Archieven

Yazidi: een bijzondere Koerdische religie

Omtrent de religie van Baybasin maak ik al een tijdje een denkfout. Ik dacht dat hij een Aleviet was, want het Alevisme wordt door 20% van de Koerden beleden en dan met name in het gebied waar Baybasin vandaan komt. Het is een milde en sociale vorm van Islam. Maar Baybasin blijkt een Yazidi. Van deze mensen hoorden we voor het eerst toen ze in augustus 2014 uit hun dorpen en steden waren verjaagd en vast zaten op een berg in Irak. De NATO bombardeerde hen toen met veel bombarie met wat humanitaire hulp, waarna ze werden ontzet door de PKK. Wie deze mensen waren, bleef echter onduidelijk, men zei er zelfs niet bij dat het Koerden waren. De Yazidi zijn Koerden die zich NIET hebben bekeerd tot de Islam! Ook weigerden ze te vechten in het Ottomaanse leger. Hun religie is uiterst vreedzaam.

Het volgende artikel schept wat meer duidelijkheid: Explainer: who are the Yazidis?

De Yazidi geloven dat god zo hoog verheven is, dat de mensen god niet rechtstreeks kunnen bereiken. Er zijn echter zeven engelen die uit naam van god de wereld besturen. Hun leider wordt de pauw-engel genoemd. Deze engelen kunnen god wel bereiken, maar ze kunnen ook reïncarneren in menselijke gedaante.

In het oude Babylon bedoelde men met de “Zeven” de zon, de maan en de vijf zichtbare planeten. Zelf ben ik Rooms opgevoed en in die religie gelooft men in zeven aartsengelen, maar een van hen, Lucifer, is een gevallen engel, dat is de duivel of satan. De Pauw-engel zou Venus kunnen zijn, de langharige Inanna of Ishtar, de Bijbelse Astarte of de Egyptische Isis, de schone Aphrodite, godin van de liefde en de strijd. Het geloof in zeven engelen is in elk geval niet uniek en al heel oud.

De Yazidis bidden tot de engelen, in plaats van rechtstreeks tot god. Hun heiligen zijn menselijke reïncarnaties van deze engelen. In de Islam is het geloof in engelen uitgebannen, er is slechts plaats voor Allah en alle andere geestelijke wezens zijn duivels of djinn. Vandaar dat de Soenni-moslims de Yazidi beschouwen als duivelaanbidders. In de ogen van de ISIS-aanhang, die een zwaar geperverteerde vorm van Soenni-Islam beleidt, moeten de Yazidis worden uitgemoord, of met alle geweld bekeerd tot Allah Akbar en tot slaven gemaakt. Daarover morgen meer.

Het gaat nu om de vraag: wie zijn de Yazidis? Waar geloven ze in? Hun heilige plaats Lalish is een dorp in de bergen van Noord-Irak. Daar bevindt zich het graf van Sjeik Adi, de stichter van deze religie. Hun vlag is een stralende gele zon tegen een achtergrond van rood en wit. En het symbool van hun religie is de pauw. Tot dit geloof kan niemand zich bekeren, je wordt als Yazidi geboren en de Yazidis trouwen met elkaar. Hun religie wordt mondeling doorgegeven, al schijnen er ook heilige boeken te bestaan. Deze oude Koerdische religie is klein, maar ruimdenkend! Zij vallen andere religies niet aan. Dit artikel zegt:

Hoewel het yezidische geloof gebaseerd is op een orale traditie, hebben de yezidi verschillende heilige boeken, waarvan er twee in de ‘buitenwereld’ bekend zijn: de Kitabe Cilve (Het boek van inspiratie) en de Meshef Resh (Het zwarte boek). Naast hun eigen heilige boeken lezen de yezidi bijvoorbeeld ook de Bijbel en de Koran.

Who Are The Yazidis And Why Is ISIS Targeting Them?

