Selecteer een pagina

Archieven

Robert van de Luitgaarden: Weggejorist

We blijven nog even bij de Werkgroep Morkhoven, maar niet bij Marcel Vervloesem. We gaan naar een ander lid van deze werkgroep: Robert van de Luitgaarden. Hij werd geboren op 13 juni 1965 als 7e kind in een gezin van 8 kinderen. Robert lag de eerste dagen van zijn leven in een couveuse, waardoor er iets mis ging met de hechting tussen Robbie en zijn moeder. Ze hadden een hekel aan elkaar. Vanaf zijn 3e jaar werd Robert van tehuis naar pleeggezin geslingerd, terug naar zijn ouders, weer naar pleeggezin en tehuizen en zo voort. Medio 1976 werden zijn ouders ontheven uit de ouderlijke macht en de voogdij ging naar de Katholieke Stichting Jeugd en Gezin. De directeur van deze stichting, A.J. Beemster, werd zijn voogd en hij heeft Robert vanaf zijn 13e of 14e jaar tot zijn 21e verjaardag seksueel misbruikt.

Als een kind van zijn 3e tot zijn 21e jaar te maken heeft met Kinderbescherming (nu Jeugdzorg), dan ontstaat er een dik dossier. Als dat kind jaren lang wordt misbruikt door zijn voogd, tevens directeur van de stichting die de voogdij heeft, dan ontstaat er een levensgroot trauma. Robert heeft daarover een boek gemaakt, dat is geschreven door deze “kinderbeschermers”! Het bestaat uit officiële documenten die gaan over het kind dat Robert ooit was. Het is een uittreksel uit een zeer wrang dossier, met af en toe een klein stukje verhelderende tekst van Robert zelf. In het dossier komt het misbruik namelijk helemaal niet voor!

Tot Robert 21 jaar werd, de leeftijd waarop men toen meerderjarig werd, bevond hij zich in de macht van zijn voogd-directeur. Deze stuurde hem naar een bevriende psycholoog, zonder dat Robert wist dat dit een vriend was van Beemster. Toen Robert voorzichtig begon over het seksuele misbruik, wilde deze drs. Radlach Pries daar niet op ingaan. Vermoedelijk besprak hij het wel met Beemster, want op 14 juli 1980 (Robert was 15 jaar) rapporteerde André Beemster: Rob is erg nerveus, gespannen, van Maanen (groepsleider van Robert) noemt Rob een patiëntje. Er zijn ook ziekelijke fantasieën, seksueel en …” Daarna krijgt de vader van Robert de schuld! Mocht Robert ooit gaan praten, dan heeft Beemster zich reeds ingedekt. Het zijn ziekelijke fantasieën…

Hoewel het boek voornamelijk bestaat uit rapporten van “kinderbeschermers”, gaat achter deze papierwinkel een jongen schuil, die voortdurend wordt misbruikt en gemanipuleerd. In ruil voor “ons geheimpje” (want zo noemen misbruikers hun seksuele relatie met kinderen), mocht Robert bij voorbeeld mee op het zeilschip de Eendracht en Beemster nam hem mee naar restaurants en de sauna. In vergelijking met andere tehuiskinderen werd hij verwend. Ook dat maakt de relatie heel dubbel! Die verwennerij maakte Robert niet blij, want hij wist wat hij er voor moest doen. Ondankbare Robbie was dwars!

Op 13 juni 1986 kwam er een einde aan het misbruik, Robert werd meerderjarig. Hij deed aangifte en hij wilde erkenning. Hij zocht contact met Yvonne Keuls, die in 1985 een boek schreef over Tommie, een jongen die seksueel werd misbruikt door een kinderrechter. Het verhaal lijkt op dat van Robert. Yvonne Keuls heeft hem al die jaren gestimuleerd om niet op te geven, om aandacht te blijven vragen voor seksueel misbruik van kinderen. Robert zocht de media op en dat deed hij goed! Hieronder een aantal van zijn media-optredens.

En dan het boek: Weggejorist, dat op 16 april van dit jaar in Den Haag werd gepresenteerd. Dit boek is een must read voor iedereen die werkt of wil gaan werken bij Jeugdzorg. Van alle kinderen in de jeugdzorg bestaat een dergelijk dossier. Dit boek vormt een les om tussen de regels door te lezen! In het dossier staat namelijk nooit: “Ik heb dit kind seksueel misbruikt” ondertekend door een groepsleider of directeur. Maar het gebeurt wel degelijk, het is belangrijk om dit probleem te onderkennen en om tijdig de patronen te herkennen. Let dan vooral op de manier waarop een kind extra wordt verwend! Want de kinderen worden vaak afgekocht door hun misbruiker.

Vanaf pagina 151 neemt het boek een andere wending. Robert is vanaf zijn 21 jaar bezig geweest om seksueel misbruik van kinderen aan de kaak te stellen. Hij heeft talloze interviews gegeven, die in het boek te vinden zijn, vaak met een link naar YouTube. Hoewel hij landelijk bekend werd, ging zijn pad niet over rozen. Samen met Jos, een ander slachtoffer, heeft hij in 1996 een stichting opgericht: Schouder aan Schouder. Deze stichting zet zich in voor alle seksueel misbruikte kinderen, dus niet alleen in de hulpverlening, maar ook binnen het gezin. Op de website staat heel veel informatie!

Robert was ook actief lid van de Werkgroep Morkhoven, die sinds 1 juni j.l. opeens werd weggejorist door Het Haagse Complot. Bij de boekpresentatie waren dan ook zowel Yvonne Keuls als Marcel Vervloesem en Jan Boeykens van de Werkgroep Morkhoven aanwezig. Ook mr. Adèle van der Plas was er bij, want ook zij strijdt tegen seksueel misbruik van kinderen. Luister voor het verband tussen deze zaken naar de onderste video, want wat Robert daarin vertelt, is tekenend voor de doofpot! Zie voor meer informatie het YouTube kanaal van Robert.

sonja-barend & robert duurt 20 minuten.
(deze uitzending was 25 mei 1987)

Peter Jan Rens & Robert deel 1 duurt 12 minuten.

Werkgroep morkhoven & Robert duurt 11 minuten.

”Weggejorist”

Gepubliceerd op 28 jun. 2016

Marcel Vervloesem interviewt Robert van de Luitgaarden over zijn boek “‘Weggejorist”.

Esther van Fenema – misbruikslachtoffer Robert van de Luitgaarden duurt 34 minuten.

Gepubliceerd op 5 okt. 2015

Een bijzonder gesprek door psychiater Esther van Fenema met het misbruikslachtoffer Robert van de Luitgaarden. Van de Luitgaarden is een door de overheid erkend slachtoffer. Hij ontving een bijna maximale schade vergoeding. Zijn hele leven staat in het teken van de zoektocht naar gerechtigheid. Zijn dagen vult hij met het uitpluizen naar de seksuele netwerken en zoekt hij schreeuwend hulp voor de erkenning van dat werk. Hoewel we de authenticiteit van Van de Luitgaarden en zijn achtergrond volledig vertrouwen, hebben wij geen kennis genomen van zijn materiaal en daarmee geen zicht op de kwaliteit en waarde van zijn onderzoek. Wel wilden wij hem een hand toesteken om zijn verhaal te doen en wellicht iemand op het idee brengen, hem als ghostwriter te ondersteunen. Het is een gruwelijk verhaal.

22 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  totaal duurt 10 minuten.

  Gepubliceerd op 7 sep. 2016

  Weggejorist een boek van Robert van de Luitgaarden
  Een dossier van een gevecht tegen onrecht.
  Een verhaal over misbruik, miskenning en onmacht.

  Te bestellen bij:
  http://www.aquazz.com
  http://www.ambilicious.nl

  Met dank aan cafe Weltschmertz, Esther van Fenema, Erik Donk en de publieke omroep en natuurlijk Yvonne Keuls en Adele van der Plas.

  Antwoord
 2. Ton

  Beste Boudine.

  Niet om de discussie in te duiken, maar even ter verduidelijking:

  Waarom schrijf je dit? Je weet dat Robert sinds 1998 GEEN lid meer is.

  Waarom schrijf je “met dank aan Adele“? Heb je haar toestemming? Heb je haar uitleg? IK wel. Zwart op wit.

  Beterschap toegewenst!

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Ton, niet ik schrijf: met dank aan Adèle, dat schrijft Robert van der Luitgaarde onder de video. Ik heb dat gekopieerd. Dat doe ik wel vaker met video’s, kopiëren wat er onder staat.
   En van de Werkgroep Morkhoven is helemaal niemand lid, behalve dan Jan Boeykens. Gina Pardaens was ook geen lid. Je weet toch dat die vereniging helemaal geen leden heeft? Het is een hechte vriendenkring en een echte vriendschap zeg je niet zomaar op!

   Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Ton,
   Dat jij haar uitleg zwart op wit hebt, dat geloof ik. Sinds vorig jaar zomer ben JIJ haar grote vertrouweling. Ook ik vertrouwde jou, maar dat is niet langer het geval. Ik heb nog geen enkel bewijs van je gezien, dat Marcel Vervloesem een oplichter is. Het blijft een lastercampagne, met als doel een videoband van hem los te peuteren waarvan Marcel beweert dat hij die heeft, maar dat hij die aan niemand laat zien. Een gele teddybeer die ergens rondslingerde moet nu dus bewijzen dat Morkhoven een bende pedofielen is.
   Ik werk al vanaf april 2007 aan o.a. de zaak Baybasin. Nadat jij het vertrouwen had gewonnen van mr. Adèle, zat ik opeens als duvelstoejager in een groep! En nu blijk ik zelfs “partners in crime” met Marcel Vervloesem. Ik ben een eenling, Tom. Altijd geweest! En als je had opgelet, dan heb ik voor mr. Adèle altijd het grootste respect gehad. Ik zou haar NOOIT openlijk Adèle noemen! Zij blijft voor mij meester Adèle!

   Antwoord
 3. Robert van de Luitgaarden

  Beste Boudine ,
  Allereerst bedankt dat je aandacht wilde besteden aan het boek met een mooi artikel. Het klopt wat je zegt het stond onder het filmpje , dat is wel zo netjes dunk mij.

  Verder kan ik meedelen dat mijn boek in ontvangst is genomen door Vera Veldkamp ( d66 ) en die komt er binnenkort nog op terug. Verder heb ik gisteren een ontmoeting gehad met C.J Ruppert van de Commissie Winter maar ook werkzaam bij de Miniserie van Justitie en Veiligheid. Hij heeft mijn boek door gespit en was zeer blij ermee. Over de inhoud en het vervolg hiervan doe ik geen mededelingen. En in verband met jeugdzorg in de Gemeentes heeft de Burgemeester van Baarn er ook in in ontvangst genomen. Dus lokaal , politiek , Justitie zijn aan het werk gezet ! Ik stuur je snel nog wat punten via de mail Boudine.

  Trouwens valt me wel op dat Ton er nog nooit over heeft geschreven , kan dat aan mij liggen , geldt ook voor myra en crime site ? Niet dat ik ze nodig heb , maar valt wel op.

  Antwoord
 4. yvonne

  Robert, ik heb heel veel bewondering voor je moed en doorzettingsvermogen, dat wilde ik je even meegeven. Bedankt hiervoor!

  Heb een mooi liedje voor je uitgezocht……ik hoop dat je er iets aan hebt!

  https://www.youtube.com/watch?v=5xsj66S6Xuw

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Op mijn rondje surfen kwam ik dit artikel van Micha Kat tegen:
  http://revolutionaironline.com/ton-hofstede-van-hhc-moet-worden-opgegeven-als-waarheidsvinder/

  HOFSTEDE NOEMT VERVLOESEM EEN ‘VEROORDEELDE CRIMINEEL’ EN LAAT DAARMEE ZIEN DAT HIJ HET PERSPECTIEF KIEST VAN DE MACHT -MICHA IS IMMERS OOK EEN ‘VEROORDEELDE CRIMINEEL’

  Omdat Ton Hofstede het ‘voorbeeld’ niet kan (of durft te) noemen waarin Micha ‘een beeld-vertekenaar’ dan wel een ‘overdrijver’ is geven we dat voorbeeld zelf maar. Hofstede schreef: Het HHC neemt niets voor waar aan. Toen iedereen elkaar na papegaaide dat er op de Riouwstraat 13 een crèche zat hebben we dat na onderzoek tegengesproken. En niet omdat we fan zijn van de crimineel Demmink. Maar omdat het niet strookte met de feiten. De bron voor deze scoop was Micha en laten we Ton beleefd corrigeren: het verhaal van de kinderen die werden afgeleverd op Riouswstraat 13 is wel waar. Geen speld tussen te krijgen. We hebben de advertentie in de Haagse Posthoorn zelf gezien waarin zijn adres werd geschrapt als opvangadres. Hier het betreffende stuk op KLOL. De link naar het bewijs is verwijderd door de gemeente Den Haag en toen is er een mystificatie-campagne in gang gezet waar Hofstede aan is gaan meedoen.

  Ten overvloede: ik heb Marcel Vervloesem nooit ontmoet en/of gesproken en me nooit met zijn club vereenzelfigd. Ik heb ze wel gebruikt als ‘ondersteuning’ voor zaken en feiten die ook langs andere weg konden worden aangetoond. Of Vervloesem deugt of niet: ik weet het niet. Hofstede verraadt zich wat dat betreft echter volledig door Vervloesem een ‘veroordeelde crimineel’ te noemen. Veroordeeld door wie? Juist ja: door de Demmink-pedofielen in Belgie. Dat Vervloesem veroordeeld zou zijn, is eerder een aanwijzing voor zijn betrouwbaarheid en authenticiteit dan voor het tegendeel.

  En ik kwam dit artikel over Vervloesem tegen:

  http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf24062008_107
  Cassatieberoep Vervloesem tegen veroordeling verworpen
  24/06/2008 om 00:00 door avb | Bron: belga

  BRUSSEL – Het cassatieberoep dat Morkhovenaar Marcel Vervloesem had ingesteld tegen zijn veroordeling door het Antwerpse hof van beroep, is dinsdag verworpen. Dat heeft Belga vernomen op de griffie van het Hof van Cassatie. De 55-jarige Vervloesem was veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor het seksueel misbruik van vier minderjarigen.
  Vervloesem, die zich na de zaak-Dutroux had opgeworpen als kinderpornojager, stond voor het Antwerpse hof van beroep terecht in acht dossiers, waarvan het oudste terugging tot de jaren zeventig. Hij zou tussen 1975 en 1995 negen minderjarigen aangerand en verkracht hebben, onder wie zijn jongere broer Victor.

  De correctionele rechtbank van Turnhout sprak hem voor die feiten vrij omdat de feiten verjaard waren en er twijfel bestond. De Antwerpse raadsheren oordeelden echter dat het seksueel misbruik bij een van de kinderen niet verjaard was.

  Vervloesem werd ook schuldig bevonden aan de verkrachting van drie jongeren tussen 2003 en 2005. De slachtoffers kampten in de periode van de feiten met allerlei problemen en hadden bij Vervloesem onderdak gevonden.

  Behalve wegens seksueel misbruik veroordeelde het hof van beroep de man ook wegens oplichting van twee moeders die hem hadden ingeschakeld om na te gaan of hun kinderen seksueel misbruikt werden, en aan het verspreiden van affiches met kinderpornografische beelden.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Nog even een artikel uit Vrij Nederland, 11 november 2011:

  Terug naar Oude Pekela

  Destijds geloofde niemand dat het kon: het misbruik van vele kinderen op klaarlichte dag

  Toen Robert M. bekende dat hij in kinderdagcentrum ‘t Hofnarrretje meer dan tachtig kinderen had misbruikt, was heel Nederland in shock. Hoe anders was dat vijfentwintig jaar geleden. Toen het NOS Journaal, meldde dat in Oude Pekela tientallen kinderen door kinderlokkers zouden zijn meegenomen, werden de betrokkenen al snel voor gek versleten. Zoiets kon gewoon niet waar zijn. In haar deze week verschenen boek gaat Margalith Kleijwegt terug naar Oude Pekela. Wat is de nasleep van de affaire geweest? En hoe kijken zij naar Robert M.?

  Lees vooral verder!

  Antwoord
 7. Robert van de Luitgaarden

  Op het einde zegt ie over de jaren 1998 (4.05 ) ik heb het onderzocht , vreemd want in het boek Weggejorist toon ik aan dat het in de doofpot werd gedaan en hij mag er niet over hebben. Haha. Doe ik het toch !

  https://www.youtube.com/watch?v=_Xg6wU2rnGM

  Fred Teeven dreigt met politie bij Demmink vragen duurt 5 minuten.

  Antwoord
 8. Robert van de Luitgaarden

  Beste Yvonne ,

  Dank je wel voor je lieve reactie. En ik heb genoten van je mooie nummer dat je had uitgezocht. Thanks

  Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  In zijn boek (p.193 e.v.) heeft Robert het ook over de video van o.a. het Amstelhotel. Deze heeft hij naar de politie gebracht. Die stuurde de video door naar Jaap Hoek van de zedenpolitie te Amsterdam. Jaap Hoek stuurde de video terug naar Robert!

  In mei 2001 zag Robert een uitzending van 2 vandaag (EO) over Marc Dutroux en de relatie met Amsterdam. Hij heeft zijn teruggestuurde video toen overgedragen aan 2 Vandaag. Dit leidde tot een nieuwe uitzending. Goed gedaan, Robert! En heel veel dank voor het bewaren van deze reportages en het plaatsen op je YouTube kanaal!

  Deel 2 gaat over de 13-jarige jongen en de verklaring van Robert Jan Warmerdam. Die uitzending zocht ik! Die jongen werd tijdens een “seksspel” gewurgd en in de Nieuwe meer gedumpt. Maar Robert Jan Warmerdam blijkt NIET de moordenaar. Piet van H. is de oplichter Piet van Haut.
  Deel 3 gaat over de tape van Robert.

  Bij deze de reeks van 3 video’s:

  Kinderporno-netwerken Nederland-Belgie-Amsterdam

  Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  Robert heeft ook aangifte gedaan tegen Joris Demmink, niet wegens seksueel misbruik, maar wegens machtsmisbruik. Het krantenartikel staat op p. 258 van zijn boek. Het eindigt met de woorden: Justitie verwacht dat het onderzoek naar Demmink pas in 2015 zal zijn afgerond.

  ik heb aangifte tegen Joris Demmink en 2 anderen gedaan.

  Gepubliceerd op 4 jul. 2014

  Verschenen in de Baarnsche Courant 4 juli 2014

  Antwoord
 11. Stekeldier

  Wat Robert-Jan W. in de eerste uitzending zegt over de moord op een 13-jarig jongetje [de naam Manuel Schadwald wordt niet genoemd!] is belangrijk, want het strookt niet met wat ik er tot nu toe over gelezen heb.

  Robert-Jan W. was dus aanwezig is de villa in de buurt van Amsterdam waar de jongen is vermoord. Maar hij is niet de moordenaar van het jongetje en hij was ook geen ooggetuige van de moord die in de “bunker” van de villa plaatsvond. Het jongetje wordt na de moord in een meer [ik hoor nergens dat die het Nieuwe Meer geweest moet zijn] gedumpt. Tussen 1987 en 1993 zijn volgens Robert-Jan ook nog een Belgisch en Pools jongetje bij dergelijke ‘seksfeestjes’ om het leven gekomen. [Manuel Schadwald zou pas in 1994 zijn vermoord]

  De geluidskwaliteit van de uitzending laat te wensen over. Wat wordt er bv. tussen 1:24 en 1:27 min. gezegd?

  Het begin van de uitzending ontbreekt.

  Volgens het Beeld & Geluid-archief gaat het om een EO-uitzending van 2-Vandaag van 7 mei 2001:

  http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&searchID=3163722&columnorderid=-1&orderby=1&itemsOnPage=10&defsortcol=12&defsortby=2&pvname=personen&pis=expressies;selecties&startrow=1&resultitemid=7&nrofresults=7&verityID=/14140/17349/17290/55703/82972@selecties#selectieSection

  De uitzending duurt 13:14 min., wat inderdaad betekent dat de eerste 45 sec. ontbreken.

  In de beschrijving van de uitzending staat dat ook Dutroux bij de moord aanwezig geweest zou zijn, maar dit blijkt niet uit de uitzending en berust volgens mij dus op een fout.

  De uitzending over de Amstel Hotel-tape is van 1 juni 2001, zie:

  http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&searchID=3163749&columnorderid=-1&orderby=1&itemsOnPage=10&defsortcol=12&defsortby=2&pvname=personen&pis=expressies;selecties&startrow=1&resultitemid=1&nrofresults=16&verityID=/14140/17349/17290/54956/81477@selecties#selectieSection

  Antwoord
 12. Robert van de Luitgaarden

  Beste Boudine ,

  Die Amstel hotel band werd gevonden door de politie toen mijn huis in de Fik was gestoken. Ik had hem er liggen omdat ik net die uitzendingen had gehad met Peter jan Rens waarin ik kinderporno oprolde en deze band zou ik later in de media gaan behandelen. Toen heeft de politie Spijkenisse het verstuurd naar Politie Amsterdam waar het terecht kwam bij J. Hoek. ( die in 2014 werd verhoord inzake Demmink )en die stuurde hem retour , bewijs daarvan staat op P 187.

  Toen ik die uitzending zag van 2 vandaag heb ik contact met de redactie opgenomen en besloten werd dat Ik de band zou gaan inleveren bij OVJ Hartjes ( ging toen over kinderporno netwerken in Nederland ) in Haarlem. Bewijs brief van ontvangst staat op P 194.
  En Robert kreeg gelijk. Het ging om een 14 jarige Nederlandse jongen waar men zijn naam en leeftijd dus wisten. Gevolg de zaak werd overgedragen naar de OM Amsterdam. Op P 197 is te lezen hoe de OM reageert. Pas op dat je niet van je stoel valt.

  Op P 191 is te lezen hoe 7 kinder-artsen verklaren dat de videobanden die ik in de uitzending van Peter Jan Rens oprolde ging om kinderen van 11,12 jaar oud dus hoe kan een OVJ zeggen dat de leeftijd niet te bepalen is ? En laat die naam Buitenhuis nu ook staan op het lijstje kinderporno netwerken waar Karel Maasdam ook op staat ?

  Kortom Martin de Witte kom er maar in , ik lust ze rauw. Roep mij maar op als getuigen of de overheid op de hoogte was van kinderprono netwerken. Op P.200 komt het Anna Frankplantsoen ter spraken want ook toen was ik er bij betrokken maar dat leest u in het boek. ik kan en wil niet alles bespreken wat er in voorkomt. Ik heb al ( teveel levens tijd ) weggegeven aan het Nederlandse volk ! Op P 274 lees je Boudine hoe de Rechter Commissaris Wijnobel ( die gaat over de zaak Demmink ) reageert op mijn aangifte tegen J.Demmink , J.Hoek en G.Beks.

  Dat krijgt nog wel een staartje. Zeker omdat mijn boek zeer goed is ontvangen in Den haag.

  Antwoord
 13. Robert van de Luitgaarden

  Beste Ton

  Als je dan over mij schrijf moet je het wel goed doen ! Volgens Robert van Luitgaarden’s eigen schrijven is hij sinds eind december 1998 GEEN lid meer van Morkhoven (pagina 187, boek Weggejorist). “Omdat hij de anderen van Morkhoven niet in gevaar wilde brengen

  Er staat duidelijk : Ik besloot me terug te trekken uit de Stichting , mede omdat de andere medewerkers niet in gevaar wilde brengen ! Dat is wat anders dan een Werkgroep GVD !!

  En dat deze leugen van je : Robert was in 1998 de Utrecht-Pauwstraat spion. Kan je dat bewijzen graag !

  Antwoord
 14. mr.drs.Bou

  Gesprek met slachtoffer Kinderdorp Neerbosch duurt ruim 16 minuten.

  Antwoord
 15. yvonne

  Oh mijn god, wat een verschrikkelijke getuigenis van deze arme man, kan maar één ding denken, DIT MOET STOPPEN!

  Antwoord
 16. mr.drs.Bou

  Robert van de Luitgaarden gaat door! Dit artikel stond in de Baarnse krant, maar het staat helaas niet online. In plaats van de link dus de hele tekst:

  Vera Bergkamp (D66) intensiveert strijd tegen misbruik door boek Baarnaar

  De effecten van Weggejorist

  Sinds de lancering van zijn persoonlijke boek waarin hij misstanden binnen de jeugdzorg beschrijft, heeft Robert van de Luitgaarden inmiddels een voet tussen de deur gekregen bij de politiek en binnen instanties.

  De sinds 2000 in Baarn woonachtige Van de Luitgaarden beschrijft in het boek onder meer hoe hij jarenlang is misbruikt door de toenmalige directeur van Jeugdzorg in Den Haag. Zijn leven werd verwoest door die gebeurtenissen.
  Hij strijdt al bijna dertig jaar voor erkenning van slachtoffers van seksueel misbruik en tegen de ‘van hogerhand geseponeerde rechtszaken’. Spil hierin vormt volgens hem Joris Demmink, tot november 2012 de hoogste ambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Tegen hem lopen ook aanklachten van Turkse jongens die zeggen door hem misbruikt te zijn geweest tijdens dienstreizen in de jaren ’90. De titel van zijn in april 2016 verschenen boek is dan ook veelzeggend. In ‘Weggejorist’ zit zowel de betekenis ‘wegmoffelen’ als de voornaam van Demmink.

  Motie overgenomen
  Schrijfster Yvonne keuls en advocaat Adèle van der Plas zijn enkele van de bekende Nederlanders die de strijd van Van de Luitgaarden actief steunen. Daartoe behoort ook Tweede kamerlid Vera Bergkamp van D66. Zij diende samen met Nine Kooiman van de SP een motie in naar aanleiding van Weggejorist. De motie werd direct door de regering overgenomen, zonder in stemming gebracht te worden. Hierdoor moet er nu altijd met het kind gesproken worden bij onderzoeken naar misbruik en geweld. Ook zijn gesprekken met het kind na het onderzoek, als nazorg, nu verplicht.
  “De bemoeienis van Vera Bergkamp is een kroon op mijn werk”, zegt hij. Hij is blij dat zijn boek zo concrete verbeteringen heeft opgeleverd, maar is vastberaden zijn kruistocht tegen ‘de doofpotcultuur’ voort te zetten. Daarin nu dus ook gesteund door politica Bergkamp. “Ik heb zijn verhaal gelezen”, schreef zij. “Ik vind het mooi, indringend en integer opgeschreven. Zo triest om te lezen hoe het leven van een jonge jongen, nu man, zo verziekt/verpest/kapot gemaakt kan worden door misbruik. Naar aanleiding van met name ons (met Van de Luitgaarden, red.) gesprek heb ik samen met collega Kooiman een motie ingediend om er voor te zorgen dat er altijd met het kind gesproken wordt.”

  Dossiervorming
  De schrijver wendde zich ook tot andere invloedrijke Nederlanders. Zoals prinses Beatrix. Hij leverde het boek af bij Kasteel Drakensteyn maar kreeg nog geen reactie. Hij hoopt dat de prinses het in het boek gepubliceerd artikel ‘Kan de koningin onze Robbie teruggeven? Het is de titel van een brief die de ouders van de toen elfjarige Robert schreven aan de koningin. Zij wilden hun uit huis geplaatste kind terug, maar dat lukte niet. Volgens Robert zorgde de (allang overleden) directeur Jeugdzorg daarvoor, om zijn misbruik voort te kunnen zetten.
  De directeur van het Schadefonds Geweldmisdrijven, Monique de Groot, toonde zich na het lezen van het boek ‘zeer geschokt dat het misbruik zo’n impact kon hebben op iemand leven’.
  En Christiaan Ruppert van de Commissie de Winter (die onderzoek doet naar geweld binnen Jeugdzorg) vertelde het boek van waarde voor het onderzoek te vinden, vooral omdat erin wordt beschreven hoe hulpverleners over de jongeren dachten. De informatie sterkt het dossier. Ruppert schreef Van de Luitgaarden ook dat hij naar aanleiding van het boek in de commissie zal bespreken om dergelijke egodocumenten op de website van de commissie te plaatsen.
  Ook ging hij met een exemplaar op bezoek bij burgemeester Mark Röell. “Hij vond het knap werk maar liet zich inhoudelijk weinig uit over het boek”, aldus Van de Luitgaarden. “Maar ik hoop dat de informatie uit het boek wel doorsijpelt binnen de ambtelijke organisatie. Want Jeugdzorg is nu lokaal georganiseerd en er staan belangrijke lessen in.”

  Prima, Robert! Dat is HEEL MOOI en het doet me goed. Veel succes gewenst en dank je voor je strijdvaardigheid. Het is helaas bar nodig!

  Antwoord
 17. Robert van de Luitgaarden

  Dank je wel Boudine voor het plaatsen hiervan , het is altijd fijn te merken als mensen steunen in je zaak. Nogmaals dank en ik hou je op de hoogte van verdere ontwikkelingen want die gaan er zeker nog komen.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Ben. Ik heb hem geplaatst onder mijn artikel van vanmorgen. 😉

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 − vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën