Archief
Artikelen

In mei is een landelijke campagne van start gegaan om te komen tot een nationaal zorgfonds zonder eigen risico. De privatisering van de zorgverzekering heeft namelijk niet geleid tot goedkoper en beter, maar tot verspilling en een stijging van de kosten voor de mensen die zorg nodig hebben. Iedereen is verplicht verzekerd, maar ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland zijn niet in staat om de premie te voldoen. Ze zijn dan nog wel verzekerd, maar ze krijgen een boete en een incassobureau achter zich aan. Het eigen risico van 385 euro leidt er toe dat steeds meer mensen niet naar de dokter gaan, of geen medicijnen kopen, als ze ziek zijn. Naar verluidt is dat nu al een kwart van de patiënten. Tegelijkertijd verspillen de verzekeraars jaarlijks 500 miljoen euro aan reclame! Dat gaat ten koste van de zorg.

Hoewel het initiatief voor deze campagne bij de SP ligt, wordt hij reeds door talloze mensen, verenigingen en groeperingen gesteund. In het manifest staat duidelijk wat de bedoeling is: één verplichte zorgverzekering voor iedereen, zonder winstbejag of concurrentie, zonder eigen risico en zonder reclame. Goede en betaalbare zorg is mogelijk als het hele zorgstelsel dienstbaar wordt gemaakt aan de relatie tussen patiënt en zorgverlener. Omdat de hele premie dan kan worden besteed aan de zorg, en niet aan bureaucratie, management, marketing en overhead kosten, is een dergelijk stelsel zeker niet duurder, misschien zelfs goedkoper. Er hoeft dus geen geld bij, om dit plan te verwezenlijken!

Het mei-nummer van het tijdschrift Spanning (pdf) van het Wetenschappelijk Bureau van de SP, is volledig gewijd aan het plan voor een Nationaal Zorgfonds. Dit tijdschrift staat vol belangrijke informatie. Als de pdf niet leesbaar is, klik dan midden boven op vergroten! In de zorg- en welzijnssector werken 1,2 miljoen mensen, dat is 20% van de beroepsbevolking. Een goede zorgverzekering zonder winstoogmerk is dus niet alleen in het belang van de mensen die zorg nodig hebben, maar ook van deze grote beroepsgroep. Het gaat mede om hun arbeidsomstandigheden. Het huidige stelsel leidt voor hen tot extra administratie, dus een verlies aan tijd die anders zou worden besteed aan zorg. Die papierwinkel leidt ook tot stress, dus minder plezier in het werk.

Jaarlijks geven we nu bijna 100 miljard euro uit aan de zorg en het wordt nog steeds duurder. De zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren echter een leuke winst geboekt: in 2014 was dat zelfs 1,9 miljard euro! Dat geld komt uit onze premies en het gaat niet naar de zorg, maar naar de verzekeringsmaatschappijen. Zij hebben in 10 jaar tijd een reserve opgebouwd van meer dan 10 miljard. Uiteraard zullen ze dit malse mestvarken niet zomaar afstaan, er is dus politieke druk nodig om tot een nationale verzekering te komen. Het Nationaal Zorgfonds kan er alleen maar komen, als het plan wordt gesteund door brede lagen van de bevolking.

Een beetje lange termijn denken is dan ook geboden. Ten eerste moet iedereen op de hoogte worden gebracht van dit plan. Er zullen vanuit de bevolking weinig bezwaren komen, want vrijwel iedereen moppert op het reclamecircus van de geprivatiseerde verzekering en op het eigen risico. Daarna kunnen de politieke partijen het opnemen in hun verkiezingsprogramma, zodat we volgend jaar kunnen stemmen op een partij die achter dit plan staat. Vervolgens zullen er politieke besluiten moeten worden genomen. De eerste stap is echter, dat iedereen op de hoogte is. Daar kun je aan meewerken door een gratis actiepakket aan te vragen. Dat heb ik daarnet gedaan en ik ben heel benieuwd wat er in zit. Zodra het binnen is, zal ik het laten weten. Want zorg is belangrijk, en vooral: zorg is van en voor iedereen!

Op naar een Nationaal ZorgFonds

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

46 Reacties op “Nationaal Zorgfonds zonder Eigen Risico”

 • Leen Noorduin:

  Laat het zorgfonds de plaats innemen van de huidige asociale verzekeringssystemen
  waardoor de tweedeling van de samenleving verdwijnt. Geef iedereen een kans op een fatsoenlijk leven!

 • José van Nierop:

  Ik steun een nationaal zorgfonds zonder eigen risico! Het eigen risico is voor veel mensen onbetaalbaar en maken daardoor geen gebruik van de zorg, terwijl ze het wel nodig hebben!

 • Sigrid From:

  Het liefst zou ik een Europees INTERNATIONAALZOERGFONDS zonder eigen risico zien.
  Geen grenzen dus betreft (Europese)landen.

  Wat me tevens zorg baart : dat Bestuursvoorzitter van Zorgverzekeraar Menzis Ruben Wenselaar in de Telegraaf d.d. 23 September 2016 een hele pagina vult met pleidooi liever de ZORGTOESLAG af te schaffen i.p.v het eigen risico te laten behouden (het laatste wil hij/Menzis dus niet aan tornen).Met een supergrote kop ” Schaf liever de Zorgtoeslag af” houdt hij zijn pleidooi hiervoor om het eigen Risico daarmee te behouden, Dat betekent dus een dubbele klapper.

  Dat zou voor de lagere inkomensgroep/minima opnieuw een aderlating zijn als er en wettelijke toeslag zou verdwijnen. Tel uit het verlies aan inkomen.
  Gemiddeld E 80,- per maand minder en op jaarbasis een verliespost van E1000,-
  Ik wens dat dit onzalige idee van Dhr. Wenselaar voor de minderdraagkrachtigen
  nooit en te nimmer vervolg gaat krijgen ,doch laten we hier ook maar de vinger aan de pols houden bij de gewiekste zorgverzekeraars e.a belanghebbenden .

  Zo heeft Minister Blok al de Huurtoeslag in 2011 bij de Huurders zonder pardon verlaagd ( scheelde mij ineens E 24,- per maand). En nu Zorgtoeslag op de helling gebracht door de Bestuursvoorzitter van Zorgverzekeraar Menzis .

  Laten we er voor zorgen dat de laagste inkomensgroep niet dubbel en dwars benadeeld gaan worden door een dergelijk asociaal voorstel.

 • mr.drs.Bou:

  Stijgende zorgpremie is iets waar Nederlanders aan zullen moeten wennen

  Minister van Volksgezondheid Edith Schippers ligt onder vuur, nu de zorgpremie pakweg drie keer harder lijkt te stijgen dan eerder voorspeld. De kleine zorgverzekeraar DSW was gisteren traditioneel de eerste die de nieuwe zorgpremie bekendmaakte. Wat blijkt: die valt komend jaar bijna een tientje per maand hoger uit, terwijl Schippers op ruwweg 3,50 euro extra had gerekend.

  ——————————–

  Ach ja, het is even wennen… Maar het kan ook anders, minister Schippers! Weg met die geprivatiseerde verplichte ziektekostenverzekering. Heel Nederland in één zorgfonds! Goedkoper en gezonder!

 • T.E.de Rond Hoogenboom:

  De eigen risico zorgt ervoor dat je amper nog leuke dingen kunt doen,want je houdt bijna tot niks over!

 • A.A.de Rond:

  Denk eens aan al die mensen die het niet kunnen betalen en daardoor in de schuld
  hulp komen
  Denk toch eens na!!!

 • mr.drs.Bou:

  Nationaal ZorgFonds: bijeenkomst Den Haag

  Gepubliceerd op 26 sep. 2016

  In het hele land vinden bijeenkomsten plaats voor het Nationaal ZorgFonds. Geinteresseerd in een bijeenkomst bij jou in de buurt? Kijk dan op: http://www.nationaalzorgfonds.nl/agenda

  Nationaal ZorgFonds: onze beweging!

  Gepubliceerd op 26 sep. 2016

  Al 162.000 mensen hebben zich aangesloten bij het Nationaal ZorgFonds. Dat is prachtig! Samen bouwen we aan betere en betaalbare zorg, zonder eigen risico.

 • rikus duiker:

  Ik steun nationaal Zorgfonds zonder eigen risico

 • mr.drs.Bou:

  Ingekomen via e-mail

  “voor mij is de zorg zo duur ik kan mijn medecaatie niet op haalan bij de appotheeek ,en mijn slaap pilletjes moet ik zelf betalen

  Dat zorgfonds zonder eigen risico is echt hard nodig!

 • mr.drs.Bou:

  Het gaat goed met de plannen voor een Nationaal Zorgfonds.

  Landelijke Aftrap op 26 november

  Het is hoog tijd voor het Nationaal ZorgFonds. Om dat te bereiken, bouwen we aan een brede beweging. En daar is jouw hulp hard bij nodig! Op zaterdag 26 november organiseren we de Landelijke Aftrap. Op die dag komen we bij elkaar met alle mensen die hun steentje bij willen dragen aan onze groeiende beweging.

  Als je je via onderstaand formulier aanmeldt, dan houden we je op de hoogte van de locatie en het programma voor deze dag. Samen bouwen we aan betere en betaalbare zorg.
  Meld je hier aan

  Ook andere websites hebben het er nu over:

  De Lange Mars (Rob Vellekoop): Zorgkosten NL bijna hoogste van Europa

  Stop de Bankiers: Is het einde het eigen risico inzicht?

  Het blijkt dat andere politieke partijen een zorgfonds zonder eigen risico een goed idee vinden. Alleen de VVD doet niet mee! Stem dus in maart geev VVD, maar een andere partij, dan zijn we volgend jaar verlost van dat vervloekte eigen risico en van de verplichte premie die voor arm en rijk gelijk is, maar die de armen niet kunnen betalen.

 • Nellie Liebrand:

  Hallo beste mensen wij staan ook helemaal achter jullie plannen
  ik ben in de buurt handtekeningen op gaan halen ik heb een pakket binnen gekregen
  Maar ik heb geen retour enveloppe gekregen.

  • mr.drs.Bou:

   Nellie, niet mee zitten! Hang de affiche voor je raam en verspreid de folders! Geef de handtekeningen af aan de plaatselijke SP, want deze partij gaat er voor!

   Op zaterdag 26 november komen alle supporters van het Nationaal ZorgFonds bijeen die hun steentje bij willen dragen aan deze groeiende beweging. Meer nieuws volgt!

 • mr.drs.Bou:

  Belangrijk: Busvervoer naar Landelijke Aftrap op 26 november!

  Al meer dan 200.000 mensen steunen het Nationaal ZorgFonds en duizenden mensen zijn actief voor onze beweging. Op 26 november organiseren we de Landelijke Aftrap in Den Haag, met sprekers van maatschappelijke en politieke organisaties, muziek en spektakel!

  Alle supporters van het Nationaal ZorgFonds bieden we graag busvervoer aan. De bussen vertrekken vanaf tientallen locaties door het land en voor 5 euro kan je met de bus mee. Betalen kan bij het instappen. Wil je ons helpen om een groot succes van deze dag te maken? Meld je dan nu aan voor de aftrap en voor de bussen! Dat kan via deze link:
  http://www.nationaalzorgfonds.nl/busvervoer
  Samen gaan we er een mooie aftrap van maken. Hopelijk tot 26 november!

  Strijdbare groet,

  Campagneteam Nationaal ZorgFonds

 • mr.drs.Bou:

  Kiezers willen dat de overheid de zorg weer in handen neemt

  Nederlanders hebben weinig vertrouwen meer in het zorgstelsel dat elf jaar geleden is ingevoerd. De meerderheid, 57 procent, vindt dat de overheid de zorg weer moet gaan regelen, in plaats van de verzekeraars.

  Opvallend is dat het onderzoek uitwijst dat Nederlanders veel minder kritisch zijn over het eigen risico: als het betekent dat de premie stijgt, wil slechts een op de drie Nederlanders het huidige eigen risico afschaffen. Zelfs onder de SP-kiezers is vanwege deze afweging ‘maar’ 60 procent voor afschaffen van het eigen risico, terwijl de partij onder meer met de slogan ‘zet de zaag in het eigen risico’ de campagne in gaat. In de politiek is juist een omgekeerde trend zichtbaar: veel partijen willen af van het eigen risico en weinig partijen willen het zorgstelsel opnieuw inrichten.

  Ook de kiezers van de PVV en de ouderenpartij 50Plus willen breken met de verzekeraars. Van de PVV-achterban wil maar liefst 75 procent liever dat de overheid met een eigen zorgfonds komt, hoewel hun partij dat zelf anders ziet. De enigen die nog een groot vertrouwen houden in de sturende rol voor de verzekeraars, zijn de aanhangers van de SGP.

  Wie PVV stemt, komt op dit punt dus bedrogen uit!

 • mr.drs.Bou:

  Kom ook naar het Nationaal Zorgdebat op 18 februari!

  BUSVERVOER

  Meld je aan voor de bus

  Vanuit het hele land vertrekken er bussen naar Den Haag. Via onderstaand formulier kan je je aanmelden. De busreis kost 5 euro per persoon, te betalen bij het instappen (contant). In de komende weken ontvang je per email de exacte opstaplocatie. Die email is tevens je toegangsbewijs voor de bus. Het programma in Den Haag duurt van 12.00 uur tot 13.30 in een tent op het Malieveld. Daarna lopen we een gezamenlijke mars door Den Haag en rond 15 uur wordt het programma afgesloten. Na afloop brengt de bus je terug naar je opstaplocatie.

 • mr.drs.Bou:

  Nationaal ZorgFonds: Nationaal ZorgDebat

  (Nationaal ZorgFonds) Al een kwart miljoen mensen steunen het Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico. Dat is heel mooi! Op 18 februari gaan we aan de Haagse politici laten zien dat het anders moet in de zorg. Dan vindt op het Malieveld in Den Haag het Nationaal ZorgDebat plaats. Met muziek, sprekers uit de zorg, lijsttrekkers van politieke partijen en natuurlijk spektakel!

  Kunnen we rekenen op jouw komst? Voor slechts 5 euro kan je mee met de bus. Meld je aan via https://nationaalzorgfonds.nl/busvervoer

  Het programma op het Malieveld duurt van 12.00 tot 13.30 uur, daarna lopen we een gezamenlijke mars door Den Haag. De bussen vertrekken rond 15.00 uur weer.

  Samen bouwen we aan betere en betaalbare zorg. Tot 18 februari!

  Bron: Facebook: https://www.facebook.com/events/1163771527074008/

  • mr.drs.Bou:

   Een mail van de SP:

   Beste Boudine,

   Vanochtend verschenen de zorgplannen van de VVD in krant. Rutte zet het mes in de zorgtoeslag en laat het torenhoge eigen risico bestaan. Terwijl meer dan 1.000.000 mensen de zorgkosten nu al niet meer kan betalen, weigert de VVD de boete op ziek zijn af te schaffen of zelfs maar te verlagen.

   Ga mee naar Den Haag!

   Des te meer reden om naar Den Haag te komen dus! Want daar vindt op zaterdag 18 februari het Nationaal ZorgDebat tussen lijsttrekkers plaats. Zij gaan met in elkaar in discussie over de toekomst van de zorg. En wij gaan ze laten horen wat er anders moet! Hoe meer mensen er zijn, hoe krachtiger ons geluid is tegen de marktwerking in de zorg en het eigen risico.

   Voor slechts 5 euro kan je mee met de bus. Vergeet je niet even aan te melden: http://www.nationaalzorgfonds.nl/busvervoer

 • mr.drs.Bou:

  Ingekomen per e-mail:

  Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het voorstel om het eigen risico volgend jaar met 100 euro te verlagen. Afgelopen weken kregen de fractievoorzitters meer dan 50.000 mailtjes. Daarna hebben SP, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren, PVV, DENK en 50plus laten weten dit voorstel te steunen. De stem van het CDA geeft dinsdag dus de doorslag! Dus help mee en roep het CDA nu op om morgen het eigen risico aan te pakken!

  Het CDA heeft een verlaging van het eigen risico met honderd euro vrijwel letterlijk in haar programma staan, maar ze hebben nog wel een zetje nodig! Nu het CDA weer een nieuwe poging doet om in het kabinet te komen, houden ze de kaarten tegen de borst.

  De formatie duurt nu al ruim drie maanden en er is nog lang geen zicht op een nieuw kabinet. De democratie hoeft intussen niet op zijn handen te blijven zitten, het aanpakken van het eigen risico was een groot thema tijdens de verkiezingen, dus morgen is dé kans om een eerste stap te zetten en het eigen risico te verlagen! Mail dus snel het CDA en roep ze om om hun verkiezingsbelofte uit te voeren!

  mail het CDA

  Strijdbare groet,

  Campagneteam Nationaal ZorgFonds

 • A.l.de Moor:

  124,- euro per maand bij secuur verzekering, Om 1x per jaar 5 minute in een tandartsstoel te zitten …Erg veel…

Laat een reactie achter