De volgende reportage gaat over het jaarlijkse festival in Lalish, dat in 2013 niet doorging, omdat het volgens de autoriteiten te gevaarlijk was. Het werd daarom slechts klein gevierd. Professor Emanuela C. Del Re maakte deze reportage. De begeleidende tekst luidt:

Lalish Temple, the main Yazidi religious place, during the Jazhna Jamaye, the most significant Yazidi Festival. October 2013 Iraqi Kurdistan

Due to serious threats following terrorist attacks that had taken place in Iraqi Kurdistan in previous days, the Jazhna Jamaye, the most signficant religious festival of the Yazidi, ancient, peaceful and consistent minority in Iraqi Kurdistan, has been canceled by the authorities for security reasons. Out of the thousands of Yazidi from all over the world expected to gather in Lalish every October, in 2013 only a few hundreds have participated in the festival. Although the Rituals have been celebrated, and the spirituality of the event has pervaded the place, the Yazidi have suffered for the cancellation of the event. In this unique and exclusive documentary the Yazidi share their thoughts about their life and values, providing a deep insight in the world of a little known community. They also talk about their fears for the future: a prelude of the tragedy that is taking place today in August 2014, with the Yazidi risking a new genocide.

Prof. Emanuela C. Del Re is a well known expert in geopolitics and conflict studies, minorities, immigration and refugee issues. Specialist in the Middle East, Balkans, Caucasus. Full Professor of Political Sociology at the University of Rome, and expert of Visual Sociology. She has carried out field work researches in conflict areas since 1990. Author of numerous essays and books, documentaries. Chair and Founder of EPOS Intl. Mediating and Negotiating Operational Agency. Leader and Creator of MY FUTURE project for the Syrian Refugees.

THE DENIED YAZIDI FESTIVAL – The voice and future of the Yazidis duurt 37 minuten.

Toegift: Kurdish Yazidi Wedding Dress

Nog een toegift: Yazidis celebrate New Year in Iraq

6 Reacties

 1. Ezra70

  Dank Boudine voor dit artikel. Het is altijd boeiend om andere culturen te ontdekken. Juist de verscheidenheid maakt het interessant op deze wereld.
  Momenteel komen er allerlei nationaliteiten aan de deur. mensen wonen vaak al lang in Nederland of zijn hier geboren. Juist dat zijn mensen die ook graag een babbeltje maken. Wat me opvalt is dat ze vaak meer weten en alerter zijn de Nederlanders. Daarmee wil ik niets zeggen over de mensen die hier naartoe zijn gehaald want dat is een heel andere zaak…Ook daar zijn echte vluchtelingen bij. Ik weet dat omdat ik ze ontmoet heb.

  Antwoord
 2. Ezra70

  Sorry voor de typefouten. Mijn vingers zijn sneller dan dat het op internet komt.

  Antwoord
 3. ahatuluwaja

  U bent niet goed ingevoerd in de leer van de Islam. Uw bewering dat de Islam niet in engelen gelooft klopt niet. En uw bewering dat het Yazidi geloof een milde en sociale vorm is dan de Islam klinkt mij nogal suggestief in mijn oren. Hoogstwaarschijnlijk ook in die van vele anderen. In het algemeen bezoek ik graag uw website maar heb gemerkt dat als het om de Islam gaat uw kennis mbt het geloof nogal magertjes is. Als u even Wikipedia had geraadpleegd had u kunnen lezen dat de aartsengel! Gabriel intermediair was tussen God en de Profeet Mohamed vzmh.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Beste ahatuluwaja,
   Uiteraard ben ik niet goed ingevoerd in de leer van de Islam. Ik ben zelf Rooms opgevoed. Maar volgens de Islam is Gabriël dus de intermediair tussen god en de profeet Mohammed. Die zelfde Gabriël kwam in mijn religie de maagd Maria vertellen dat ze zwanger was.
   Maar u moet me niet verkeerd citeren. “uw bewering dat het Yazidi geloof een milde en sociale vorm is dan de Islam klinkt mij nogal suggestief in mijn oren.” Dat heb ik niet gezegd. De Yazidi zijn Koerden die zich NIET hebben bekeerd tot de Islam, maar vast houden aan hun oude religie. Volgens mij is dat zeer waardevol. De Koerden zijn volgens deze religie het oudste volk en daar hebben ze gelijk in. Er woonden al mensen in de bergen van Taurus en Zagros, voor Adam de tuin van Eden ontdekte! De Koerden zijn ouder dan de Natuffians. Google maar eens op Göbekli Tepe!

   Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Beste formidable,
  Dank voor deze reactie en je hebt volgens mij groot gelijk!
  Het wereld-erfgoed van het Midden Oosten wordt op dit moment ausgeradiert, uitgestuft en vernield. Het museum van Bagdad is geplunderd, Palmyra is een puinhoop. De millennia oud cultuur van de Koerden wordt uitgemoord!!! Hun geloof is inderdaad wereld-erfgoed.
  ISIS-Israël-NATO wil onze geschiedenis uitwissen.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf + 19 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën