Selecteer een pagina

Archieven

Baybasin belt met The Prison Show

Gisteren, van 12 tot 1, was Baybasin te gast in de Prison Show op de radio in Zaanstad. Dit programma wordt verzorgd door de vervroegd gepensioneerde gevangenisdirecteur van Heerhugowaard, Frans Douw, en de ex-gedetineerde Jemuel (Jamy) Lampe. THE PRISON SHOW ontvangt Ex-gedetineerden, families en deskundigen, maar ook mensen die slachtoffer waren van een misdrijf. In The Prison Show heeft iedereen recht van spreken, en geloven wij dat alle betrokkenen recht hebben op erkenning en dus ook een stem! The Prison Show is een initiatief van de Stichting Herstel en Terugkeer.
Deze uitzending laat zich niet embedden, maar hij staat hier.

Te gast was niet alleen Baybasin, maar aan het woord komen ook mr. Adèle van der Plas, de gepensioneerde gevangenisdirecteur Bart Molenkamp en de wetenschapsfilosoof Rein Gerritsen, die een boek over Baybasin bijna heeft voltooid.

In de uitzending kwam eerst Baybasin, die belde vanuit de gevangenis van Heerhugowaard. Hij vertelde dat hij ooit een succesvolle zakenman was uit een rijke Koerdische familie. Tevens was hij een invloedrijke diplomaat. In 1989 kwam hij in conflict met de Turkse staat, omdat hij zich inzette voor de rechten van de Koerden en de Turkse corruptie openlijk aanklaagde. Hij is toen gemarteld en moest onderduiken. In 1992 vluchtte hij naar Zuid Afrika en in 1994 werden hij en zijn familie toegelaten tot Engeland. Vanuit Londen hield hij zich bezig met de oprichting van een Koerdisch Parlement in Ballingschap. Ook bemiddelde hij in vredesbesprekingen tussen de PKK en de Generale Staf van het Turkse leger en hij financierde MED tv, een Koerdische zender die in Brussel was gevestigd. In december 1995 werd hij vanuit België naar Nederland gelokt en aan de grens opgepakt. Men wilde hem uitleveren aan Turkije, maar de rechter verbood dat, omdat hij aantoonbaar was gemarteld en op een Turkse dodenlijst stond. Na een jaar vreemdelingendetentie liet men hem vrij, maar hij moest in Nederland blijven. Baybasin was aldus gegijzeld! In maart 1998 werd hij nogmaals gearresteerd en veroordeeld op welbewust door Nederland en Turkije vervalste bewijzen.

De rustige manier waarop Baybasin praat over zijn lotgevallen, is indrukwekkend! Frans Douw vraagt dan naar zijn motivatie. Baybasin antwoordt dat hij gelooft in mensenrechten voor iedereen! Dat is zijn geloof, zijn religie. Hij vindt het zijn verantwoordelijkheid om naar dat geloof te handelen. Het gaat dan om zijn Koerdische religie: Jezidi of Yazidi.

De Wikipedia zegt:

Het jezidisme is een Koerdische ‘volksreligie’. De jezidi’s geloven in één god ‘Yezdan’ (Ezid), de schepper van de wereld, en in de ‘Pauwenengel’ “Taus Melek”, de voornaamste van de zeven aartsengelen die de wereld besturen. De jezidi’s hebben twee heilige boeken, geschreven in het Koerdisch: de Kitabe Cilve (Het boek van inspiratie) en de Meshef Resh (Het zwarte boek). Zij houden er bijzondere zuiverheidstaboes op na en zijn erg ‘gesloten’ gestructureerd in een soort kastenstelsel. Bovendien is het jezidisme endogaam: je wordt als jezidi geboren, je kan het dus niet worden. Ze beschouwen zichzelf niet als moslims en hun religie niet als deel uitmakend van de islam. Het doopsel en het geloof in reïncarnatie hebben ze overgenomen uit respectievelijk het christendom en het hindoeïsme.

In dit overzicht van Koerdische religies, staat:

Yezidism

The followers of the Yezidi religion, who have variously referred to themselves also as the Yazidi, Yazdni, Izadi, and Dasna’i, have often been pejoratively referred to by outsiders as “devil worshippers.” They constitute less than 5% of the Kurdish population. At present they live in fragmented pockets, primarily in northwest and northeast Syria, the Caucasus, southeast Turkey, in the Jabal Sanjr highlands on the Iraqi-Syrian border, and regions north of the Iraqi city of Mosul.

Zie voor meer informatie over de Yezidi’s dit artikel. De Yezidi’s in Irak waren in augustus 2014 het doelwit van ISIS, die de mannen doodde en de vrouwen tot seks-slavinnen maakte. De Yezidi’s vluchtten de bergen in, waar ze door de vrouwen van het Koerdische leger werden gered en bevrijd. Zie dit artikel op BOUblog.

Een andere belangrijke Koerdische religie is het Alevisme, (niet te verwarren met de Alawieten, w.o. president Assad van Syrië). Het gaat niet om het geloof in engelen, maar vooral om de sociale aspecten, waaronder eerbied voor de natuur, het streven van de mens naar perfectie en de inherente gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. Onder de Koerden is 20% aanhanger van het Alevisme en 5% aanhanger van het Yezidisme. Hoewel het Alevisme iets meer trekken vertoont van de Islam, zijn deze Koerdische religies veel ouder dan de Islam!

En dan nu muziek!

Vili Ross – Free Baybasin now!
Zie onder de video voor de tekst.

Van minuut 22 tot minuut 30 komt mr. Adèle aan het woord. Ze wijst o.a. op de boeken van Ton Derksen over de zaak Baybasin: Verknipt Bewijs (nog leverbaar bij ISVW-uitgevers. Neem zelf contact op.) en De Baybasin Taps. Mr. Adèle verwacht dat mr. Aben binnen twee maanden met een conclusie zal komen.

En dan weer muziek! Something Inside So Strong, van Labi Siffre. De correcte tekst staat in onderstaande video, die overigens ook prachtig wordt gezongen:

Connie Talbot – Something Inside So Strong Lyrics

Voorbij minuut 34 komt de gepensioneerde gevangenisdirecteur Bart Molenkamp aan het woord. Hij stuitte via de kwestie Demmink op de zaak Baybasin. Hij werkte in Vught, toen Baybasin daar in de EBI zat, en hij had toen al het gevoel dat er iets niet klopte. Maar Baybasin is niet de enige onschuldige gevangene! Anderen hebben alleen niet zo’n goede advocaat. Je gaat gemakkelijker de gevangenis in, dan je er weer uit komt! Onze rechtsstaat is daarmee aan de orde. De zaak Baybasin is een voorbeeld van een zwaar ontspoorde rechtsstaat! Die dingen moeten veranderen.

Bij minuut 38 komt Rein Gerritsen aan het woord. Hij wijst op de politieke dimensie. De zaak Baybasin gaat om opzet tussen de Nederlandse en de Turkse regering, maar het is niet de eerste keer dat ze Baybasin in de val lieten lopen. In 1984 is hij op valse gronden gearresteerd in Engeland, maar de Engelsen waren duidelijk meer op hun hoede. Hij heeft daar weliswaar 5 jaar vast gezeten, maar hij is later volledig in ere hersteld!

Gerritsen vertelt dan over de politieke activiteiten van Baybasin, maar hij wijst ook op de Nederlandse belangen in Turkije. Nederland is bij voorbeeld de grootste wapenleverancier aan Turkije! Baybasin was niet alleen klokkenluider over de handel in drugs, maar hij was ook op de hoogte van de handel in radioactieve isotopen en het dumpen van kernafval! Waarom heeft men hem daar nooit naar gevraagd? Onze wapenproductielijnen staan in Turkije! Ons bedrijf Eurometaal, de wapenfabriek die in 2002 werd gesloten, maakte granaten waarvan ze zeiden: uiterst geschikt voor de bestrijding van Koerden. Demmink was toen lid van de TREVI, de voorloper van EUROPOL. Als men dergelijke verbanden legt, ontstaat er een heel ander verhaal. Het boek van Rein Gerritsen: Hüseyin Baybasin zal waarschijnlijk in juni verschijnen.

Bij minuut 47 is het weer tijd voor muziek. Het is een verzoeknummer van Bart Molenkamp, die het nummer heeft gekozen om de toepasselijke tekst: Circles van Anneke van Giersbergen. De onderstaande video geeft wat pianospel met die tekst! Zet het geluid uit en lees mee, prachtig!

Anneke van Giersbergen – Circles (piano instrumental version) met de tekst.

Daarna spreekt Bart Molenkamp de hoop uit, dat er nog voor de zomer een uitspraak komt die recht zet wat er mis is gegaan in onze rechtsstaat. Het gaat niet alleen om de vrijheid van Baybasin! Onze rechtsstaat is in het geding! Tot slot zegt Jemuel Lampe dat hij enorm onder de indruk is van de uitzending, en dan vooral het interview met Baybasin. “Onvoorstelbaar, onbegrijpelijk en ongelofelijk!” …”hier hoor ik een nederige, respectvolle, zeer indrukwekkende persoonlijkheid zelf aan de lijn. Hij sprak een gedachtegoed uit: Like a priest goes to pray in the church, I fight for equal rights for every individual in our society. That is my way of faith, that is how I pray.

Dank je wel, Jamy! Daar ben ik het helemaal mee eens.

16 Reacties

 1. Frans Douw

  Beste redactie,

  Erg mooi verslag van de show. Een opmerking: ik ben niet een ontslagen gevangenisdirecteur, maar iemand die zelf besloten heeft gebruik te maken van een pre-pensioen-regeling (SBF). Zoals heel veel collega ‘s doen en deden. Het is wel waar mijn besluit mede werd ingegeven door het feit dat ik in mijn werk steeds meer last had van het sterk toenemende repressieve en depersonaliserende beleid van het Ministerie van VVD.

  Hartelijke groet,

  Frans

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Welkom op BOUblog, Frans Douw, en dank voor het compliment. Dank ook voor uw correctie. Ik zal het artikel even in die zin veranderen.

   Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Beste mensen, ik heb nu ook het plaatje veranderd, dit ter ere van The Prison Show, een uitstekend initiatief!
  Oudere uitzendingen kunt u beluisteren op de website door te klikken op de rode knop, maar helaas loopt mijn browser dan vast. Volgende keer beter…

  Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Ingekomen per e-mail:

  Er staat één foutje in het transcript Something inside so strong. In plaats van our lies moet het zijn Your lies. Het is een detail, maar wel een belangrijk detail.

  Ik had juist vanochtend een gesprek met Hüseyin over het geloof dat jij onmiddellijk cultureel plaatste. Hij noemde het het Jezidisme en kreeg het mondeling overgeleverd van zijn grootvader, de vorige leider van de Zirkan stam.

  Groet, Adèle

  Dank je wel, mr. Adèle. Ik heb nu een beter transcript gevonden, ditmaal gezongen door een prachtig meisje! 🙂

  Dit bericht wordt zo wel met vereende krachten geschreven, maar deze twee religies verschillen niet veel.

  http://kurdy_person.tripod.com/Pekhshan/id14.html

  Yezidism

  The followers of the Yezidi religion, who have variously referred to themselves also as the Yazidi, Yazdni, Izadi, and Dasna’i, have often been pejoratively referred to by outsiders as “devil worshippers.” They constitute less than 5% of the Kurdish population. At present they live in fragmented pockets, primarily in northwest and northeast Syria, the Caucasus, southeast Turkey, in the Jabal Sanjr highlands on the Iraqi-Syrian border, and regions north of the Iraqi city of Mosul.

  Of the Yezidis’ four major annual celebrations, two are of special interest here, the Jam and the feast of Yezid.

  En de Wikipedia:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Jezidi's

  De Koerden geloven als van ouds in de heilige kracht van de natuur! 🙂

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Deze Karaoke is ook prachtig!

  Something Inside So Strong Labi Siffre (Instrumental) Karaoke.

  Baybasin has something inside so strong! Thank you, mr. Baybasin, for the strength of your religion!

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Dit lied is ter ere van mr. Adèle, maar neem de tekst niet al te serieus. Want de verhoudingen liggen totaal anders. Toch is dit een prachtig lied om gewoon van te genieten! Connie Talbot kan echt prachtig zingen!

  Adele – All I Ask – Connie Talbot

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Er zit een merel te broeden in mijn forsythia en de klimop van mijn buurman. Ik houd haar in de gaten en ik voer haar dagelijks brood en fruit, terwijl ik denk aan Baybasin in de gevangenis.

  Dit lied is daarom voor Baybasin, in de hoop dat hij spoedig vrij komt:

  Paul McCartney – Black Bird – ( Lyrics On Screen )

  Wat uiteraard niet wil zeggen dat Baybasin volgens mij een vogel is, want hij is een mens, maar ik zeg alleen dat ik als ik mijn merel zie, dat ik aan hem denk.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Dank je wel, Groene Wolf. Prachtig!

   Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  Op grond van de aanwijzing van mr. Adèle heb ik vanmorgen dit artikel een beetje herschreven. Het gaat dan vooral om de Koerdische religie. Baybasin is een Yezidi. Tot deze religie kan men zich niet bekeren, men wordt als Yezidi geboren.

  Ik heb me al vaker verwonderd over de kracht van de Koerden, niet alleen van Baybasin, maar ook van de vrouwen die de wapens opnemen tegen ISIS. Hun moed en hun wilskracht zijn onvoorstelbaar, onbegrijpelijk en ongelofelijk! Dat deze mensen zo strijdbaar zijn voor vrede en gerechtigheid, heeft volgens mij veel te maken met hun religie!

  Antwoord
 8. mr.drs.Bou

  Nog een wijziging in de tekst van het artikel, met dank aan een bericht van professor Ton Derksen met dit goede nieuws: Verknipt Bewijs is nog wel verkrijgbaar!

  boek is nog wel verkrijgbaar, zegt uitgever Erno Eskens van de ISVW.. Benader ISVW zelf. Er komt een printing-on-demand versie

  https://www.isvw.nl/over-ons/contact/

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Is gebeurd! En wat een prachtige muziek! Hartversterkend!!! 🙂 🙂 🙂

   Antwoord
   • mr.drs.Bou

    Wat een heftige preek was dat! Brrrr…
    Ik ga tot slot nogmaals naar het muziekje! 😉

    Antwoord
 9. yvonne

  School voor journalistiek

  “Het vonnis is voor de NOS een les in nederigheid”, aldus Van Meurs. ‘De opmerkingen van de rechter over het onprofessionele gedrag van Nederlands grootste met publiek geld betaalde nieuwsorganisatie zijn pijnlijk en schadelijk voor de hele journalistiek. Als een leerling op de school voor journalistiek zulke fouten zou maken als de rechter opsomt, zou die onmiddellijk aangeraden worden een ander metier te kiezen.” (KN/B.S. Stichting)

  http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/visionaire-rechter-leert-nos-lesje-in-zaak-baybasin

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

17 − vijftien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën