Selecteer een pagina

Archieven

Mr. Baybasin kan in Zuyderbos niet meer schilderen

Baybasin schildert

Baybasin, CREA atelier EBI Vught 1998-2004

Mr. Baybasin vertelde me onlangs dat de CREA afdeling in Heerhugowaard al sinds maart is gesloten! De CREA moest plaats maken voor de moskee, die al een ruimte had, maar wilde uitbreiden. Hij mag nog wel schilderen in zijn cel, maar deze ligt op de begane grond en krijgt weinig daglicht. Mr. Baybasin zit al meer dan 20 jaar ten onrechte vast in Nederland, eerst in vreemdelingen-detentie, toen in het Brabantse dorp Lieshout (hij kreeg dank zij Demmink geen uitreis-visum!), daarna 18 jaar lang in de gevangenis, waarvan 6 jaar in de EBI Vught, gevolgd door een reeks van overplaatsingen met tot slot Zuyderbos, in de PI Heerhugowaard. Overal was er CREA, maar zelfs dat is er nu niet meer! Baybasin mist daardoor een belangrijke uitlaat voor zijn creatieve geest en wij lopen de schilderijen mis die hij had kunnen maken!

Zelfs in de EBI Vught kon mr. Baybasin schilderen. Zijn werk is uiterst boeiend, zowel van kleur als expressie. Zijn schilderijen werden verkocht in Diyarbakir, de Koerdisch-Turkse provincie waar mr. Baybasin is geboren. De opbrengst kwam te goede aan een weeshuis. In deze schilderijen zit een duidelijke progressie, maar ze spreken ook van de woede en het verdriet van een man die op bewust door het OM vervalste bewijzen onschuldig werd veroordeeld tot een levenslang durende, trage en pijnlijke doodstraf.

In de EBI werd mr. Baybasin zo volledig mogelijk afgezonderd! Zelfs telefoneren naar advocaten die hem zouden kunnen verdedigen tegen de valse aanklachten, was aanvankelijk nauwelijks toegestaan. Gesprekken in het Koerdisch waren verboden, dus bellen met zijn moeder of zijn vier kleine kinderen was onmogelijk. De bewaking probeerde Baybasin met kleine pesterijen tot waanzin te drijven. Mede dank zij CREA is dat niet gelukt, al spreken zijn schilderijen boekdelen!

In de gevangenis is het uitzicht beperkt tot betonnen muren, eventueel met ijzeren hekken of tralies ervoor. Mr. Baybasin houdt van de natuur, van kleur, van zonlicht en stromende beekjes. Hij weet met zijn penseel een treffend verhaal te brengen. Daarin steekt ook de woede de kop op, zijn besef van de totale waanzin van de situatie waarin hij zich bevindt. Wees dus niet verbaasd als zijn schilderijen soms getuigen van deze wrede en verwrongen waanzin.

Mr. Baybasin heeft een rotsvast vertrouwen in de goede afloop van alles wat er gebeurt en alles wat hij onderneemt! Zijn schilderijen getuigen van zijn liefde voor het landschap van Koerdistan, voor de lente met zijn bloesems, maar let ook op het ondergrondse oog! Er speelt zich onder grond van alles af, waar hij in de gevangenis geen enkel zicht op heeft.

Besef dat al deze schilderijen afkomstig zijn van een man die onder strenge bewaking staat, veroordeeld wegens misdaden die hij niet heeft gepleegd en die soms zelfs nooit zijn gepleegd! En dan opeens een prachtige aquarel: Goddess of Justice, please wake up!

De hartstocht die om hulp schreeuwt tegen zoveel onrecht, hem welbewust aangedaan, omdat hij een belangrijke Koerdische leider was die pleitte voor vrede! Turkije wenst geen vrede met de Koerden, Turkije wenst nog altijd dat ze doen alsof ze niet bestaan. Het zijn berg-Turken! Zodra die berg-Turken zeggen: “Welnee, ik ben een Koerd”, dan is het met heb gedaan. Mr. Baybasin stond op een Turkse dodenlijst. Nummer 1 op die lijst was Öcalan, de leider van de PKK, nummer 2 was mr. Baybasin, het hoofd van de Zirkan clan, een stam van anderhalf miljoen Koerden. Men heeft hem de mond willen snoeren!

Men heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd om hem uit te dagen, kwaad te maken of gek te maken, maar mr. Baybasin is vrij van geest en hij blijft vertrouwen op de kracht van gerechtigheid. Ondanks alle pesterijen steekt hij met kop en schouders uit boven de mensen die hem dit aandoen. Hij weet dat hij onschuldig is en hij weet ook wie de schuldigen zijn van deze vrijheidsberoving. Hij is een politieke gevangene in ons keurige Nederland, waar het Internationaal Strafhof is gevestigd! Wat een blamage!

Cry me a river over zoveel onrecht! Baybasin is geen moslim, nooit geweest! Hij is een levenskunstenaar van de hoogste orde. Nu is er geen CREA meer, maar een dubbele moskee! Met dank aan mr. Angeline van Dijk en haar ondergeschikten.

7 Reacties

 1. yvonne

  Koen Voskuil ‏@KoenVoskuil 5 u5 uur geleden

  Vliegtuig met ‘Free Baybasin Now’ werd verzocht niet meer over de bajes te vliegen. Dat leidde tot te veel commotie.

  Hoe gek moet het eigenlijk worden in Nederland?

  Antwoord
 2. yvonne

  Talk2Myra ‏@Talk2Myra 2 u2 uur geleden

  Breaking! Alle gedetineerden die zwaaiden naar vliegtuig met ‘free Baybasin now’ banner hebben 3 dgn isolatie!
  Kan het nog gekker?

  Is dit waar de Nederlandse Justitie voor staat? Hoe eng moet het nog worden dan, voordat het Nederlandse volk zich bewust gaat worden wat er zich in hun land eigenlijk afspeelt?

  Antwoord
 3. yvonne

  http://www.hethaagsecomplot.nl/20160724-pestbericht-zuyderbos.htm

  Met een vooruitziende blik heeft het HHC de transponder-codes opgeslagen en de vluchtgegevens opgevraagd. Reeds twee jaar geleden zelfs. En daarmee bewijs dat niemand minder dan JD himself erachter zit. JD heeft sinds 2007 al twee keer eerder geprobeerd om Baybasin “geruisloos” uit de gevangenis weg te krijgen. (En natuurlijk ook al in 1995.) En nu was hij zelfs zo radeloos dat hij een touwladder achter een vliegtuig aansleepte om daarmee Baybaşin uit de gevangenis te halen.

  Maar Baybaşin trapt daar niet in en weigerde. Hij wil door de voordeur naar buiten. Gezuiverd van alle blaam, en de echte misdadigers, zoals JD, maar ook mensen als de (ex-)presidenten van de Hoge Raad en de Raad van State, voor de rechter brengen. En dat gaat gebeuren. Ontsnappen is er voor hen niet bij. Alle verloven van ambtenaren zijn ingetrokken en er geldt een uitreisverbod. In Turkije, maar ook in Nederland.

  En gerechtigheid zal geschieden, er zijn al veels te veel dingen de doofpot in gegaan….Afgelopen nu!

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Yvonne. Ik heb even doorgelinkt en gereageerd. PRACHTIG, dat vliegtuigje!!! Applaus!!!!

   Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Vliegdemonstratie – Free Baybasin Now

  Antwoord
 5. yvonne

  VUGHT – De tot levenslang veroordeelde Turk Hüseyin Baybasin is vannacht in allerijl overgeplaatst naar Vught. Dit gebeurde omdat een vliegtuig met de tekst ’Free Baybasin’ over de gevangenis in Heerhugowaard vloog. Hij zat hier vast.

  Dat bevestigt zijn advocaat, Adèle van der Plas aan De Telegraaf. Baybasin is een van de bekendste tot levenslang veroordeelden in Nederland. De Koerdische zakenman werd in 2002 veroordeeld voor moord en drugshandel. Zijn veroordeling is omstreden omdat het bewijs zou rammelen.

  „Een sympathisant van hem vloog dit weekend in een vliegtuig met daaraan een lint met de tekst ’Free Baybasin’ over de PI Heerhugowaard. Dat leidde tot wat commotie. Vannacht is Baybasin ineens weggevoerd. Ik weet niet eens waar hij nu zit. Of in de gewone PI Vught of de zwaarbeveiligde EBI in Vught”, aldus zijn advocaat. Ze is boos omdat Baybasin nog nooit een vluchtpoging heeft ondernomen.

  Later meer

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/26290039/__Baybasin_per_heli_afgevoerd__.html

  Wat een smerige boeven!!!!!!!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

negen − zeven =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën