Archief
Artikelen

Aan alle lezers van BOUblog wens ik een vrolijk uiteinde en een goed begin van het nieuwe jaar in goede gezondheid, in harmonie met u zelf en uw omgeving. In plaats van knallend vuurwerk een rustige documentaire over de Japanse sneeuwaapjes of makaken. Ze leven in de Japanse Alpen, waar het ’s winters zeer koud is. Daarom zoeken ze warmte bij elkaar. Het zijn gezelligheidsdieren, net als wij mensen rond deze tijd van het jaar. Ze zijn vrij klein, de vrouwtjes wegen maar 8 à 9 kilo, de mannetjes zijn iets groter, zij wegen ongeveer 11 kilo, en een jong weegt bij de geboorte slechts een pond. Ze leven in troepen van ongeveer 160 apen. Ze zijn sociaal en vriendelijk, maar met een aap van buiten de groep kunnen ze ook vechten. Ze hebben elk een eigen karakter en het is prachtig om te zien hoe ze met elkaar omgaan.

Deze docu staat op het YouTube kanaal Documentaries, waar nog veel meer documentaires staan. Er is keuze volop, over talloze onderwerpen, van dino’s tot ufo’s, voor elk wat wils en de kwaliteit is hoog. Geniet! 🙂

Documentaries – Snow Monkey: Japanese Macaque – Documentary 2017 duurt 50 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

5 Reacties op “Vrolijke jaarwisseling met sneeuwaapjes”

 • Ik probeerde een video te embedden, maar blijkbaar niet goed. Zo Misschien: https://youtu.be/dIGD763mwL4

 • mr.drs.Bou:

  Beste Joep, dank je wel en ik zal hem zelf even embedden, dat gaat zo:
  Kopieer de titel:
  OSIBISA “Woyaya” (1971)
  klik op DELEN
  klik op INSLUITEN
  kopieer het resultaat:

 • mr.drs.Bou:

  Vanwege de feestdagen en de vakantie heb ik even een abonnement genomen op Documentaries. Daar kwam de volgende video voorbij, die gaat over cuttlefish, een soort inktvis. Hun huid is bijzonder: deze neemt zowel de kleuren als de vormen van de omgeving aan. Het zijn meesters in camouflage! Kortom: een kleurige docu om van te genieten.

  Documentaries – Nature’s Masters of Camouflage – Documentary 2017 duurt 53 minuten.

  Camouflage is a visual disguise. Without it, an animal would be recognised easily. If the natural colour of an animal makes it look like its surroundings, that is camouflage. A tiger’s stripes in the long grass, and the battledress of a modern soldier are examples.

  Camouflage is a form of deception. The word camouflage comes from the French word camoufler, which means “to disguise”
  In nature, most animals blend into their environment or conceal their shape. They are very hard to see. This way they survive, and if they survive, then they can reproduce. There are exceptions: animals which are dangerous to eat (e.g. wasps) advertise with warning colouration.

  Prey animals hide from predators. Predators must search for prey without being seen. Natural camouflage is one way to do this: an animal can blend in with its surroundings. Another way is for the animal to disguise itself as something harmless.

  Some camouflaged animals also copy movements in nature, e.g., of a leaf blowing in the wind. Other animals attach natural materials to their body for concealment. A few animals change color in changing environments. Seasonally: (many Arctic animals, such as the arctic fox, or arctic hare). Or quickly, like the chameleon and the cuttlefish. Some herd animals, like zebra, have a pattern which makes it difficult for the predator when they are running.

 • mr.drs.Bou:

  Opruimen na de kerstvakantie: deze docu vond ik ook mooi!

  Documentaries – Galapagos Islands – Documentary 2017 duurt 36 minuten.

  Gepubliceerd op 7 jan. 2017

  Documentaries – Galapagos Islands – Documentary 2017

  The Galápagos Islands (official name: Archipiélago de Colón, other Spanish name: Islas Galápagos, Spanish pronunciation: [ˈizlaz ɣaˈlapaɣos]) are an archipelago of volcanic islands distributed on either side of the Equator in the Pacific Ocean surrounding the centre of the Western Hemisphere, 906 km (563 mi) west of continental Ecuador, of which they are a part. The islands are known for their vast number of endemic species and were studied by Charles Darwin during the voyage of the Beagle, as his observations and collections contributed to the inception of Darwin’s theory of evolution by natural selection.

  The Galápagos Islands and their surrounding waters form the Galápagos Province of Ecuador, the Galápagos National Park, and the Galápagos Marine Reserve. The principal language on the islands is Spanish. The islands have a population of slightly over 25,000.

  The first recorded visit to the islands happened by chance in 1535, when Fray Tomás de Berlanga, the Bishop of Panamá, was blown off course during a voyage to Peru to arbitrate in a dispute between Francisco Pizarro and Diego de Almagro. De Berlanga eventually returned to the Spanish Empire and described the conditions of the islands and the animals that inhabited them. The group of islands was shown and named in Abraham Ortelius’s atlas published in 1570. The first crude map of the islands was made in 1684 by the buccaneer Ambrose Cowley, who named the individual islands after some of his fellow pirates or after British royalty and noblemen. These names were used in the authoritative navigation charts of the islands prepared during the Beagle survey under captain Robert Fitzroy, and in Darwin’s popular book The Voyage of the Beagle. The new Republic of Ecuador took the islands from Spanish ownership in 1832, and subsequently gave them official Spanish names. The older names remained in use in English language publications, including Herman Melville’s The Encantadas of 1854.

Laat een reactie achter