Archief
Artikelen

De gelauwerde Britse filmer Adam Curtis heeft nieuwe documentaire gemaakt: HyperNormalisation. Deze ruim 2 1/2 uur durende film werd op 16 oktober vrijgegeven via de iPlayer van de BBC. Hij begint in 1975 en gaat over de manier waarop de ideologie zich in de loop der jaren wijzigde. De computer was een nieuw fenomeen, maar ook in de politiek en de economie deed zich een kentering voor.

Er staan van deze docu reeds verscheidene recensies online. The Hollywood Reporter zegt: British documentary maker Adam Curtis weaves an epic, real-life sci-fi conspiracy thriller involving Donald Trump, Hillary Clinton, Vladimir Putin, Jane Fonda, global terrorism and “post-truth” politics..

Imagine, just for one terrifying moment, that Donald Trump is a political genius. What if his incoherent messages, brazen lies and provocative outbursts are all part of a deliberate strategy to confound his enemies and energize his supporters? This is the “post-truth” world that unorthodox British documentarian Adam Curtis attempts to explain in his latest timely, audacious, archive-driven essay film, Hypernormalisation. Trump is just one player in a multi-decade saga that also features Hillary and Bill Clinton, Barack Obama, Vladimir Putin, Bashar al-Assad, Tony Blair, George Bush, Jane Fonda and Patti Smith.

As a BBC employee with access to the corporation’s extensive library of news and documentary footage, Curtis makes his films on a very modest budget. Editing and narrating them himself in his seductively smooth, patrician tones, he is very much a DIY auteur director. But his ambitiously grand ideas and his unique montage style, which makes extensive use of music and jarring juxtapositions, have earned him multiple awards and a global cult following. Last year, Oscar-winning filmmaker Errol Morris tweeted, “I want to be Adam Curtis when I grow up.”

At close to three hours long, Hypernormalisation feels like a greatest hits compilation of familiar Curtis themes — the decline of political power in a corporate age, the rise of global terrorism, America’s tortuous secret history in the Middle East, the hollow narcissism of cyberspace. As ever, his arguments are selective, subjective and powered by questionable leaps of logic. But this also is a dazzling and thought-provoking film that blurs the line between op-ed journalism and mesmerizing audio-visual art.

The New Yorker is tevreden: Adam Curtis’s Essential Counterhistories, maar de Financial Times is er niet blij mee: HyperNormalisation — Trump and Assad star in a messy documentary

Adam Curtis’s film takes in Trump, Assad and much besides but lacks coherence.

HyperNormalisation gaat over 40 jaar wereldgeschiedenis. Het is een montage van filmfragmenten uit het BBC archief, waarbij Curtis zelf het verhaal vertelt. Het gaat over het faillissement van New York in 1975, over de dynastie van Assad in Syrië, de zakenman Donald Trump, de politicus Henry Kissinger, de performance artieste Patti Smith, president Poetin, intelligente computers, Japanse gangsters, zelfmoord terroristen, de wonderlijke ups en downs van kolonel Gaddafi van Libië en nog veel meer. Curtis legt daarbij (zoals gewoonlijk!) verrassende verbanden.

De film bestaat uit een collage van beelden die ouderen misschien herkennen, maar de verhalen die Curtis met deze beelden wil vertellen, kwamen indertijd niet als zodanig in de media. De waarheid werd maar al te vaak verdraaid. Mijn eigen recensie luidt dan ook: bijzonder boeiend! MUST SEE!!! Alleen duurt de hele reportage wat lang en ook lijkt hij soms van de hak op de tak te springen. Het is echter mogelijk om af en toe te pauzeren. Een goed moment daarvoor is na 1 uur en een minuut, als er een volgend deel lijkt te beginnen: The truth is out there. Ruim een half uur later, bij 1 uur 34 minuten, is er weer zo’n moment voor een adempauze. Maar men kan hem natuurlijk ook in een adem uitkijken.

HyperNormalisation 2016 duurt 2 uur en 40 minuten.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

1 Reactie op “Nieuw van Adam Curtis: HyperNormalisation 2016”

 • mr.drs.Bou:

  Nieuws dat goed aansluit bij deze docu:
  What to Do About ‘Fake News’

  In the wake of Donald Trump’s victory, a hot new issue – raised by President Obama in an international setting on Thursday and touted on The New York Times’ front page on Friday – is the problem of “fake news” being disseminated on the Internet.

  Major Internet companies, such as Google and Facebook, are being urged to censor such articles and to punish alleged violators. Also, teams of supposedly “responsible” news providers and technology giants are being assembled to police this alleged problem and decide what is true and what is not.

  But therein lies the more serious problem: who gets to decide what is real and what is not real? And – in an age when all sides propagate propaganda – when does conformity in support of a mainstream “truth” become censorship of reasonable skepticism?

Laat een reactie achter