Archieven

De Bart van Well verhoren zonder of met Alex en Fred?

Twee getuigen die niet wilden getuigen: Alex Maasdam, die in 1998 een berucht jongensbordeel uitbaatte, en Fred Teeven die in 1998 als Officier van Justitie het Rolodex-onderzoek leidde. Het onderzoek werd in de berm gereden, zoals we weten, en alleen Maasdam werd gearresteerd en veroordeeld. Professor Ger van Roon, Hans Holthuis, Jan Wolter Wabeke, Joris Demmink en andere hoge heren, waaronder oom Frits, bleven ongemoeid. Alex en Fred hadden geen van beiden zin om te getuigen. De ene deed alsof hij gek was en de andere verschool zich achter zijn plicht tot geheimhouding. Toch zijn er wel dingen gezegd…

JDTV Afl.157 – Rolodex sabotage

RTL Z: Zaak rond topambtenaar Demmink blijft mistig – VAN LIEMPT LIVE duurt ruim 11 minuten.

Gepubliceerd op 22 apr. 2016

Deze week werden in totaal 9 getuigen gehoord door de Rechtbank Amsterdam in verband met een vermeend pedofielen-netwerk, waarin ook steeds de naam van voormalig topambtenaar Joris Demmink opduikt. Onderzoeksjournalist Koen Voskuil en rechtbankverslaggever Chris Klomp over deze slepende zaak.

Jeroen Pauw: Saskia Belleman en Koen Voskuil over Joris Demmink. duurt ruim 15 minuten.

Fred Teeven dreigt met politie bij Demmink vragen

Tot zover Fred Teeven. Wat een angsthaas! En dan Karel Maasdam: Deze man wil op geen enkele manier in de aandacht komen. De beruchte Karel Maasdam is nu een chronische angsthaas! Hij gaat niet getuigen, hij vertrouwt niemand meer, maar Koen Voskuil kreeg hem toch aan de praat! 🙂

Karel Maasdam: ‘Ik ga niet getuigen tegen de Staat der Nederlanden’.

‘Mijn hele klantenbestand hebben ze doorgenomen’

KOEN VOSKUIL

© Algemeen Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden
Algemeen Dagblad 20-04-2016 (p.11)

AMSTERDAM –

Jongensbordeelhouder sprak eerder al met veiligheidsdiensten

In de getuigenverhoren over jongensprostitutie weigerde voormalig bordeelhouder Karel Maasdam gisteren een verklaring af te leggen. Na afloop deed hij alsnog voor het eerst een boekje open, onder meer over zijn gesprekken met de Binnenlandse Veiligheidsdienst en Amerikaanse inlichtingendiensten.

Rechter: ,,Wilt u de eed of de belofte afleggen?”
Maasdam: ,,Wat een carnaval zeg.”
Rechter: ,,Belooft u de waarheid te spreken?”
Maasdam: ,,Ik beloof helemaal niks!”

Het verhoor van Karel Maasdam (73) verloopt op zijn zachtst gezegd niet al te soepel. De voormalige jongensbordeelhouder uit Amsterdam-Oost is broodmager, maakt een verwarde indruk en wenst absoluut niet mee te werken. Na 5 minuten staken de rechter en advocaat Martin de Witte hun pogingen. De Witte: ,,We laten de getuige gaan.” En zo loopt de man aan wie zoveel  mensen vragen willen stellen, de rechtszaal uit. Maasdam was de bordeelhouder uit het beruchte Rolodexonderzoek, een geheim politieonderzoek uit 1998 naar onder anderen drie officieren van justitie die seks zouden hebben gehad met minderjarige jongensprostituees. Voor het Rolodexonderzoek eenmaal was opgestart, lekte het uit naar de verdachten. Doorgestoken kaart, hebben inmiddels enkele betrokken rechercheurs gezegd. Geen enkele officier van justitie werd opgepakt. Maasdam wel. Hij kreeg 4 jaar gevangenisstraf wegens het prostitueren van minderjarige jongens en het maken van kinderporno.

Geheime dienst

Buiten de rechtszaal staat Maasdam nog te trillen. ,,Al die toga’s, daar heb ik het niet zo op. Dan denk ik: en waar is míjn advocaat?” De bordeelhouder heeft plotseling zijn stem en iets van zijn bravoure terug. In de 3 kwartier die volgen, doet hij tegenover het AD en advocaat Martin de Witte alsnog, voor het eerst, een boekje open.

,,Dat het Rolodexonderzoek doorgestoken kaart is, daar geloof ik persoonlijk niks van. Niemand had mij ingelicht dat er een onderzoek liep, maar toch voelde ik het. Ik wist dat mijn telefoon werd afgetapt. Ik belde een vriend en zei: ‘Code C8, code C8.’ Dat sloeg nergens op, maar ik deed het om de politie te stangen.”

,,De arrestatie was vroeg in de morgen. De deur werd ingeslagen. Ik sliep nog, samen met een jongen. Die riep alleen maar: ik heb er niks mee te maken! Ik kreeg een lap om mijn hoofd en werd afgevoerd. ,,Ik ben onder meer verhoord door Fred Teeven, samen met de chef van de Rijksrecherche. Ik vroeg nog: moet je daar geen proces-verbaal van opmaken? Nee, dat was niet nodig, kreeg ik te horen. Dat vond ik raar.

,,De jaren ervoor had ik al contact met de geheime dienst, de BVD. De BVD was nog heel kwaad op me, omdat ik met Amerikaanse inlichtingenmensen had gepraat. Die wilden namen van Amerikaanse klanten weten, zodat die nooit meer in aanmerking konden komen voor promotie, zeiden ze. Ik heb ze mijn hele klantenbestand laten doornemen.”

,,Dat ik werd veroordeeld tot 4 jaar celstraf, vond ik onterecht. Bordelen zoals het mijne werden gedoogd. Er kwamen politie en sociaal werkers over de vloer. Die jongens moesten niet te jong zijn. Jonger dan 16, daar werd moeilijk over gedaan, 16 jaar werd toegestaan.”

,,Ik voel me een zondebok. Van alle bordeelhouders was ik nog een van de netste. Ik deed mee aan acties om condooms te verspreiden, hielp mee met maatschappelijke organisaties. En die jongens, dat waren vaak geen lieverdjes, hè. Ze hebben me regelmatig beroofd en bestolen. Eigenlijk ben ik slachtoffer.”

Karel Maasdam wilde absoluut niet meewerken in de rechtszaal.

KOEN VOSKUIL

© Algemeen Dagblad 2016 alle rechten voorbehouden

Tot zover Koen Voskuil. En dan nu: Peter R. de Vries als motorboy !!! 🙂 🙂 🙂

Peter R. de Vries Weggepest bij de Rechtbank. Bang voor schop onder zijn kont van Steve Brown.

Tot slot nog dit, op Twitter heeft Myra de uitzending gevolgd van The Prison Show, iedere maandag van 12 tot 1 life op: http://www.zaanradio.nl/www/live. In die uitzending was Baybasin! Hij mag nu dus weer bellen met de pers. Dat is goed nieuws! Ik zou die uitzending graag beluisteren. Over 14 dagen kan ik hem misschien vinden bij http://prisonshow.nl/uitzending-terugluisteren/. Wie hem eerder weet te vinden, mag het zeggen…

En dan nog dit, ook op Twitter: #Demmink verkoos er deze week voor te netwerken in Middelburg dan verschijnen voor getuigenverhoor in Amsterdam. Met een foto van Demmink in Middelburg. Wie daar meer van weet, mag het zeggen…

9 Reacties

 1. yvonne

  Wow, dat is snel…….heel erg bedankt! Ga gelijk luisteren…dank, dank, dank hiervoor.

  En Baybasin VRIJ!

  Antwoord
 2. mr.drs.Bou

  Over Demmink in Middelburg: De Demmink Doofpot:

  Demmink te druk voor getuigenverhoor, maar niet voor een feestje

  27-04-2016

  Hij ging liever borrelen dan getuigen in de kindermisbruikzaak waarvoor hij door de rechtbank was opgeroepen. Demmink schaamt zich blijkbaar nergens meer voor en voelt zich duidelijk onaantastbaar. Wie anders had het in zijn hoofd gehaald te melden dat hij de hele week verhinderd was op te draven voor het getuigenverhoor, om donderdag wél tijd te hebben voor een borrel in de hoogste kringen, bij de uitreiking van de Four Freedoms Award aan Angela Merkel in Middelburg?

  Zowel De Telegraaf als het AD merken op dat de volle agenda van Demmink wel zeer selectief te interpreteren is.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Stop de Bankiers:
   Demmink: liever borrelen dan getuigen kindermisbruikzaak

   De organisatie van de Four Freedoms Awards bevestigt dat Demmink in Middelburg was. ,,In de jaren ’80 heeft de heer Demmink meegedacht bij het op de kaart zetten van onze stichting”, laat directeur Pieter Jan Mersie van de Roo­sevelt Stichting weten. ,,Zijn contacten zijn waardevol geweest voor ons. Daarom was hij dit jaar uitgenodigd, net als vele anderen.”

   Martin de Witte, de advocaat van Bart van Well die de getuigenverhoren heeft aangespannen, reageert verbaasd. ,,Meneer Demmink heeft via zijn advocaat laten weten de hele week van de getuigenverhoren verhinderd te zijn,” aldus De Witte.

   ,,Als hij borrels en recepties laat voorgaan boven een getuigenverhoor, dan is mijn cliënt daar niet blij mee. Iedereen in Nederland heeft een getuigplicht. In zijn positie heeft de heer Demmink bovendien een voorbeeldfunctie.”

   Antwoord
 3. mr.drs.Bou

  Steven Brown:

  Pedo Sodom&Gomorra Paardenstraat.Teeven schuldiger dan Demmink.

  Antwoord
 4. mr.drs.Bou

  Fred Teeven moet verder getuigen over Rolodexzaak

  Tijdens een getuigenverhoor van 18 tot en met 22 april weigerde Teeven antwoord te geven op vragen over dat onderzoek, zoals welke ambtenaren in beeld waren. Als oud-Officier van Justitie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. De rechter heeft dat beroep nu verworpen.

  Ook voormalig zedenagent Chris de Graauw moet een aanvullende verklaring afleggen. Zijn verschoningsrecht werd net als bij Teeven verworpen. Een voormalig AIVD-medewerkster mag zich wél beroepen op haar zwijgrecht.

  Dat is goed nieuws! Wie twittert het even de wereld in?

  Antwoord
 5. mr.drs.Bou

  Fred Teeven: Mijn val was de wraak van criminelen

  Fred Teeven is ervan overtuigd dat zijn aftreden vorig jaar is ingeluid door criminelen. Dat zegt de voormalig staatssecretaris in gesprek met deze krant. ‘Dit is aangereikt vanuit de misdaad, door iemand die denkt: het is wel mooi geweest met die Teeven. Wraak dus.’

  Teeven: criminelen hebben mijn val veroorzaakt

  VVD’er Fred Teeven denkt dat zijn aftreden vorig jaar is veroorzaakt door criminelen die journalisten hebben getipt. De ex-staatssecretaris van Veiligheid en Justitie zegt dat zaterdag in een interview met het AD.

  Fred Teeven: ‘Mijn aftreden is veroorzaakt door criminelen’
  ‘Criminelen hebben journalisten getipt’

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Crimesite:

  Teeven mag zwijgen over identiteit hoofdofficieren

  Gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2018 12:34

  Oud-officier van justitie Fred Teeven hoeft niet te antwoorden op twee specifieke vragen in een voorlopig getuigenverhoor over jongensprostitutie over de tijd van het Rolodex-onderzoek in de jaren negentig. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof dinsdag bepaald.

  Hoofdofficieren van justitie

  Teeven was in 1997 officier van justitie voor de toenmalige Criminele Inlichtingendienst (CID) in Amsterdam. In het kader van een voorlopig getuigenverhoor werd hij gehoord door de advocaat van een slachtoffer van een voormalig prostitutienetwerk van minderjarige jongens in Amsterdam. Er werd onder leiding van Teeven onderzoek gedaan naar betrokkenheid van enkele hoofdofficieren van justitie.

  Teeven wilde twee vragen niet beantwoorden, wat erop neerkwam dat hij inhoudelijk niets wilde zeggen over bepaalde informatie waarover de criminele inlichtingendienst beschikte. Het ging om de vraag welke hoofdofficieren van justitie in het Rolodex-onderzoek in beeld waren, en over welke andere ambtenaren informatie over contact met minderjarige jongens was binnengekomen. De advocaat wilde met name weten welke informatie er over Joris Demmink beschikbaar was.

  Belang van geheim houden

  Lees verder op Crimesite.

  Ze geven er maar een draai aan. Het belang van geheimhouden is Demmink…

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën