Archief
Artikelen

Vorige week vrijdag heb ik een open brief verzonden aan de directeur C. of K. (?) Poel van PI Zuyder Bos. De naam van de instelling doet vermoeden dat het gaat om een zonnige en bosrijke omgeving, maar niets is minder waar. Het zijn grauwe muren en veel ellende! Dit weekeinde, dus nog voor dhr. Poel mijn brief had ontvangen, werd dhr. Baybasin alwéér gemolesteerd en vervolgens in isolatie geplaatst. Er ontstond een hoop commotie wegens deze wederrechtelijke justitiële actie. Dit nieuws had ik aanvankelijk onder mijn brief geplaatst, maar ik zet het liever apart. Mijn vorige blog is dus ingekort.

Dat Baybasin wordt gepest in de gevangenis, komt natuurlijk niet omdat ik hem verf en penselen stuurde. In Veenhuizen hadden de lang gestrafte gevangenen iets meer vrijheid dan in andere gevangenissen. Zij mochten bij voorbeeld een moestuin aanleggen en kippen houden. Ook ontving Baybasin de chocola die ik hem stuurde. Hoewel Baybasin volgens de rechter in kort geding slechts mocht worden overgeplaatst als het regime ongewijzigd bleef, blijkt dat van meet af aan niet het geval.

Het uitzicht op het omringende landschap van Veenhuizen is in Zuyder Bos vervangen door het uitzicht op grauwe muren. Met heel veel moeite en tegenwerking heeft Baybasin een nieuwe moestuin aangelegd. Ook kwamen er vier kippen uit Veenhuizen, maar het verzoek om een haan werd afgewezen. De bewakers pisten letterlijk op de groenten en kruiden die Baybasin kweekte en in januari heeft een bewaker een van de kippen zo’n trap gegeven dat het dier er enige dagen later aan is overleden.

In Veenhuizen gaf Baybasin schilderles aan de andere gedetineerden, maar in Zuyder Bos kon hij zelfs niet schilderen. De Crea-ruimte was gesloten wegens langdurige ziekte van de Crea-lerares en zijn cel was te donker om prettig te schilderen. In november vorig jaar werd de cel van Baybasin “geïnspecteerd”, waarbij documenten werden ontvreemd, ansichtkaarten werden verscheurd en verfspullen in beslag genomen. En hoewel een herfstblad en een vogelveer met heel veel moeite ten slotte toch door de “visitatie” kwamen, lag er eind februari in Zuyder Bos een junkie dood in zijn cel wegens overdosis! Hard drugs komen dus wel door de visitatie!

Beklag om ‘pesterijen’ in PI Zuyder Bos

Gepubliceerd op maandag 21 maart 2016 20:53

De advocaat van Hüseyin Baybasin zegt dat sommige gevangenisbewaarders haar cliënt voortdurend het leven proberen zuur te maken. Baybasin is na een klacht van hem in isolatie geplaatst.

Door @Wim van de Pol

Eén van de bewaarders in kwestie is Jan. Dit is de man die eind vorig jaar in de gevangenis Zuyder Bos in Heerhugowaard een kip dood schopte. Deze Jan zou zich daarna hebben laten ontvallen, tegen gedetineerden en bewaarders, dat hij de kip ‘voor de lol’ een schop had gegeven. Volgens advocaat Adèle van der Plas is Jan werkzaam op afdeling C0, de afdeling waar onlangs een gedetineerde overleed en die in Zuyder Bos bekend staat als het ‘hasjcafé’, omdat drugs kopen daar eenvoudig zou zijn.

Gekke bekken

Jan en anderen komen regelmatig op bezoek in de keuken/recreatieruimte van afdeling E0. Op die afdeling zitten veel zeer lang of levenslang gestraften zoals Baybasin. Jan heeft heeft daar niets te zoeken en mag daar volgens Van der Plas niet komen.

Bewaarder Jan zou zich vervolgens hebben beklaagd over Baybasin. Hij zou ‘asshole’ tegen hem hebben gezegd. Daarop nam de afdelingsdirecteur disciplinaire maatregelen. Baybasin is vervolgens de hele zondag en maandag ingesloten geweest in zijn cel, op zijn bezoektijd na. Volgens hem kunnen andere aanwezige bewaarders getuigen dat hij Jan niet heeft beledigd.

Baybasin is in beklag gegaan.

Lees het hele artikel op Crimesite.

Dit alles strijdt ernstig met het vonnis van rechtbank Den Haag, waarin werd gesteld…

…dat de Staat, zoals ter zitting door de landsadvocaat ook is erkend, aan eisers een adequaat alternatief moet bieden. Dit alternatief dient erop gericht te zijn dat de gedetineerden die daarvoor in aanmerking komen, opnieuw worden geplaatst op een afdeling bestemd voor (levens)langgestraften met een aangepast regime. De omstandigheid dat de andere voor de huisvesting van (levens)langgestraften aangewezen afdelingen op dit moment niet als zodanig functioneren, legt onvoldoende gewicht in de schaal. Op basis van het beperkte, in dit kort geding gevoerde debat kan niet met een voldoende mate van aannemelijkheid worden vastgesteld dat de daartoe aangewezen afdelingen van de PI’s Vught en Krimpen aan den IJssel, alsmede de ter zitting besproken afdeling van de PI Heerhugowaard ten tijde van de overplaatsing van eisers niet aan de daaraan te stellen eisen zullen voldoen. Zou dat wel komen vast te staan, dan is verbetering van de faciliteiten en regimekenmerken – en dus een daarop gerichte vordering – aangewezen.

In plaats van Baybasin twee dagen te isoleren, is een verbetering van de regimekenmerken geboden! En nu maar hopen dat dhr. K. Poel zich daaraan zal houden!

Inmiddels hebben de advocaten van Baybasin weer overwerk moeten verrichten om deze aanslag op de leefomstandigheden van Baybasin te pareren. Zie daarvoor deze publicaties:

beklag-van-der-plas.pdf

brief-serrarens-aan-cvt.pdf

brief-serrarens-aan-dji-schorsingen.pdf

brief-vanderplas-aan-directie-zuyderbos.pdf

Schande, schande, driewerf schande!!! Het is meer dan erg!

Inmiddels heeft de onvolprezen Ton Hofstede weer een poging gewaagd om de 2e Kamer te alarmeren. Maar deze in het zachte pluche weggezakte volksvertegenwoordigers doen al jaren niet anders dan de zaak Baybasin te bagatelliseren met: “Dat is onder de rechter, dus ik zwijg daarover.”

Geachte heren Bontes en Omtzigt,

U, als enige volksvertegenwoordigers die hun nek durven uit te steken tegen justitieel onrecht, wil ik graag wijzen op de onterechte isolatie die is opgelegd aan de politieke gevangene Baybasin. De officiële brieven van de advocaten treft u integraal aan op mijn website. Naar mijn mening zijn de betrokken justitie medewerkers Jan de Jong en Cees Poel een schande voor het vertrouwen en de integriteit van Justitie.

Kamervragen lijken mij gepast. Uw inzet zal gewaardeerd worden.

Met vriendelijke groet,
Ton Hofstede

Dit alles gebeurde tijdens het Koerdische Nieuwjaarsfeest: Newroz Pîroz be! Zelf zal ik Baybasin maar weer eens een kaartje sturen, in de hoop om hem een beetje op te beuren. Meer kan ik niet doen. Stuur Baybasin ook een kaartje!

Share and Enjoy:
 • NuJIJ
 • Twitter
 • Facebook
 • Hyves
 • RSS
 • email

6 Reacties op “Baybasin weer gemolesteerd in Zuyder Bos”

 • mr.drs.Bou:

  De reacties op dit deel van mijn vorige artikel staan nog hier.
  Misschien moet ik die ook verplaatsen.
  Geloof maar dat ik boos ben over deze hele gang van zaken! Het laatste woord is daarover nog niet gezegd.

 • yvonne:

  Prchtig, 2 politici die nog eens een anti geluid laten horen, Bontes en Omtzigt, maar eens opstaan tegen hun leiders/opdrachtgevers het KH, ho maar……..

  Stelletje lafaards, ik walg van alle zogenaamde volksvertegenwoordigers, ik veracht jullie!

 • mr.drs.Bou:

  Sluiting gevangenissen dreigt

  AMSTERDAM – Nieuwe bezuinigingen in het gevangeniswezen zorgen voor grote onzekerheid bij cipiers. Uit interne informatie waarover De Telegraaf beschikt, blijkt dat er 2600 banen op de tocht staan. Vijf gevangenislocaties zouden de deuren definitief moeten sluiten.

  Ook Zuyder Bos zou dicht gaan.

 • mr.drs.Bou:

  ´Gevangenisbewaarders maken Baybasin leven zuur´

  Hüseyin Baybasin, de ten onrechte tot levenslang veroordeelde Koerdische zakenman en activist, wordt door sommige gevangenbewaarders van P.I. Zuyder Bos in Heerhugowaard getreiterd en geprovoceerd.

  Dat melden diverse blogs. Volgens de webmaster van Het Haagse Complot blijkt uit Baybasins medisch dossier zelfs dat cipiers in het verleden opzettelijk diens knie beschadigd hebben.

  Het is schandalig en diep triest!!

 • mr.drs.Bou:

  Topvrouw Justitie opgewacht door demonstrerend gevangenispersoneel

  HEERHUGOWAARD – Monique Schippers, plaatsvervangend directeur Gevangeniswezen van het ministerie van Justitie moet langs een haag van demonstrerend gevangenispersoneel.

  Zij kwam donderdagochtend samen met haar directeur Angeline van Dijk praten over de voorgenomen sluiting van de Heerhugowaardse inrichting. “We laten het NIET gebeuren”, staat op alle T-shirts.

  Terwijl het gevangenispersoneel demonstreert voor het behoud van hun banen, hoop ik dat er achter de schermen ook even is gesproken over die Jan die een kip doodschopte en die Baybasin pest. Deze Jan behoort op non actief te worden gesteld wegens aangifte tegen dierenmishandeling, maar de nieuwe directeur K. Poel doet dat niet. Jan mag blijven…

  Kortom: Wat een zooitje is het nu in het gevangenisbedrijf!

 • mr.drs.Bou:

  HEROES AGAINST STATE-TERRORISM door Rein Gerritsen

  The real hero of this talk is a man named Hüseyin Baybasin, a Turkish Kurd. He is sentenced to a life long imprisonment in the Netherlands – serving more than twenty years by now – not because he had committed any crime, but because he acted as a whistleblower. After he revealed the active involvement of the Turkish government in a lucrative drugs trade, ethnic cleansing of Kurds and the political background of murders that took place in the Netherlands in the eighties, he was apprehended and tortured by the Turkish government, afterwards lured into the Netherlands, and on a ‘make-up charge’ convicted to life imprisonment. To be absolutely sure, there is not one shred of evidence against this man, not an iota of incriminating material that will hold under scientific scrutiny, no prior criminal record whatsoever. In short, Baybasin is a political prisoner, held captive in the Netherlands, still fighting state-terrorism to this very day.[2]

Laat een reactie achter