Archieven

En dan nu graag een TTIP referendum

TTIP staat voor het Transatlantic Trade and Investment Partnership. Het is een verdrag tussen de Amerikaanse overheid en de Europese lidstaten om de handel tussen Europa en de VS makkelijker te maken. Maar wat houdt dit verdrag precies in? Dat mogen wij tot op heden niet weten. Alle overleg gebeurt in het geniepheim. U kunt wel uw mening geven, maar daar luistert niemand naar. Vandaar: een referendum over TTIP

Een aantal organisaties, waaronder Foodwatch, Milieudefensie en het Transnational Institute, zijn een petitie begonnen waarin wordt gevraagd om referendum te houden over het TTIP en de CETAverdragen. Om een volksraadpleging mogelijk te maken zijn 600.000 handtekeningen nodig. Wat is het probleem?

 • Geheime onderhandelingen, geen democratische controle
 • Minder zeggenschap, slechtere wetgeving
 • Schadeclaims tegen de democratie
 • TTIP Referendum noodzakelijk

TTIP zal verstrekkende gevolgen hebben voor onze samenleving en de manier waarop we onszelf besturen. Doordat de onderhandeling in het geheim worden gevoerd kunnen Nederlanders nauwelijks invloed uitoefenen op het proces, zelfs niet via de door hen gekozen volksvertegenwoordigers in Den Haag en Brussel. Het is daarom van groot belang dat als TTIP er komt we in Nederland een referendum organiseren over dit handelsverdrag. Via een referendum kunnen Nederlandse burgers laten weten wat ze vinden van TTIP en kunnen zij een breed maatschappelijk debat over dit handelsakkoord afdwingen dat nu door het geheime karakter van de onderhandelingen niet mogelijk is.

Ruim een jaar geleden werd een groot publiek reeds attent gemaakt op TTIP door Lubach op zondag. Dat ging op een vrolijke manier, maar de gevolgen van dit mega-handelsverdrag zijn minder vrolijk. Het verdrag kan er toe leiden dat ook in Nederland gen-tech gewassen worden gekweekt, naar schalie-gas wordt geboord en zo voort. De geheime arbitrage achter gesloten deuren maakt dat het verdrag kan worden misbruikt door de grote corporaties, zonder dat ook maar enige democratische controle mogelijk is.

Zondag met Lubach S02: TTIP
Gepubliceerd op 15 mrt. 2015

Zondag met Lubach S03: aflevering 3 – TTIP #2: TTIP & CETA

Gepubliceerd op 4 okt. 2015

Op dit moment vormt het referendum nog een van de weinige democratische middelen die zijn overgebleven om ons tegen dit mega-verdrag tussen het grote bedrijfsleven, EU-Brussel en de VS te verzetten. We hebben onze stem laten horen in het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, al moet nog blijken wat dit voor invloed zal hebben. Ruime meerderheid Nederlanders staat open voor meer referenda. Op naar een referendum-democratie!

Teken de petitie!

28 Reacties

 1. mr.drs.Bou

  Wij willen ons geld terug!

  De lokale bakker, de eigenaar van de snackbar en jijzelf. Allemaal betalen we netjes onze belasting. En dat is maar goed ook. Zo betalen we samen onze zorg, de straatverlichting en onze politieagenten.

  Maar een machtige elite van miljonairs en multinationals doet dit niet. Zij sluizen hun inkomen of vermogen het land uit zodat ze geen belasting hoeven te betalen. Dit soort trucjes wordt door foute politici in stand gehouden. Op uw kosten. Want als zij mínder betalen, betalen u en alle andere Nederlanders méér.

  De onthullingen van LuxLeaks, SwissLeaks en heel recent de PanamaPapers hebben veel geheime deals en witwaspraktijken blootgelegd. Het rapport Grote bedrijven, kleine lasten van Somo en FNV bewijst dat alleen al 55 Nederlandse grootbedrijven maar liefst 388 dochterondernemingen in belastingparadijzen hebben. Somo en FNV hebben berekend dat iedere werknemer in Nederland 200 euro per jaar meer belasting moet betalen om de diefstal van deze bedrijven te compenseren.

  Deze schaamteloze diefstal moet gestopt worden. Bedrijven profiteren volop van onze voorzieningen, dan mogen ze ook hun eerlijke deel in de belastingen betalen.

  De video doet het hier niet, dus link even door!

  Antwoord
 2. only you

  De regering zou het referendum nog eens bekijken, met andere woorden? Het volk krijgt teveel zeggenschap?
  We gaan hiermee de verkeerde k kant OP?

  Antwoord
 3. flipflop

  Waarom niet tekenen voor 50 referenda tegelijkertijd.
  Bijv parlementair onderzoek Demmink, mh17, enz.
  Dit gaat geenstijl natuurlijk niet doen.
  Zoals de Telegraaf fout was in de tweede wereld oorlog, zo fout zal geenstijl.nl nu zijn.
  Trap niet in de hype van het geenstijl referendum want vroeger (en dat is nog niet zo lang geleden)kreeg je meteen een ban als je de naam Demmink typte.

  Antwoord
 4. Dick

  Rondom de belanghebbers van TTIP zijn ergere figuren dan Demmink.
  Pas op jet -blog- tellen Bou,,

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Mind Your Own Business: Belgium’s Wallonia Vetoes EU-Canada Free Trade Deal

   The government of the French-speaking Belgian region of Wallonia has refused to ratify the EU-Canada free trade agreement approved by the Belgian cabinet, the region’s minister-president said.

   “As long as we do not have all the guarantees…. it will be impossible for us to ratify such a text [the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA)], and it is not possible to give full powers to the Minister of Foreign Affairs to sign it either,” Paul Magnette was quoted by the RBTF broadcaster as saying late on Wednesday.

   Er zit dus toch een klein beetje muziek in de anti-TTIP…

   Antwoord
  • flipflop

   Mijn reactie gaat niet over het feit dat er ergere mensen zijn die achter ttip zitten maar om het feit dat geenstijl een zeer twijfelachtige reputatie heeft. Daarom is het ook dom om nu te geloven dat er nog een referendum uit die hoek komt en ze zullen het eerder saboteren. Het is gewoon keiharde controlled opposition.

   Antwoord
   • Dick

    Het kan twee kanten op met GS.

    Vooralsnog gaan zij de goede kant op gezien de (terechte) politieke maleur die zij veroorzaken, ook zou het zomaar kunnen dat de Britten eruit stappen.
    Een rechtstreekse klacht aan hooghartige ijdele maar ook oranje clowns politiek die hun macht allang over gedaan hebben aan Berlijn/WASHINGTON/Pentagon.
    Dan kun je toch niet stellen dat GS een dubbelrol speelt.
    Dat dit nog kan komen is niet onmogelijk.

    Antwoord
    • flipflop

     Geenstijl speelt al heel lang een dubbelrol. Ze moeten eerst maar eens met de billen bloot en eens uitleggen waarom ze bepaalde dingen gedaan hebben in het verleden. Natuurlijk wel leuk dat ze nu een beetje opgeschoven naar de goede kant maar waarom nu en niet eerder.
     Laten ze maar eens Weesie afzeiken op hun site dan geloof ik ze pas.
     Het is weer altijd net op het randje(dubieuze bronnen) en geen hapklare brokken wat ze normaal wel doen. Kijk maar naar de mh17 en de Demmink artikelen van vandaag. Door naar de juiste sites te verwijzen hadden ze de rel uit kunnen laten breken. Maar dat doen ze dus moetwillig en bewust niet. Gewoon weer de lezers met een kluitje het riet in. Ja een klein tipje van de sluier oplichten maar wel allemaal met dingen die iedereen allang weet vooral de gemiddelde geenstijl lezer.In de comments staan belangrijkere dingen dan in het artikel dus net doen alsof ze het op de redactie niet geweten hebben gaat niet meer op.

 5. mr.drs.Bou

  Het meest idiote van TTIP is dat parlementsleden er over moeten stemmen, maar ze mogen niet weten wat er in staat!

  Keiser Report: Secrets of TTIP & TPP (E905) duurt 25 minuten.

  Antwoord
 6. mr.drs.Bou

  Thousands rally in Hannover against TTIP trade deal a day before Obama’s visit duurt 7 minuten.

  Antwoord
 7. mr.drs.Bou

  WikiLeaks – The US strategy to create a new global legal and economic system: TPP, TTIP, TISA.

  Gepubliceerd op 18 aug. 2015

  Antwoord
 8. mr.drs.Bou

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Volksraadpleging#Nederland

  Raadgevend referendum

  In Nederland bestaat de mogelijkheid om een raadgevend referendum te houden sinds 1 juli 2015 op basis van de Wet Raadgevend Referendum. In principe is dat mogelijk voor alle aangenomen wetten tenzij uitzonderingen van kracht zijn. Zo is het niet mogelijk om een referendum te verzoeken over rijkswetten, de begroting, of het koningshuis.

  Een aanvraag van een referendum verloopt in twee stappen. In de eerste fase kan een inleidend verzoek worden ingediend door 10.000 stemgerechtigde Nederlanders binnen 4 weken na publicatie van de wet. Indien voldoende inleidende verzoeken zijn ontvangen, treedt de tweede fase in werking en dienen binnen 6 weken 300.000 verzoeken te worden ingediend. Als aan die voorwaarde is voldaan, wordt een referendum gehouden.

  Als de meerderheid bij referendum tegen de wet stemt, en de opkomst is boven de 30%, wordt de wet niet van kracht, tenzij hij opnieuw wordt goedgekeurd door het parlement.

  Bindend referendum

  De Wet van 30 september 2014, houdende verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot opneming van bepalingen inzake het correctief referendum is een in eerste lezing aangenomen Grondwetherziening voor de invoering van een bindend correctief referendum.

  —————————————————-

  TTIP is nog niet aangenomen, het verdrag zweeft nog in Brussel. Daarna kan de Nederlandse regering het verdrag ratificeren, dan pas wordt het een wet.

  Het TTIP referendum is dus wat prematuur. Er zijn nu bijna 115.000 handtekeningen, maar ik heb geen idee wat men daarmee kan doen.

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Men kan natuurlijk wachten tot het verdrag in Brussel is aangenomen en op dat moment met die handtekeningen komen. Het moeten er dan wel 300.000 zijn, maar dat lijkt me haalbaar. Ruim een derde is al binnen.
   Volgens de referendumwet kan een referendum slechts worden aangevraagd binnen 4 weken NA publicatie van de wet. Dat is dus als het TTIP verdrag is geratificeerd.

   Wij willen een PREVENTIEF referendum, in plaats van die Raadgevende flauwekul! En BINDEND, want anders is het een ONZIN referendum!!!

   Antwoord
 9. mr.drs.Bou

  Vlog Arno Wellens; TTIP moeten we stoppen! duurt 15 minuten.

  Gepubliceerd op 4 mei 2016

  TTIP is een handelsverdrag met de VS. Helaas is het niet transparant, lijkt het onze economische belangen te gaan schaden, onze voedselveiligheid te bedreigen en is het een belediging voor en aantasting van onze rechtstaat. In steeds meer Europese landen wordt door een groeiend leger critici naar het verdrag gekeken. De Amerikanen lijken binnen de onderhandelingen de clausules te dicteren. Los van deze onderhandelingsprocessen worden we opnieuw geconfronteerd met uiterst onheldere en ondemocratische besluiten die zeer ingrijpend zijn voor Europa. Daarom willen we TTIP stoppen!

  Antwoord
  • mr.drs.Bou

   Wat ik miste in het betoog van Arno, is dat CETA plaats vindt achter gesloten deuren. Het is een vorm van rechtspraak waarop geen enkele democratische controle meer mogelijk is!

   Antwoord
 10. mr.drs.Bou

  TPP and TTIP Are Both Doomed From the Outset

  Door Pepe Escobar

  I will crush you with my GMOs

  Everything civil society across Europe – for at least three years – has been debating, and fearing, is confirmed; this is a sophisticated, toxic US-led corporate racket, a concerted assault across the spectrum, from the environment and animal welfare to labor rights and internet privacy. In a nutshell; it’s all about the US corporate galaxy pushing the EU to lower – or abase – a range of consumer protections.

  Hardball, predictably, is the name of the game. Washington no less than threatened to block EU car exports to force the EU to buy genetically engineered fruits and vegetables. In my travels in France, Italy and Spain over the past two years, I confirmed this to be the ultimate nightmare expressed by practitioners of top-end artisanal agriculture.

  Predictably, the lobbyist-infested European Commission (EC) fiercely defends TTIP, stressing it could benefit the EU’s economy by $150 billion a year, and raise car exports by 149 percent. Obviously don’t expect the EC to connect these “car exports” to a US-led GMO invasion of Europe.

  At least some nations have finally woken up from their (corporate lobbyist-induced) slumber. The French Minister for Foreign Trade, Matthias Fekl, said negotiations over a “bad deal” should stop. He went straight to the point, blaming Washington’s intransigence; “There cannot be an agreement without France and much less against France.”

  Antwoord
 11. mr.drs.Bou

  The Collapse of the European Union

  Return to National Sovereignty and to Happy Europeans

  By Peter Koenig

  It cannot be said enough what horrors the TTIP (Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership) would do to the people of Europe; and that is based on the little we know from the 248 pages ‘leaked’ by Greenpeace Netherlands of the ultra-clandestine negotiations taking place. ‘Negotiations’ is the most unfair term imaginable, since all the rules are imposed by Washington, the same as with the TPP (Trans-Pacific Partnership, involving 11 Pacific countries and the US – but not China and Russia).

  Though TPP negotiations are finished, none of the 11 Pacific partners, nor the US Congress have approved the treaty. There is hope that even if ‘negotiations’ by the secret EC traitors and Washington should come to conclusion, at least some of the 28 EU countries may not approve. To be valid, the treaty needs to be approved in unanimity. The new rightwing Austrian frontrunner for Austrian’s Presidency, Norbert Hofer, has already said he would not sign the TTIP agreement. Similar remarks have been made by the French Minister for Foreign Trade, Matthias Fekl, who said, “There cannot be an agreement without France and much less against France.”

  Under the TTIP, the citizens of Europe would lose out on all fronts. Europeans would become literally subjects of a corporate empire, led by the United States of America. EU countries would stop being sovereign nations, even more so than is already the case under the current Brussels dictate. As the secret TTIP documents reveal, the agreement would be the death knell for Europe. Here is what Susan George, philosopher and political analyst and President of the Planning Committee of the Transnational Institute in Amsterdam has to say:

  And then there is TiSA, the ‘Trade in Services Agreement’, of which even fewer people are aware. It is also being ‘negotiated’ in secrecy, involving 23 WTO members (Australia, Canada, Chile, Chinese Taipei, Colombia, Costa Rica, the EU (28 countries), Hong Kong China, Iceland, Israel, Japan, Korea, Liechtenstein, Mauritius, Mexico, New Zealand, Norway, Pakistan, Panama, Peru, Switzerland, Turkey and the United States). Altogether, we are talking about 50 countries; 49 of them bent to submit to one, the Unites States of Wars, Crimes and Domination. It doesn’t take a lot of imagination to realize that, again, Washington is calling the shots. Actually, the TiSA talks, similar to those of the TTIP, are infiltrated by US corporate trolls and lobbyists, making Washington the representative for the US corporate empire and, of course, for Wall Street.

  According to WTO, TiSA would be opening up the market for ‘trade in services’, meaning – expect privatization of all public and social services, like health care, education, social security systems, pensions, transportation, postal services, telecommunication, water supply and sanitation, solid waste disposal – and more would all be subject to buy-outs by transnational corporations. Just look at Greece, trying hard to pay back their ill-begotten debt, selling off her national social capital, or life capital, to the detriment of the poor – by now the majority of Greek – who depend on it. Once a country has signed the trade agreements, there is no way back. It has opened its social and public sectors to rent seeking private corporations.

  To be sure, time is important. Not for nothing Obama is pushing for speedy conclusions and signing of the disgraceful TTIP. The signing of these predatory agreements, TTIP, TiSA, TPP, is a key agenda item of Obama’s Presidency; his corporate and military legacy – NATO expansion is part of it – may depend on it. Once these treaties are signed, there is no way back. If the TTIP is ratified despite all logic, and if subsequently the EU fell apart – each country would still be held accountable to the terms of the agreement. Hence, time for an EU collapse before signing of the TTIP and TiSA is of the essence.

  Antwoord
 12. mr.drs.Bou

  Daarnet ontving ik deze e-mail:

  ” Sluizen dicht ” voor TTIP Ceta en ISDS.

  Ook in Terneuzen actie tegen TTIP en CETA op nationale actiedag 28 mei Nationale actiedag tegen TTIP en CETA van Terneuzen tot Stadskanaal.

  Op 28 mei komen in het hele land mensen op de been om actie te voeren tegen de omstreden vrijhandelsverdragen TTIP en CETA. Zo ook in Terneuzen!
  Verder is er een feestelijke begrafenisstoet in Amsterdam, wordt in de internationale rechtsstad Den Haag de eerste arbitragezaak van een multinational tegen de staat uitgebeeld, organiseren Wageningers een festival voor de lokale economie en kunnen bezorgde mensen in Terneuzen naar de TTIP-vrije zone op de markt.

  De Nationale Actiedag is een initiatief van Milieudefensie, en is een evenement van en voor iedereen. De SP sluit hier graag bij aan Lokaal ligt het initiatief in handen van onder andere milieu- en klimaatactivisten, studenten, vakbondsleden, ondernemers, kunstenaars en lokale politici.

  Tweede Kamer buiten spel
  CETA is het al uitonderhandelde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met Canada, waarover de Europese Commissie binnenkort een besluit neemt. CETA zet de deur open voor miljardenclaims van multinationals uit de Verenigde Staten tegen de Nederlandse staat. De Europese Commissie dreigt zo de Tweede Kamer buiten spel te zetten. TTIP is het beoogde vrijhandelsverdrag van de Europese Unie met de Verenigde Staten, waarover al sinds 2013 wordt onderhandeld.

  Democratie in de uitverkoop
  TTIP en CETA zetten de democratische beleidsvrijheid van gemeenten en de nationale overheid in de uitverkoop. De controversiele verdragen bieden multinationals de mogelijkheid om in een speciaal voor hen opgericht tribunaal de overheid aan te klagen als deze bijvoorbeeld besluit reclame voor ongezond voedsel voor kinderen te verbieden, zoals in Den Haag op theatrale wijze zal worden uitgebeeld.

  Milieudefensie over TTIP en CETA
  Met de leus ‘Een beter milieu eindigt bij TTIP’, voert Milieudefensie campagne tegen beide handelsverdragen en voor een eerlijke, duurzame economie. TTIP bedreigt de broodnodige/ hoognodige transitie naar een fossielvrije en duurzame samenleving en landbouw. Ook de vrijheid van democratische gekozen overheden om eigen beleid te maken komt in gevaar.

  Hierbij nodigen we je uit om zaterdag 28 mei te komen en je te laten horen tegen TTIP.
  Waar: op de Markt tijdens de Boekenmarkt in Terneuzen.
  Wie: O.a. SP, CPN, FNV, GroenLinks, PvdA, Artist against TTIP.
  Wanneer: zaterdag 28 mei 14:00 uur.
  Facebook: Zeeuws Vlaanderen zegt nee tegen TTIP is online:
  https://www.facebook.com/Zeeuws-Vlaanderen-zegt-Nee-tegen-TTIP-ISDS-CETA-1033309653409735/
  Meer weten over TTIP en CETA: https://www.sp.nl/video/jasper-van-dijk-over-gevaren-van-ttip

  Wij hopen je te kunnen begroeten,
  Met vriendelijke groet.

  Jasper van Dijk over de gevaren van TTIP from SPnl on Vimeo.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Categorieën