Selecteer een pagina

Archieven

Gezonde voedselbossen en boswachters

Permacultuur Nederland is op zoek naar voedselboswachters. Daartoe hebben ze een artikel geschreven wat doorlinkt naar een boel achterliggende informatie over voedselbossen. Per e-mail verzochten ze mij om dat artikel ook op BOUblog te plaatsen. Dat doe ik maar al te graag! Want stel dat het Vondelpark, het Kralingse Bos en alle andere stadsparken voor een groot deel zouden bestaan uit groenten en fruit, dan kunnen de mensen in de lente genieten van de bloesems en in de herfst van appels en peren, bessen, walnoten en ga zo maar door. De plantsoenendienst kan die groenten en vruchten ook verkopen! Stel dat de boeren niet al hun akkers zouden inzaaien met een monocultuur van mais, tarwe of suikerbieten, maar ook wat grond zouden bestemmen voor een biologische bostuin, dan zou dat het landschap en het ecosysteem ten goede komen! Bij deze dus:

Voedselboswachters gevraagd!

Deel dit initiatief a.u.b. zo breed mogelijk!

Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen zijn één van de onderdelen van permacultuur die veel enthousiasme opwekken. Een voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems.

Voedselbossen zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. En daarom willen we het aantal voedselbossen en plukroutes sterk laten toenemen. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters!

Zou het niet prachtig zijn als elk gehucht, dorp en stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?

De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen / voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig.
Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: Openbaar groen wordt oogstbaar groen. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen, dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.

Ook is sinds januari 2017 deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw vrij te bekijken op YouTube.

Minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw duurt 21 minuten.

Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.

Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiële en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±11.500 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen / eetbare bostuinen (±4.000 leden).

En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanleggen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant.

En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: www.voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.

Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt. Daarom deze oproep naar voedselboswachters.

Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren?

Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geïnteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen. Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website van Van Akker naar Bos waar vele voedselbossen op staan. Vind een voedselbos in je buurt en ga daar eens langs om inspiratie op te doen.

Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden?

1) Zoek en lees informatie hierover door, bekijk films en documentaires etc.
De 7 lagen beplanting van een eetbare bostuin
Openbaar groen wordt oogstbaar groen
– Vrij te downloaden – Handboek aanleg en beheer van voedselbossen
– Vrij te downloaden – Studie over voedselbossen door de provincie Flevoland
– Vrij te downloaden – Ambitie document; Eetbare Woonwijk met Voedselbossen Rijnvliet in Utrecht
– Er zijn verschillende goede boeken beschikbaar over het aanleggen van een voedselbos.

2) Wordt lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
– Permacultuur facebookgroep (±11.500 leden)
– Voedselbossen facebookgroep (±4.000 leden)
– Kijk of er anderen in je buurt zijn die ook voedselboswachter willen worden en meld jezelf hier aan zodat anderen je kunnen vinden.
– Bekijk de Voedselbossenkaart van Nederland en België om een voedselbos in je eigen buurt te vinden.
-) Contacteer je eigen buurt op eigen initiatief om zo lokaal mensen te vinden die enthousiast zijn over het aanleggen van een voedselbossen. Mocht het klikken dan kunnen je met ze samenwerken om lokaal een voedselbos te realiseren. Hieronder een voorbeeld hoe je dat zou kunnen doen.

Een mooi voorbeeld van wat je kunt doen om mensen uit de buurt bij het project te betrekken en zo gezamenlijk met geïnteresseerde mensen uit de buurt een lokaal voedselbos kunt beginnen te realiseren.

3) Begin met het aanleggen van een voedselbos in je eigen omgeving.
Tips bij het zoeken en vinden van grond voor je project
Eetbare planten- en paddenstoelendatabase om een overzicht te krijgen van welke planten je in welke lagen kunt planten
Ruil/ontvang/stekplanten voor het voedselbos
– Bestel planten o.a. bij www.voedselbos.arborealis.nl

Mocht je vragen hebben, stel die dan vooral in één van de facebookgroepen. We kunnen elkaar op die manier vooruit helpen, gezamenlijk nadenken over oplossingen en erachter komen wat voor anderen reeds eerder gewerkt heeft.

18 Reacties

 1. Onno

  Prima idee. Benieuwd wat (de psychopaten van) het militair-industrieel complex ervan vindt/vinden.

  Antwoord
 2. yvonne

  Ben blij om ooit het besluit te hebben genomen, naar Hongarije te gaan, hier is het héél normaal, iedereen zijn/haar eigen moestuin, waterput en fruitbomen door het hele land, waarvan doorgaans vrij te plukken.

  En mocht je niet een eigen waterput hebben, dan zijn er algemene waterputten waaruit gewoon getapt kan worden, gratis!

  En dan wordt Orban weg gezet door Juncker, als een dictator…..nou ja, als je een president die voor zijn volk kiest, zo mag noemen, en de Westerse media nemen dat allemaal klakkeloos over, dan weet ik het ook niet meer.

  Ouderen van 65+ en studenten die gratis openbaar vervoer hebben hier.

  Bankrekening niet verplicht…….99% betaald hier nog contant.

  En wat bijna niemand weet, Obama heeft geprobeerd om Orban af te zetten, weer hetzelfde verhaal, regime change omdat het de NAVO en de EU betaamd.

  https://www.youtube.com/watch?v=83G10vWamAc

  Antwoord
  • Nos Calan Gaeaf

   Eigenlijk is het heel normaal dat je zaken als bijna iedereen een moestuin en publieke watervoorzieningen heb. Het gaat niet zozeer kiezen voor de eigen bevolking, maar het kiezen voor een fatsoenlijke omgang met de natuur en fatsoenlijke overlevingsstructuur van de gemeenschap door te het zorgen dat de basis voor diegene, die daar leven op orde is. – Rusland heeft met Datschas (tweede huisje buiten de stad) en Moestuinen de collapse van de USSR overleefd. – Cuba heeft na de val van de USSR met Castro doortastend opgetreden en het volk opgedragen iedere m^2 te verbouwen (https://www.youtube.com/watch?v=Vs6xoKmnYq8) overleefd.

   Let wel dat in geval het systeem in elkaar zakt (wat gaat gebeuren) en ik in denk 10 a 15 jaar heeft de Hongaarse bevolking een basis om te overleven, terwijl we hier aan het naderende falende systeem zijn overgeleverd aan totale chaos en hongersnood. Ik zie in Nederland geen wijsheid. Noch bij links, noch bij rechts.

   Volledig terecht dat je je blik op Oost Europa (Hongarije) heb geworpen.

   Er zijn ook een boel zaken waar ik het met Orban niet mee eens ben, maar dit wat je schrijft moet je zeker hem nageven. Ben zelf post-links.

   Antwoord
 3. yvonnemax

  Ik heb een appelboom
  Kon afgelopen jaar alle appels weggooien….

  we kunnen dit soort plannen alleen nog realiseren als er gestopt word met die vieze CHEMTRAILS…

  Niet alleen de mensen worden ziek, de langste griepperiode ooit, ook in belgie.

  Je kan amper buitenkomen, meteen tranende ogen of brandende ogen..loop neus
  jeukende oren en plekjes op je huid die jeuken.

  Je hele tuin zit ineens onder het mos, tegel liggen allemaal grote vlekken op alsof er met een verfblik is rondgestrooid..

  En de laatste weken heb ik geen wolkje meer gezien , alleen 1 grote grijze massa.

  Kijk eens wat vaker omhoog en zie dat er steeds tussen de 5 t/m 7 vliegtuigjes over je hoofd vliegen en sproeien….

  De lucht stinkt ook geregeld naar brand alsof iedereen zit te barbequen.
  En nee ik ben niet de enige die hier last van heeft.

  Vliegtuigjes……Als je goed oplet zie je dat deze niet van A naar B vliegen..

  Een gewoon vliegtuig vliegt over je heen en verdwijnt uit het zicht.
  Deze vliegtuigjes niet en zie je de hele dag van de ochtend tot in de avond sproeien

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Yvonnemax,
   Ook ik heb een appelboom en ik had dit jaar zoveel appels! Dus ging ik bij de buren langs: wie wil er nog appels? Maar iedereen had al veel te veel appels. Daarom heb ik de appels gestoofd met wat gember en nootmuskaat, in glazen potten en nu eet ik nog steeds appelcompôte. Zo lekker! En dat terwijl ook hier de chemtrails laag over vliegen.
   Ik woon op Schouwen-Duiveland. Waar woon jij?

   Antwoord
 4. yvonne

  Hier dus geen chemtrails, terwijl Hongarije in het midden van Europa ligt, er gaan hier op een dag héél wat vliegtuigen over heen.

  Antwoord
  • Johan Bosman (werktuigkundige)

   Hallo Yvonne, wat dapper van je om te verkassen naar Hongarije! Mijn vrouw en ikzelf zijn inmiddels na een paar jaar zorgvuldig onderzoek ook in het land gaan wonen dat geen zaken doet met Monsanto, het IMF en George Soros. We wonen nu lekker ruim in Oszkó met uitzicht over een brede ondiepe vallei en krijgen twee keer in de week les van een lerares in de hongaarse taal. Wèl een gevecht -waarbij ik regelmatig onder lig!- om het hongaars onder de knie te krijgen. Complexe grammatica, 44 letters in het alfabet en een uitspraak waardoor je tong af en toe in een knoop ligt. Er wordt wel beweerd dat je eerst arabisch en chinees-mandarijns moet gaan studeren om vervolgens, als dat eenmaal gelukt is, heel voorzichtig met het hongaars te beginnen. Maar nu, na twee maanden les, begint het toch al een beetje te lukken en de mensen hier vinden het prachtig als een buitenlander hun taal probeert te spreken!

   Minden jó kivánok!

   Antwoord
   • yvonne

    Szeretném, ha ugyanazt Johan Bosman, (google translated) misschien kunnen we elkaar eens ontmoeten…….

    Antwoord
    • Johan Bosman (werktuigkundige)

     Zou beslist leuk zijn als je maar niet te ver bij ons vandaan zit. Oszkó ligt in de buurt van Vasvár. Om deze site niet te gebruiken waar hij niet voor bedoelt is èn voor jouw privacy is hier mijn G-mail adres: marijkbosman@gmail.com

     Met vriendelijke groet, Johan.

 5. yvonnemax

  mr.drs.Bou:

  ik woon in en om nabij vlissingen

  En normaal heb ik ook altijd veel appels om weg te gevewn

  Antwoord
 6. Nos Calan Gaeaf

  Interessante documentaire en goed te zien dat er ook in NL toch op wat grotere schaal onderzoek naar permacultuur / boslandbouw. Ik denk dat ik het komend voorjaar / zomer dit project een bezoekje gaat brengen om te kijken wat het allemaal precies is. Als ik ook de kaarten zo zie zijn er genoeg tekenen dat er een stille revolutie gaande is, die vroeger of later echt tot wasdom komt. – Ik denk dat er veel meer aandacht aan dit soort zaken moet komen. Dit zijn uiteindelijk wel de oplossingen. (En die krijg je niet van de politiek…..)

  Antwoord
 7. Ingrid

  Voedselbossen, dat klinkt als een prachtig initiatief, mits afkomstig van de bewoners uit de directe omgeving. Maar ik lees ook hierboven “het idee is mede ontstaan door transition towns”. En daar wringt de schoen. Hier zijn de groene fascisten, de veranderclub, aan het werk. De groene initiatieven worden gebruikt om lokaal te infiltreren en beleid aan te sturen naar de beoogde unipolaire werelddominantie van de globalisten.
  Transistion towns gaan hand in hand met Agenda21 en het Climate Change beleid. We weten inmiddels dat het hele global warming verhaal een grote oplichterij is en bevolkingsreductie als einddoel heeft d.m.v. verarming van de bevolking door wereldwijde belasting op CO2, beperking van bewegingsruimte omdat de mens schadelijk is voor de aarde en het ontzeggen van energiegebruik voor de massa. Natuurlijk blijven de echte natuurverziekers, de kapitalisten, de oliemagnaten, big farma, de banken, kortom dezelfde globalisten, buiten schot. De bevolking wordt gedwongen te wonen in overvolle steden waar volledige bevolkingscontrole d.m.v. energiebeperking (smartmeters), voedsel- en watercontrole, beperking van bewegingsvrijheid (autoverbod en verbod zones in de natuur voor de natuurontwrichtende mensen).
  Het wonen zonder gas- en electra-aansluiting wordt enorm gepromoot en er zijn al veel woningen gerealiseerd onder het mom van “zeer duurzame woningen”.
  Enfin, vorm je eigen mening. Hier de site van transition towns Nederland. Zij hebben hun naam recent veranderd in Transitie Nederland. Hm, gaat dus de goede kan op voor de groene fascisten.
  https://www.transitiontowns.nl
  https://www.occupycorporatism.com/transition-towns-agenda-21-comes-to-life/
  http://www.larouchepub.com/eiw/public/greenfascismpromo/pdf/EIR_GreenF-teaser.pdf

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Ingrid, Drie links is teveel, dan kom je in de wachtrij te staan.
   “de beoogde unipolaire werelddominantie van de globalisten” gaat volgens mij niet door. Het kan zijn dat de NATO alsnog oorlog gaat voeren met Rusland, of de VS met China, maar dan is alles verloren en bereiken ze hun doel: nog slechts 1 miljard (of was het een half miljard?) overlevenden. Helaas is de aarde dan onbewoonbaar.
   Het geloof in Global Warming door CO2 uitstoot is tanende, maar peak oil kan wel degelijk een feit zijn of worden. Daar gaat het echter niet over in dit artikel.
   Heb je wel eens gelet op de noeste arbeid van de plantsoenendienst? Ze maaien gras, ze snoeien rozen, ze planten een treurwilg of een beuk of een wilde kastanje en ze zijn ook overigens gespecialiseerd in ONEETBAAR. De voedselbossen zijn gespecialiseerd in EETBAAR, niet alleen voor de mensen, maar ook voor de merels. En heb je wel eens gelet op de landbouwers? Zij zijn gespecialiseerd in monocultuur, voedselbossen in biodiversiteit. Het is gewoon een slimme manier om openbaar groen in te richten.
   Agenda 21 behelst dat grote gebieden worden verklaard tot natuurgebied, ontoegankelijk voor de mensen. Voedselbossen doen het omgekeerde: ze maken de natuur juist weer meer toegankelijk voor de mensen.
   Ik heb even rondgekeken op de sites waar je naar linkt. Het valt me op dat die transitie-beweging begint met ANGST AANJAGEN. Voedselbossen doen het omgekeerde: plezier aandragen!

   Antwoord
 8. Ingrid

  Ik ben het helemaal met je eens dat eetbaar groen in gemeenschappen een goed idee is. Voedselbossen, plantsoenen in moestuinen veranderen helemaal leuk. Het enige waar ik op wijs is laat je niet leiden door de “verander club” en houd het in eigen hand.

  Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  We moeten allemaal eten, zonder eten gaan we dood! Maar de belastingen werden als eerste geheven over de opbrengst van de boeren. Dit is een historisch feit dat al minstens 5000 jaar geldt!

  Taxes On The Farmer Feeds Us All

  Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  Omtrent voedsel: De GMO van Monsanto gaat ten gronde aan SUPERWEED!
  Will Superweeds Choke GMO to a Timely Death in USA?

  When we human beings become too self-destructive for our own well-bring and that of our Earth, sometimes nature takes control and does what we in our greed and stupidity refuse to do. The refusal of Governments around the world–with notable exceptions such as the GMO-free Russian Federation–to order an immediate global ban on planting of Genetically Manipulated Organisms, GMO, including for corn, for soybeans, for cotton to name just a few, along with an immediate ban on paired weed-killers such as Monsanto’s Roundup, is stupidity pure. The response of nature, however, may sound the death knell for American farmers’ use of GMO seeds more effectively than any labelling or WHO carcinogen warning. Superweeds are literally choking GMO plants to death across the US Midwest farm belt and that should send a very real signal that nature abhors GMOs and their toxic weed-killing chemicals.

  http://journal-neo.org/2017/02/13/will-superweeds-choke-gmo-to-a-timely-death-in-usa/

  Antwoord
 11. mr.drs.Bou

  Dit is een mooi artikel dat de mogelijkheden samenvat:
  Die nieuwe economie komt er wel

  Het proces wat momenteel gaande is, lijkt op een metamorfose van een rups die in een vlinder verandert. Aan de buitenkant zie je lange tijd niet veel bijzonders, maar inwendig in het lichaam van de rups is de omvorming naar iets totaal nieuws al aan de gang. Een vraatzuchtige rups wordt een prachtige vlinder. We gaan transformeren naar een hele nieuwe tijd concludeert de beroemde bioloog en onderzoeker Bruce Lipton.
  Overal ter wereld nemen mensen interessante initiatieven om te werken aan een nieuwe economie. De artikelen onder het kopje REMEDIE zijn bedoeld om deze projecten onder de aandacht te brengen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

acht − 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën