Archief
Artikelen

Heel veel mensen geloven nog steeds dat kapitalisme welvaart brengt, maar deze welvaart gaat gepaard met bittere armoede voor velen. Kapitalisme is een vorm van diefstal die in ons rechtssysteem legaal is. De kapitalistische economie leidt tot een krankzinnige verdeling van de beschikbare rijkdom. Terwijl de rijken steeds rijker worden, zo rijk dat ze van gekkigheid niet weten waaraan ze al dat geld zouden moeten besteden, betalen ze nauwelijks belasting! Ze verbergen hun geld in Panama, de Zuidas van Amsterdam, de Kanaaleilanden of een andere brievenbus. Daarom moeten we allemaal bezuinigen op en betalen voor gezondheidszorg, onderwijs, openbaar vervoer, ouderenzorg en andere sociale voorzieningen. Privatisering is dan het parool.

De verdeling van de welvaart is zo langzamerhand obsceen! Drie korte filmpjes laten zien hoe scheef deze verdeling is. De eerste twee gaan over de VS, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Het derde filmpje gaat over de verdeling van welvaart wereldwijd. Dan blijkt ook waar wij in kapitalistisch Nederland onze rijkdom aan te danken hebben. Deze gaat zwaar ten koste van de bevolking van kapitalistische landen in de “Derde Wereld”.

Wealth Inequality in America

Bill Mahler laat even zien hoe men in de VS een pizza verdeelt.

Bill Maher – Wealth Inequality in America

In de Derde Wereld valt er echter zelfs geen pizza te verdelen. Daar moet men het doen met een zakje rijst!

Global Wealth Inequality | We Can Change This

Kapitalisme is een ondoorzichtige vorm van onderdrukking en gelegaliseerde diefstal. Het systeem gaat gepaard met geweld, met militaire macht en met geld verslindende oorlogen, waarvan de wapenindustrie dan weer profiteert. Het systeem is volkomen irrationeel, dus krankzinnig! De vraag is dan, waarom de mensen niet massaal boos worden. Zouden ze begrijpen hoe het systeem werkt, dan zouden ze daar beslist niet blij mee zijn. Ze zouden op alle mogelijke manieren in verzet komen. Helaas krijgt men via de media nooit te horen dat er ook alternatieven zijn. Kapitalisme wordt voorgesteld als normaal, als het enige systeem dat werkt, als absoluut superieur! De media zijn echter in handen van een klein groepje super-rijken. Voor hen werkt het kapitalisme super-de-luxe! Vandaar!

Abby Martin van The Empire Files had onlangs een gesprek met Richard Wolff. Deze Marxistische econoom verklaart waarom het kapitalisme nooit blijvend kan zijn. Kapitalisme veroorzaakt zijn eigen problemen. Binnen dit systeem kunnen deze problemen nooit worden opgelost! Ze worden alleen maar groter. In een half uur legt Richard Wolff duidelijk uit wat het probleem is met kapitalisme en waarom socialisme het alternatief is. Ook laat hij zien waarom het kapitalisme niet blijvend kan zijn. Het is als een slang die zijn eigen staart opeet!

Marxism 101: How Capitalism is Killing Itself with Dr. Richard Wolff // Empire_File022 duurt 35 minuten.

Mocht u nog niet overtuigd zijn van de waanzin van het kapitalisme, luister dan eens naar een andere Marxistische denker: Michael Parenti. Deze politicoloog en historicus legt uit waarom kapitalisme is gestoeld op waanzin. Zolang de meerderheid van de mensen er in blijft geloven, kan dit systeem blijven bestaan. Maar net als bij het geloof in de christelijke religie, vallen er steeds meer mensen af van dit geloof. Kapitalisme werkt alleen voor de krankzinnig rijken, krankzinnige mensen die zo rijk zijn, dat ze denken dat ze belangrijker zijn dan de rest van de mensheid. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat de rest van de mensheid daar anders over denkt…

Michael Parenti – The 1% Pathology and the Myth of Capitalism duurt een uur, met daarna een kwartiertje vragen en antwoorden.

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

32 Reacties op “Kapitalisme is kwakende waanzin!”

 • mr.drs.Bou:

  De maandelijkse lezing van Richard Wolff is verplaatst naar het YouTube kanaal: Democracy at Work

  Wolff begint met het feit dat er buiten (in New York) een grote demonstratie gaande is.
  Tot minuut 16: de campagne van Bernie Sanders voor socialisme trekt steeds meer aanhang.
  Van min. 16 tot min. 37.44: uitleg over de achtergrond van de Panama Papers. Panama is slechts een voorbeeld van wat er gebeurt met het grote geld.
  Van min. 38 tot min. 55: De crime bill (1994) van Clinton leidde tot een zeer snel stijgende gevangenispopulatie, voornamelijk van zwarte en Spaans sprekende mannen. Richard Wolff plaatst dit gegeven in een economisch perspectief.
  Van min. 55 tot min. 1.06: Puerto Rico heeft een onbetaalbare schuld. Het is het “Griekenland” van de VS.
  Van min. 1.06 tot min. 1.36: Socialisme is het antwoord op kapitalisme.
  Dit laatste deel van de lezing is zeer verhelderend en inspirerend.

  Global Capitalism: Monthly Econimic Update, April 2016 duurt een uur en 36 minuten.

 • IIS:

  Kapitalisme of corporatisme? Waarom de link naar YouTube daarover verwijderd? Is er hier slechts éénrichtingsverkeer toegestaan zonder vragen te stellen, weerwoord te geven of weerleggingen aan te dragen? Lijkt sterk op onderdrukking en verbieden van het vrije individu, de mens en zijn vrije geest en vrije woord zoals dat in de vorige eeuw(en) ook plaatsvond en dit is het antwoord, het verbeterende en verhelderende socialisme, maar ook één van de vele kenmerken daarvan? Dan komen we dus van de regen in de drup. Waarom niet vooruit naar vrijheid en vrije individualisme? Naar scheiding van ideologie, religie en staat? Al wat onderdrukt en een mens berooft van zijn vrijheid, van zijn verdiensten, zijn bezittingen, zijn woord of zelfs gedachte heeft van socialisme, communisme, fascisme, corporatisme en religies nul-komma-nul te verwachten. Dat heeft het verleden toch meer dan duidelijk laten zien, dus waarom dan vragen om oude wijn in nieuwe zakken? Ook het socialisme corrumpeert en verdeelt en heerst zoals het huidige corporatistische systeem het doet. Daarom, weg met alle labels, weg met links en rechts, vooruit naar het echt nieuwe denken en nieuwe vrijheid.

  • mr.drs.Bou:

   Beste IIS,
   Zelden heb ik z’n slechte YouTube met zoveel onzin bekeken. Ik heb het ook niet tot het einde uitgezien. Dit bedoel ik nou met kwakende waanzin. Het is absolute wartaal! Vandaar: prullenbak!

   Capitalism vs. Corporatism duurt bijna 6 minuten te lang!

   Het staat me vrij om reacties al dan niet toe te laten. Ook kan ik reageerders in de spambox plaatsen. Is dat censuur? Ja, dat is censuur! Ik laat ook niet iedereen binnen in mijn huis. Is dat ongastvrij? Ja, dat is ongastvrij, vooral als men binnen wil komen met poep aan de schoen!
   Je volgende reactie gaat in de spambox wegens gebrek aan respect:

   Laf van de blogger dat hier heel redelijke reacties worden verwijderd. Daaruit concluderende gaat ook het socialisme het dus niet worden, de mens mag dan wel goedgelovig zijn, maar wederom accepteren dat er een nieuwe onderdrukker een kans wordt gegeven lijkt me sterk, dan laat de huidige onderdrukker maar lekker zijn werk doen, viva kapitalista!

 • mr.drs.Bou:

  Top 50 US firms stash $1.4 trn in offshore tax havens – Oxfam

 • Blik:

  Hoi Boudine,
  Alles is natuurlijk ook een kwestie van definitie; kapitalisme an-sich is misschien niet het probleem. We hebben er onze Gouden Eeuw aan te danken. Daar waar de MacDonalds en Shells en de Starbucks de mooiste plekjes, de beste deals en de laagste belastingen krijgen t.o.v. minder machtige bedrijven, als dat kapitalisme heet, ben ik daar natuurlijk net als jij ook niet gecharmeerd van.

  Maar ik wil nog wel een gedachte met je delen, wat betreft belastingen: in plaats van de panama route afdichten zou hij misschien juist toegankelijker gemaakt moeten worden. Belasting betalen is misschien wel inmoreler dan belasting ontwijken. JSF’s, Oorlogen, Regime-change, Staats tv, Pauw. Je zult er maar trots op zijn als belasting betaler eraan bij te dragen. Belasting: gelegaliseerde roof onder bedreiging van geweld?

  Een hartelijke groet!

  • mr.drs.Bou:

   Beste Blik,
   Het kapitalisme en sich is tegenwoordig wel degelijk het probleem!
   We hebben onze “Gouden Eeuw” te danken aan twee zaken: de grove uitbuiting van de straatarme werkende bevolking van de Nederlanden en de roof en plunder (genaamd handel!) van landen als Nederlandsch Indië en “Suriname”. En dan spreek ik nog niet eens van de slavenhandel!

   Het huidige probleem is dat het kapitalisme werkelijk nergens meer naar toe kan! Kapitalisme dreef altijd op goedkope arbeidskrachten en goedkope grondstoffen. Dank zij de roof van grondstoffen uit de “Derde Wereld” kon in Europa en de VS welvaart ontstaan. De lonen gingen daar omhoog, dus werd de arbeid verplaatst naar de “Derde Wereld”, zodra deze ver genoeg ontwikkeld was. Alfabetisme is een minimale voorwaarde voor het werken in de fabrieken. Van landbouw gingen deze landen (dank zij de missie-scholen!) dus over tot fabrieksarbeid. Maar omdat de lonen daar laag waren, terwijl in de oorspronkelijke kapitalistische landen de werkloosheid groeide, is er nu geen afzetmarkt meer. Daarom stagneert eerst de handel en dan de productie.

   Uiteraard is de huidige belasting pure diefstal! Goed, dank zij de belasting zijn er lantarenpalen, maar er is ook een leger en een steeds zwaarder bewapende politie. Er zijn dik betaalde politici met hun bla bla bla! Daar ben ik het niet mee eens. Maar luister nu eens naar de eerste video, waarin Richard Wolff uitlegt wat er mis is met het kapitalisme en vraag je daarna af waarom 62 mensen samen zo rijk kunnen zijn als de armste helft van de wereldbevolking = 3,5 miljard mensen!

   Wolff streeft naar een socialisme waarin de arbeiders (alle arbeiders!) het recht hebben om te beslissen over:
   WAT ze produceren
   HOE ze dat produceren
   VOOR WIE ze dat produceren
   EN wat te doen met de meeropbrengst van hun arbeid!

   In dat geval betaal ik graag belasting voor lantarenpalen, goede wegen, onderwijs, gezondheidszorg, ouderenzorg, openbaar vervoer en cultuur!

 • Ben:

  Natuurlijk is kapitalisme kwakende onzin. Lees en BEGRIJP Karl Marx het Kapitaal en het is gepiept en ieder die daar een speld tussen kan krijgen trakteer ik op een glaasje bier.

  Groeten, Ben

  • mr.drs.Bou:

   Ben, dit is de speld:
   De loonslaven willen zelf geen verantwoordelijkheid! Laat de bazen maar bepalen wat er moet gebeuren, en hoe! Zolang er nog RTL en SBS is, zullen de slaven TV-slaven blijven. Zij gaan hoogstens de straat op voor een loonsverhoging! Alsof dat helpt… want dan stijgen de prijzen. En let vooral op de BTW: 21% belasting op alles wat u koopt!

   En dat na alle loonbelasting, onroerend goed belasting, waterschaps belasting, verontreinigings belasting en zo voort. Het is een plunder-economie ten koste van de gewone man en het geld gaat via “Panama” naar de obsceen rijken!

   We zouden het allemaal kunnen weten, maar helaas: Goede Tijden, Slechte Tijden…

   • Ben:

    Marx heeft aangetoond dat socialisme een noodzaak is. Hoe we daar komen is dus de vraag. Een probleem in het wilde westen is inderdaad dat de bevolking gecorrumpeerd is en daar is over nagedacht.

    Groete, Ben

 • Groene Wolf:

  http://stopdebankiers.eu/antikapitalisme-of-antineoliberalisme/
  Het neo-liberalisme is een misdadige leugenachtige uitwas van het kapitalisme en dient zo snel mogelijk te verdwijnen. Zolang de mensen nog geloven in status en mensen met veel te veel geld als succesvol beschouwen, kan het systeem in stand gehouden worden. Gelukkig begint steeds meer volk zich bewust te worden dat de macht van deze zogenaamde succesvolle welgestelden voornamelijk aan leugens, bedrog, nepotisme en gelegaliseerde diefstal te danken is.

  • mr.drs.Bou:

   Dank je wel, Groene Wolf. En ik denk dat ik die reactie van IIS morgen maar zal wissen. Wat een ONZIN!!!
   Is dat censuur? JA, dat is censuur! Ergernis is hier niet welkom en desinfo evenmin. Ik probeer dan om niet driftig te worden, maar ik haat dat kapitalistische gekwaak. Het doet pijn aan mijn oren! 😉

 • Jo Staten:

  Het socialisme zal net als het kapitalisme, zodra deze is ingeruild, niets anders blijken te zijn dan een vehikel en een volgende nieuw verlengstuk voor de 1 procent rijken en hun marionetten regeringen. Het dan ontstane gecontroleerde socialisme zal slechts een kaalslag houden onder doorsnee bugers en ‘vermogens’ van burgers kapot maken onder de noemer “eerlijker verdelen”. De 1 procent macht zal een nieuwe gecontroleerde socialistisch structuur oprichten om daarmee de eigen macht verder te versterken. Lachwekkend om hier te lezen dat mensen geloven in de heilbrengende socialistische staat en zo de elite te kunnen dwingen zich te onderwerpen aan het socialisme, zij controleren juist dergelijke systemen en blazen het nieuw leven in zodra oude systemen niet langer voldoen, ook het socialistische zal prut blijken. Hele, door jaloezie gedreven, simpele en verblinde volksstammen tuinen er in, zoals gewoonlijk.

  • mr.drs.Bou:

   Beste Jo,
   Als je dat denkt, dan heb je toch echt niet geluisterd naar Richard Wolff, of je hebt er geen snars van begrepen!

   • Jo Staten:

    Het is niet toevallig een Wolff in schaapskleren? De video’s heb ik niet gekeken, zodra personen, ongeacht welke, over socialisme beginnen als ‘oplossende’ middel en het vrije kapitalisme domweg aanwijzen als grote boosdoener dan is verdere info overbodig.

    • Ben:

     Dus ongehinderd door enige kennis van zaken wordt er maar wat gewauweld.

    • mr.drs.Bou:

     Het vet in de reactie van Jo Staten is door mij geplaatst!
     Wat een nit-wit!

    • Groene Wolf:

     https://nl.wikipedia.org/wiki/Mccarthyisme
     Misschien leven deze hardcore anti-socialisten (zoals Jo Staten) nog in de Mc Carthy brainwash van de jaren vijftig?
     PvdA heeft onder Wim Kok z’n ziel verkocht aan het neo-liberalisme, links lullen en rechts zakken vullen. Veel doorgewinterde socialisten hebben in die tijd hun lidmaatschap opgezegd en een deel daarvan heeft zich aangesloten bij de SP. In mijn lokale nabije SP omgeving ken ik er zo al vijf die nu actief voor deze partij.

 • Groene Wolf:

  http://www.zengardner.com/too-big-to-jail/
  Over hoe de Too Big To Fail/Jail Banks de Justice Department hun macht hebben en er feitelijk de dienst uitmaken.
  En Bou, wind je niet op en laat dat gekwaak als water van eend z’n veren, van je afglijden! Haha…

 • Groene Wolf:

  https://www.youtube.com/watch?v=3dLqcegbM0A
  Deze video gaat over goudprijs manipulatie, liegende ‘experts” en de hele reutemeteut. Deutsche Bank heeft inmiddels toegegeven met de goudprijs gerommeld te hebben. Leugen, list en bedrog, maar Too Big To Jail.

  SKU Podcast #15: Bankers Finally Admit Manipulating Gold and Silver Prices! duurt 14 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Nikolai Starikov on global debt slavery (part 1 of 2 in Moldova) duurt 14 minuten.

 • maup:

  Jammer,

  Met geen woord gerept over geldcreatie in het artikel,het is
  een van de hoofd oorzaken van de economische problemen.

  Ook het verschil in de reële en de (casino) economie word niet genoemd
  het geld te kort in de reële is ook een oorzaak van de problemen.

  De corrupte overheden die zich laten lobbyen door de 1% is
  ook een oorzaak.

  En men moet ook zeker niet vergeten dat communisme en socialisme
  een uitvinding van de 1% is.

  De ware oplossingen:

  Geld hervorming,geld is geen rente dragende schuld meer,
  maar word door een 4e macht schuldvrij in circulatie gebracht,
  ook bvb om een minimum inkomen te garanderen.

  Bedrijven alleen nog op persoonlijke titel (bvb geen vage multinationals meer)ofwel hoofdelijke aansprakelijkheid.

  Directe democratie, de mensen stemmen over de wetten
  binnen het kader van een goede grondwet die mensen rechten garandeert

  Persoonlijke soevereiniteit, ik bepaal hoe ik mijn leven leef
  zonde een ander schade aan te doen.
  niet de 1% of een partijleiding bepalen mijn leven.

 • mr.drs.Bou:

  Er is omtrent het socialisme een groot misverstand. Zowel Rusland als China zijn zogenaamd socialistisch, maar in feite betekent dit slechts dat de staat de macht overneemt in het productieproces. De werkelijke bedoeling is dat de mensen die produceren, de macht overnemen in de bedrijven waarin ze produceren. Staats-kapitalisme is dus beslist geen socialisme!

  Lees nu eens dit bericht op Zero Hedge:

  Socialism is a political system whereby the state owns or controls the means of production for goods and services. It can be partial—government control of some industries, or total—government control of all industries.

  Deze definitie is zo fout! En ik kan me helemaal voorstellen dat de mensen die hierin geloven, tegen dit “socialisme” zijn! Maar socialisme wil zeggen dat de werkende mensen gezamenlijk besluiten waarvoor ze werken, hoe ze dat doen en hoe de meerwaarde van hun arbeid wordt verdeeld.

  Dat is dus wel iets heel anders dan controle door de staat!

 • Tienus:

  Kapitalisme is als een spelletje monopolie: uiteindelijk heeft één persoon alles en de rest niets. Zover is het echter nog niet. Wij hebben over het algemeen een auto, een huis, allerlei elektronische speeltjes en kunnen elk jaar op vakantie. Wij behoren, in ieder geval voorlopig, tot de winnaars van het spel.

  Dat een groot gedeelte van de wereld nauwelijks te eten heeft om dat allemaal voor ons te bekostigen daar staan we niet bij stil. Misschien verandert dat als het spelletje zich in een wat verder gevorderd stadium bevindt.

  • mr.drs.Bou:

   Welkom op BOUblog, Tienus.

   Op Stop de Bankiers staat ook een pittig artikel:
   De Panama Papers en de corruptie van het kapitalisme

   De Panama Papers maken nogmaals duidelijk dat de machtigen van de wereld verenigd zijn op vlak van het beschermen en doen groeien van hun rijkdom. Het enige levensvatbaar alternatief is het onteigenen van hun rijkdom en die onder democratische controle te brengen van de werkende klasse en dus van de meerderheid van het volk. Of met andere woorden: de strijd voor een socialistische maatschappij.

 • mr.drs.Bou:

  Gerald Celente – Trends In The News – “Another Day Of Bankism” – (4/14/16) duurt 15 minuten.

 • mr.drs.Bou:

  Zondag met Lubach S01: aflevering 3 – Nederlands belastingparadijs

 • mr.drs.Bou:

  Michael Parenti audio (intussen is mijn bureau weer brandschoon!)

  Michael Parenti – The Face of Imperialism and The 99% Solution University of Guelph 2011 duurt een uur. Parenti zelf begint bij minuut 6.45.

 • Groene Wolf:

  https://www.rt.com/politics/340830-rights-ombudsman-supports-full-ban/ on debt collectors.
  Wanneer gaat onze ombudman incassobureaus en deurwaarders in de ban doen?

Laat een reactie achter