Archieven

Richard Wolff over de economie van Trump

Dr. Richard Wolff, emeritus hoogleraar in de economie en een overtuigd Marxist, geeft iedere maand een lezing in de Judson Memorial Church in Manhattan. Ook houdt hij wekelijks een radio-toespraak die door talrijke zenders wordt uitgezonden, van de oostkust tot de westkust. Wolff is de motor achter een beweging, Democracy at Work, die in de VS mensen helpt om coöperaties op te richten. In zijn lezing van deze maand vertelt Wolff over een succes dat werd behaald op een trailer-kamp, waar de eigenaren van de caravans besloten om het hele kamp over te nemen, dit in de vorm van een coöperatie. Zijn lezing bevat verder voornamelijk kritiek op de economische plannen van Trump.

Na de gebruikelijke aankondigen en bedankjes behandelt Wolff altijd eerst verscheidene onderwerpen die te maken hebben met de economie. Hij begint met het plan van Trump om Obama-care af te schaffen. Wat daar voor in de plaats moet komen, zegt Trump er niet bij. Wolff laat zien hoe dit plan van Trump belastingtechnisch in elkaar steekt. Vervolgens toont hij aan dat een goed pensioen voor ambtenaren er niet meer in zit, want de overheden die deze pensioenen moeten betalen, zijn vrijwel blut. Deze twee factoren wijzen reeds op een toekomstige verarming van de bevolking, maar Trump maakt Amerika great again… Wolff stelt steeds de vraag: van welk geld denkt hij dat te doen?

Voorbij minuut 26 heeft hij het even over de socialistische leider van de Engelse Labour Partij, die in fake news kranten zoals de New York Times op modder en rotte eieren wordt onthaald. Daarna heeft hij het over dat trailer-park, een coöperatie van eigenaren. Veer mensen denken dat eigendom een kenmerk is van het kapitalisme, zodat in een socialistische maatschappij alle eigendom is afgeschaft. Uit het verhaal van het trailer-kamp blijkt dat dit volstrekt niet klopt. Ook eigenaren kunnen een coöperatie vormen, maar deze eigenaren pleitten vervolgens voor een coöperatie van werkers die het kamp onderhouden. Het idee blijkt besmettelijk!

Vervolgens heeft hij het over de economische boycots. Trump is daar een voorstander van om bedrijven te dwingen om te handelen in het belang van de VS, opdat America great again… Helaas snijdt dat mes aan twee kanten: bedrijven die voorstander waren van Trump, kregen te maken met een boycot van de Clinton-kliek. Voorbij minuut 44 is het even opletten: Wolff laat een grafiek zien. Daaruit blijkt dat sinds 1960 de armste 50% van de bevolking van 20% van de rijkdom naar 12% ging, terwijl voor de rijkste 1% de grafiek precies omgekeerd is: van 12% naar 20% van de rijkdom.

Vanaf minuut 47 gaat het alleen nog over de plannen van Trump. Deze wil beletten dat auto-fabrikanten de productie verplaatsen naar Mexico. De vraag is, of dat in de VS dan banen oplevert. Ook wil hij investeren in de infrastructuur. Verder wil hij banen creëren door de belasting voor bedrijven aanzienlijk te verlagen. Maar als er minder belasting wordt betaald, van welk geld wil Trump dat dan doen? De oplossing blijkt dat Trump het geld leent van de bedrijven, die voorheen belasting betaalden, maar de belastingverlaging kunnen gebruiken om staatsobligaties (bonds) te kopen. Ze krijgen dan rente en op den duur hun geld terug.

Deze samenvatting gaat wat kort door de bocht. Wolff vertelt nog veel meer en hij doet dat op een onderhoudende manier. Hij maakt werkelijk brandhout van de economische plannen van Trump en hij doet dat met vuur!

Global Capitalism: Fixing Capitalism v Moving to Another System [JANUARY 2017] duurt een uur en 22 minuten.

Zijn wekelijkse radioshow kwam reeds de volgende dag. Meestal is het dan meer van hetzelfde, maar in deze lezing is dat niet helemaal het geval. Zo vertelt hij over de coöperaties die ontstaan in het totaal verarmde Detroit. Ook heeft Volkswagen het schandaal van de fraude met de uitstoot van vervuilende stoffen afgekocht voor 4.3 miljard dollar. Daarna gaat het weer over het plan van Trump om Obama-care af te schaffen. Twee speciale belastingen worden dan afgeschaft en deze werden betaald door de rijken! Die betalen dan minder belasting, maar wie betaalt de ziektekosten?

Ook wijst Wolff op een wereldwijde beweging die zich verzet tegen ongelijkheid. Fight Inequality wil een herverdeling van de rijkdom, maar volgens Wolff is het beter om de oorzaak van de scheve verdeling van rijkdom aan te pakken: het kapitalistische economische systeem.

Voorbij minuut 25 heeft Wolff een gast in de show: Dr. Kimberly Westcott is een dame die veel weet van het Amerikaanse gevangenis-systeem. Hoewel ze vrij snel praat, is dit een interessant verhaal, omdat ze de relatie legt tussen de gevangenissen en het sociale systeem. Ook vertelt ze over de geschiedenis van Amerikaanse gevangenissen en zelfs van gevangenissen in het algemeen. Waar dienen ze voor? Hoeveel kosten ze en wat brengen ze op? Vertaald in geld, blijken het slechts kostenposten, niet alleen voor de belastingpot, maar ook door de sociale schade die ze aanrichten.

Economic Update: Economic/social costs of Prisons [2017.01.12], audio duurt 54 minuten.

Gepubliceerd op 12 jan. 2017

Updates on people forming coops in Detroit and Fridley, Minn; VW’s guilty plea and Cuomo’s fake numbers; real reason for repeal of Obamacare; highest paid execs in US. Interview with Dr. Kimberly Westcott on the history, economics, and social costs of the US prison system.

4 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  8 People Own Same Wealth As Half The World
  By Oxfam

  January 16, 2017 “Information Clearing House” –

  Eight men own the same wealth as the 3.6 billion people who make up the poorest half of humanity, according to a new report published by Oxfam today to mark the annual meeting of political and business leaders in Davos.

  Oxfam’s report, ‘An economy for the 99 percent’, shows that the gap between rich and poor is far greater than had been feared. It details how big business and the super-rich are fuelling the inequality crisis by dodging taxes, driving down wages and using their power to influence politics. It calls for a fundamental change in the way we manage our economies so that they work for all people, and not just a fortunate few.

  New and better data on the distribution of global wealth – particularly in India and China – indicates that the poorest half of the world has less wealth than had been previously thought. Had this new data been available last year, it would have shown that nine billionaires owned the same wealth as the poorest half of the planet, and not 62, as Oxfam calculated at the time.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Ben, ik heb zijn nieuwste video achter de schermen geparkeerd en ik kom er ook dit weekeinde niet aan toe, maar ik ben zeer benieuwd:

   Economic Update: Organizing for Social Change [2017.01.19]

   Gepubliceerd op 19 jan. 2017

   Updates on Trump advisors, small fines for big corps, wages 1980-2015 by race, gender, and class, real poverty data, bits from Davos. Interview with two senior advisors on Bernie Sanders campaign.

   Omdat ik een weekeindje vrij had gepland, blijft deze voorlopig in de wachtrij. Reacties zijn welkom. 🙂

   Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  The Coming Collapse of the American Economic System with Richard Wolff duurt 27 minuten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën