Archief
Artikelen

Donald Trump beloofde een betere relatie met Rusland. Dat is een belangrijke wijziging in de buitenlandse politiek van de VS. Onder Obama is de relatie met Rusland tot een Siberisch dieptepunt bekoeld. Aan Poetin en zijn minister van buitenlandse zaken Lavrov heeft dit niet gelegen, Rusland wil graag goede relaties met alle landen ter wereld. De agressieve politiek van de VS, die sinds 11 september 2001 overal ter wereld met veel terreur het “terrorisme” bestrijdt, bedreigt de wereldvrede in het algemeen en Iran en Rusland in het bijzonder. Beide landen zijn omringd door militaire bases van de VS.

Dat er in de VS veel weerstand is tegen een betere relatie met Rusland, blijkt uit de manier waarop de fake news media Rusland en vooral Poetin demoniseren, maar het blijkt ook uit de NATO-troepen die zich nu bevinden in de Baltische staten op de grens met Rusland. De staatsgreep van de VS in Oekraïne was een waarschuwings-schot van de NATO richting Rusland. De door de VS gesteunde “burgeroorlog” van ISIS en de “gematigde rebellen” tegen president al Assad in Syrië, is gericht tegen een belangrijke bondgenoot van Rusland. De relatie van de VS met Rusland is van oudsher slecht, al zijn de meeste mensen in het vrije wilde westen daarvan niet op de hoogte. De Amerikaanse inval in Rusland in 1918 leren wij niet op school, maar voor Russische kinderen is dat gewoon geschiedenis.

Om de relatie met Rusland te verbeteren heeft Trump als minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson gekozen. Deze voormalige directeur van Exxon Mobil heeft in het verleden zaken gedaan in Rusland en Rex Tillerson en Poetin kennen elkaar uit die tijd. De vraag is echter of dat voldoende is om de stijf bevroren relatie te ontdooien.

In de VS zijn de Russen sinds 1945 afgeschilderd als de grote boze boeman, terwijl wij op school leerden dat Amerika het regime van Hitler en de Duitse fascisten heeft verslagen. De waarheid is dat de Russen de Duitsers hebben verslagen en dat er in WO II ongeveer 25 miljoen Russen zijn omgekomen. Wie heeft het dan nog over de Holocaust? Pas toen de Russen aan de winnende hand waren, landden de Amerikanen op de kust van Normandië om de overwinning op te eisen. Vervolgens gooiden ze twee atoombommen op Japanse steden, terwijl Japan reeds op het punt stond om zich over te geven. Vanaf dat moment beheerste de VS zowel de kusten van de Stille Oceaan als van de Atlantische oceaan. Om deze macht te behouden, creëerden ze een vijandbeeld: de communisten! Heb even wat Amerikaanse propaganda uit de jaren ’50:

Are you a commie, or a citizen?

Dit leerden de kinderen op school: The Russians Are Coming!

Duck and Cover – Full Version – 1951

In Rusland leerden de kinderen Marx en Engels. Lavrov spreekt vloeiend Engels en ook Poetin verstaat die taal best. Maar wie verstaat de taal van de Russen? En wat weten we van hun geschiedenis? Zelfs de meest recente geschiedenis, de manier waarop de westerse corporaties in de jaren ’90 Rusland hebben geplunderd, maakt geen deel uit van het westerse bewustzijn. Als Trump vrede en vriendschap wil met Rusland (als hij dat al wil), dan zal hij onder ogen moeten zien dat de VS zich tegenover Rusland sinds 1945 op zijn zachts gezegd nogal kwaadaardig merkwaardig heeft gedragen! Ieder Russisch kind wéét: de VS is niet te vertrouwen. De Engelstalige Russische site Sputnik waarschuwt dan ook: Russia, Beware of Trump U-Turns.

… last week Donald Trump gave a wide-ranging interview to British and German media in which he pilloried Russia for its military intervention in Syria and blamed Moscow for unleashing a “humanitarian crisis”.

That marked quite a change from Trump’s earlier stated views on Russia’s actions in Syria, when he praised them for wiping out Daesh (also known as ISIS/ISIL/IS) and other terror groups.

In his weekend fawning over the CIA, Trump was following on from the pathetic prostrations of his cabinet picks during Congressional confirmation hearings over the past two weeks. Nominee after nominee, including his pick for defense secretary General James “Mad Dog” Mattis, and his chosen new director for the CIA, Mike Pompeo, have cravenly adopted the establishment line that Russia represents a dire threat to US national security.

All this, and more besides, raises the question: can Trump be trusted?

Achter de vriendelijke Rusland-politiek van Trump verschuilt zich een harde politiek tegenover China en Iran. Rusland, China en Iran zijn bondgenoten. Volgens Pepe Escobar kan het de bedoeling zijn om Rusland te vriend te houden en China tot vijand te maken, om het sterke economische bondgenootschap tussen Rusland en China te doorbreken: Here’s How the Trump Presidency Will Play Out Dat artikel laat zich goed samenvatten met een citaat uit het boek 1984 van George Orwell:

… to say who was fighting whom at any given moment, would have been utterly impossible, since no written record, and no spoken word, ever made mention of any other alignment than the existing one. At this moment, for example, in 1984 (if it was 1984), Oceania was at war with Eurasia and in alliance with Eastasia. In no public or private utterance was it ever admitted that the three powers had at any time been grouped along different lines. Actually, as Winston well knew, it was only four years since Oceania had been at war with Eastasia and in alliance with Eurasia. But that was merely a piece of furtive knowledge, which he happened to possess because his memory was not satisfactorily under control. Officially the change of partners had never happened. Oceania was at war with Eurasia: therefore Oceania had always been at war with Eurasia. The enemy of the moment always represented absolute evil, and it followed that any past or future agreement with him was impossible.

Hoewel veel Europeanen opgelucht ademhalen bij de gedachte dat de oorlog met Rusland niet doorgaat, staat de VS diep in de schuld, o.a. bij China. Het is niet uitgesloten dat de grote spelers achter de schermen en de deep state van de VS, hebben besloten dat de oorlog met Rusland wordt uitgesteld, omdat er eerst oorlog moet komen met China: From War to More War

But wait a minute; these guys in the Trump cabinet seem awfully familiar, don’t they? Isn’t that retired General James “Mad Dog” Mattis wearing an Armani suit? Wasn’t he the general who lost his tour of duty because Obama found him too hawkish on Iran as he pushed the military to punish it and its allies through more covert actions to capture and kill Iranian operatives and interdict its warships? Didn’t he only recently oversee combat operations throughout the Middle East?

And that other guy in the corner – the one looking awfully nervous sitting there without his chest full of medals – can that be retired Marine General John Kelly? Wasn’t he in charge of Guantanamo; you, know, the guy that challenged Obama any time the president had the temerity to bring up the subject of closing it? Didn’t he lose a son to combat in Afghanistan against the Taliban?

How about that third guy? He looks an awful lot like retired Army Lieutenant-General Michael Flynn, whom Obama forced out of the Defense Intelligence Agency (the Pentagon’s version of the CIA) because of his description of Islam as a “cancer” and saying “fear of Muslims is rational”. What’s the worry with him as National Security Adviser? No problem.

Does anyone really think that Trump can – or cares to – reign in a collection of misanthrope generals with likely a century or more of battle scars … those warriors that see peace as very much a pastime of the meek … who see moderation as soft, quiet as weak, and talk but prelude to attack ? Of course not.

Profits and more

De “vredesduif” Donald Trump heeft zich omringd met drie haviken en de rest van het kabinet van deze populist bestaat uit multimiljonairs. Als het Trump niet lukt om de failliete boedel van de VS weer draaiend te krijgen, dan is oorlog nog altijd een optie. Het wantrouwen van de Amerikanen tegen de Russen is nog altijd springlevend. Wees ook niet verbaasd als blijkt dat de Russen de toenadering van Trump met gepast wantrouwen bezien.

Empire Files: US-Russia Relations in “Most Dangerous Moment” duurt 22 minuten.

Gepubliceerd op 19 jan. 2017

Leading scholar on US-Russia relations addresses the claim being trumpeted by politicians and media on both sides of the political spectrum that Russia is now the “number one” threat to the United States. Given the proxy wars in Syria and Ukraine, Dr. Cohen tells host Abby Martin that the real alarming danger today is “a new, multi-front Cuban missile crisis.”

Dr. Stephen Cohen is Professor Emeritus at Princeton University and New York University where he taught Russian Studies. He has been a noted author and commentator on US-Russia policy for decades.

Tot slot een stukje Russische geschiedenis van nog niet zo lang geleden: het tijdperk Jeltsin, made in de USA. In de jaren ’90 is Rusland door de VS bedonderd, bezet, beroofd en geplunderd. Dat is nog niet zo heel lang geleden en heel veel Russen zullen zich die jaren van bittere armoede nog levendig kunnen herinneren. Dat het vrouwtje van de president die dit op zijn geweten heeft, de verkiezingen heeft verloren, zal zeker een glimlach hebben gebracht op het gezicht van vele Russen, want die smerige Clinton… dat hebben ze reeds aan den lijve ondervonden! Aan die wantoestand heeft president Poetin een einde gemaakt.

Empire Files: Post-Soviet Russia, Made in the U.S.A. duurt 27 minuten.

Gepubliceerd op 23 jan. 2017

The increased aggression towards Russia from US politicians and media is made more clear when taking into account the real history of the post-Soviet period. The hidden story of Boris Yeltsin’s presidency explains how deeply the US government, along with Western capitalist institutions, cheered, shaped and exploited the country after the fall of the Soviet Union, paving the way for the political system they all condemn today.

To uncover just how much the US Empire has interfered in Russia’s political evolution, Abby Martin interviews Mark Ames, an American journalist who spent a decade reporting from Yeltsin’ and Putin’s Russia and witnessed the country’s transformation from an American “colony” to it’s “number one threat.”

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

2 Reacties op “Donald Trump (4): de Trumpoetin relatie”

 • mr.drs.Bou:

  Kaliningrad is een heel klein stukje Rusland dat is omsloten door de Baltische staatjes waar de NATO zich nu heeft genesteld. Even wat leuk nieuws uit Kaliningrad:

  Russia Masterfully Trolls Lithuania: You Want to Build a Wall? We’ll Build it For You!

 • http://www.standaard.be/cnt/dmf20170125_02694620

  Belgen plannen mars tegen Trump
  De protestmars is overgewaaid naar België: op 24 mei mag Brussel een mensenmassa verwachten. Duizenden Belgen willen opkomen tegen de verkiezing van de Amerikaanse president Donald J. Trump. Waarom die datum? Op 24 en 25 mei komt Trump naar België voor een NAVO top.

  Deze protestmars is gericht tegen Trump en zijn miljardairsregering,’ leest de aankondiging. ‘Het is een mars voor de vrede en tegen militaire avonturen, voor het behoud van onze planeet en ons leefmilieu, voor de verdediging van de mensenrechten van ALLE mensen, voor de strijd tegen seksisme, racisme en discriminaties.’

  De pagina van het evenement werd aangemaakt op maandag 23 januari. Op twee dagen tijd besloten 1.600 Belgen dat ze aanwezig zullen zijn. Daarenboven zijn nog 5.700 anderen onbeslist.

  En nog een belachelijke mars tegen een democratisch gekozen president..
  Maar ineens is de wereld het niet eens met zijn kabinetsleden…

  Geen mars tegen de illegale oorlogen van Obama en de EU???
  Nee die schuiven ze gewoon trump in de schoenen….

  Word tijd dat er een wereldwijde mars komt tegen de illegale EU en alle kabinetten die eraan mee doen hun land en volk te verraden .

  Nee tegen een president die niet eens van hun land is…is leuker toch he mnr SOROS.

  Overal proberen ze het weer…..even de engelse borden invoeren en gaan met die banaan.
  Let op ..ze zullen uit nederland en duitsland er ook weer als de kippen bij zijn.. is het niet meneer RUTTE. Maar tegen deze DICTATUUR EU demonstreert niemand?

Laat een reactie achter