Selecteer een pagina

Archieven

De opkomst en ondergang van Versailles

Versailles is een paleis van adembenemende schoonheid, omringd door tuinen vol beelden, waterpartijen en fonteinen. Wie er ooit is geweest, zal er graag nogmaals een kijkje nemen, of er in elk geval een goede herinnering aan bewaren. Het paleis is gebouwd onder Lodewijk XIV (1643-1715), die de Zonnekoning werd genoemd. Hij omringde zich op Versailles met alle edelen van Frankrijk, zij waren verplicht om te verblijven aan het hof. Hij werd opgevolgd door zijn 5 jaar oude kleinzoon Lodewijk XV (1715-1774). Ook deze koning werd opgevolgd door een kleinzoon, Lodewijk XVI (1774-1792), maar dat liep niet goed af. In 1789 begon de Franse Revolutie en de hele adel onderging hetzelfde lot: kop eraf!

De decadentie van de adel leidde weliswaar tot een grote schoonheid, maar de kloof tussen arm en rijk werd steeds breder. Seksuele perversie vierde hoogtij, terwijl de bevolking honger leed. Oorlogen werden gevoerd om het prestige, ze kostten veel geld en leverden niets op. De gewone burgers betaalden belasting, maar de adel en de clerus waren daarvan vrijgesteld. In Versailles werd feest gevierd, in de straten van Parijs werden pamfletten verspreid met protesten. Pogingen van Lodewijk XVI om een belasting voor de adel in te stellen, mislukten. De schatkist was leeg en er werden grote bedragen geleend van de bankiers. Op een dag liep dat niet goed af.

Er zijn natuurlijk wel analogieƫn met deze tijd, waarin de 1% steeds rijker wordt, terwijl de bevolking verarmt. Het verschil is, dat die 1% niet allemaal op een kluitje rondhangt rond een koning. De huidige geld-adel is vrijwel anoniem. Het grote geld verschuilt zich, in plaats van openlijk samen te komen om feest te vieren. De hedendaagse rijken hebben nauwelijks een gezicht en zijn daardoor vrijwel ongrijpbaar. Maar er zijn ook overeenkomsten: seksuele perversie, overmatige luxe en een absoluut gebrek aan gevoel voor verantwoordelijkheid.

De volgende driedelige documentaire: The Rise and Fall of Versailles is ooit uitgezonden door SBS en daarna in een kortere vorm door de BBC. De langere versie verdwijnt af en toe van YouTube, daarom hieronder de kortere versie door de BBC. De documentaire is schitterend, met prachtige beelden van Versailles en fraaie kostuums. Daarbij is hij ook nog informatief over de adel en de politiek in de 18e eeuw die voorafging aan de Franse Revolutie.

The Rise and Fall of Versailles 1 duurt 53 minuten.

The Rise and Fall of Versailles 2 duurt 53 minuten.

The Rise and Fall of Versailles 3 duurt 49 minuten.

9 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Beste Rudy,
  Wat leuk dat je terug bent! Long time no see!!!
  Dank je wel voor de link en ik lach me slap! Prachtig! Af en toe iets leuks is wel de nodige vitamine L. šŸ™‚

  Antwoord
 2. andre

  hoi bou, een fascinerend stukje en heb alles in 1 adem afgekeken (en dat gebeurt niet vak hoor)

  in het laatste filmpje hebben ze het over een bankier, zwitser uit geneve jaques necker voordat hij naar frankrijk kwam al 1 van de rijkste europeanen was en dus de staatsschuld en oorlog tegen de engelsen kwam financieren.

  De minister van financien jacques turgot legt middels een brood uit dat er hervormingen gedaan moeten worden middels tax voor de rijken wat natuurlijk niet gebeurde en meneer turgot (econoom toendertijd) kon vertrekken. Necker kwam in de plaats (3 termijnen) en speelde hier dus een dubbel rol. aan de ene kant adviseren als minister van financien en aan de andere kant de boel kapot financieren om vervolgens via de achterdeur te vertekken. op internet staat dit weer anders, welke klopt er?

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Andre, Dank je wel voor de link en inderdaad, die Necker speelt een rare rol. Ik heb even verder gelezen: https://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_Necker#In_the_Revolution
   Maar het was ook een rare tijd! Wat mij opviel is, dat Lodewijk XVI ondanks al zijn goede bedoelingen niet bij machte was om ook maar iets te veranderen. De machtigste man van Frankrijk was in feite machteloos! Hij wilde de adel, de 1%, belasting laten betalen, maar dat lukte niet. Hij probeerde bezuinigingen, hielp niet. Hij probeerde leningen om oorlog te voeren, hielp niet. De analogie met de huidige tijd lijkt me duidelijk, maar als ze nu een oorlog proberen, dan weten we al hoe dat afloopt: einde verhaal!
   De oplossing zou inderdaad zijn geweest om de adel belasting te laten betalen. Maar de adel had geld nodig om de hofhouding te betalen. De goede sier! Zij weigerden en het resultaat was: kop eraf! Je geld, of leven? Blijf van mijn geld af! Dat bleek dus niet de juiste keuze. En als hun kop rolt, roept men HOPLA!

   Antwoord
 3. andre

  op 23 jarige leeftijd is hij gaan werken bij isaac vernet in parijs, een vriend van zn vader deze overleed in 1770 en hij heeft dus deze bank overgenomen. in 1776 werd hij binnengehaald als bankier bij lodewijk de 16de en eiste dus ook de post als minister van finacien en was etnisch een pruis.

  zoiets?

  die dubbelrol komt een beetje raar over net als zn afkomst want dit waren toch vijanden toen der tijd, maarja mary antoinette was ook een oostenrijkse wat de vijand was van frankrijk

  Antwoord
  • andre

   ik heb ook deze weer in 1 stuk afgekeken, eerst sceptisch maar deze mevrouw heeft dus de basis gelegd voor de spoorwegen. Vanuit oostenrijk is de grunderzeit (1850) uitgerold. Spoorwegen verbonden steden en alles ging sneller, makkelijker wat een opleving economisch was. Ik kijk dan naar nu wat er aan bouwwerken nog bestaan en deze periode is breed geweest. Deze ouwe zuurdoos stond hier dus aan ten grondslag. In deze aflevering hadden ze bedragen voor de dames in het begin 5000 en later een ton euros, nou deze dames kunnen dus niet eens in de schaduw staan van deze mevrouw met 2x 2 miljoen begin 19de eeuw.

   wimpie 1 is ook een pruis dus die heeft alles gejat met zn grootheidswaanzin

   Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste Yvonne, dank voor de link en die video is een MUST SEE. Maar even niet nu.

   Een splinternieuw koninkrijk – en geen cent te makken. Zo staat Nederland er voor in 1814. Willem I aan de slag, zijn natie moet mee met de andere Europese machten. Het land gaat op de schop, wordt klaargemaakt voor een nieuwe tijd. Er komen kanalen, wegen, spoorlijnenā€¦ Alleen: hoe moet dit alles betaald worden? Telkens duikt daarbij op de achtergrond een vrouw op: Johanna Borski, weduwe van een vermogende bankier, bereid om risico’s te nemen die anderen niet aandurven.

   Zij leent de koning het geld voor De Nederlandse Bank, zij investeert in de ontwikkeling van het spoor waar maar weinigen heil in zien. En ze wordt er steeds rijker mee – in tegenstelling tot de natie zelf, die bij het aftreden van Willem I in 1840 een schuldenlast heeft die nooit lijkt te kunnen worden afgelost. Hans Goedkoop praat in deze aflevering onder andere met Frank Elderson, directeur van De Nederlandsche Bank, Roel Janssen, financieel journalist, historicus Roland Uittenbogaard en investeerder Marijn Pijnenborg. En hij gaat bij het ministerie van FinanciĆ«n kijken hoe het koffertje met de Miljoenennota voor de minister wordt klaargemaakt.

   Regie: Gerda Jansen Hendriks
   Research: Maarten Slagboom

   Uitzending: Vrijdag 10 april 2015
   Tijd: 21.05
   Zender: NPO 2

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

12 + 14 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieƫn