen die zeggen te zijn verkracht. „Dergelijke aanwijzingen” zijn niet gevonden, concludeert Van der Plas.

Het OM onderzocht ook de betrouwbaarheid van een belangrijke getuige: een Turkse politieman die heeft verklaard destijds jongens aan Demmink te hebben geleverd in Istanbul. Deze man bleek volgens het Turkse OM inderdaad in die tijd werkzaam te zijn geweest bij de politie in Istanbul bij de afdeling beveiliging.

Het OM wil de wens tot een sepot toelichten in een openbare zitting. Volgens het hof kan dit niet. Van der Plas stelt voor dat Demmink gewoon wordt gedagvaard zodat het OM in een openbare rechtszaak eventueel vrijspraak kan vragen voor de verdachte. Dit gebeurde ook in het eerste proces tegen Geert Wilders toen het OM op last van het hof tot vervolging (wegens discriminatie) moest overgaan. Het hof beraadt zich op een standpunt.

Het Katholiek Niewsblad vroeg zich toen af: Toch gronden voor een proces tegen Demmink? Maar het Hof is zich sindsdien aan het beraden, want ze hebben geen standpunt! Ze hebben eigenlijk ook geen poot om op te staan, behalve hun eigen machtspositie. Joris Demmink behoort gewoon te worden vervolgd, maar dat durven de heren niet aan…

Dat het OM de antecedenten heeft onderzocht van de twee Turkse mannen die aangifte hebben gedaan, is ook al een gotspe. Nee, het bleken geen criminelen, maar wat bewijst dat? Het onderzoek zou zich moeten richten op het waarheidsgehalte van hun verklaringen, die overigens niet alleen staan! De eerste “geruchten” over het pedoseksuele gedrag van deze voormalige topambtenaar van Justitie (toen nog geen Vuiligheid) stammen uit 2003. Maar helaas, de autoriteiten in Turkije wilden niet meewerken aan het onderzoek, want ook zij hebben (Hollandse) boter op hun hoofd.

Een dag later stond op de website van Baybasin dit bericht: Message from Baybasin – Sick justice in Holland!

The justice system in Holland is not only unfair, but is sick. It is based on lies and the abuse of power. The law is not functioning at all. On paper everything is perfect, but as a matter of fact, the law is not working. That is the reason why my case is still not solved. All those who worked on my case as officials are using my case and the law for their self-interest.

Citizens who made mistakes and violated the Rule of Law deserve punishment. There must be no illusion about this. Those who commit a criminal offence and are punished by the court of law must pay their debt. This is fine and this is a very important necessity of civilization. Seeking unfairness stands in the way of how the system is functioning. Inequality stands in the way of the enforcement of the law. Decisions in the justice system are based on one party submission. Whatever the prosecutor does, the judges accept as a fact. Even when defence proves that falsifications are true, the prosecutors and judges act together to cover up the truth. All experts are irrelevant to the courts, except when they need them for their covert procedures, even when the judges know the accusations against individuals are based on false evidence.

Inderdaad, uit deze hele “rechtsgang” blijkt dat het systeem ziek is en het is nog zieker dan je denkt. Wie zich verdiept in de zaak Baybasin stuit al snel op het boek van professor Frank Bovenkerk en Yücel Yesilgöz: De maffia van Turkije. Daarin staat een fraai verhaal over de “heroïne-handelaar en Baba” Baybasin, een verhaal dat thuishoort in de schappen van de sigarenboer, onder de titel: spannende fictie. Het hele verhaal blijkt van A tot Z gelogen en uit de duim gezogen. Yücel Yesilgöz deed zich voor als Turkse asielzoeker, op de vlucht voor de Turkse regering, maar in feite werkte hij samen met ons eigen OM en met het Turkse team dat Baybasin moest uitschakelen. Professor Frank Bovenkerk heeft zich hiervoor laten gebruiken. Tot zover de “wetenschap”!

Baybasin stond in Turkije op een dodenlijst, waarvan nu nog slechts 2 personen in leven zijn: de Koerdische leider van de PKK Öcalan en het Koerdische stamhoofd Baybasin. De laatste had echter niets te maken met de PKK. Nadat hij Turkije was ontvlucht, is Baybasin gaan zingen over de heroïnehandel die werd georganiseerd door de Turkse Staat. Dat is echter niet de reden waarom men hem wilde uitschakelen. Die dodenlijst stamde immers van voor die tijd! Op de vraag wat Baybasin te maken had met die heroïnehandel, blijkt het antwoord: NIETS! Dat hij op de hoogte was van de criminele gang van zaken, komt omdat dit in zijn kringen een feit van algemene bekendheid was.

Onlangs verscheen er een artikel van de hand van de journaliste Sheri Laizer, deskundige op het gebied van het Midden Oosten en Noord Afrika, en een bekende schrijfster over de Koerdische kwestie. Dit artikel is gebaseerd op korte telefonische interviews met Baybasin in de gevangenis van Rotterdam en gesprekken met zijn advocaten. Het artikel is in het Engels en voorzien van talrijke voetnoten. Het is niet alleen zeer gedegen, maar ook heel verhelderend:

Crushing the Kurds: Unravelling a Conspiracy

Voor iedereen die denkt op de hoogte te zijn van de zaak Baybasin, is dit artikel een MUST READ. Omdat niet iedereen even vlot Engels leest, heb ik het vertaald in het Nederlands. Zie daarvoor mijn volgende post op BOUBLOG: Onderdrukking van de Koerden: Een samenzwering ontrafeld

21 Reacties

 1. yvonne

  Deze link lijkt niet relevant, maar is het wel degelijk!

  Broersma wil het deksel van deze doofpot echter graag gelicht hebben. Mede daarom schreef hij dit boek.

  Bekende (ex)Kamerleden mogen door de inhoud van dit boek verrast zijn, wanneer zij hun eigen bewuste en jammerlijke falen als volksvertegenwoordiger gedetailleerd, in hun eigen bewoordingen terugvinden. Tot deze (ex)Kamerleden behoren onder meer Boris Dittrich, Andre Rouvoet, Jan Peter Balkenende, Femke Halsema, Jan Marijnissen, Jan de Wit, Maxime Verhagen, Pieter van Geel, en ook het Kamerlid, tevens dorpsgenoot van de auteur, Ad Koppejan.

  Het gevecht gaat volgens Broersma zelfs zo ver dat hij tot twee keer toe in Den Haag op straat is aangesproken door ‘stille’ ambtenaren, met het advies zijn zaak te stoppen, omdat hij deze niet zal winnen en het anders wel eens verkeerd zou kunnen aflopen.

  Nogmaals en wij herhalen dat met nadruk het is het verhaal van Broersma, maar als u de video bekijk en beluisterd , overigens de eerste van een serie van ZES , dan zult u zien dat u voor de overheid en zeker voor uw zg. volksvertegenwoordigers niet meer bent dan een stuk toiletpapier van de slechtste kwaliteit.

  En dat trachten wij met dit artikel weer eens aan te tonen.

  http://www.geennieuws.com/2017/02/uw-gelijk-halen-bij-de-overheid-een-onbegonnen-zaakvideo/

  Demmink en andere criminele consorten, doen precies wat hun opdrachtgever Willem wil!!

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Yvonne,
   Helaas begon deze hele zaak met het feit dat hij te laat protest had aangetekend tegen een belastingaanslag. Natuurlijk vind ik dat geen recht, want recht verjaart niet. Maar een te laat protest maakt dat je in deze “rechtsstaat” rechteloos bent, al is het maar na een dag!

   Antwoord
 2. Joep Zander

  Ik ben blij dat het ook hier (ook HHC of bij mij) hoe langer hoe duidelijker wordt geschreven. Onze volksvertegenwoordigers zijn bang voor de Rechterlijke Macht. dat wijst dus op een vorm van dictatuur.

  Antwoord
 3. Ayşe Cali

  Echt super van u Boudine, u doet echt u best over de zaak Baybasin en dat vind ik knap van u. Het is wel een tijdje lang geleden dat u niks over H. Baybasin had geschreven en toen vond ik het zo jammer. Maar nu te zien is alles oke 🙂 Mijn Slogan is : FREE HUSEYİN BAYBASİN… FREE KURDİSTAN…

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Ayse Cali,
   Natuurlijk blijf ik de zaak Baybasin in de gaten houden, maar het enige nieuws was dat er geen nieuws was! Ze laten Baybasin gewoon zitten! Na bijna ZES jaar, doet Aben er nog steeds NIETS aan. FOEI!!!

   Antwoord
 4. Ayse

  Beste Boudine, we kunnen eigenlijk gezamenlijk een briefje sturen naar het Hoge Graad Den Haag op de naam van Mr. Aben met mededeling en we kunnen hulp van die ene mannetje die de site van Hüseyin Baybasin bewerkt, hulp vragen. Wat denkt u hierover?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Ayse,
   Helaas, dat helpt niet. Ze trekken zich daar niets van aan.
   Wat wel helpt: stuur Baybasin een kaartje. Niet alleen vindt hij het leuk om dat te ontvangen, maar het geeft ook een signaal af naar de bewakers: Baybasin is onschuldig en we vergeten hem niet!

   Antwoord
 5. Ayse Cali

  Ow sorry ik bedoelde Hoge Raad Den Haag✌

  Antwoord
 6. Ayse Cali

  U zei ook dat u enkel telefoon gesprekjes hebt gehad met Hüseyin Baybasin. Dit is echt speciaal vind ik. Mag ik vragen over wat julie allemaal gesproken hadden als het mag?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Ayse,
   In een kleine 10 jaar tijd heeft mr. Baybasin me enkele malen gebeld. Hij kan nauwelijks telefoneren, het kost hem heel veel geld en er is altijd bewaking die hem afluistert. Maar ik kan je wel vertellen dat die korte gesprekken voornamelijk gingen over mijn verontwaardiging over zijn gevangenschap en zijn bezorgdheid toen ik eerst mijn arm en toen mijn voet brak. Mr. Huseyin Baybasin is volgens mij een lieve man met een groot en warm hart.
   Ik ben geen journaliste, hij vertelde me wel eens wat over Koerdistan en het lot van de Koerden in Turkije, maar zo heel veel snapte ik daar niet van. Daarom ben ik blij met een journaliste die het wel begrijpt. Het gaat ook niet om mr. Baybasin, maar om de manier waarop Turkije de Koerden onderdrukt. Dat is vuiligheid troef! En Nederland doet daaraan mee!!!

   Antwoord
 7. Ayse Cali

  Heel erg dank u Boudine. İk begrijp ook niet waarom Nederland zo iets doet maar het is alles zo door de war. Als ik alles hierover lees krijg ik hoofd pijn en wordt echt misselijk. İk heb met Mr. Baybasin deze laatste tijden veel met post en mailtjes persoonlijk in kontact gekomen en hij heeft mij tot nu toe 1 keertje gebelt en dat gesprek duurde maar 10 minuutje. Maar ik ben echt blij om hem te kennen. Hij heeft echt groot hart… Maar sommige mensen in hem omgeving vinden het niet leuk dat ik met hem in kontact ben..

  Antwoord
 8. Ayse Cali

  İk had ook over u verteld aan hem via emates/mail.✌

  Antwoord
 9. Ayse Cali

  Als u wilt mag u wel alles weghalen over dingetjes die ik hier heb geschreven Als het u niet bevalt.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Ayse, waarom? Er is in jouw reacties echt niets wat me niet bevalt.

   Antwoord
 10. Ayse Cali

  Dank u lief van u. Jah omdat ik dit paar keer mee hebt gemaakt op de facebook site van Hüseyin Baybasin.

  Antwoord
 11. Ayse Cali

  Waarom bent u tot nu toe nooit op bezoek geweest bij Hüseyin Baybasin op het gevangenis?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Ayse, daar was ik niet toe in staat! Ook nu mr. Baybasin in Rotterdam zit, dus niet zo heel ver weg, moet ik eerst een chauffeur regelen, want ik rijd zelf niet meer in de Randstad.
   Mijn relatie met mr. Baybasin is ook niet persoonlijk. Het gaat me niet om hem of om mij, maar om ons rechtssysteem. Volgens mij begrijpt mr. Baybasin dat best. Hij heeft me in elk geval nooit gevraagd om langs te komen.

   Antwoord
 12. Ayse Cali

  Aa oke nu begrijp ik het wel. Maar ik wil hem wel zien en zal wel langs willen gaan bij hem op het gevangenis. Hij vond het ook goed

  Antwoord
 13. Ayse Cali

  İk woon in Antwerpen maar ik ben in Rotterdam geboren en gegroeid

  Antwoord
 14. mr.drs.Bou

  OM-topman Vincent L. verdacht van ontucht met tiener

  ONTUCHTSCHANDAAL Het Openbaar Ministerie is in grote verlegenheid gebracht door een nieuw ontuchtschandaal binnen de eigen gelederen. Plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. (44) is geschorst vanwege seks tegen betaling met een tiener.

  Artikel 12-procedure
  Twee Turkse mannen die zeggen midden jaren negentig door Demmink te zijn misbruikt, hebben via een artikel 12-procedure vervolging door het Openbaar Ministerie afgedwongen. Dat nieuwe onderzoek zit al maanden op een dood spoor, omdat Turkije niet zou meewerken. Op 30 juni buigt het Hof zich over de vraag of het OM het onderzoek terzijde mag leggen, of dat Demmink toch vervolgd moet worden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën